Primarul Cristian Popescu Piedone a cerut o situatie actualizata privind constructiile de pe domeniul public amplasate fara autorizatii si a dispus desfiintarea constructiilor provizorii realizate in Sectorul 5, potrivit unui comunicat al autoritatii locale, transmis, miercuri.
Prima dintre ele, situata pe terenul domeniu public al Municipiului Bucuresti, pe Calea 13 Septembrie nr. 221-225, era amplasata fara autorizatie de construire prevazuta de Legea 50/1991.
Politistii locali au intocmit documentatia necesara privind desfiintarea constructiei metalice pe cale administrativa conform prevederilor OUG 57/2019 privind Codul administrativ si a Legii 50/1991 privind autorizarea lucrarilor de constructii.
In perioada urmatoare, politistii locali vor face verificari si la alte adrese, pentru a se asigura ca in Sectorul 5 nu exista si alte constructii care au fost amplasate fara autorizatii.
Citeste si: Cum a reusit Piedone sa puna mana pe Sectorul 5, desi nu a avut nici macar un program electoral: "Judecata poporului a decis"
...citeste mai departe despre "Primarul Piedone demoleaza constructiile provizorii si cele ridicate fara autorizatie de pe domeniul public al Sectorului 5" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 11 Noiembrie 2020, ora 12:14
Consolidarea bugetara nu poate fi realizata in conditiile mentinerii calendarului actual de aplicare a noii legi a pensiilor si a coordonatelor actuale ale politicii fiscal-bugetare, in conditiile in care proiectul de rectificare bugetara are in vedere revizuirea majora a deficitului bugetar de la 2,76% la 4,3% din PIB, a anuntat Consiliul Fiscal (CF).
Intr-o opinie cu privire la proiectul celei de-a doua rectificari a bugetului general consolidat pe anul 2019, Consiliul Fiscal avertizeaza ca prognoza cadrului macroeconomic aferent rectificarii este caracterizata de o deteriorare, avansul PIB real si al indicatorilor pietei muncii fiind proiectat in scadere, cu impact negativ asupra veniturilor bugetare.
Astfel, proiectul de rectificare are in vedere revizuirea majora a deficitului bugetar de la 2,76% la 4,3% din PIB potrivit metodologiei nationale, validand astfel evaluarea si avertizarile CF formulate in cadrul opiniilor aferente proiectului de buget si primei rectificari bugetare.
In aceste conditii, depasirea considerabila a pragului de 3% pentru deficitul bugetar potrivit metodologiei europene, dincolo de care CE poate declansa procedura de deficit excesiv, este iminenta.
"Incetinirea economiei si devoalarea unor carente suplimentare in constructia bugetara - reflectate ca atare de MFP in varianta actualizata a acesteia - au fost de natura sa conduca la o deteriorare si mai accentuata a soldului bugetar chiar si in comparatie cu limita superioara a... mai mult
Vineri, 29 Noiembrie 2019, ora 13:58
Presedintele Klaus Iohannis a semnat, sambata, decretul de promulgare a Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, a anuntat Administratia Prezidentiala.
Noua lege prevede, printre altele, ca nu este necesara, pentru anumite categorii de lucrari, emiterea avizelor de catre serviciile deconcentrate ale autoritatilor centrale privind protectia sanatatii populatiei, autoritatea competenta pentru protectia mediului, Comisia Tehnica de Circulatie si Autoritatea Aeronautica Civila Romana.
Camera Deputatilor, in calitate de for decizional, a adoptat aceasta lege pe 15 octombrie.
Potrivit formei trimise spre promulgare, publicata pe site-ul Camerei Deputatilor, noua lege prevede ca "emiterea avizului serviciilor deconcentrate ale autoritatilor centrale privind protectia sanatatii populatiei nu este necesara pentru urmatoarele categorii de lucrari decat in situatiile speciale de derogare de la normele in vigoare prevazute de lege in care este necesar un studiu de evaluare a impactului asupra sanatatii populatiei:
a) construirea, reabilitarea, extinderea si consolidarea de locuinte unifamiliale;
b) construirea de anexe gospodaresti;
c) construirea de imprejmuiri".
De asemenea, emiterea actului administrativ al autoritatii competente pentru protectia mediului nu este necesara pentru urmatoarele categorii de lucrari:
a) construirea de locuinte unifamiliale; b)
construirea de anexe gospodaresti,... mai mult
Sambata, 26 Octombrie 2019, ora 13:45
Mai multi parlamentari USR Allen Coliban, Mihai Gotiu, Cornel Zainea si Dumitru Lupescu si membri USR Dambovita, au participat, sambata, la un protest pe platoul Parcului Natural Bucegi, in apropiere de Piatra Arsa, in zona in care au inceput lucrari de constructie pentru case de vacanta.
Participantii au facut un lant uman pe locul unde au inceput lucrarile si au afisat un banner cu mesajul "Vrem o Romanie fara penali si fara hotie".
Senatorul Mihai Gotiu a postat pe contul sau de Facebook mai multe fotografii de la acest eveniment.
Sursa: Facebook/Mihai Gotiu
"Mesajul nostru e clar si ferm: nu ne putem permite sa distrugem natura, doar pentru ca niste speculatori imobiliari sa-si umple buzunarele. Protectia mediului este o investitie in viitorul Romaniei, iar respectarea legilor este obligatorie chiar si in varf de munte," scrie Gotiu.
Parlamentarul a dat asigurari ca va apela la toate actiunile legale posibile pentru a opri devastarea Bucegilor.
"De altfel, am inceput acest lucru inca de saptamana trecuta, cand am depus primele interpelari oficiale in acest caz," precizeaza parlamentarul USR.
Citeste si: Un complex rezidential a primit autorizatie de constructie in zona inalta a Bucegilor. Se anunta proteste pe munte
I.S. ...citeste mai departe despre "Lant uman in Bucegi intr-o zona unde a inceput constructia unui complex rezidential" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 29 Septembrie 2019, ora 13:55
Noua lege a pensiilor a fost respinsa, miercuri, de Senat, prima camera sesizata, din cauza ca nu s-a intrunit numarul necesar de voturi.
Urmeaza ca legea sa ajunga, in toamna, la Camera Deputatilor, for decizional.
Au fost 67 de voturi "pentru", dar numarul necesar pentru trecerea legii in Senat era de 68. Proiectul nu se afla pe ordinea de zi, a fost introdus la cererea PSD-ALDE si a fost respins tocmai din cauza ca senatorii coalitiei nu s-au aflat in sala.
Social-democratii au majoritate absoluta in Senat, cu 68 de alesi. Daca sunt pusi la socoteala si cei de la ALDE, legea ar fi trecut fara probleme in situatia in care toti senatorii coalitiei ar fi fost prezenti la vot.
Premierul Viorica Dancila a declarat ca va discuta cu social-democratii care au absentat de la vot.
"Am sa discut cu ei (social democratii care au lipsit - n.red.) si am sa vad de ce au lipsit de la Senat astazi. Poate au lipsit justificat. Voi avea o analiza. Dar sa ii vedem pe cei care au votat impotriva Legii Pensiilor", a spus Dancila.
Cu toate astea, ministrul Muncii, Marius Budai, i-a acuzat pe senatorii Opozitiei ca "pun bete in roate" majorarii pensiilor si a dat asigurari ca legea va trece de Camera Deputatilor.
"Opozitia ne pune bete-n roate majorarii pensiilor pentru parintii si bunicii nostri si, in general, majorarilor de venituri. Ce am spus noi, alianta austeritatii, dovedeste ca isi merita cuvantul. Eu ii asigur pe romani si pe pensionari ca noi, la Camera, cu... mai mult
Miercuri, 19 Iunie 2019, ora 14:12
Ordinul Arhitectilor din Romania transmite premierului Viorica Dancila ca o mult mai utila interventie in procedurile administrative ar fi "in directia vointei politice pentru eficientizarea procedurii administrative, in vederea asigurarii celeritatii si clarificarii procedurilor".
OAR a reactionat la anuntul facut marti de premier, care a spus ca Guvernul ar urma sa elimine autorizatia de construire pentru lucrari de investitii locale, astfel incat edilii sa poata accesa mai usor Fondul de Dezvoltare si Investitii.
"Exceptarea autoritatilor publice de la parcurgerea unor pasi esentiali, mai exact de verificare specializata a documentatiei investitiei, este un act riscant si discriminatoriu, incurajand indisciplina in constructii si nerespectarea legii", considera presedintele organizatiei, Alexandru Gavozdea.
El mai exprima disponibilitatea organizatiei de a furniza premierului "clarificari si propuneri de simplificare a procedurilor, pentru ca investitiile publice sa fie realizate la un nivel de calitate corespunzator, respectand legile domeniului".
Pozitia OAR, in cele ce urmeaza:
Scopul autorizatiei de construire este a de a asigura siguranta publica si de a ajuta statul sa tina evidenta interventiilor si investitiilor care se realizeaza in domeniul constructiilor, fie publice sau private, civile sau rezidentiale.
Ca urmare a recentelor declaratii de presa ale premierului Romaniei, doamna Viorica Dancila, privind eliminarea autorizatiei de construire... mai mult
Joi, 23 Mai 2019, ora 08:37
Camera Deputatilor a adoptat, marti, proiectul de lege care prevede un regim fiscal derogatoriu, precum scutiri sau reduceri de taxe, pentru terenurile si constructiile din insule, grinduri si alte suprafete de uscat cu potential de exploatare economica.
Au fost inregistrate 177 de voturi "pentru", 85 "impotriva" si noua abtineri.
Proiectul initiat de senatorul PSD Serban Nicolae instituie unui regim fiscal derogatoriu aplicabil unei anumite categorii de terenuri, constructiilor edificate pe acestea si activitatilor economice autorizate, fiind avute in vedere insulele, grindurile si alte suprafete de uscat cu potential de exploatare economica, rezultate prin actiuni sau modificari naturale ale teritoriului ori prin lucrari de amenajare hidrotehnica.
Aceste terenuri sunt scutite de taxa pe teren, iar pentru anumite activitati se aplica TVA redus la 5%.
Conform prevederilor adoptate, terenurile proprietate publica sau privata care fac obiectul acestei legi sunt insulele, grindurile si alte suprafete de uscat cu potential de exploatare economica, rezultate prin actiuni sau modificari naturale ale teritoriului ori prin lucrari de amenajare hidrotehnica.
Aceste terenuri se transmit in domeniul public sau privat al unitatilor administrativ-teritoriale. Regimul fiscal derogatoriu se aplica in mod corespunzator si constructiilor civile edificate pe aceste terenuri, daca sunt destinate exclusiv activitatilor economice.
Vor fi scutite de taxe inclusiv jocurile de... mai mult
Marti, 16 Aprilie 2019, ora 15:09
Senatorul PNL Florin Citu spune ca PSD incalca legea responsabilitatii fiscale prin constructia bugetului pe anul 2017.
Citu, care este vicepresedinte al Comisiei Buget-Finante din Senat, i-a solicitat ministrului de Finante, Viorel Stefan, ca vineri sa prezinte bugetul astfel incat sa respecte legea, se arata intr-un comunicat remis joi Ziare.com.
"Asa cum a prezentat PSD cifrele, aceasta lege (a responsabilitatii fiscale - n.red.) este incalcata in toata perioada 2017-2020. Potrivit datelor prezentate de Guvern, cheltuielile publice cresc in 2017 cu 15% fata de 2016, in timp ce PIB nominal este estimat sa creasca doar cu 7,5%.
Astfel, bugetul pe 2017 incalca articolul 6, literele d. si e. din legea responsabilitatii fiscale (...).
De aceea, ii solicit ministrului de Finante sa prezinte bugetul in Parlament in asa fel incat sa respecte legea responsabilitatii fiscale", spune Florin Citu.
Luni dimineata, proiectul de buget pentru anul 2017 a fost publicat de Ministerul Finantelor, insa acesta va fi adoptat cel mai devreme in sedinta de guvern de vineri.
In proiect se arata ca Educatia, Internele, Apararea si serviciile secrete primesc mai putini bani in anul 2017.
F.N. ...citeste mai departe despre "Florin Citu (PNL): Bugetul elaborat de Guvern incalca legea" pe Ziare.com mai mult
Joi, 26 Ianuarie 2017, ora 11:27
Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta prin care efectuarea planurilor urbanistice zonale derogatorii prin subventionarea lor de catre investitorii direct interesati este limitata doar pentru anumite scopuri si pentru suprafete foarte mari, informeaza Newsin.Elena Udrea, ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului a anuntat ca modificarea Legii 350 din 2001 privind amenajarea teritoriului si urbanismul a fost aprobata de catre Guvern in sedinta de miercuri, fapt ce constituie un prim pas in limitarea abuzului de planuri urbanistice zonale, abuz ce a prejudiciat interesul public.
"Planul de urbanism zonal ajunsese in ultima perioada un instrument prin care orice persoana interesata putea sa modifice documentatiile generale de urbanism in functie de interesul pe care il avea.
Acum eliminam practicile urbanismului derogatoriu care au generat dezvoltarea incoerenta si exagerata a patrimoniului construit, o dezvoltare care nu respecta nici macar prevederile legii actuale", a apreciat Udrea.
Concret, ministrul a apreciat ca abuzul de PUZ-uri a fost determinat de subventionarea de catre investitori a efectuarii acestuia, fapt ce a condus automat la ignorarea interesului comunitatilor.
"Limitam aceasta posibilitate la cateva cazuri care sa reprezinte intr-adevar investitii importante care sa duca la dezvoltarea economica a localitatilor, cand se solicita planuri de urbanism pentru parcuri industriale, parcuri comerciale, noi cartiere rezidentiale, infrastructura de... mai mult
Miercuri, 02 Februarie 2011, ora 22:51