Comisiile economica si pentru energie ale Senatului vor da, luni, un raport comun pentru proiectul care stabileste masuri pentru exploatarea gazelor din Marea Neagra, in urma cererii de reexaminare a presedintelui Klaus Iohannis. Legea offshore va primi luni votul Senatului, a anuntat Liviu Dragnea.
In sedinta comuna de luni, ora 12:00, a Comisiei economice si a Comisiei pentru energie ale Senatului va fi adoptat un raport comun pentru proiectul de lege privind unele masuri necesare pentru implementarea operatiunilor petroliere de catre titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore, potrivit ordinii de zi a celor doua foruri legislative.
Plenul Senatului se va reuni in sedinta, de la ora 16:00, pentru dezbaterea proiectelor inscrise pe ordinea de zi, votul urmand sa aiba loc la ora 17:00.
Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a anuntat, vineri seara, la finalul CExN al partidului in care a primit vot de sustinere la sefia formatiunii, ca Legea offshore va intra la vot in plenul de luni al Senatului, iar miercuri Camera Deputatilor va vota, decizional, initiativa legislativa. Acesta a adaugat ca nu va ceda fata de ce ceea ce a fost decis in legatura cu proiectul de lege in sesiunea parlamentara anterioara.
"Legea offshore a fost adoptata in comisie la Senat saptamana aceasta, luni intra in plen la Senat, luni seara ajunge la Camera Deputatilor, marti in comisii la Camera Deputatilor si miercuri vrem sa intram pe ea la votul final.... mai mult
Luni, 24 Septembrie 2018, ora 07:53
Noua Lege a energiei electrice si gazelor naturale contine premisele instituirii unui monopol legal in domeniul operarii pietelor centralizate de energie electrica, eliminandu-se astfel concurenta din acest domeniu, au declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, reprezentantii Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) si ai Bursei Romane de Marfuri (BRM).
Cristian Parvan, secretar general al AOAR, propune revizuirea noii legi a energiei pentru ca tranzactionarea acestei resurse sa se faca de catre toti cei care doresc sa activeze in acest domeniu.
Efectele noii legi a energiei pentru mediul de afaceri
Potrivit lui Constantin Bostina, vicepresedintele AOAR, mediul de afaceri simte deja, prin instituirea monopolului in piata engros a energiei, ca urmeaza o perioada de reintoarcere la ceea ce nu a functionat si nu va functiona bine in Romania.
O lege a energiei trebuie sa stabileasca coordonatele pe o piata libera concurentiala.
"Exista in mod clar posibilitatea sa fie mai multi operatori in piata engros de energie si, printre acesti operatori, Bursa Romana de Marfuri ca principalul operator in piata de marfuri din Romania este si trebuie sa fie o prezenta activa in piata de energie. Nu ne putem intoarce cu fata la trecut, nu putem sa instituim prin lege un monopol intr-un domeniu in care cu adevarat piata concurentiala, libera concurenta, prezenta mai multor jucatori in piata si, evident, lasarea, mai ales la nivelul furnizorilor, a unei piete... mai mult
Miercuri, 19 Septembrie 2012, ora 16:10
Plenul Senatului a aprobat, marti, cu 79 de voturi "pentru", patru voturi "impotriva" si o obtinere, proiectul de lege privind energia electrica si organizarea si functionarea Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei.
"Prin prezentul proiect de act normative se urmareste reducerea impactului pretului la energie electrica la consumatorii finali. Proiectul asigura protectia consumatorilor finali impotriva cresterilor semnificative ale preturilor la energia electrica", se arata in expunerea de motive.
Legea a fost adoptata cu eliminarea punctelor 7-14, care fac referire la organizarea ANRE, respectivele prevederi fiind preluate in Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 33/2007 privind modificarea si completarea Legii energiei electrice nr.13/2007 si a Legii gazelor nr.351/2004.
Proiectul de lege privind energia electrica a fost modificat si amendat marti, intr-un raport comun al comisiilor senatoriale pentru buget si economie, a anuntat in plen senatorul PNL Varujan Vosganian.
Potrivit raportului, piata de gaze naturale este compusa din piata reglementata si piata concurentiala. Cresterea ponderii pietei concurentiale se realizeaza gradual. Activitatile aferente pietei reglementate cuprind furnizarea gazelor naturale la pret reglementat si in baza contractelor-cadru pana la sfarsitul lunii decembrie 2014 pentru clientii non-casnici, cu exceptia cazului in care la aceasta data se constata existenta unei diferente... mai mult
Marti, 29 Mai 2012, ora 20:05
Proiectul legii energiei electrice are lacune grave, iar scopul sau nu este cel de a oferi independenta pietei energiei, ci de a legaliza influenta politica.
Sunt concluziile fostului ministru de Finante, Varujan Vosganian, care a discutat joi, despre proiectul legii energiei electrice, in cadrul unei conferinte de presa.
"Guvernul a luat masuri care au dus la distorsionarea mediului de afaceri. In loc sa fie un promotor in domeniul strategiilor energiei, guvernul a fost un traficant, a folosit energia pentru a-si extinde retelele de influenta si pentru a avea resurse pentru actiunile de natura politica", a declarat Varujan Vosganian.
Politicianul crede ca doar datorita presiunilor Comisiei Europene si ale FMI, Romania are un proiect de lege pentru energia electrica, insa este plin de lacune.
"Acest proiect nu raspunde la cateva teme importante, la care Romania prezinta mari intarzieri: definirea consumatorului vulnerabil, despre care aflam doar din surse ce crede guvernul si mai mult decat atat, nu exista niciun fel de raspuns al guvernului in ceea ce priveste definirea saraciei energetice, concept fundamental, fara de care nu putem duce la indeplinire cu succes calendarul de liberalizare.
O alta problema este calendarul insusi, la care proiectul nu da raspuns. Proiectul amana rezolvarea acestor teme lasandu-le pe seama unor proiecte viitoare sau a unor guverne viitoare. Cel mai grav aspect al proiectului este ca intentia lui nu este de a oferi... mai mult
Joi, 22 Martie 2012, ora 13:10