Ministerul Culturii a anuntat ca are in vedere modificarea Legii 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, dupa ce operatori culturali si artisti plastici au facut sesizari legat de metodologia de taxare a operelor expuse public, propusa de organismul de gestiune colectiva VISARTA.
Ministerul Culturii a transmis, intr-un comunicat de miercuri, ca va forma un grup de lucru pentru modificarea si completarea Legii 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe.
Cadrul actual legal limiteaza posibilitatile pe care atat Ministerul Culturii, cat si Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor (O.R.D.A.), organ de specialitate in subordinea Guvernului, le au pentru elaborarea metodologiei organismelor de gestiune colectiva, privind domeniile de activitate reglementate prin Legea 8/1996.
Institutia a explicat: "Ministerul Culturii nu are niciun fel de atributii cu privire la decizia de constituire a comisiei de negociere si a metodologiei privitoare la organismele de gestiune; O.R.D.A., conform Art. 163 din Legea 8/1996, are obligatia ca, in termen de 15 zile de la primirea cererii de initiere a procedurilor de negociere de catre organismele de gestiune colectiva, utilizatorii sau structurile asociative ale utilizatorilor prevazuti la Art. 163, Alin. (3) lit. b) si c), sa elaboreze ordinul de constituire a comisiei de negociere; O.R.D.A nu este parte in negocieri si nu poate interveni in negocierea dintre organismele de gestiune colectiva si utilizatori".... mai mult
Miercuri, 25 Noiembrie 2020, ora 09:53
Registrul Comertului se va digitaliza, iar constituirea unor societati comerciale se va putea realiza exclusiv online, fara a fi necesara prezenta fizica in niciuna din etapele de constituire, a anuntat, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu. Aceste prevederi apar intr-un proiect de lege aflat in dezbatere publica.
Predoiu a declarat, marti, intr-o conferinta de presa, ca un proiect de lege lansat recent in dezbatere publica se refera la modernizarea Registrului Comertului.
"Este un proiect legat de modernizarea Registrului Comertului si a profesiei de registrator comercial. Acest proiect transpune o directiva a Uniunii Europene privind digitalizarea. Propune o reforma radicala si importanta a Registrului Comertului in directia digitalizarii, functionarii acestuia in relatiile cu publicul si societatile comerciale", a afirmat Catalin Predoiu.
El a mentionat ca societatile comerciale vor putea fi constituite exclusiv online, pe o procedura simplificata, fara a fi necesara prezenta fizica in niciuna din etapele procedurii de constituire. Predoiu a precizat ca o persoana care solicita infiintarea unei firme nu mai trebuie sa obtina diferite avize si documente de la alte institutii, acestea urmand sa fie colectate de catre Registrul Comertului.
"Proiectul inlocuieste depunerea de documente in format letric, pe suport de hartie, cu documente care sunt in forma online, iar in ceea ce priveste provenienta lor sunt obtinute de Registrul Comertului de la institutiile... mai mult
Marti, 24 Noiembrie 2020, ora 18:27
Reprezentantii UDMR au venit cu precizari, dupa ce in mass-media au aparut informatii eronate, si spun ca nu exista obligativitatea inregistrarii in Registrul Auto Roman a trotinetelor si bicicletelor electrice.
Liderul deputatilor UDMR Benedek Zakarias, initiatorul legii, a atras atentia asupra faptului ca in Romania legile nu permit inregistrarea microbuzelor electrice mai mici, turistice sau miniere - o practica obisnuita in alte tari ale Uniunii Europene - si de aceea Uniunea a elaborat o lege in acest sens, care a fost promulgata de seful statului.
"Inca de la initierea proiectului de lege, mass-media centrala a informat continuu ca UDMR doreste sa faca obligatorie inregistrarea si inspectia tehnica periodica a trotinetelor si a bicicletelor electrice, desi aceasta initiativa nu a vizat acest lucru. Utilizarea trotinetelor si a bicicletelor electrice este reglementata prin articolul 12 din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 13/2020, in care se precizeaza, foarte clar faptul ca proprietarii trotinetelor si ai bicicletelor electrice nu trebuie sa inmatriculeze aceste vehicule si nu trebuie sa se prezinte la inspectia tehnica la RAR cu acestea", a subliniat Benedek Zakarias, printr-un comunicat de presa remis luni News.ro.
Deputatul a mentionat si faptul ca solutia impusa de UDMR prin aceasta lege functioneaza bine in tarile occidentale.
Legea 260/2020, elaborata de UDMR a fost promulgata, ulterior publicata in Monitorul Oficial si este in vigoare.... mai mult
Luni, 23 Noiembrie 2020, ora 18:20
Guvernul a aprobat, miercuri, un proiect de lege care da posibilitatea instantelor de judecata sa efectueze proceduri judiciare la distanta, prin videoconferinta, a anuntat seful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Danca.
"In contextul COVID a fost adoptat un proiect de lege privind unele masuri in domeniul justitiei si acest proiect de lege va fi trimis Parlamentului spre adoptare in procedura de urgenta. Este un proiect de lege care tine cont de contextul actual al pandemiei COVID-19 si ofera posibilitatea instantelor de judecata de efectuare a unor proceduri judiciare in sistem la distanta prin videoconferinta", a precizat Danca, dupa sedinta de guvern.
El a spus ca acest proiect prevede ca instantele sa poata prioritiza solutionarea dosarelor pe rol, cu obiectivul de a limita raspandirea infectiilor cu coronavirus.
"De asemenea, proiectul permite instantelor de judecata sa prioritizeze solutionarea dosarelor aflate pe rol in functie de acest obiectiv de a limita pe cat posibil raspandirea infectiilor cu coronavirus si pentru a reduce interactiunile fizice din instantele de judecata din Romania", a adaugat Danca.
Cititi si:
Plenul CSM a avizat favorabil, cu observatii, proiectul de lege privind unele masuri in domeniul justitiei in contextul pandemiei COVID-19 ...citeste mai departe despre "Guvernul a aprobat proiectul de lege ce prevede ca instantele sa poata efectua proceduri judiciare prin videoconferinta" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 18 Noiembrie 2020, ora 23:15
Curtea Constitutionala a Romaniei a stabilit, miercuri, ca este neconstitutionala Legea de modificare a articolului 435 din Codul fiscal, care prevede ca operatorii economici care intentioneaza sa distribuie si sa comercializeze angro produse energetice au obligatia sa detina spatii de depozitare corespunzatoare.
"A admis obiectia de neconstitutionalitate formulata de un numar de 87 de deputati apartinand Grupurilor parlamentare ale Uniunii Salvati Romania, Partidului National Liberal, Partidului Miscarea Populara si de deputati neafiliati, precum si de Guvernul Romaniei si a constatat ca Legea pentru modificarea si completarea art. 435 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal este neconstitutionala, in ansamblul sau", se precizeaza in minuta deciziei.
In sesizarea transmisa CCR, USR a sustinut ca actul normativ restrange numarul de concurenti pe piata produselor energetice. Potrivit USR, prevederile proiectului legislativ incalca principiul liberei circulatii a marfurilor, consacrat prin art. 34 - 36 din Tratatul privind Functionarea Uniunii Europene (TFUE).
Prin obligarea intreprinderilor la suportarea costurilor pentru infiintarea depozitelor, in special a intreprinderilor mici si mijlocii, devine dificila, daca nu imposibila, functionarea acestora, se mai explica in sesizarea USR.
Potrivit acesteia, se incalca si principiul neretroactivitatii, intrucat operatorii economici care detin deja atestate valabile sunt obligati sa se supuna noii proceduri, in... mai mult
Miercuri, 18 Noiembrie 2020, ora 16:32
Camera inferioara a parlamentului italian a votat miercuri, 4 noiembrie, in favoarea unui controversat proiect de lege prin care violenta de gen si impotriva membrilor comunitatii LGBT este asimilata delictului de ura, cei vinovati riscand inclusiv inchisoarea, potrivit Reuters si EFE.
''Este un mare pas inainte impotriva discriminarii, urii si violentei'', a scris pe Twitter initiatorul actului normativ, deputatul Alessandro Zan, membru al Partidului Democrat (PD) si care a marturisit ca este homosexual.
Proiectul de lege a fost sprijinit de majoritatea guvernamentala formata din Partidul Democrat (PD), Miscarea 5 Stele (M5S) si alte formatiuni progresiste, care au votat in bloc aceasta legislatie ''asteptata de multi ani''.
In schimb, opozitia de dreapta a protestat fata de o lege despre care afirma ca introduce ''delictul de opinie asupra chestiunilor legate de sex si gen'', unii deputati membri ai partidelor Forza Italia si Fratii Italiei promitand ca daca vor ajunge la putere primul lucru pe care-l vor face va fi sa o abroge.
La randul sau, grupul Pro Viata si Familie considera ca noul act normativ face ca persoanele LGBT sa fie ''mai egale decat altele'', iar episcopi italieni au avertizat ca aceasta lege ar putea ingradi unele opinii, inclusiv aceea conform careia o familie presupune uniunea intre un barbat si o femeie. Biserica Romano-Catolica din Italia a apreciat ca prevederile legale deja in vigoare sunt suficient de puternice.
In replica,... mai mult
Miercuri, 04 Noiembrie 2020, ora 17:56
Legea concurentei neloiale va fi modificata, a declarat pentru News.ro presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu. Principala modificare vizeaza protejarea firmelor mici in fata abuzului puterii superioare de negociere a companiilor mai mari, cu atat mai mult cu cat, in contextul pandemiei de coronavirus, o mare parte dintre companiile mici sunt la limita de supravietuire si trebuie aparate de eventuale actiuni abuzive.
Proiectul a fost in consultare publica pe pagina de internet a institutiei.
"Concurenta neloiala este 'sora mai mica' a Legii concurentei, deoarece vizeaza comportamente care au un grad mai redus de perturbare a pietei si care, predominant, afecteaza interesele altor companii si mai putin interesele mai largi ale societatii. Altfel spus, nu afecteaza functionarea intregii piete si, din acest motiv, sanctiunile sunt mult mai reduse pentru fapte de concurenta neloiala", a declarat presedintele Consiliului Concurentei.
Prin modificarile aduse legii, se stabileste faptul ca autoritatea de concurenta intervine doar in cazul afectarii unui interes legitim public, tinand cont de urmatoarele criterii: gradul ridicat de pericol social, importanta sau dimensiunea sectorului economic vizat, numarul de companii implicate in savarsirea faptei, numarul de firme afectate, durata indelungata a practicii de concurenta neloiala.
Legea prevede posibilitatea ca autoritatea de concurenta sa poata selecta si prioritiza cazurile mai importante, in care se... mai mult
Duminica, 01 Noiembrie 2020, ora 09:23
Presedintele Klaus Iohannis a anuntat, miercuri, ca va promulga vineri legea care permite decontarea tratamentului pe toata durata vietii victimelor de la Colectiv. Seful statului a precizat ca vrea sa faca acest lucru exact in ziua in care se implinesc 5 ani de la tragedie.
Klaus Iohannis a fost intrebat, miercuri, intr-o conferinta de presa, daca va promulga legea are prevede ca statul roman deconteaza victimelor Colectiv tratamentul pe toata viata si a raspuns: "Pot sa va spun in premiera ca vineri, exact cand se implinesc 5 ani, voi promulga legea despre care ati vorbit, legea care permite extinderea perioadei pentru cei care au avut de suferit".
De asemenea, intrebat daca considera ca s-a schimbat ceva in cei cinci ani de la tragedie si a precizat: "Cu siguranta ca lucrurile s-au schimbat si am invatat ceva, cel putin politicienii mai responsabili au invatat ceva de aici".
Camera Deputatilor a votat, in 14 octombrie, decizional un proiect de lege care prevede ca plata pentru tratamentul in tara si in strainatate a persoanelor implicate in tragedia de la clubul Colectiv, pe 30 octombrie 2015, sa fie suportata din bugetul Ministerului Sanatatii. ...citeste mai departe despre "Presedintele Klaus Iohannis anunta ca va promulga vineri legea care permite decontarea tratamentului pe toata durata vietii victimelor de la Colectiv" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 28 Octombrie 2020, ora 18:50
Presedintele Klaus Iohannis a promulgat luni legea care aproba Ordonanta de urgenta a Guvernului 111/2018 pentru completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului 77/2011 privind stabilirea unor contributii pentru finantarea unor cheltuieli in domeniul sanatatii, transmite Administratia Prezidentiala.
Prin aceasta lege, cei care detin autorizatii de punere pe piata a medicamentelor nu vor achita contributa trimestriala prevazuta pentru valoare consumului centralizat aferenta medicamentelor derivate din sange uman sau plasma umana suportate din Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate si din bugetul Ministerului Sanatatii. Actul normativ a fost modificat prin acest proiect astfel incat perioada de aplicare a acestei prevederi nu mai este limitata la 3 ani.
"Prin exceptie de la prevederile legii detinatorii autorizatiilor de punere pe piata a medicamentelor, care sunt persoane juridice romane, precum si detinatorii autorizatiilor de punere pe piata a medicamentelor, care nu sunt persoane juridice romane, prin reprezentantii legali ai acestora, nu datoreaza contributia trimestriala pentru valoarea consumului centralizat aferenta medicamentelor derivate din sange uman sau plasma umana, suportate din Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate si din bugetul Ministerului Sanatatii; lista medicamentelor derivate din sange uman sau plasma umana se aproba prin ordin al ministrului Sanatatii", arata proiectul de lege adoptat de catre deputati.
De... mai mult
Luni, 26 Octombrie 2020, ora 14:47