Presedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, legea care prevede ca soferii care fac transport de persoane folosind Uber, Bolt si Clever Go mai au inca 3 luni la dispozitie pentru a intra in legalitate.
Transportul alternativ a aparut in Romania in anul 2015 si a functionat, la inceput, fara a fi reglementat in vreun fel. An de an, taximetristii au iesit in strada si au cerut mai multor guverne sa interzica ridesharingul. N-au reusit, insa.
In cele din urma, tot intr-un context tensionat, la finalul lunii iunie, Cabinetul Dancila a adoptat OUG 49/2019 "privind activitatile de transport alternativ cu autoturism si conducator auto".
Respectiva ordonanta prevedea ca, pentru a face legal transport alternativ de persoane contra cost, atat societatile care opereaza platformele digitale (adica platformele Uber, Bolt etc.), cat si soferii parteneri trebuie sa indeplineasca o serie de conditii.
Spre exemplu, societatile care opereaza platformele digitale trebuie sa obtine aviz tehnic de la Ministerul Comunicatiilor. In schimb, soferii trebuie sa aiba minim 21 de ani, cel putin 2 ani de experienta la volan, dar si un atestat de sofer eliberat de Autoritatea Auto Romana (ARR).
OUG 49/2019 mai prevedea si o serie de conditii pentru masinile de transport alternativ. Mai exact, printre altele, acestea urmau sa fie mai noi de 15 ani si sa aiba ITP-ul facut la fiecare 6 luni.
In plus, pe parbriz si luneta, masinile urmau sa aiba ecusoane pe care sa fie inscris numele... mai mult
Joi, 07 Noiembrie 2019, ora 16:30
Asociatia Profesionala de Transport Alternativ (APTA) solicita presedintelui Klaus Iohannis promulgarea in regim de urgenta a Legii de aprobare a OUG nr. 49/2019 (numita si ordonanta Uber) privind transportul alternativ.
"Asociatia noastra se dezice total fata de scrisoarea deschisa ce v-a fost adresata de catre o federatie cu nume de confederatie (COTAR). Prin felul in care au reactionat, ne dam seama pe cine reprezinta de fapt aceasta federatie (COTAR).
Consideram ca aceste afirmatii au fost facute ca si presiune la adresa institutiei prezidentiale, pentru a nu fi promulgata o lege ce este asteptata de milioane de clienti si mii de firme ce isi desfasoara activitatea in acest domeniu, lege ce este asteptata de peste 4 ani de zile", se arata intr-o scrisoare deschisa trimisa miercuri de APTA presedintelui Romaniei.
In document, APTA afirma ca, in opinia sa, COTAR s-a opus mereu concurentei.
"Aceasta federatie (COTAR), de-a lungul timpului, s-a opus mereu concurentei, a controlat mafia din taximetrie si a beneficiat direct de foloase in acest sens.
Odata cu aparitia serviciilor de transport alternativ, practic tot monopolul detinut de acestia s-a ruinat, totul datorandu-se concurentei directe.
In ultimii 4 ani, aceste servicii au facut ca milioane de clienti sa fie mult mai multumiti atat din punct de vedere al calitatii serviciilor, al sigurantei pasagerilor, precum si transparenta fiscala oferita de aceste platforme digitale, practic nu exista nimic... mai mult
Joi, 24 Octombrie 2019, ora 09:22