Cei care aleg sa renunte la casa cumparata cu credit pentru a scapa de imprumutul de la banca au in general peste 40 de ani si fac cu greu fata ratei lunare.
Mai exact, potrivit Digi 24, profilul clientului care lasa casa bancii este urmatorul: 43 de ani, mai are de dat inapoi bancii peste 62.000 de euro, iar rata ii inghite aproape trei sferturi din venit.
Legea darii in plata ...citeste mai departe despre "Mii de oameni au apelat la Legea darii in plata. Care este profilul clientului care lasa casa bancii" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 17 Decembrie 2016, ora 16:15
Folosesc o propozitie gen oximoron in mod deliberat.
Ce vreau sa spun este ca bancile gresesc daca ameninta, fie si voalat, statul roman cu judecata; ma refer la intentia unor banci de a duce in instante internationale litigiul izvorat din Legea darii in plata.
Se invoca tratate internationale ce protejeaza investitii facute in Romania, faptul ca Legea darii in plata ar avea aplicabilitate retroactiva, ca s-ar modifica implicit planuri de afaceri, instabilitatea cadrului normativ etc.
Opinia mea, exprimata si public, este ca, daca bancile ar fi fost mai prietenoase cu clientii, daca ar fi acceptat mai usor restructurarea de credite, Legea darii in plata ar fi avut sanse considerabil mai mici sa apara.
Legea a suferit in Parlament amendamente, care au incercat sa apropie partile. Dar restructurarea de credite presupune munca serioasa, expertiza. Este mult mai usor sa dai credite "cu buletinul" sau/si sa vinzi pachete de "neperformante" unor firme de recuperare decat sa faci ...citeste mai departe despre "Daca bancile vor castiga, tot ar pierde" pe Ziare.com mai mult
Marti, 20 Septembrie 2016, ora 08:11
Dupa doua luni de aplicare, Legea darii in plata a facut creditul ipotecar mai riscant pentru banci si mai greu accesibil pentru clienti, spun reprezentantii BCR.
Acestia amintesc de bilantul prezentat de Banca Centrala, care a anuntat recent ca 3.400 de clienti au depus catre banci aproape 4.000 de notificari pentru darea in plata a imobilelor, dar doua treimi dintre cereri au fost contestate de banci in instanta.
In acest moment, arata BCR intr-un comunicat remis Ziare.com, se impun trei categorii de concluzii privitoare la efectele Legii darii in plata, consecintele legii si premisele create pentru evolutia viitoare a intermedierii financiare in Romania.
Reprezentantii BCR puncteaza ca cele aproximativ 4.000 de cazuri, dintre care au fost contestate aproximativ 1.500, reprezinta doar 0,5% din numarul de 800.000 de familii care a fost invocat drept argument fundamental pentru promovarea legii.
"O diferenta de 99,5% fata de statistica pe care s-a bazat initierea si ...citeste mai departe despre "Avertismentul BCR: Clientii isi vor lua mai greu credite din cauza Legii darii in plata" pe Ziare.com mai mult
Joi, 11 August 2016, ora 14:15
Paradoxul Legii darii in plata este ca bancile au facut o afacere, in sensul in care in sute de cazuri au primit case care valoreaza mai mult decat creditul pe care l-au acordat, spune purtatorul de cuvant al BNR, Dan Suciu.
"E o situatie pestrita, cu multe contestatii, intr-adevar, cu multe credite care sunt intoarse, date inapoi, desi nu aveau restante, asta este o realitate foarte interesanta si care arata cum calibrarea aceasta fina a legii spre o dimensiune sociala nu a reusit sau n-a reusit deplin", a declarat Dan Suciu la TVR.
Purtatorul de cuvant al BNR a admis insa ca poate sunt si cazuri evident sociale care au beneficiat de lege.
"Dar, mai mult decat atat, sunt cel putin 500 de cazuri in care valoarea garantiilor este mai mare decat creditul. Adica bancile au facut o afacere. Asta ...citeste mai departe despre "Paradoxul darii in plata: Bancile au facut o afacere - primesc case mai scumpe decat creditul acordat" pe Ziare.com mai mult
Marti, 09 August 2016, ora 09:25
Aproape 3.400 de clienti au depus catre banci notificari pentru darea in plata a imobilelor, dar doua treimi dintre cereri au fost contestate de banci in instanta, a declarat luni guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
Astfel, din totalul de 3.907 notificari de dare in plata, 2.634 au fost contestate de banci, in timp ce 1.273 au primit unda verde, iar clientii au putut scapa de datorie.
"Datele au fost transmise BNR de catre bancile comerciale la solicitare si nu includ informatii despre notificarile de dare in plata transmise, de exemplu, executorilor judecatoresti", a precizat Isarescu.
Potrivit BNR, valoarea creditelor contestate a depasit 1,12 miliarde lei, reprezentand 1% din totalul creditelor pentru populatie si... citeste mai departe despre "Legea darii in plata: Isarescu anunta cati romani au scapat de datorii" pe Ziare.com mai mult
Luni, 08 August 2016, ora 12:59
Legea darii in plata a intrat in vigoare de mai bine de doua luni, insa cei care vor sa scape de povara ratelor cu ajutorul ei se confrunta deja cu un obstacol - recuperatorii sustin ca nu li se aplica legea. Avocatii dau asigurari ca proprietarii locuintelor vor castiga in instanta fara probleme.
In multe cazuri, firmele de recuperare au cumparat creanta de la banci, iar acum cei care au probleme cu plata ratelor sunt datori recuperatorilor. Concret, debitorul (datornicul) a ramas acelasi, insa creditorul - initial banca de la care s-a facut imprumutul - s-a schimbat. Odata cu asta, lucrurile nu mai sunt la fel de clare pentru cei indatorati.
Avocatul Adrian Cuculis a acordat un scurt interviu Ziare.com, in care a raspuns intrebarilor pe care si le pun multi dintre cei care peste noapte s-au trezit datori catre recuperatori.
Recuperatorul imi spune ca legea nu i se aplica si trebuie sa il dau in judecata. Ce trebuie sa fac?
Avocatul a explicat ca, desi recuperatorul ...citeste mai departe despre "Legea darii in plata - cat costa si cum scapam de recuperatori" pe Ziare.com mai mult
Luni, 18 Iulie 2016, ora 08:14
Curtea Constitutionala a fost sesizata in legatura cu Legea darii in plata, in cadrul unui proces aflat pe rolul Judecatoriei Sectorului 6 din Bucuresti.
Procesul, dintre Unicredit Bank si o persoana care dorea sa inapoieze bancii locuinta si sa scape de datorii, a fost suspendat pana la decizia CCR, transmite Mediafax.
Nu este singura sesizare de acest gen facuta in ultima vreme.
La inceputul lunii iunie, Banca Transilvania a decis sa conteste Legea darii in plata pe motiv ca ar incalca unele prevederi din Constitutie.
Mai exact, institutia de credit arata ca actul normativ incalca dreptul de proprietate si se aplica retroactiv, ceea ce nu ar fi in concordanta cu legea fundamentala a statului ...citeste mai departe despre "Legea darii in plata a ajuns pe masa Curtii Constitutionale" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 15 Iunie 2016, ora 16:18
Banca Transilvania (BT) a decis sa conteste Legea darii in plata pe motiv ca ar incalca unele prevederi din Constitutie, adaugandu-se astfel mai multor institutii bancare care au facut deja acest lucru..
Mai exact, BT a depus o contestatie la o instanta din Zalau, potrivit unui document obtinut de Profit.ro.
Acesta arata ca banca a respins o notificare de dare in plata formulata de un client, iar unul dintre motivele invocate este faptul ca legea in sine incalca unele principii constitutionale.
Afla ce trebuie sa faci daca vrei sa scapi de datorii prin darea in plata
Banca Transilvania sustine ca actul normativ incalca dreptul de proprietate si se aplica retroactiv, ceea ce nu ar fi in concordanta cu legea fundamentala a statului roman.
Pasul urmator este ca instanta din ...citeste mai departe despre "Inca o banca a contestat Legea darii in plata la CCR" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 01 Iunie 2016, ora 15:00
Darea in plata ar putea avea efecte negative asupra sistemului bancar, asa ca ar trebui ca Parlamentul sa faca o analiza serioasa pe aceasta tema, a cerut reprezentantul unui patronat al institutiilor financiare din Romania.
Proiectul de lege a fost dezbatut in comisiile Economica si Juridica ale Senatului, care s-au reunit, miercuri, si a fost luata decizia ca programul Prima Casa sa nu fie exclus din Legea darii in plata, in ciuda recomandarilor facute de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
Legea darii in plata, dezbatuta in comisii: Ce se intampla cu Prima Casa
Anterior, marti, proiectul de lege a primit aviz favorabil din partea Comisiei de Buget din Senat, cu o serie de amendamente, respectiv inlocuirea sintagmei "persoana fizica" cu "consumator" si prelungirea termenului de notificare de la 15 la 30 de zile, timp in care se suspenda orice plata a debitorului pentru creditul respectiv si orice actiune de executare.
Propunerile BNR au fost, insa, respinse. Specialistii ...citeste mai departe despre "Predai cheia casei si ai scapat de credit: Recomandarile bancilor si efectele darii in plata Interviu" pe Ziare.com mai mult
Joi, 18 Februarie 2016, ora 07:17