Preturile asigurarilor auto obligatorii RCA au crescut cu mai putin de 5% in prima zi de dupa eliminarea plafoanelor, ingrijorarea transportatorilor potrivit carora preturile ar putea exploda nefiind justificata, a declarat vineri presedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania (UNSICAR), Bogdan Andriescu.
Vineri este prima zi cu preturi ale politelor RCA teoretic libere, dar cu o grila de preturi orientative fixata de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), dupa sase luni de tarife inghetate.
Perioada de inghetare nu a fost prelungita de teama Comisiei Europene, existand informatii legate de pericolul unei proceduri de infringement din cauza interventiei Executivului pe o piata libera si cu actori 100% privati.
Pana in prezent, au fost observate cresteri de preturi de sub 5% la RCA, dar, probabil, ele vor fi mai mari in cazul soferilor de camioane, care au avut daune mai multe, considera Andriescu.
"Am facut o simulare, atat pe persoane fizice, cat si pe persoane juridice, inclusiv la vehicule comerciale, si am observat cresteri de sub 5%. Cred ca ingrijorarea transportatorilor, care a dus la presiunea adoptarii legi RCA in pripa, nu a fost justificata.
Probabil, tarifele vor creste mai mult la soferii de camioane care au inregistrat daune multe, circa 3% dintr-un total de aproximativ 200.000. In cazul soferilor cu un comportament corect, probabil ca tarifele vor scadea", a declarat Andriescu.... mai mult
Vineri, 19 Mai 2017, ora 14:41
ASF a anuntat, miercuri, tarifele de referinta pentru piata RCA.
Pentru soferii intre 31-40 de ani, care au o masina cu capacitatea cilindrica de 1.201-1.400 cmc, tariful de referinta al asigurarii de raspundere civila auto este de 506 lei, a declarat Cornel Coca-Constantinescu, vicepresedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara.
Acest tarif este cu 17% sub maximul stabilit pentru aceasta categorie, de 610 lei, a mentionat oficialul, precizand ca tarifele de referinta, care sunt calculate de ASF pe baza statisticilor pietei de asigurari, "au caracter orientativ".
"Daca o companie de asigurari oferteaza tarife mult peste aceste repere, clientul poate solicita explicatii, dar asiguratorul respectiv va trebui sa dea explicatii si la ASF. Ii asteptam cu placere pentru astfel de explicatii, dar cred ca nu va fi cazul", a spus vicepresedintele ASF.
Pentru persoane juridice care detin un autoturism cu capacitate cilindrica intre 1.401 si 1.600 cmc, tariful de referinta este 957 de lei, fata de un maxim de 992 de lei (-4%).
Pentru autovehiculele destinate transportului de marfa (persoane juridice) cu masa de peste 16 tone, tariful de referinta este 7.314 lei, mai mic cu 3% fata de tariful maxim stabilit pentru aceasta categorie (7.534 de lei).
Pentru autovehiculele destinate transportului de persoane detinute atat de persoane fizice, cat si juridice, cu o capacitate mai mare de 40 de locuri, tariful de referinta are valoarea de 5.616 lei, cu 15% mai putin... mai mult
Miercuri, 17 Mai 2017, ora 14:09
Deputatii au adoptat, marti, noua lege a RCA, cu 226 de voturi pentru, 25 impotriva si 4 abtineri.
Parlamentarii PSD, ALDE si PNL au votat pentru, in timp ce cei ai USR au fost impotriva, transmit televiziunile de stiri.
Noua lege stabileste ca tarifele nu vor mai fi decise prin lege, ci in functie de un tarif de referinta care va fi calculat de ASF.
O noutate a acestei legi este legata de faptul ca decontarile pentru lucrarile de reparatie, dupa un accident, nu se vor mai face prin polita soferului vinovat, ci prin cea proprie. Apoi, asiguratorul se va despagubi de la asiguratorul soferului vinovat.
In plus, proprietarii de masini vor fi despagubiti indiferent in ce service isi vor repara masinile.
In acest caz, Camera Deputatilor este for decizional, astfel ca legea va merge spre promulgare la presedintele Klaus Iohannis.
De asemenea, comisiile de Buget-Finante, Transporturi si Infrastructura au votat ca definitia initiala a vehiculului sa fie pastrata, astfel incat sa nu fie incluse si bicicletele si carutele pe lista vehiculelor ce au nevoie de asigurare RCA. In schimb, vehiculele care se afla in proces de inmatriculare ("numere rosii" - n.red.) sa aiba nevoie de asigurare.
Amintim ca, anul trecut, Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta prin care preturile RCA au fost plafonate pentru sase luni. Perioada de inghetare a preturilor a inceput pe 18 noiembrie 2016, iar pe 18 mai se va incheia.
Companiile care incheie asigurari RCA s-au plans insa... mai mult
Marti, 16 Mai 2017, ora 14:47
Executivul ia in calcul prelungirea plafonarii tarifelor RCA cu inca trei luni.
Surse guvernamentale au afirmat ca ministrul Finantelor, Viorel Stefan, a avut mai multe intalniri cu transportatorii si cu reprezentantii Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) si ca ia in calcul sa prelungeasca plafonarea tarifelor RCA cu inca trei luni printr-o hotarare de guvern, acest lucru putand fi discutat chiar in sedinta Executivului de vineri.
Unul dintre principalele motive ale prelungirii masurii de inghetare a tarifelor RCA pentru inca trei luni este intarzierea, in Parlament, a noii legi a RCA, care ar trebui sa contina prevederi negociate si agreate intre toate partile implicate an sector.
Guvernul a aprobat anul trecut, la presiunile patronatelor din transportul rutier, o ordonanta de urgenta care impune inghetarea preturilor RCA pentru sase luni, prin fixarea unor preturi maxime de catre ASF. Perioada de plafonare a inceput in 18 noiembrie 2016 si va expira in 18 mai.
Inghetarea politelor RCA a fost salutata de transportatori, dar criticata de companiile de asigurari active pe segmentul RCA, care se plang ca inregistreaza pierderi si cer revenirea la tarife libere.
Volumul total al primelor brute subscrise pe segmentul RCA a crescut anul trecut cu 29%, la 4,03 miliarde lei (897 milioane euro), ca urmare a cresterii primei medii. ...citeste mai departe despre "Guvernul ia in calcul prelungirea inghetarii tarifelor RCA cu inca trei luni (Surse)" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 05 Mai 2017, ora 10:08
Asociatia Societatilor de Service Auto Independente (ASSAI) considera ca proiectul noii legi a asigurarilor auto obligatorii de raspundere civila (RCA) reprezinta un "cadou otravit" pentru clienti.
"Este a doua oara cand toti participantii la dezbateri (inclusiv reprezentantii ASF) cad de acord asupra unor propuneri de modificare a legii, propuneri care dupa ce intra in dezbatere in consiliul ASF, sunt inlaturate, varianta finala care este transmisa ulterior catre Parlament neincluzand acele prevederi agreate initial", se mentioneaza in comunicatul asociatiei, care reprezinta interesele celor aproape 10.000 de service-uri auto din Romania, din care in jur de 1.700 lucreaza cu firmele de asigurari.
Marti, ASF a publicat proiectul noii legi a RCA, modificat dupa ce o prima varianta a fost retrimisa de catre Parlament. Noul proiect a inclus mai multe propuneri ale transportatorilor, cum ar fi plata in rate lunare a asigurarii auto, suspendarea asigurarii pe perioada in care ...citeste mai departe despre "Avertisment: Noua lege RCA este un "cadou otravit" pentru clienti" pe Ziare.com mai mult
Joi, 07 Aprilie 2016, ora 15:20
Transportatorii resping noul proiect de lege legate de tarifele RCA, pe motiv ca nu va determina o reducere a preturilor pe acest segment si acuza ca a fost redactat doar in interesul companiilor de asigurari.
"Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR) respinge noul proiect de lege privind asigurarea obligatorie de raspundere civila (RCA) pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule, inaintat de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) la Parlament si Ministerului Finantelor Publice, deoarece in forma actuala nu conduce la o reducere a preturilor pe segmentul RCA si presupune doar obligatii pentru asigurati, atat persoane fizice, cat si juridice, fiind redactat numai in interesul companiilor de asigurari.
Inca din luna octombrie a anului trecut, UNTRR a prezentat ASF polite RCA incheiate de companiile de transport, unde se puteau observa cresteri de pana la 300% comparativ cu politele precedente, lucru confirmat si de Consiliul ...citeste mai departe despre "Transportatorii critica proiectul de lege legat de RCA: Tarifele nu vor scadea!" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 26 Februarie 2016, ora 18:27
Tarifele pentru asigurarea obligatorie de raspundere auto (RCA) pot creste cu cel mult 50% fata de cele practicate in iunie 2015, potrivit unui protocol incheiat de transportatorii auto cu reprezentantii Autoritatii de Supraveghere Financiara si cei ai companiilor de asigurari.
"Am cazut de acord sa acceptam o crestere de pana la 50% a politei RCA si sa luam ca pret de referinta luna iunie 2015. Pe termen lung, s-a tinut cont de toate propunerile noastre, inclusiv pentru modificarea Legii 136/1995 incepand cu ianuarie 2016. Noi am cerut mai multe modificari si asteptam sa fie respectate.
Cerem, de asemenea, armonizarea legislatiei din Romania cu cea europeana, astfel incat sa se poata incheia polite de asigurare pe orice perioada de timp, nu obligatoriu pe 6 sau 12 luni, potrivit legislatiei actuale. De asemenea, sa existe posibilitatea suspendarii platii politiei RCA, in cazul in care autovehiculul este imobilizat. Mai cerem ca achitarea politei RCA sa fie facuta in mod ...citeste mai departe despre "Prima victorie a transportatorilor in problema scumpirii politelor RCA: Cum va fi limitata cresterea pretului" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 23 Decembrie 2015, ora 15:02
Asiguratorii care incheie polite RCA au obligatia sa practice aceeasi prima de asigurare indiferent de canalul de distributie utilizat, al carei cuantum va acoperi toate obligatiile ce decurg din incheierea contractului, iar eventualele pierderi nu vor fi acoperite din alte forme de asigurare.
"Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a adoptat un set de masuri prudentiale cu impact direct asupra intaririi soliditatii industriei asigurarilor, predictibilitatii tarifelor RCA si a protectiei consumatorilor de servicii financiare non-bancare. Setul de masuri se refera la modificarea normelor RCA, imbunatatirea procedurii de solutionare a petitiilor din sectorul asigurari si ajustarea, in scop prudential, a cerintelor minime referitoare la calitatea activelor admise sa acopere rezervele tehnice brute ale asiguratorilor", a declarat prim-vicepresedintele ASF, Cornel Coca-Constantinescu, transmis de Mediafax.
In privinta proiectului de norma privind RCA, care va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2015, modificarile au impact asupra activitatii de subscriere a politelor RCA si asupra activitatii de constatare si lichidare a daunelor.
Reprezentantul ASF a spus ca, pentru o mai buna transparenta a procesului de vanzare a politelor catre asigurati, au fost stabilite in sarcina asiguratorilor obligatii privind modul de ofertare a politelor RCA, indiferent de canalul de distributie (direct sau prin intermediar).
Astfel, asiguratorii autorizati sa incheie polite... mai mult
Joi, 06 Noiembrie 2014, ora 14:55
Proiectul legislativ ce presupune infiintarea unui grup independent de experti in estimarea daunelor a starnit controverse legate atat de necesitatea lui, precum si de modul in care va fi aplicat. In plus, asiguratorii se tem ca va conduce la cresterea tarifelor practicate pentru politele RCA si CASCO.
Reprezentantii firmelor din domeniu sunt impotriva acestui demers.
Intr-un comunicat de presa comun, asociatia asiguratorilor din Romania (UNSAR) si cea a brokerilor (UNSICAR) sustin ca infiintarea unui Corp al expertilor si evaluatorilor tehnici auto (CEETA) ar putea conduce la majorarea tarifelor politelor RCA, la complicarea procesului de rezolvare a daunelor auto si la discriminarea soferilor romani.
Pe de alta parte, initiatorii legii (in frunte cu deputatul PSD Iulian Iancu) sustin ca este nevoie de un organism independent care sa verifice "la rece" pagubele rezultate in urma unui accident.
In plus, expertii ...citeste mai departe despre "Mai multi bani pentru RCA din cauza unui proiect de lege? Cata nevoie avem de experti independenti in daune" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 28 Mai 2014, ora 09:10