Compania Black Sea Oil&Gas - care a anuntat joi ca incepe pregatirile pentru exploatarea gazelor din Marea Neagra - nu exclude posibilitatea de a-si apara in justitie drepturile, in cazul in care statul roman nu va renunta la masurile impovaratoare pentru sectorul petrolier off-shore.
La solicitarea Ziare.com, compania a anuntat ca - in baza investitiilor pe care le va face in perioada urmatoare - anticipeaza ca in primul trimestru din 2021 ar putea incepe sa extraga gaze din Marea Neagra.
In acest context, sustine directorul general al Black Sea Oil&Gas (BSOG), Mark Beacom, compania asteapta cu nerabdare un dialog cu autoritatile romane privind "restabilirea tuturor drepturilor (sale - n.red.) in ceea ce priveste dispozitiile fiscale, comercializarea gazelor si alte aspecte de reglementare". In cazul in care dialogul va esua, insa, compania si-ar putea apara drepturile in instanta.
"BSOG si partenerii sai si-au luat angajamentul ferm sa dezvolte acest proiect offshore. In ultimii 10 ani, am depus eforturi sustinute si am realizat investitii considerabile cu intentia de a lua decizia finala de investitie in anul 2017.
Acest lucru nu a fost insa posibil, intrucat lipsea un cadru de reglementare clar pentru operatiunile offshore. Blocajele respective au fost solutionate (desi nu in intregime) de legea offshore adoptata la sfarsitul anului 2018.
Din pacate, au aparut si alte schimbari, cum ar fi introducerea unor modificari impovaratoare ale cadrului fiscal... mai mult
Vineri, 08 Februarie 2019, ora 16:34
Deputatii PSD si cei din ALDE n-au cazut de acord, vineri, asupra conditiilor in care ar trebui sa fie exploatate gazele din Marea Neagra. In consecinta, cel mai probabil, adoptarea Legii off-shore - programata pentru saptamana viitoare - va fi din nou amanata.
Sursele politice ale Mediafax sustin ca la intalnirea PSD-ALDE pe tema Legii off-shore a participat, vineri, si deputatul Varujan Vosganian. Acesta sustinuse, miercuri, in sedinta reunita a 4 comisii ale Camerei Deputatilor, ca nu voteaza Legea off-shore in varianta PSD. Motivele: varianta socia-democrata a legii continea, potrivit lui Vosganian, prea multe modificari fara niciun studiu de impact la baza.
In sedinta de miercuri de la Camera Deputatilor, Varujan Vosganian a avut un dialog pe ton ridicat cu presedintele Comisiei de Industrii, Iulian Iancu. Acesta din urma sustinea ca impozitarea mai aspra a petrolistilor se impune si ca noile propuneri ale PSD fac Legea off-shore mai buna. La scurt timp, Vosganian a parasit atunci discutiile.
Confruntarea dintre cei doi deputati n-a continuat vineri, de vreme ce Iulian Iancu a fost dus inca de dimineata la spital, fiind suspect de infarct.
Cert este ca, potrivit surselor politice ale Mediafax, deputatii ALDE nu vor decide daca sustin sau nu varianta PSD a Legii off-shore pana cand nu se vor intalni, saptamana viitoare, cu ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici. Oricum, tensiunile pe tema gazelor din Marea Neagra sunt din ce in ce mai pronuntate, in... mai mult
Vineri, 05 Octombrie 2018, ora 14:41
Deputatii au decis ca Legea off-shore sa nu fie adoptata miercuri, ci sa fie retrimisa, spre analiza, comisiilor de specialitate. De dimineata, petrolistii cerusera cateva zile in care sa analizeze noile amendamente.
Plenul Camerei Deputatilor a votat miercuri, potrivit Mediafax, retrimiterea la comisii a Legii off-shore care stabileste criteriile exploatarii gazelor din Marea Neagra. Alesii au luat aceasta decizie la solicitarea liderului UDMR, Kelemen Hunor.
Inainte ca deputatii sa ia aceasta decizie, Asociatia Romana a Concesionarilor off-shore din Marea Neagra (ARCOMN) le adresase o scrisoare presedintilor celor doua camere ale Parlamentului Romaniei.
Din informatiile oferite de Asociatie la solicitarea Ziare.com reiese faptul ca rolul scrisorii era acela de a cere o amanare de cateva zile, timp in care concesionarii off-shore sa analizeze impactul noilor schimbari aduse legii.
Legea, modificata cu scandal in ajun, intr-o sedinta a Camera Deputatilor
Marti, 4 comisii au adoptat, in sedinta comuna, o serie de amendamente ale PSD la Legea off-shore. Inca de la inceput, discutiile pe marginea modificarile gandite de PSD a fost tensionata. Mai exact, deputatii USR si PNL au declarat ca primisera abia cu doua ore inainte de inceperea sedintei comune aceste amendamente si ca n-au avut timp sa le analizeze.
In plus, asa cum deputatul USR Cristina Pruna a explicat pentru Ziare.com, decizii finale privind exploatarea gazelor din Marea Neagra nu se putea lua,... mai mult
Miercuri, 03 Octombrie 2018, ora 12:52
Deputatul USR Cristina Pruna sustine ca nici pana astazi Guvernul nu le-a comunicat membrilor Comisiei de Industrie si Servicii cat gaz s-a descoperit, de fapt, in Marea Neagra, cat poate fi exploatat si care sunt costurile estimative ale operatiunilor.
In consecinta, alesii USR vor incerca, astazi, in sedinta de plen a Camerei Deputatilor, sa impiedice adoptarea Legii off-shore - in forma dorita de PSD - si sa obtina retrimiterea ei pe masa de discutii a comisiilor de specialitate.
Marti, intr-o sedinta comuna, comisiile de Economie, Buget, Industrie si Administratie din Camera Deputatilor au adoptat un nou raport privind Legea off-shore, care stabileste modul de exploatare a gazelor din Marea Neagra.
Asa cum Ziare.com v-a informat deja modificarile au vizat, de fapt, cresteri ale cotelor de impozitare pentru petrolistii care urmeaza sa exploateze gazele in regim off-shore si scaderea limitei in care acestia isi pot deduce investitiile in activitatea extractiva.
Cristina Pruna sustine ca deputatii PSD au depus amendamentele prin care s-au facut aceste modificari cu doua ore inainte sa inceapa sedinta reunita a comisiilor parlamentare. Iar asta inseamna ca n-a mai fost suficient timp pentru ca amendamentele sa fie analizate.
In plus, alesilor li s-a cerut sa ia decizii privind Legea off-shore, in ciuda faptului ca nu li s-au pus la dispozitie nici macar informatii elementare cu privire la gazele din Marea Neagra, cum ar fi volumul zacamantului.... mai mult
Miercuri, 03 Octombrie 2018, ora 11:47
Compania Black Sea Oil & Gas SRL (BSOG) renunta sa mai extraga gazul dintr-un zacamant din Marea Neagra. Motivul: exploatarea nu ar fi "viabila economic". Cu alte cuvinte, pretul de productie a gazului ar putea fi prea mare, ceea ce nu ar mai justifica investitia.
Compania petroliera americana "impreuna cu partenerii sai de concesiune anunta incheierea campaniei privind forajul a doua sonde de explorare in perimetrul XV Midia, platforma continentala a Marii Negre", anunta BSOG prin intermediul unui comunicat.
Iata de ce spune compania ca nu va mai extrage parte dintre gazele din Marea Neagra:
"Campania de foraj fusese programata initial pentru trim. IV 2017, in functie de disponibilitatea platformei. Pentru aceasta campanie BSOG a folosit platforma de foraj "GSP Saturn" (...) o platforma auto ridicatoare cu patru picioare (...).
Pentru prima sonda a programului de foraj, Iulia-1, situata la o adancime a apei 73 m si la 115 km de tarm, forajul a demarat la 8 mai 2018 iar sonda a fost forata pana la adancimea de 2110 m (formatiunea Pontian).
Cea de-a doua sonda, Paula-1, situata la o adancime a apei de 88 de metri si la 147 km de tarm, a fost forata incepand cu data de 17 iunie 2018 pana la adancimea de 1036 m (formatiunea Dacian).
Sonda Iulia-1 nu a evidentiat niciun rezervor de gaze in Pontianul Superior, iar grosimea efectiv productiva a stratului si volumele de gaze identificate prin sonda Paula-1 nu s-au dovedit viabile economic pentru a justifica... mai mult
Vineri, 03 August 2018, ora 11:14
Liviu Dragnea si Iulian Iancu au modificat legea off-shore pe ultima suta de metri, chiar inainte de adoptare, pentru a le putea impune petrolistilor din Marea Neagra noi taxe. Ramane de vazut daca masura va aduce miliarde la buget sau daca, dimpotriva, ii va alunga pe petrolisti, lasandu-ne fara bani si cu un zacamant de gaze pe care nu-l putem exploata singuri.
Cert este ca legea off-shore, in ciuda modificarilor, continua sa arate doar ca o colectie de promisiuni electroale ale actualei Puteri si nu ca un act normativ care sa reglementeze exploatarea rationala a resurselor tarii, explica profesorul universitar Petrisor Peiu pentru Ziare.com.
Desi discutii pe marginea extragerii si valorificarii gazelor din Marea Neagra se poarta deja de mai multi ani, in Romania, Guvernul a initiat abia in luna octombrie a anului trecut un proiect de lege care sa consfinteasca normele de exploatare off-shore (pe mare) . Respectivul proiect - adoptat de Senat pe 12 februarie 2018 - a dat nastere unor ample dezbateri, in principal din cauza ca ii scutea pe petrolistii din Marea Neagra de plata unor sume importante catre stat. Iata despre ce era vorba.
Statul le percepe petrolistilor on-shore o taxa pentru sumele pe care acestia le obtin din vanzarea gazului, in plus fata de pretul resursei stabilit mai demult de stat, pe vremea cand piata autohtona de energie era reglementata. Pe explotatorii din off-shore, in schimb, statul s-a gandit sa nu-i mai incarce cu aceasta taxa, impusa... mai mult
Miercuri, 11 Iulie 2018, ora 00:00
Proiectul de lege off-shore - care stabileste in ce conditii se vor exploata gazele din Marea Neagra - este confuz si plin de hibe, apreciaza expertul in energie Otilia Nutu de la Expert Forum. Asta inseamna ca daca va fi adoptat de deputati in forma in care a trecut de Senat, nu-i va permite Romaniei sa profite la maxim de pe urma uriasei cantitati de gaz din Marea Neagra. Dimpotriva, in forma actuala, legea ar putea impiedica tara noastra sa isi valorifice resursele si chiar i-ar putea atrage o serie de probleme in UE...
Inca din 2012, companiile Exxon si OMV Petrom au anuntat ca au identificat, la o adancime de peste 900 de metri, zacaminte masive de gaz. Initial s-a crezut ca ar fi vorba despre numai 48 de miliarde de metri cubi, dar ulterior s-a stabilit ca zacamantul contine nu mai putin de 200 de miliarde de metri cubi de gaz. Cu alte cuvinte, cam cat consuma Romania in 18 ani!
Atunci era momentul perfect ca statul roman sa profite ca niste companii i-au descoperit aceste resurse si sa isi creeze strategii clare si avantajoase de exploatare. La urma urmei, avea o multime de timp sa faca studii si sa gaseasca metode a se pune de acord cu societatile de exploatare asupra extragerii si vanzarii gazului!
Din pacate, Romania n-a facut nimic din toate acestea. In schimb, a lasat timpul sa treaca inutil, fara sa isi creioneze macar vreo strategie. Abia in 2017, in timpul Cabinetului Tudose, a fost lansat un proiect de lege care sa stabileasca reguli pentru... mai mult
Duminica, 08 Iulie 2018, ora 14:45
Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat ca deputatii din Comisia de Buget Finante si cei din Comisia de Industrii si Servicii lucreaza inca la legea off-shore, care va stabili in ce conditii vor fi exploatate gazele din Marea Neagra.
De fapt, potrivit lui Dragnea, alesii ar cauta inca solutii care sa permita Romaniei sa profite cat mai mult de pe urma extragerii celor circa 200 de miliarde de metri cubi de gaz descoperiti inca de acum 6 ani de companiile Exxon si OMV Petrom.
"Cele doua obiective - si colegii din comisie cauta echilibrul cel mai bun intre interesul strategic si dorinta legitima a Romaniei - pe de o parte, de a avea castiguri financiare si, pe de alta parte, de a avea ceea nu prea s-a discutat in spatiul public - si mi se pare cel mai important - ca o parte importanta din productia de gaze naturale din Marea Neagra sa fie folosite pentru dezvoltarea Romaniei.
Cel mai mare risc pentru noi ar fi ca, cu toate ca avem aceste resurse naturale bogate, ele doar sa tranziteze Romania si sa contribuie la dezvoltarea altor tari. Cea mai importanta miza este, in primul rand, sa nu fie zero, asa cum se solicita. Eu le-am transmis colegilor din comisie ca eu nu voi sustine ca toate gazele din Marea Neagra sa fie vandute doar pe constracte bilaterale. Marea miza este cat, ce procent din productie se vinde in mod transparent pe platforma pe piata in Romania pentru a avea acces consumatorii din tara", a sustinut, marti, Liviu Dragnea.
Proiectul legii off-shore nu... mai mult
Marti, 03 Iulie 2018, ora 13:13
Comisarul european pentru Energie, Maros Sefcovic, a avut, luni, la Bucuresti, o serie de discutii cu premierul Viorica Dancila si cu vicepremierul Viorel Stefan.
Intalnirea a avut loc in prima zi a sesiunii parlamentare extraordinare, in care deputatii urmeaza sa voteze legea off-shore. Acest act normativ are o importanta covarsitoare pentru viitorul energetic al Romaniei, in conditiile in care stabileste ce beneficii ii vor reveni, de fapt, tarii noastre de pe urma extragerii celor aproape 200 de miliarde de metri cubi de gaz din Marea Neagra.
Din comunicatul Guvernului Romaniei reiese ca discutiile dintre Viorel Stefan si Maros Sefcovic pe tema gazelor din Marea Neagra au avut un caracter pur formal. Mai exact, potrivit documentului citat, Viorel Stefan ar fi prezentat "obiectivele si prioritatile Romaniei in domeniul energetic" si ar fi spus:
"Reafirmam angajamentul Romanei in ceea ce priveste realizarea proiectului BRUA, ale carui lucrari au inceput luna trecuta. Vom avea in continuare un dialog deschis cu privire la acest proiect si nu vom incuraja abordarile divergente facute publice in ultimele zile. De asemenea, proiectul Legii privind derularea operatiunilor petroliere pe mare (offshore) este prioritara pe agenda Parlamentului Romaniei, intrucat dorim sa asiguram un cadru stimulativ pentru investitiile in acest domeniu".
Cu alte cuvinte, nimic concret despre modul in care vor fi extrase gazele din Marea Neagra si interesele Romaniei in aceasta... mai mult
Luni, 02 Iulie 2018, ora 16:31