Companiile privatizate care au instrainat terenuri dupa ce au obtinut atestat de proprietate asupra lor, dar care nu au majorat capitalul social cu valoarea acestor terenuri, vor plati despagubiri statului, potrivit unui proiect elaborat de Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS).
"Societatile comerciale care au instrainat terenul, dupa primirea certificatului de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor, fara a opera inregistrarea majorarii de capital social cu contravaloarea acestuia la oficiul registrului comertului, vor plati institutiei publice implicate, in termen de 90 de zile de la notificarea primita de la acestea, o despagubire echivalenta cu valoarea terenului determinata printr-un raport de evaluare intocmit de un evaluator autorizat, in conditiile legii", se arata in proiectul de ordonanta a Guvernului elaborat de AAAS,precizeaza Mediafax
In proiect se mentioneaza ca multe companii care au obtinut certificate de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor pe care le aveau in folosinta nu si-au majorat capitalul social cu valoarea aceastora sau l-au majorat cu o valoare "incorect determinata".
Prevederea platii de despagubiri catre stat vine ca o completare la un alt proiect de act normativ, elaborat in luna iunie. Proiectul din iunie prevedea ca societatile comerciale trebuie sa isi reevalueze terenurile pe care le-au cumparat de la stat si sa isi majoreze corespunzator capitalul social cu valoarea acestora,... mai mult
Joi, 21 August 2014, ora 12:41
Tranzactiile cu terenuri agricole sunt blocate in momentul de fata intrucat nu au aparut normele de aplicare a Legii 17/2014 privind unele masuri de reglementare a vanzarii-cumpararii terenurilor agricole situate in extravilan, insa ministrul Agriculturii promite ca aceste reglementari vor aparea in cateva zile.
"Normele metodologice pe legea vanzarilor terenurilor agricole vor aparea in cateva zile. Au fost agreate de toate ministerele si este o chestiune de zile, dupa care trebuie publicate in Monitorul Oficial", a declarat, joi, vicepremierul Daniel Constantin, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prezent la conferinta organizata de LAPAR.
Legea 17/2014 privind unele masuri de reglementare a vanzarii-cumpararii terenurilor agricole situate in extravilan si de modificare a Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societatilor comerciale ce detin in administrare terenuri proprietate publica si privata a statului cu destinatie agricola nu se aplica din lipsa normelor de aplicare. De asemenea, Agentia Domeniilor Statului (ADS), cea care va regla piata funciara din partea statului, trebuie sa treaca in subordinea premierului.
Din pacate, o mare parte a agricultorilor romani se plang ca Legea 17 este "o lege antinationala pentru majoritatea romanilor" si cer imbunatatiri pentru a evita instrainarea terenurilor.
"Pamantul este principalul mijloc de productie, este un bun national ce nu trebuie instrainat. Sunt deja vandute strainilor peste un milion de... mai mult
Joi, 15 Mai 2014, ora 15:40
Ministerul Agriculturii va promova in Parlament o serie de modificari la proiectul de lege pentru vanzarea terenurilor agricole, precum anulabilitatea vanzarii unui teren daca pretul este mai mic decat in oferta de vanzare, pastrarea ADS si infiintarea unei directii pentru terenuri peste 30 hectare.
Masurile sunt cuprinse intr-o nota prezentata, miercuri, Guvernului de catre ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, privind modificsarile pe care ministerul de resort le va propune, mai intai, comisiei parlamentare de agricultura din Senat si, ulterior, in Camera Deputatilor legate de actualul proiect al legii de vanzare a terenurilor agricole catre persoanele fizice, ca urmare a solicitarii de reexaminare formulate de presedintele Traian Basescu.
Nota releva ca noua forma a legii va stabili ca vanzarea terenului la un pret mai mic ori in conditii mai avantajoase decat cele aratate in oferta de vanzare atrage anulabilitatea vanzarii.
Ministrul a explicat ca va introduce aceasta clarificare dupa ce presedintele, a carui "logica" nu a inteles-o, a afirmat ca dreptul de preemptiune poate fi vandut la un pret mult mai mic dupa ce este epuizat.
Titlul legii va fi modificat pentru o mai mare claritate, urmand sa se refere la terenurile aflate in extravilanul localitatilor, cu un regim aplicabil atat persoanelor fizice, cat si persoanelor juridice, iar Agentia Domeniilor Statului (ADS) nu va mai fi transformata intr-o agentie de reglementare a pietei funciare, ci isi... mai mult
Miercuri, 15 Ianuarie 2014, ora 16:00
Cetatenii straini pot cumpara deja teren in Romania incepand cu 1 ianuarie, potrivit Tratatului de aderare cu UE, iar legea respinsa de presedintele Traian Basescu le dadea romanilor drept de preemptiune la achizita terenurilor, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
Presedintele Traian Basescu a cerut marti Parlamentului reexaminarea Legii privind unele masuri de reglementare a vanzarii-cumpararii terenurilor agricole situate in extravilan de catre persoane fizice si de infiintare a Autoritatii pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare.
"Lucram la lege si speram sa fie aprobata cat mai curand. Prevederile privind liberalizarea pietei funciare din Tratatul de aderare al Romaniei la Uniunea Europeana au intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2014, data de la care strainii sunt liberi sa cumpere teren in Romania. In absenta legii, romanii nu au drept de preemptiune la cumparare", a spus Constantin.
El spune ca legea va fi modificata astfel incat sa fie aprobata cat mai repede.
"Am luat act de cererea de reexaminare a legii formulata de presedinte. Dreptul de preemptiune al arendasului, vecinilor si statului - in fapt esenta acestei legi - nu au fost contestate. Credem ca trebuie facut tot ce e posibil pentru a grabi procesul de reexaminare astfel incat interesul agricultorilor si al comunitatilor locale sa fie cat mai bine protejat", a mai spus ministrul.
Prin proiectul de lege se stabilea ca arendasii, vecinii, tinerii fermieri, pana in... mai mult
Joi, 09 Ianuarie 2014, ora 18:33
Legea vanzarii terenurilor agricole catre straini a fost retrimisa de presedintele Traian Basescu in Parlament. Totusi, dupa 1 ianuarie 2014, cetatenii UE au "unda verde" la achizitionarea terenurilor din Romania, odata cu liberalizarea pietei funciare. Agricultorii sunt de parere ca aceasta intarziere nu va avea niciun efect pe piata, intrucat legea nu ii afecta cu nimic pe straini, ci le punea piedica tot romanilor.
Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR) este de parere ca, noile reglementari sunt atat de stufoase, incat un fermier roman are nevoie de "o teza de doctorat pentru a vinde o bucata de teren".
"Conform Tratatului de Aderare, vanzarea terenurilor de catre straini este libera de la 1 ianuarie 2014. Legea pe care au facut-o autoritatile nu rezolva problema strainilor, ci accesul era tot liber. Aplicarea legii ingreuna accesul la terenurile noastre, tot romanilor. Iti trebuie o lucrare de doctorat sa poti vinde o bucata de pamant. Noi, asociatiile, cerusem ca in lege sa fie prevazute cateva posibilitati de ingradire a accesului strainilor la pamantul romanesc. Fiecare tara isi conserva proprietatea, pentru ca daca ne uitam in Constitutie vedem ca pamantul este un bun national, doar la noi, din lege nu reiesea asta", a declarat Laurentiu Baciu pentru Business24.
Potrivit sefului celei mai importante asociatii de producatori agricoli din Romania, legea aflata in discutie transforma statul intr-o... mai mult
Miercuri, 08 Ianuarie 2014, ora 12:03
Legea vanzarii terenurilor agricole catre persoane fizice romane sau straine se va afla pe masa Guvernului pana la finele lunii august, a declarat, vineri, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, intr-o conferinta de presa.
"Cel mai important proiect legislativ din aceasta perioada este legea vanzarii terenurilor agricole catre persoane fizice romane si straine. Pana la sfarsitul lunii august acest proiect legislativ va fi pe masa Guvernului, astfel incat sa putem sa luam un punct de vedere, dupa care va fi transmis la Parlament. Vrem ca in luna septembrie sau cel tarziu in octombrie sa avem o lege foarte clara care sa reglementeze vanzarea terenurilor agricole de la 1 ianuarie 2014, atunci cand se va liberaliza piata funciara, iar persoanele fizice straine pot cumpara terenuri in Romania", a explicat Constantin.
Seful MADR a precizat ca s-au facut eforturi in anii trecuti ca termenul de liberalizare a pietei funciare sa fie prelungit dupa 2014, dar din pacate tratatul de aderare nu prevede acest lucru.
"Acest termen, 1 ianuarie 2014, este prevazut in tratatul de aderare. S-au facut eforturi in anii trecuti si in acest an ca termenul sa poate fi prelungit, dar tratatul de aderare, asa cum a fost semnat in anul 2005, nu prevede aceasta posibilitate, si atunci trebuie sa intervenim printr-o astfel de lege care sa protejeze si sa creeze un mediu competitiv pentru fermierii din Romania, care vor sa achizitioneze terenuri si vor sa dezvolte... mai mult
Sambata, 10 August 2013, ora 13:44
Autoritatile chineze au castigat in ultimele decenii aproape 5.000 de miliarde de dolari din vanzarea catre dezvoltatorii imobiliari a terenurilor preluate de la tarani, in multe cazuri prin confiscare, a declarat un economist chinez de top in presa locala.
Profiturile din vanzarea de astfel de terenuri depasesc rezervele valutare ale Chinei, cele mai mari din lume, de circa 3.300 de miliarde de dolari, conform AFP.
In timp ce China trece printr-un proces masiv de urbanizare, confiscarile de terenuri au condus la proteste numeroase, ingrijorand Partidul Comunist, care vede coruptia si tulburarile sociale drept amenintari pentru puterea actuala.
Legea prevede ca reprezentantii statului sa ofere despagubiri de pana la 30 de ori valoarea productiei terenului, dar in practica platile sunt foarte mici sau nu se fac deloc. Terenul preluat astfel de la tarani este apoi vandut dezvoltatorilor imobiliari la preturi ridicate.
"Unele agentii guvernamentale au castigat circa 30.000 de miliarde de yuani, potrivit estimarilor conservatoare, din diferentele de pret din campania de urbanizare a ultimelor decenii", a declarat Wu Jinglian, economist la Centrul de Cercetare pentru Dezvoltare, o agentie a executivului chinez.
Suma de circa 30.000 de miliarde de yuani este echivalenta cu 4.800 de miliarde de dolari la cursul actual.
Wu, un fost consilier al lui Zhu Rongji, premier in perioada 1998-2003, a facut declaratiile la un forum economic la sfarsitul saptamanii... mai mult
Luni, 25 Martie 2013, ora 10:27