Energia electrica va fi mai scumpa cu 40% anul viitor fata de 2018, ceea ce se va reflecta si in preturile produselor, a declarat, marti, Petre Stroe, CEO al furnizorului de energie si gaze MET Energy Romania, intr-o conferinta de presa.
"Este foarte greu sa le explicam consumatorilor nostri ca au crescut preturile atat de mult. Unii efectiv nu inteleg de ce si nici eu nu inteleg total de ce. Este vorba despre o diferenta de 25 de euro intre pretul din 2018 si cel din 2019, adica 40%. Explicatiile sunt interne si externe, dar nu prea conteaza in bugetul consumatorilor. Efectele le vom vedea in pretul produselor anul viitor", a spus Stroe.
Potrivit acestuia, intre 1% si 5% din pretul final reprezinta comisionul pe care il primesc agentii care incheie contractele.
"Acestia sunt noii baieti destepti din energie. De regula, ei castiga 1% din pretul final, dar se ajunge si la 5%", a adaugat reprezentantul MET.
El a aratat ca reglementarile din acest sector nu sunt foarte bine puse la punct, astfel ca unii traderi pot denunta unilaterial contractele, preferand sa plateasca penalitati.
"Tocmai am patit acest lucru. Un furnizor de la care achizitionam energie, respectiv EFT, a reziliat in luna noiembrie contractul cu noi pentru 2019, pentru o cantitate de 5 MW, astfel ca am fost nevoiti sa achizitionam energie la pret mai mare acum, din piata. S-au platit penalitati, insa plata acestora a fost mai convenabila decat livrarea energiei. Ei au respectat reglementarea,... mai mult
Marti, 18 Decembrie 2018, ora 14:48
Parlamentul ungar a adoptat marti un amendament legislativ care interzice companiilor de utilitati energetice sa includa unele taxe si accize in pretul platit de consumatori.
Proiectul a fost adoptat de legislativul unicameral al Ungariei intr-o procedura accelerata, cu 264 de voturi pentru - inclusiv din partea miscarii nationaliste Jobbik -, 5 impotriva si 13 abtineri, relateaza MTI.
Adoptarea acestui amendament survine dupa ce luni primul ministru ungar Viktor Orban a calificat drept "scandaloasa" o recenta decizie a unui tribunal din Ungaria de a da castig de cauza companiilor energetice impotriva masurii guvernului de a reduce pretul gazelor naturale.
Guvernul ungar a impus, in ianuarie, reduceri de preturi de 10% companiilor din energie, semnaland ca vor urma si alte taieri.
Marti, liderul grupului parlamentar al formatiunii guvernamentale Fidesz, Antal Rogan, a anuntat ca pentru joi a fost convocata o sesiune parlamentara speciala pentru a autoriza Oficiul ungar pentru energie sa emita decrete si sa-si sustina deciziile privind reducerile de preturi la utilitati. Prin aceste decrete, deciziile Oficiului privind reducerile de preturi vor deveni necontestabile, a mentionat Rogan.
In Ungaria, sectorul de utilitati este detinut in cea mai mare parte de companii straine, cei mai importanti jucatori fiind concernele germane RWE si E.ON AG si cele franceze GDF si EDF.
Reducerea pretului la energie a fost cea mai recenta masura din seria de decizii... mai mult
Marti, 12 Martie 2013, ora 17:30
Tarifele reglementate la electricitate vor fi eliminate in sase etape pentru consumatorii industriali si in zece etape pentru consumatorii casnici, Guvernul urmand insa sa elimine incepand cu anul viitor si tariful social.
Consumatorii casnici considerati vulnerabili odata cu liberalizarea tarifelor, care vor fi in situatia de a nu-si putea achita facturile, vor fi impartiti in trei categorii, raportat la veniturile familiei, iar tariful social va fi eliminat tot in trei trepte, in intervalul 2013-2015, releva un document oficial obtinut de Mediafax.
In cazul clientilor casnici, eliminarea tarifelor reglementate la electricitate, mai mici fata de piata concurentiala, va incepe in iulie 2013, cu un procentaj de 10%, si va continua in acelasi ritm, in doua etape semestriale, din 2014.
"Scenariul a fost discutat cu reprezentantii Fondului Monetar International, Uniunii Europene si Bancii Mondiale la ultima misiune a acestora, din luna ianuarie 2012".
"In cadrul acestui scenariu s-a optat pentru introducerea obligativitatii pentru furnizorii care practica tarife reglementate sa achizitioneze o anumita pondere din energia electrica furnizata consumatorilor de pe piata concurentiala, pondere care va creste progresiv conform calendarului propus".
"Concomitent, in factura tuturor consumatorilor care beneficiaza inca de tarife reglementate se va introduce o componenta tarifara care sa reflecte costul unitar de energie electrica din piata concurentiala", se arata in... mai mult
Miercuri, 14 Martie 2012, ora 15:32