Numarul de notificari de dare in plata a ajuns la 6.400 la finalul anului 2016, iar volumul creditelor notificate se ridica la 1,8 - 1,9 miliarde de lei, a declarat, marti, directorul adjunct al Directiei Stabilitate Financiara din cadrul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Florian Neagu.
Asta in conditiile in care ritmul a scazut de la peste 1.000 de dosare pe luna, in primele luni de la aparitia Legii, la 100 - 150 de dosare pe luna in ultimele luni ale anului trecut.
"Daca ne uitam pe statisticile efective, ce se intampla acum in piata, vedem ca numarul notificarilor de dare in plata la sfarsitul lunii decembrie 2016 a fost de aproximativ 6.400, iar volumul s-a situat cam la 1,8 - 1,9 miliarde de lei.
Nu este nici mult, nici putin. (...) Daca in primele luni de la adoptarea Legii aveam peste 1.000 de notificari pe luna, in ultimele luni ale anului trecut media a ajuns la 100 - 150 de notificari pe luna, dar ramane de vazut ce se va intampla, pentru ca ar putea fi doar o perioada de asteptare si ar putea incepe din nou", a explicat Neagu.
Oricum, potrivit oficialului BNR, datele nu confirma estimarile initiale, conform carora sute de mii de cazuri ar fi urmat sa apeleze la aceasta procedura. Neagu a mai explicat ca, potrivit analizelor BNR, eligibili pentru darea in plata ar fi circa 300.000 de debitori, iar volumul creditelor ar fi de 42 - 43 de miliarde de lei.
"Acesta este cazul extrem. Comparand cu ce se intampla in piata, constatam ca avem notificari... mai mult
Marti, 31 Ianuarie 2017, ora 15:43
Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania a solicitat Ministerului Finantelor un punct de vedere privind obligatia platii de catre persoanele care dau bancii in plata un imobil a impozitului pentru tranzactia prin care fac transferul de proprietate.
Solicitarea vine dupa intrarea in vigoare a legii darii in plata, in conditiile in care notarii au avut la dispozitie 15 zile de la data publicarii in Monitorul Oficial pentru a cere acest punct de vedere, arata News.ro.
Efectul darii in plata, o necunoscuta pentru BNR - Isarescu: Asteptam!
"Avand in vedere impactul social al Legii nr.77/2016 privind darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite, precum si dezbaterile existente in spatiul public cu privire la neplata impozitului pe venitul din transferul bunurilor din patrimoniul personal in aplicarea acestei legi, Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania a solicitat Ministerului Finantelor ...citeste mai departe despre "A intrat in vigoare darea in plata: Cine plateste impozitul la stat?" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 13 Mai 2016, ora 15:09
Banca Nationala a Romaniei (BNR) considera ca impactul Legii darii in plata, care se va aplica de vineri, este incert, insa riscul sistemic la adresa sectorului financiar este generat si de alte proiecte legislative, a declarat, marti, guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, intr-o conferinta de presa.
Avertismentul a fost anuntat initial de oficialul BNR in 7 aprilie.
Guvernatorul a mentionat, la acel moment, ca banca centrala a identificat pentru prima data un risc sistemic sever intern, pe fondul intensificarii initiativelor legislative din ultimele sase luni privind reglementarea domeniului financiar-bancar.
Avertismentul lui Isarescu legat de economia Romaniei: Cat de negri sunt norii care planeaza deasupra ...citeste mai departe despre "Efectul darii in plata, o necunoscuta pentru BNR - Isarescu: Asteptam!" pe Ziare.com mai mult
Marti, 10 Mai 2016, ora 15:43
Legea darii in plata ar putea avea un efect mai mic asupra creditelor in derulare decat cel estimat, insa pe de alta parte impactul negativ este semnificativ, cu o inasprire a conditiilor financiare, prin cresterea avansurilor si costurilor de creditare, apreciaza economistii UniCredit Bank in raportul trimestrial.
"In timp ce legea Darii in Plata ar putea conduce la o inasprire a conditiilor financiare, efectul asupra creditelor in derulare ar putea fi mai mic decat cel estimat. Legea ar putea fi declarata neconstitutionala deoarece modifica retroactiv contractele de credit", noteaza economistii UniCredit Bank in raportul trimestrial, transmis de News.ro.
Darea in plata: Ciolos crede ca ar putea arunca in aer sistemul bancar
Daca legea s-ar aplica contractelor in vigoare, cei care vor apela la lege si-ar putea pierde accesul la piata creditelor ipotecare pentru o perioada indelungata.
Totodata, darea in plata ar putea genera o crestere a avansurilor si costurilor, ...citeste mai departe despre "Banca: Efectul legii darii in plata asupra creditelor in derulare ar putea fi mai mic decat cel estimat" pe Ziare.com mai mult
Marti, 22 Martie 2016, ora 20:36
Dezbaterile asupra legii darii in plata sunt viciate de motive electorale, declara eroparlamentarul PNL Theodor Stolojan. El considera ca legea nu trebuia introdusa intr-un an cu alegeri.
Theodor Stolojan spune, la RFI Romania, ca "aceasta lege cu puternice implicatii sociale, economice, cu un impact pe sistemul bancar din Romania nu era o lege pentru an electoral".
"Fiind introdusa intr-un an electoral in dezbatere, sigur ca toate dezbaterile sunt viciate de campania electorala care de fapt este in toi, dupa cum observati, daca va uitati in Bucuresti, vedeti numai banere cu fel de fel de figuri care doresc sa candideze la primarie sau in alte parti.
Deci nu era un proiect de lege introdus intr-un an electoral, pentru ca orice dezbatere devine deturnata, viciata de motive electorale", a declarat eurodeputatul.
Bancile stramba din nas la darea in plata, dar nici ele nu fac nimic pentru romanul cu afaceri
Va disparea programul Prima Casa? Ce asigurari da initiatorul Legii ...citeste mai departe despre "Stolojan: Sa te opui legii darii in plata inseamna sa-ti tai craca de sub picioare" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 09 Martie 2016, ora 10:50
Consiliul Tineretului din Romania (CTR) considera ca darea in plata, ca principiu, este o masura de protectie binevenita a clientilor bancilor, insa in forma actuala pune in pericol pe termen lung accesul tinerilor la locuinte si decredibilizeaza orice demers viitor care ar putea fi facut de stat in vederea sustinerii accesului la credite.
Reprezentantii organizatiei cer ca programul "Prima Casa" sa continue si, in general, ca statul sa poata interveni, in calitate de garant, pentru a facilita accesul la diferite categorii de credite care pot avea un impact social si economic pozitiv, se arata in comunicatul remis Ziare.com.
Legea darii in plata - cadoul otravit
"Ne dorim ca tinerii sa isi permita in continuare locuinte. Nu traim intr-o tara in care din banii de pensie o persoana sa poata plati si chirie si sa si traiasca. Sansa pe care o au tinerii prin programul 'Prima Casa' nu trebuie luat in deradere, cum am vazut ca se intampla pe alocuri in spatiul public. Traim in ...citeste mai departe despre "Avertisment despre darea in plata: Pericolul care ii paste pe tineri" pe Ziare.com mai mult
Marti, 08 Martie 2016, ora 14:08
Liviu Voinea, viceguvernator al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) si fost ministru in Guvernul Ponta, sustine ca includerea programului Prima Casa in Legea darii in plata va afecta tinerii extrem de mult.
Astfel, cei care ar fi reusit pana acum sa stranga avansul necesar intr-un an, odata cu intrarea in vigoare a acestui act normativ, perioada va creste la 8 ani, transmite Ziarul Financiar.
"Pe noi ne preocupa impactul acestei legi asupra sistemului bancar, deci si asupra celor care doresc sa ia credite in viitor. Acum, cineva poate strange avansul intr-un an pentru Prima Casa (5%) si in patru ani pentru un credit standard (15%). Daca Prima Casa se va inchide, pentru ca este inclusa in legea darii in plata, iar bancile nu o vor mai avea in oferta, banii necesari pentru un avans vor fi stransi in opt ani (la un avans de 35%) ", a mentionat Liviu Voinea, viceguvernator al BNR.
Predai cheia casei si ai scapat ...citeste mai departe despre "Avertisment de la BNR: Un roman va economisi 8 ani pentru a strange avansul la un credit de casa" pe Ziare.com mai mult
Marti, 23 Februarie 2016, ora 11:35
O analiza de impact realizata de BCR arata ca 60% dintre clientii actuali, in special tinerii, nu vor mai putea accesa un credit imobiliar, daca legea darii in plata va intra in vigoare.
Studiul realizat de cea mai mare banca locala dupa active arata efectele negative ale acestui act normativ, printre care se numara contractia pietei ipotecare, distorsionarea pietei imobiliare si impactul advers asupra conditiilor de locuit ale familiilor din Romania, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.
Cum vede Isarescu posibila legea darii in plata: Reactia bancilor este normala, nu o razbunare (Video)Comisia Europeana are prognoze optimiste pentru Romania, dar vede si un risc major - legea darii in plata (Video)Legea darii in plata: Ce se va intampla cu pretul apartamentelor
Conform simularilor financiare realizate de analistii BCR, considerand forma curenta a proiectului de lege, institutiile financiar bancare vor fi nevoite sa adopte masuri prudentiale pentru a reduce riscul de credit ...citeste mai departe despre "Analiza BCR: Efectele nefaste ale legii darii in plata" pe Ziare.com mai mult
Luni, 08 Februarie 2016, ora 12:52
Legea darii in plata va fi rediscutata in aceasta sesiune parlamentara, dupa ce a fost trimisa la reexaminare de presedintele Klaus Iohannis, iar bancherii au avertizat fata de efectele asupra creditarii.
Insa ce se va intampla cu pretul locuintelor daca actul normativ va intra in vigoare?
Legea darii in plata: Discutiile, amanate de senatori - Bancile sunt aratate cu degetul
"Cele mai multe banci isi vor regandi produsele si vor impune un avans considerabil mai mare pentru creditare. Acest lucru va avea un impact asupra segmentului rezidential, iar cumparatorii care dispun de cash vor avea o putere de negociere mai mare", a explicat pentru Ziare.com Daniel Crainic, care conduce divizia de marketing si comunicare a portalului Imobiliare.ro.
El a amintit, insa, ca in ultimul an preturile locuintelor au inceput sa creasca, in special pe segmentul vechi. In consecinta, aplicarea legii darii in plata "poate determina o oprire a acestui trend sau, in orice caz, o incetinire a ...citeste mai departe despre "Legea darii in plata: Ce se va intampla cu pretul apartamentelor" pe Ziare.com mai mult
Joi, 04 Februarie 2016, ora 08:42