Presedintele Iohannis se declara "ingrijorat" de faptul ca aproape o treime din terenul nostru agricol a fost deja cumparat de straini, iar ministrul Agriculturii lucreaza de zor la modificarea legislatiei.
De ce ne temem, insa? Vor fugi strainii cu pamantul peste granita? Am revenit la prejudecatile rezumate in celebrul slogan iliescian din anii '90 "Nu ne vindem tara!"?
"Nu pleaca cu pamantul, dar pleaca cu productia. Si ce facem cu populatia din mediul rural, care era angrenata in agricultura, le platim oamenilor ajutoare sociale?", ne-a raspuns Emil Dumitru, presedintele Federatiei Nationale PRO AGRO.
Intr-adevar, problema nu e deloc simpla, asa cum pare la prima vedere pentru necunoscatori.
Un studiu realizat in 2015 de Transnational Institute pentru Comisia Europeana si citat de Economica.net arata ca situatia din Romania este dramatica. Peste 30% din terenul arabil al Romaniei era controlat de cetateni straini, printre marii proprietari aflandu-se cetateni libanezi, ...citeste mai departe despre "Strainii ne iau terenurile agricole - un pericol real sau ne-am intors la "Nu ne vindem tara"?" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 06 Noiembrie 2016, ora 06:09
Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Achim Irimescu, anunta ca Legea 17/2014 privind vanzarea terenurilor agricole urmeaza a fi modificata astfel incat cetatenii straini sa poata achizitiona mai greu suprafete agricole in Romania.
Acesta a declarat, duminica, la Botosani, ca exista presiuni din partea fermierilor romani pentru modificarea legii, dupa ce suprafete foarte mari de terenuri agricole au devenit proprietatea unor companii straine.
Pamantul fertil al Romaniei ajunge in mainile strainilor - noua ce ne ramane?
"Vom introduce filtre care sa asigure ca nu ajunge oricum si la ...citeste mai departe despre "Strainii nu vor mai putea cumpara prea usor terenuri agricole in Romania" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 08 Mai 2016, ora 17:27
Normele metodologice ale legii de vanzare-cumparare a terenurilor agricole situate in extravilan, publicate recent in Monitorul Oficial, detaliaza regulile si procedurile ce trebuie respectate in cazul instrainarii prin vanzare a terenurilor agricole situate in extravilan.
Ordinul nr. 719/740/M.57/2.333 ("Normele metodologice") privind aprobarea normelor metodologice pentru aplicarea titlului I din Legea nr. 17/2014 privind unele masuri de reglementare a vanzarii-cumpararii terenurilor agricole situate in extravilan si de modificare a Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societatilor comerciale ce detin in administrare terenuri proprietate publica si privata a statului cu destinatie agricola si infiintarea Agentiei Domeniilor Statului, astfel cum a fost modificata prin Legea nr. 68/2014 ("Legea 17") a fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 401 din 30.05.2014.
Citeste mai multe despre Care sunt regulile de vanzare a terenurilor agricole situate in extravilan pe AvocatNet.ro mai mult
Joi, 05 Iunie 2014, ora 14:19
Tranzactiile cu terenuri agricole sunt blocate in momentul de fata intrucat nu au aparut normele de aplicare a Legii 17/2014 privind unele masuri de reglementare a vanzarii-cumpararii terenurilor agricole situate in extravilan, insa ministrul Agriculturii promite ca aceste reglementari vor aparea in cateva zile.
"Normele metodologice pe legea vanzarilor terenurilor agricole vor aparea in cateva zile. Au fost agreate de toate ministerele si este o chestiune de zile, dupa care trebuie publicate in Monitorul Oficial", a declarat, joi, vicepremierul Daniel Constantin, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prezent la conferinta organizata de LAPAR.
Legea 17/2014 privind unele masuri de reglementare a vanzarii-cumpararii terenurilor agricole situate in extravilan si de modificare a Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societatilor comerciale ce detin in administrare terenuri proprietate publica si privata a statului cu destinatie agricola nu se aplica din lipsa normelor de aplicare. De asemenea, Agentia Domeniilor Statului (ADS), cea care va regla piata funciara din partea statului, trebuie sa treaca in subordinea premierului.
Din pacate, o mare parte a agricultorilor romani se plang ca Legea 17 este "o lege antinationala pentru majoritatea romanilor" si cer imbunatatiri pentru a evita instrainarea terenurilor.
"Pamantul este principalul mijloc de productie, este un bun national ce nu trebuie instrainat. Sunt deja vandute strainilor peste un milion de... mai mult
Joi, 15 Mai 2014, ora 15:40
Parlamentul de la Sofia a trimis un nou semnal negativ catre investitorii straini prin introducerea unor restrictii menite sa faca mai dificila achizitionarea de terenuri agricole in Bulgaria de catre straini, inclusiv cei din UE, scrie vineri cotidianul Capital.
Potrivit unor amendamente la legea privind terenurile agricole adoptate joi de parlament, persoanele fizice si cele juridice care achizitioneaza terenuri agricole trebuie sa dovedeasca ca in ultimii cinci ani au avut resedinta in Bulgaria.
Proiectul initial depus de reprezentantii partidului socialist prevedea trei ani de resedinta, dar pana la urma socialistii, conservatorii si ultranationalistii au decis sa prelungeasca aceasta perioada la cinci ani. Singurul partid parlamentar care s-a opus acestei propuneri a fost miscarea liberala a etnicilor turci.
Cetin Kazak, din aceasta miscare, si-a avertizat colegii ca este foarte probabil ca aceste amendamente sa fie declarate neconstitutionale de Curtea Constitutionala. Parlamentarii au mai decis sa interzica societatilor cu capital offshore sa achizitioneze terenuri agricole.
In ianuarie, Curtea Constitutionala de la Sofia a anulat decizia parlamentului bulgar de prelungire pana in 2020 a moratoriului cu privire la vanzarea de terenuri agricole catre straini.
Curtea a decis ca aceasta intra in contradictie cu Tratatul de aderare a Bulgariei la Uniunea Europeana (UE), care nu permite ca acest moratoriu sa fie prelungit mai mult de sapte ani dupa... mai mult
Vineri, 04 Aprilie 2014, ora 13:16
Ministerul Agriculturii va promova in Parlament o serie de modificari la proiectul de lege pentru vanzarea terenurilor agricole, precum anulabilitatea vanzarii unui teren daca pretul este mai mic decat in oferta de vanzare, pastrarea ADS si infiintarea unei directii pentru terenuri peste 30 de hectare.
Masurile sunt cuprinse intr-o nota prezentata, miercuri, Guvernului de catre ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, privind modificarile pe care ministerul de resort le va propune, mai intai, comisiei parlamentare de agricultura din Senat si, ulterior, in Camera Deputatilor legate de actualul proiect al legii de vanzare a terenurilor agricole catre persoanele fizice, ca urmare a solicitarii de reexaminare formulate de presedintele Traian Basescu.
Basescu: Europenii sa poata cumpara terenuri in Romania in conditii similare celor din UE
Nota releva ca noua forma a legii va stabili ca vanzarea terenului la un pret mai mic ori in conditii mai avantajoase decat cele aratate in ...citeste mai departe despre "Modificari la Legea terenurilor: Terenul nu poate fi vandut mai ieftin ca in oferta (Video)" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 15 Ianuarie 2014, ora 21:23
Senatorul PSD Mircea Geoana considera ca situatia terenurilor agricole trebuie discutata urgent in CSAT, pentru a evita un posibil risc generat de "vanzarea excesiva a terenului agricol catre cetateni straini, mai ales in contextul unor initiative dubioase precum cea a Ungariei".
"Agricultura are o sansa reala de a deveni unul din cele mai puternice motoare de crestere economica. (...) Siguranta alimentara reprezinta un element important al securitatii nationale si, de aceea, acest subiect ar fi trebuit sa se afle pe agenda CSAT cu mult inainte de 1 ianuarie 2014. Desi tarziu, acest subiect ar trebui sa fie pus pe agenda CSAT cu cea mai mare urgenta", sustine Geoana intr-un comunicat de presa remis vineri AGERPRES.
Social-democratul este de parere ca aceasta situatie trebuie analizata cu atentie, fiindca orice stat are dreptul sa-si apere interesele, "chiar si cu riscul de a da nastere unor reactii sau ridicari de sprancene din partea Bruxelles-ului".
"Zvonurile, alimentate de declaratiile unui angajat al ambasadei Ungariei la Bucuresti, conform carora Ungaria are un plan strategic de a cumpara teren agricol in Transilvania sunt de-a dreptul ingrijoratoare. (...) Nu vreau sa fiu inteles gresit. Nu sustin o blocare a investitiilor straine in agricultura. Dimpotriva, dar la mijloc este securitatea alimentara a Romaniei, iar vanzarea excesiva a terenului agricol catre cetateni straini este in viziunea mea un risc pe care trebuie sa il controlam foarte bine, fiind o... mai mult
Vineri, 10 Ianuarie 2014, ora 13:00
Legea care reglementeaza conditiile de vanzare a terenurilor agricole catre straini din 2014 a primit acordul Parlamentului, in ciuda contestatiilor repetate pe care le-au facut asociatiile de producatori agricoli. Pe ultima suta de metri, parlamentarii au mai pregatit o surpriza: au renuntat la dreptul de preemptiune pentru tinerii de pana in 40 de ani.
Reprezentantii sectorului agricol sunt insa nemultumiti de aceasta masura si sustin ca legea mai mult ii incurca pe potentialii investitori in agricultura.
"Noua lege este ireala si foarte greoaie. De la cerintele noastre, la ceea ce a iesit, este distanta mare. Practic, si-au batut joc de lege, mai mult ne incurca decat ne ajuta" a declarat pentru Business24 Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Asociatiilor de Producatori din Romania (LAPAR).
La polul opus, Ministrul Agriculturii Daniel Constantin considera acest proiect de lege unul foarte important, care raspunde necesitatilor si nevoilor odata cu liberalizarea pietei funciare de la 1 ianuarie 2014.
"Ma bucur ca proiectul de lege a trecut foarte repede prin Parlament chiar daca au survenit cateva modificari. O modificare este aceea prin care se elimina dreptul de preemtiune pentru tinerii pana in 40 de ani. Cred ca este un proiect de lege foarte important care raspunde necesitatilor si nevoilor odata cu liberalizarea pietei funciare de la 1 ianuarie 2014", a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
Baciu: "Legea adoptata nu este benefica"
In... mai mult
Miercuri, 18 Decembrie 2013, ora 13:50
Lege prin care autoritatilor vor sa "protejeze" terenurile tarii in fata strainilor dupa liberalizarea pietii funciare din 2014, prezentata in exclusivitate de Business24, este contestata atat de avocati, cat si reprezentanti ai patronatelor din domeniu. Ei spun ca legea are "conditii aberante" si "neconstitutionale".
Ministerul Agriculturii a lansat in dezbatere publica un proiect de lege prin care urmareste sa "limiteze" vanzarea terenurilor catre straini dupa liberalizarea pietii funciare.
Printre masurile incluse in proiect se numara:
- persoanele fizice nu pot avea mai mult de 100 de hectare de teren agricol in proprietate;
- sa faca dovada ca are cunostinte in domeniul agricol, potrivit normelor metodologice la prezenta lege;
- a desfasurat activitati agricole pentru o perioada de cel putin 5 ani.
Avocatul Radu Ionescu, managing partner al Casei de Avocatura Ionescu si Sava crede ca legea vine cu cateva aspecte neclare si conditii aberante pentru dobandirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole.
"De exemplu, potrivit noului proiect de lege, in Romania nu vei mai putea cumpara teren agricol daca nu demonstrezi studii agricole sau un minimum de 5 ani de exeperienta in domeniul agricol. De asemenea, proiectul reglementeaza foarte strict vanzarea terenurilor catre persoane fizice, fara ca prevederi similare sa fie aplicabile si intreprinderilor. Nu in ultimul rand, prin formula in care este redactat in prezent, proiectul stimuleaza... mai mult
Miercuri, 11 Septembrie 2013, ora 20:03