Dizolvarea firmelor ar putea fi pronuntata de tribunal in noi situatii, se precizeaza intr-un proiect de act normativ care ar putea modifica Legea societatilor comerciale. Potrivit documentului lansat recent in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Justitiei, firmele care nu indeplinesc anumite obligatii, ar putea risca sa fie dizolvate la cererea oricarei persoane interesate, precum si a Registrului Comertului. De asemenea, acelasi document stabileste noi reguli si in ceea ce priveste lichidarea si radierea firmelor.
Legea societatilor comerciale nr. 31/1990 ar putea fi modificata printr-un proiect de lege, lansat recent in dezbatere publica de Ministerul Justitiei. Documentul imbunatateste procedurile de dizolvare, lichidare si radiere, inclusiv prin corelarea cu dispozitiile Noului Cod al insolventei, facilitandu-se solutionarea cu celeritate a cererilor care privesc aceste proceduri, se mentioneaza in expunerea de motive a proiectului.
Citeste mai multe despre Modificari la Legea societatilor comerciale: Firmele ar putea fi dizolvate daca nu isi depun la timp bilanturile pe AvocatNet.ro mai mult
Joi, 17 Iulie 2014, ora 16:40
Firmele si-ar putea administra activitatea pe baza unor reguli noi, dupa ce un proiect de act normativ privind modificarea legii societatilor comerciale a fost aprobat de Senat. Mai exact, documentul stabileste ca transmiterea partilor sociale catre una sau mai multe persoane s-ar putea realiza numai dupa ce ANAF va efectua o inspectie fiscala.
In plus, o societate dizolvata nu va mai putea fi radiata din oficiu, ci ar urma sa parcurga in mod obligatoriu operatiunile de lichidare.
Legea societatilor nr. 31/1990 ar putea fi modificata printr-un proiect de lege, initiat de senatorul PSD Darius-Bogdan Valcov, care a fost aprobat ieri de Senat. Acest document stabileste cateva noutati referitoare la vanzarea firmelor si la procedura lichidarii.
Citeste mai multe despre Legea societatilor comerciale ar putea fi modificata. Cesiunea partilor sociale, posibila numai dupa o inspectie fiscala pe AvocatNet.ro mai mult
Joi, 19 Iunie 2014, ora 10:51
Toate situatiile financiare anuale trebuie semnate de administratorul care gestioneaza societatea comerciala inainte de a fi depuse la autoritatile fiscale.
De multe ori, insa, administratorii semneaza raportarile anuale fara sa inteleaga exact responsabilitatea legala pe care o au, desi legea contabilitatii stabileste clar ca administratorul unei societati este legal raspunzator pentru intocmirea corecta a situatiilor financiare anuale, precum si in ceea ce priveste organizarea si conducerea contabilitatii societatii administrate.
Solicitarea unor astfel de informatii si efectuarea corespunzatoare a procedurii de inventariere a patrimoniului societatii ar putea ajuta administratorii sa inteleaga mai bine pozitia financiara a societatii pe care o administreaza, dar mai ales sa detecteze eventualele erori sau omisiuni in evidentele contabile si fiscale ale acesteia si astfel sa poata lua masurile de corectie care se impun in astfel de cazuri.
Astfel multi dintre administratori se expun, de multe ori fara sa realizeze acest lucru, unor riscuri inutile care ar putea fi usor evitate daca acestia ar solicita detalii de la cei care au intocmit situatiile financiare.
Riscurile pentru administratori in astfel de cazuri sunt cu atat mai mari cu cat:
- societatea in cauza se afla fie in dificultati financiare majore sau in insolventa sau
- datele din situatiile financiare sunt solicitate de proprietarii societatii, diverse institutii publice care reglementeaza... mai mult
Miercuri, 22 Mai 2013, ora 17:23
Politistii locali au dreptul sa verifice activitatea agentilor economici din aria lor competenta. Conform Legii nr. 155/2010, politistii locali trebuie sa verifice legalitatea activitatilor de comert stradal si a activitatilor comerciale, inclusiv din pietele agroalimentare, targuri si oboare.
In acelasi timp, politia locala poate sa verifice respectarea normelor legale privind comercializarea obiectelor cu caracter religios, a produselor din tutun sau a bauturilor alcoolice.
Legea nr. 155/2010 mai stabileste ca politia locala verifica respectarea regulilor si normelor de comert si prestari de servicii si chiar solutioneaza petitiile primite in legatura cu actele si faptele de comert desfasurate in locuri publice cu incalcarea normelor legale.
Cititi continuarea articolului Politia locala are dreptul de a controla societatile comerciale. Ce verificari pot face politistii? mai mult
Miercuri, 17 Aprilie 2013, ora 18:16
Dreptul firmelor de a intra in insolventa va fi conditionat, platile in numerar intre operatorii economici vor fi restrictionate, societatile vor fi obligate sa majoreze capitalul social daca raporteaza capitaluri negative, iar actionarii vor raspunde pentru cesionarea firmelor datornice.
Toate aceste masuri vor fi promovate de Guvern printr-un pachet legislativ avand ca scop imbunatatirea colectarii veniturilor bugetare si combaterea evaziunii fiscale.
Conform unui document oficial, intarirea disciplinei financiare va fi asigurata prin restrictionarea platilor si incasarilor in numerar intre agentii economici, si anume reducerea semnificativa a limitei maxime a platilor in numerar admise de lege si sanctiuni drastice pentru nerespectarea acestei limite, inclusiv restrictionarea platilor in numerar realizate de operatorii economici catre persoane fizice.
Guvernul va modifica din nou si Legea 31/1990 privind societatile comerciale, prin instituirea obligativitatii majorarii capitalului social in conditiile inregistrarii de capitaluri negative, precum si introducerea raspunderii solidare a asociatilor/actionarilor/administratorilor care cesioneaza societatile comerciale cu datorii catre bugetul de stat si/sau partenerii comerciali.
Legea 85/2006 privind insolventa va fi de asemenea modificata, in sensul introducerii posibilitatii de a fi efectuate inspectii fiscale si dupa data deschiderii procedurii insolventei si conditionarea intrarii in insolventa voluntara... mai mult
Joi, 24 Ianuarie 2013, ora 11:01
Regia Autonoma de Transport Bucuresti (RATB) ar putea fi transformata in societate comerciala, pentru cresterea independentei si acces la fonduri europene, a declarat, miercuri, directorul general al RATB, Adrian Crit, citat de Mediafax."Transformarea regiei autonome in societate comerciala este normala si constituie o obligatie legala potrivit directivei 1370 a Comisiei Europene, in conditiile in care acest lucru ar permite sa existe o independenta mai mare in luarea deciziilor, adica acestea nu mai depinda de multe ori de anumite persoane care accepta sau nu un plan de dezvoltare", a pus Crit, dupa o conferinta de presa.
Directiva 1370 a Comisiei Europene trebuia implementata pana la 1 ianuarie 2008.
Crit a mentionat ca statutul de regie autonoma nu permite accesarea de fonduri europene, ceea ce reprezinta "o problema majora", intrucat costurile cu achizitia de vehicule ar putea fi acoperite in proportie de 60% prin sume de la UE.
"Am gandit toate aceste aspecte, urmeaza sa le transformam. Am vorbit cu primarul general (al Capitalei, Sorin Oprescu, n.r.) si se pare ca avem acceptul dansului.
Sa vedem si la nivel politic cum o sa se accepte acest lucru", a spus Crit.
Guvernul s-a angajat in negocierile cu Fondul Monetar International ca va modifica legislatia astfel incat sa permita regiilor de transport Metrorex si RATB sa majoreze tarifele cu mai mult decat rata inflatiei, pentru ca aceste companii sa isi poata acoperi cheltuielile curente din venituri.
Noua lege va... mai mult
Miercuri, 18 Mai 2011, ora 17:23
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) reorganizeaza Agentia Domeniilor Statului (ADS), institutie care se ocupa de privatizarea, concesionarea si arendarea terenurilor din proprietatea statului, desfiintand Consiliul de Administratie al agentiei, potrivit NewsIn. Odata cu reorganizarea ADS, va fi schimbata si conducerea institutiei.
ADS administreaza peste 350.000 de hectare si actiunile statului la 26 de societati, printre care si Societatea Nationala de Imbunatatiri Funciare.Ministerul Agriculturii a desfiintat Consiliul de Administratie al Agentiei Domeniilor Statului si a creat un Comitet de privatizare din care fac parte oficiali de la Agricultura, dar si de la Transporturi sau Finante. Institutia nu se mai autofinanteaza, iar sumele colectate merg direct la buget.
"Consiliul de Administratie nu-si mai avea rostul, nemaifiind vorba de o institutie care gestioneaza bani proprii. (..) Probabil ca o sa fie si la nivelul conducerii schimbari in viitorul apropiat", a declarat secretarul de stat in MADR, Tanczos Barna.
ADS are de recuperat aproape 100 de milioane de euro din redeventa cuvenita statului pe terenurile concesionate agentilor economici.Agentia Domeniilor Statului (ADS) se afla in subordinea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) si realizeaza privatizarea societatilor comerciale cu profil agricol, constituite in conformitate cu Legea nr. 15/1990 si concesionarea terenurilor cu destinatie agricola proprietate publica si privata a... mai mult
Luni, 14 Februarie 2011, ora 18:31
Curtea Constitutionala arata, in motivarea deciziei din 10 decembrie, cand a decis ca legea de modificare a legilor privind camerele de comert si registrul comertului contravine legii fundamentale, ca schimbarea procedurii duce la mai putina transparenta si poate afecta mediul de afaceri, informeaza NewsIn.Judecatorii arata ca "actul normativ criticat incearca sa reglementeze atat revenirea registrului comertului in subordinea camerelor de comert, cat si modificarea substantiala a procedurii, in sensul efectuarii inregistrarii de un agent privat, director ONRC numit de presedintele camerei de comert, in locul unui agent public independent, judecatorul delegat".
Potrivit motivarii de pe site-ul institutiei, transferul atributiilor de inregistrare a societatilor comerciale din competenta unui judecator delegat in competenta unei organizatii neguvernamentale, fie ea si de utilitate publica, nu este o masura de natura sa contribuie la intarirea controlului asupra obiectului de activitate al societatilor comerciale.
"Dimpotriva, acest fapt poate afecta mediul de afaceri, in sensul in care garantiile de independenta, de respectare a legii si interesului public necesare desfasurarii activitatii sunt indepartate", sustin magistratii CCR.
Curtea Constitutionala mai arata, in motivare, ca transformarea Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC), din institutie publica cu personalitate juridica, intr-o structura pe langa o asociatie neguvernamentala, Camera de Comert si... mai mult
Miercuri, 20 Ianuarie 2010, ora 12:17
Societatile comerciale pot intra in insolventa pentru datorii foarte mici, de doar 10.000 de lei. Bancherii cer majorarea plafonului pentru intrarea in insolventa, in timp ce avocatii vor simplificarea intregii proceduri."Daca un creditor cere insolventa unui debitor care are o firma, are credite la banci, il baga in incapacitate de plata si genereaza o reactie in lant; acesta nu isi mai poate plati nici ratele la banci", spune Ghetea.
Potrivit acestuia, Comisia Tehnica a ARB are deja in lucru un proiect de modificare a acestei legi.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a solicitat bancilor, incepand din 18 mai, sa raporteze in termen de 48 de ore informatii despreclientii aflati in insolventa. In prezent, firmele pot fi chemate in instanta pentru recuperarea unor datorii mici. De aceea legislatia trebuie modificata, crede presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea. mai mult
Joi, 21 Mai 2009, ora 17:36