Numarul de notificari de dare in plata a ajuns la 6.400 la finalul anului 2016, iar volumul creditelor notificate se ridica la 1,8 - 1,9 miliarde de lei, a declarat, marti, directorul adjunct al Directiei Stabilitate Financiara din cadrul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Florian Neagu.
Asta in conditiile in care ritmul a scazut de la peste 1.000 de dosare pe luna, in primele luni de la aparitia Legii, la 100 - 150 de dosare pe luna in ultimele luni ale anului trecut.
"Daca ne uitam pe statisticile efective, ce se intampla acum in piata, vedem ca numarul notificarilor de dare in plata la sfarsitul lunii decembrie 2016 a fost de aproximativ 6.400, iar volumul s-a situat cam la 1,8 - 1,9 miliarde de lei.
Nu este nici mult, nici putin. (...) Daca in primele luni de la adoptarea Legii aveam peste 1.000 de notificari pe luna, in ultimele luni ale anului trecut media a ajuns la 100 - 150 de notificari pe luna, dar ramane de vazut ce se va intampla, pentru ca ar putea fi doar o perioada de asteptare si ar putea incepe din nou", a explicat Neagu.
Oricum, potrivit oficialului BNR, datele nu confirma estimarile initiale, conform carora sute de mii de cazuri ar fi urmat sa apeleze la aceasta procedura. Neagu a mai explicat ca, potrivit analizelor BNR, eligibili pentru darea in plata ar fi circa 300.000 de debitori, iar volumul creditelor ar fi de 42 - 43 de miliarde de lei.
"Acesta este cazul extrem. Comparand cu ce se intampla in piata, constatam ca avem notificari... mai mult
Marti, 31 Ianuarie 2017, ora 15:43
Curtea Constitutionala explica decizia pe care a dat-o marti in privinta Legii darii in plata, cand a admis doua exceptii de neconstitutionalitate.
CCR a transmis ca instanta este cea care va decide fie adaptarea contractului, fie incetarea sa in forma pe care o hotaraste si care poate merge pana la preluarea de catre creditor a imobilului adus garantie cu stingerea intregii datorii.
CCR subliniaza ca accesul partilor din contractele respective la o instanta judecatoreasca "este absolut necesar", avand in vedere ca judecatorul trebuie sa verifice ca institutia darii in plata sa nu fie un instrument discretionar pus la dispozitia doar a unei parti.
CCR face precizarile dupa reactiile din spatiul public referitoare la decizia de marti.
Astfel, Curtea Constitutionala aminteste ca a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca prevederile art.11 teza intai raportate la art.3 teza a doua, art.4, art.7 si art.8 din Legea nr.77/2016 sunt constitutionale numai in ...citeste mai departe despre "CCR: Instanta va decide de la caz la caz daca un imobil poate fi dat in plata" pe Ziare.com mai mult
Joi, 27 Octombrie 2016, ora 10:30
Curtea Constitutionala discuta, marti, pentru a doua oara, exceptiile de neconstitutionalitate ridicate de banci cu privire la Legea darii in plata.
CCR a discutat pe 11 octombrie 33 de dosare in care bancile au ridicat exceptii de neconstitutionalitate cu privire la Legea darii in plata, din totalul de peste 500 de sesizari depuse de la intrarea in vigoare a actului normativ.
La sedinta de acum doua saptamani, judecatorii CCR au amanat dosarele, dupa ce ele au fost conexate in patru spete diferite, in functie de obiectul sesizarii si articolelor invocate ca fiind neconstitutionale.
In sedinta de marti discutiile vor fi reluate, fiind posibila chiar si o pronuntare.
Reprezentantii bancilor au cerut CCR declararea ca neconstitutionala a Legii darii in plata, pe motiv ca prevederile acesteia actioneaza retroactiv, suprima drepturi consacrate in Constitutie si impune vointa unilaterala a debitorilor, fara ca aceste situatii sa fi putut fi prevazute la momentul incheierii ...citeste mai departe despre "Sesizarile privind Legea darii in plata, din nou pe masa CCR" pe Ziare.com mai mult
Marti, 25 Octombrie 2016, ora 09:47
Curtea Constitutionala discuta marti 33 de dosare in care bancile au ridicat exceptii de neconstitutionalitate cu privire la Legea darii in plata, din totalul de peste 500 de sesizari depuse de la intrarea in vigoare a actului.
Vor fi audiati reprezentanti ai bancilor, care vor expune argumente in favoarea declararii unor prevederi din lege neconstitutionale.
Potrivit uzuantei, CCR ar putea conexa toate aceste dosare, avand in vedere ca se refera la aceeasi lege, iar criticile ridicate de avocatii bancilor sunt similare.
Vrei sa beneficiezi de Legea darii in plata? Cat trebuie sa scoti din buzunar
In total, peste 500 de sesizari au fost facute de reprezentantii bancilor la acest act normativ, urmand ca judecatorii Curtii sa decida daca marti vor prelua criticile ridicate in toate aceste cazuri sau le vor dezbate in separat.
Numarul sesizarilor s-a dublat in mai putin de o luna. La mijlocul lunii septembrie, existau aproximativ 250 de astfel de sesizari.
Avand in ...citeste mai departe despre "Sesizarile bancilor privind Legea darii in plata, pe masa CCR" pe Ziare.com mai mult
Marti, 11 Octombrie 2016, ora 07:31
Curtea Constitutionala a fost sesizata in legatura cu Legea darii in plata, in cadrul unui proces aflat pe rolul Judecatoriei Sectorului 6 din Bucuresti.
Procesul, dintre Unicredit Bank si o persoana care dorea sa inapoieze bancii locuinta si sa scape de datorii, a fost suspendat pana la decizia CCR, transmite Mediafax.
Nu este singura sesizare de acest gen facuta in ultima vreme.
La inceputul lunii iunie, Banca Transilvania a decis sa conteste Legea darii in plata pe motiv ca ar incalca unele prevederi din Constitutie.
Mai exact, institutia de credit arata ca actul normativ incalca dreptul de proprietate si se aplica retroactiv, ceea ce nu ar fi in concordanta cu legea fundamentala a statului ...citeste mai departe despre "Legea darii in plata a ajuns pe masa Curtii Constitutionale" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 15 Iunie 2016, ora 16:18
Banca Transilvania (BT) a decis sa conteste Legea darii in plata pe motiv ca ar incalca unele prevederi din Constitutie, adaugandu-se astfel mai multor institutii bancare care au facut deja acest lucru..
Mai exact, BT a depus o contestatie la o instanta din Zalau, potrivit unui document obtinut de Profit.ro.
Acesta arata ca banca a respins o notificare de dare in plata formulata de un client, iar unul dintre motivele invocate este faptul ca legea in sine incalca unele principii constitutionale.
Afla ce trebuie sa faci daca vrei sa scapi de datorii prin darea in plata
Banca Transilvania sustine ca actul normativ incalca dreptul de proprietate si se aplica retroactiv, ceea ce nu ar fi in concordanta cu legea fundamentala a statului roman.
Pasul urmator este ca instanta din ...citeste mai departe despre "Inca o banca a contestat Legea darii in plata la CCR" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 01 Iunie 2016, ora 15:00
Asociatia Bancilor din Romania (ARB) i-a cerut presedintelui Klaus Iohannis sa atace la Curtea Constitutionala (CCR) Legea darii in plata, sustinand ca la baza acestui demers stau numeroase argumente in sensul ca actul normativ aduce atingeri drepturilor constitutionale ale tuturor institutiilor de credit membre ale ARB.
"Prin prezentul Memoriu, comunitatea bancara va adreseaza rugamintea, in virtutea prerogativelor pe care le aveti in temeiul articolului 146, lit. a) teza intai din Constitutie si art. 15-18 din Legea 47/1992 sa sesizati Curtea Constitutionala. (...)
Va rugam, domnule presedinte, sa solicitati CCR exercitarea controlului de constitutionalitate al legii privind darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite", se arata intr-un memoriu trimis sefului statului si, spre informare, Camerei Deputatilor.
Consiliul Fiscal, despre darea in plata: Iohannis sau Guvernul vor contesta la CCR
Potrivit semnatarilor, la baza ...citeste mai departe despre "Klaus Iohannis, somat sa atace la CCR Legea darii in plata" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 20 Aprilie 2016, ora 14:57
Legea darii in plata a fost votata de Camera Deputatilor, for decizional, miercuri, insa bancile au cerut atacarea la Curtea Constitutionala a actului normativ.
Intr-un comunicat remis Ziare.com, Consiliul Patronatelor Bancare din Romania (CPBR), ale carui banci membre detin peste jumatate din totalul activelor bancare la nivelul intregului sistem, solicita "cu toata responsabilitatea institutiilor abilitate sa-si exercite prerogativele si sa sesizeze Curtea Constitutionala a Romaniei in legatura cu aceasta lege, in vederea verificarii constitutionalitatii acesteia".
Principalele probleme semnalate au fost ca actul normativ se aplica si contractelor din trecut, incalcandu-se astfel principiului neretroactivitatii, dar si incalcarea dreptului de proprietate privata (prin privarea fortata a institutiilor de credit de bunurile proprii - drepturile de creanta), discriminarea creditorului ipotecar in raport cu alti creditori.
"Toate aceste aspecte de neconstitutionalitate (...) au ...citeste mai departe despre "Legea darii in plata, aprobata: Bancile cer atacarea la CCR" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 13 Aprilie 2016, ora 18:36
BCR, cea mai mare banca la nivel local, va ataca Legea darii in plata privind aspecte de neconstitutionalitate, dupa ce actul normativ va produce efecte, daca altcineva nu o va face pana la acel moment, a declarat, miercuri, presedintele institutiei de credit, Sergiu Manea.
"Este foarte clar ca, pana ce Legea darii in plata isi va produce efecte, ar fi foarte important ca, din punct de vedere constitutional, jucatorii care pot cere verificarea constitutionalitatii legii inainte ca aceasta sa produca efecte sa o faca.
In cazul in care decizia acestor actori va fi sa nu verifice constitutionalitatea, o vom face noi, iar constitutionalitatea dupa ce legea produce efecte presupune un litigiu intre doi subiecti", a precizat Manea, la un briefing de presa.
Darea in plata: Initiatorul legii jubileaza, BNR il trimite la Constitutie
El a mentionat ca banca poate ataca constitutionalitatea legii doar dupa ce aceasta produce efecte, insa BCR va decide calea de atac la momentul ...citeste mai departe despre "Legea darii in plata: Cea mai mare banca din Romania o va ataca la CCR" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 06 Aprilie 2016, ora 13:45