Comisia de agricultura a Camerei Deputatilor a dezbatut, miercuri, sesizarea CE privind legea comercializarii produselor romanesti, stabilindu-se eliminarea obligativitatii amenajarii spatiilor speciale, inlocuirea sintagmei "lant scurt" cu cea de "parteneriat" si a termenului "romanesc".
"Am incercat sa armonizam ceea ce ne-a cerut CE, in sensul de a nu intra pe celelalte prevederi din lege pentru ca interesul nostru este sa facem legea functionala, nu ca pana acum. Unul dintre lucrurile cerute de CE, pe care l-am eliminat, este cel cu spatiile de vanzare stabilite concret pentru firmele romanesti, ceea ce se face oricum in lanturile comerciale", a declarat presedintele Comisiei de agricultura, deputatul PSD Ioan Munteanu.
El a explicat ca in forma modificata a legii comercializarii produselor agroalimentare romanesti este posibil ca retailerii sa nu mai fi obligati sa amenajeze spatii speciale pentru produsele romanesti, "lant scurt" ar putea fi inlocuit cu cel de "parteneriat" intre producatori si retaileri, iar termenul "romanesc" ar putea fi inlocuit cu "autohton".
Ioan Munteanu a sustinut ca desi este greu ca producatorii romani sa asigure 51% produse romanesti, comisia prefera sa pastreze acest procent.
Comisia de argricultura se va reuni saptamana viitoare pentru a lua o decizie asupra modificarilor care vor fi aduse legii privind comercializarea produselor agroalimentare romanesti.
Citeste mai multe despre:
Comisia Europeana lanseaza infringement... mai mult
Miercuri, 15 Martie 2017, ora 18:38
Legea ce obliga marile magazine sa aiba pe rafturi produse romanesti dintr-o anumita categorie intr-o proportie de cel putin 51% a fost publicata in iulie in Monitorul Oficial. Insa cand va intra in vigoare?
Data cu pricina este de 15 ianuarie 2017, arata un comunicat de presa remis Ziare.com de consultantul fiscal Adrian Benta.
Dar cum s-a ajuns aici? Legea nr 150/2016 prevede ca masura va fi aplicata in termen de 6 luni de la publicarea sa in Monitorul Oficial, timp in care supermarketurile trebuie sa se conformeze noilor reguli.
Reamintim ca actul normativ ii obliga pe comerciantii ce vand catre consumatorii finali produse din categoria carne, oua, legume, fructe, miere de albine, produsele lactate si de panificatie au ...citeste mai departe despre "De ce nu vedem inca produsele romanesti in proportie de cel putin 51% pe rafturile supermarketurilor" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 30 Septembrie 2016, ora 11:25
Legea ce obliga marile magazine sa aiba pe rafturi produse romanesti dintr-o anumita categorie intr-o proportie de cel putin 51% a fost publicata in iulie in Monitorul Oficial. Insa cand va intra in vigoare?
Data cu pricina este de 15 ianuarie 2017, arata un comunicat de presa remis Ziare.com de consultantul fiscal Adrian Benta.
Dar cum s-a ajuns aici? Legea nr 150/2016 prevede ca masura va fi aplicata in termen de 6 luni de la publicarea sa in Monitorul Oficial, timp in care supermarketurile trebuie sa se conformeze noilor reguli.
Reamintim ca actul normativ ii obliga pe comerciantii ce vand catre consumatorii finali produse din categoria carne, oua, legume, fructe, miere de albine, produsele lactate si de panificatie au ...citeste mai departe despre "De ce nu vedem inca produsele romanesti in proportie de cel putin 51% pe rafturile supermarketurilor" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 30 Septembrie 2016, ora 11:25
Marii comercianti din tara noastra sustin ca legea care ii obliga sa aiba 51% produse romanesti pe rafturi, promulgata luni de presedintele Klaus Iohannis, va duce la scumpiri si la alte efecte negative ce vor afecta atat consumatorul, cat si producatorii locali.
Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR) afirma ca a luat act "cu regret" de decizia sefului statului si subliniaza ca actul normativ este indreptat impotriva supermarketurilor si hipermarketurilor, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.
Gandita ca un sprijin pentru producatorii locali, legea prevede ca cel putin 50% din produsele de baza sa provina "din lantul scurt de aprovizionare", termen care inca nu a fost definit si care ar putea provoca situatii neplacute pentru agricultorii romani.
Astfel, e posibil ca magazinele din Giurgiu sa prefere sa cupere marfa de la bulgari, de exemplu, avand in vedere ca zona pentru aprovizionare nu a fost inca stabilita, deci poate lasa loc de interpretari.
In ...citeste mai departe despre "51% produse romanesti in supermarketuri: Marii comercianti sustin ca mancarea se va scumpi" pe Ziare.com mai mult
Luni, 11 Iulie 2016, ora 16:45
Presedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, legea prin care supermarketurile sunt obligate sa se asigure ca 51% din mai multe tipuri de produse alimentare pe care le au pe rafturi sunt romanesti.
Proiectul de lege adoptat la inceputul lunii iunie in Parlament prevede ca peste jumatate dintre alimentele din categoriile carne, oua, legume, fructe, miere de albine, lactate si panificatie din magazine trebuie sa fie romanesti.
In caz contrar, marile magazine pot fi amendate cu pana la 50.000 de lei. Exceptie fac lunile de iarna, cand legumele si fructele din import pot reprezenta 70 la suta din oferta.
Legea mai stabileste ca pe etichetele produselor de carne proaspata trebuie trecuta tara de provenienta, iar pe produsele procesate din carne trebuie trecut procentul de carne din Romania pe care produsul respectiv il are in continut.
De la aceste prevederi sunt exceptate magazinele care realizeaza o cifra de afaceri anuala neta sau detin active totale de pana la doua milioane ...citeste mai departe despre "51% produse romanesti in supermarket - Iohannis a promulgat legea" pe Ziare.com mai mult
Luni, 11 Iulie 2016, ora 12:20
Reprezentantii supermarketurilor au avertizat, marti, ca legea care impune ca minim 50% din produse sa fie "din lantul scurt de aprovizionare" are cateva efecte adverse. De exemplu, e posibil sa nu mai avem parte de degustari de produse in magazine, iar unele frigidere speciale - cu bere, lapte, inghetata etc - vor disparea.
Marii retaileri au atras atentia asupra unor prevederi ale actului normativ, care se afla la promulgare pe masa presedintelui Klaus Iohannis, dupa ce a trecut de Senat si Camera Deputatilor.
"Pentru cota de 51% marfa provenita din 'lantul scurt', noua lege prevede un termen de gratie de 6 luni si elaborarea unei hotarari de guvern. In schimb, pentru dispozitiile care privesc activitatea retailerilor, legea va intra in vigoare la 3 zile dupa publicare", arata Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR), potrivit unui comunicat remis Ziare.com.
Astfel, toti comerciantii vor fi obligati sa se incadreze in termenul de plata de 7 zile calendaristice ...citeste mai departe despre "Avertisment de la supermarketuri: Ar putea disparea degustarile si frigiderele cu bere, lapte si inghetata" pe Ziare.com mai mult
Marti, 14 Iunie 2016, ora 16:30
Proiectul de lege care prevede ca toate supermarketurile si hipermarketurile sa aiba pe rafturi cel putin 50% din produse care sa provina din "lantul scurt de aprovizionare" a fost adoptat, marti, de Camera Deputatilor, for decizional.
Actul normativ a trecut cu 293 de voturi pentru, niciun vot impotriva si nicio abtinere, transmite B1 TV. Proiectul urmeaza sa fie trimis la promulgare catre presedintele Klaus Iohannis.
Masura a fost gandita ca sa ajute producatorii romani, insa ar putea sa aiba un efect invers celui scontat, din cauza unui termen folosit de cei care au intocmit proiectul.
Astfel, textul legislativ prevede urmatoarele:
"Comerciantii - persoane juridice autorizate au obligatia ca pentru categoriile carne, oua, fructe, legume, miere de albine, produse lactate si de panificatie sa achizitioneze aceste produse in proportie de cel putin 51% din volum de marfa pe raft, corespunzator fiecarei categorii de produse, provenite din lantul scurt de ...citeste mai departe despre "Legea "51% produse romanesti in supermarket" a trecut de Parlament. Are insa o problema" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 08 Iunie 2016, ora 15:40
Proiectul de lege prin care supermarketurile vor fi obligate sa comercializeze produse romanesti in proportie de 50% ar putea genera probleme legate de aprovizionare, a declarat, luni, Daniela Badila, director general in cadrul Consiliului Concurentei.
"Consiliul Concurentei nu se opune proiectului de lege. Intelegem ca pentru sanatate primeaza consumul de produse proaspete. De asemenea, intelegem ca producatorii locali trebuie ajutati, dar nu stiu daca aceasta este cea mai buna varianta", a aratat Badila, intr-o conferinta de presa.
Institutia a analizat proiectul si a ridicat o serie de semne de intrebare, precum modul in care se va face aprovizionarea supermarketurilor cu produse romanesti.
"De asemenea, am ridicat intrebarea care vor fi autoritatile care vor verifica daca acesti comercianti isi vor indeplini ...citeste mai departe despre "Spatiu de minimum 50% in supermarket pentru produsele romanesti - Avertismentul Consiliului Concurentei" pe Ziare.com mai mult
Luni, 06 Iunie 2016, ora 22:22
Supermarketurile ar putea fi obligate sa vanda cel putin 51% de produse achizitionate din "lantul scurt de aprovizionare", inclusiv carne, legume, oua si produse lactate si de panificatie. Insa proiectul este aspru criticat de marile lanturi de magazine.
Masura a fost adoptata de Comisia de Agricultura din Camera Deputatilor, insa parlamentarii au pasat mingea Guvernului, care va fi nevoit sa stabileasca modalitatea de implementare.
Proiectul are mai multe hibe, in viziunea Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR), iar una dintre ele este ca termenul "lantul scurt de aprovizionare" nu e definit si poate lasa loc de interpretari. Ba mai mult, e posibil ca masura - care are ca scop promovarea produselor romanesti si de a oferi sprijin producatorilor autohtoni - sa aiba efectul invers decat cel scontat.
"Invocarea ideii ca prin noua lege vor fi sprijinite interesele producatorilor romani, mai ales ale celor mici, reprezinta o inducere in eroare a opiniei ...citeste mai departe despre "Toate tunurile pe supermarketuri: Masura pentru producatorii romani care s-ar putea intoarce impotriva lor" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 04 Mai 2016, ora 17:33
1