A alege intre mentinerea sau eliminarea pragului de detinere este totuna cu a alege intre controlul direct exercitat de management si controlul indirect exercitat de actionari asupra averii considerabile a SIF-urilor.
Dificultatea vine din faptul ca, intr-o tara in care legislatia nu asigura o protectie suficienta a societatilor in raport cu actiunile celor care le controleaza, niciuna dintre cele doua variante nu pare a fi suficienta pentru a ajuta SIF-urile sa devina investitii atractive.
Ar trebui facut un pas in plus, si anume instituirea unui sistem de "checks and balances" care sa asigure un echilibru, astazi inexistent, intre cele doua forte: management si actionari.
Sigur ca, in conditiile legislative precare din Romania, controlul actionarilor asupra SIF poate fi chiar mai daunator decat controlul managementului, iar eliminarea pragului de detinere deschide calea preluarii legale a controlului de catre actionari.
Dar pe de alta parte, doar cine nu vrea sa vada nu ...citeste mai departe despre "Eliminarea pragului de detinere la SIF-uri: conditie necesara, dar insuficienta" pe Ziare.com mai mult
Marti, 23 Iunie 2015, ora 11:40
In toamna lui 2014, am fost martorii tentativei Guvernului de a elimina pragul de detineri la SIF-uri.
Parte a unui demers benefic de reformare a legislatiei pietei de capital, demers sustinut de Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei si de grupul "Great Barriers Shift", proiectul legislativ a fost promovat de Guvern sub forma OUG 90/2014 pentru modificarea si completarea Legii nr. 297/2004 privind piata de capital, cu intentia declarata de a moderniza legislatia pietei de capital prin armonizare cu o serie de reglementari la nivel european.
Lucru rar intalnit in peisajul romanesc, toti (sau aproape toti) cei implicati, Guvernul, A.S.F., organizatiile investitorilor si chiar (in mod tacit) SIF-urile, erau de acord ca acest prag trebuie fie eliminat, fie cel putin majorat pana la 33% (valoare care nu este aleasa arbitrar, este pragul de detineri care naste obligatia de a lansa o oferta publica de preluare in cazul tuturor societatilor listate pe o piata reglementata).
Astrele ...citeste mai departe despre "Chestiunea pragului de detinere la SIF-uri, din nou in actualitate" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 10 Iunie 2015, ora 08:15
Legea privind majorarea pragului de detinere la SIF-uri de la 1% la 5%, adoptata pe 15 decembrie de catre Camera Deputatilor, a fost astazi promulgata de presedintele Traian Basescu.
Principala modificare adusa in lege arata ca "orice persoana poate detine, singura ori impreuna cu persoanele cu care actioneaza concertat, actiuni emise de catre societatile de investitii financiare rezultate din transformarea fondurilor proprietatii private, dar nu mai mult de 5% din capitalul social al societatilor de investitii financiare".
Astfel, majorarea pragului de detinere va permite investitorilor sa cumpere pachete de pana la 5% din actiunile unui SIF, fata de 1% pana acum. In 2005, pragul de detinere la SIF-uri fusese majorat de la 0,1% la 1%.
"Decizia a fost, intr-adevar, bine primita de investitori, dar nu este un factor determinant pentru cresterea lichiditatii pietei si pentru cresterea valorii tranzactionale", spunea Stere Farmanche, Presedintele Consiliului de Administratie al BVB la o saptamana dupa adoptarea legii.
Stere Farmache considera la acel moment ca decizia va fi determinanta pentru cresterea lichiditatii, performanta SIF-urilor si, nu in ultimul rand, performanta Romaniei ca mediu investitional.
Pe de alta parte, presedintele KTD Invest, Iulian Panait, declara in luna decembrie pentru Business 24 ca aceasta decizie de majorare a pragului de detinere la SIF-uri va conta pe termen lung, in momentul in care conditiile generale pe burse se vor... mai mult
Joi, 05 Ianuarie 2012, ora 19:44
Reprezentantii SIF Moldova considera ca majorararea pragului de detinere la SIF-uri la 5% este benefic atat pentru dezvoltarea pietei de capital romanesti, cat si a societatilor de investitii financiare, si ca transmite un semnal pozitiv pentru cresterea increderii investitorilor.
"Consiliul de Administratie al SIF Moldova ia act cu satisfactie de hotararea Camerei Deputatilor privind majorararea pragului de detinere la SIF-ui de la 1% la 5%, apreciind ca acest eveniment este benefic atat pentru dezvoltarea pietei de capital romanesti, cat si a societatilor de investitii financiare, transmitand un semnal pozitiv pentru cresterea increderii investitorilor institutionali romani si straini", se arata intr-un comunicat transmis Bursei.
Potrivit reprezentantilor SIF Moldova, posibilitatea crescuta de implicare a investitorilor institutionali in cadrul actionariatului SIF Moldova creeaza premise favorabile pentru implementarea politicilor investitionale, modificarea actului constitutiv si dezvoltarea societatii in acord cu principiile de guvernanta corporativa.
Proiectul de lege privind majorarea pragului de detinere la SIF-uri de la 1% la 5% a fost adoptat joi de Camera Deputatilor, for decizional.
Majorarea pragului de detinere la SIF-uri a determinat o crestere la bursa a acestora cu 15%
Principala modificare adusa in lege arata ca "orice persoana poate dobandi cu orice titlu sau poate detine singur ori impreuna cu persoanele cu care actioneaza concertat... mai mult
Joi, 15 Decembrie 2011, ora 15:52
Actiunile SIF au castigat 9,66% in ultima saptamana la Bursa de Valori Bucuresti, cu mult peste avansul general al pietei, de 1,27%, in contextul in care investitorii asteapta in continuare o decizie in privinta ridicarii pragului de detinere la SIF-uri."Bursa a inceput saptamana intr-o tenta pozitiva si fara evenimente majore, accentul punandu-se pe cele cinci SIF-uri, al caror indice reprezentativ s-a mentinut peste pragul de rezistenta de 24.000 de puncte si a marcat patru sedinte de crestere", se arata in raportul saptamanal al casei de brokeraj Intercapital Invest.Lichiditatea pietei de actiuni a scazut cu 29% in saptamana 30 noiembrie - 4 decembrie, pana la 80,8 milioane lei (19,2 milioane euro), comparativ cu rulajul cu actiuni din saptamana anterioara, de 113,48 milioane lei (26,57 milioane euro).In schimb, capitalizarea pietei reglementate a BVB a sporit cu 1,3% in saptamana incheiata, pana la 85,95 miliarde lei (20,4 miliarde euro), fata de 84,82 miliarde lei (19,81 miliarde euro) la inchiderea sedintei bursiere din 27 noiembrie.Indicele SIF-urilor a avansat spectaculos, cu 9,66%, pe o piata in urcare cu doar 1,27%Indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri (blue-chips) listate la BVB, a crescut cu 0,93% in ultima saptamana, ajungand la 4.862,67 puncte, in vreme ce indicele compozit al pietei, BET-C, care reflecta evolutia actiunilor listate la primele doua categorii ale Bursei cu exceptia SIF-urilor, a incheiat saptamana cu un avans de... mai mult
Duminica, 06 Decembrie 2009, ora 18:32
Actiunile SIF au revenit spectaculos pe crestere in ultima saptamana la Bursa de Valori Bucuresti, cu un avans mediu de 15%, in conditiile in care Senatul si-a dat acordul pentru majorarea pragului de detinere la SIF-uri, la 5%, vestea fiind primita cu entuziasm de catre investitori.Evervescenta la cumparare s-a reflectat si asupra lichiditatii totale a pietei, care a sporit cu 48% in saptamana 9 - 13 noiembrie, pana la 136,59 milioane lei (31,79 milioane euro), comparativ cu rulajul cu actiuni din saptamana anterioara, de 92,26 milioane lei (21,45 milioane euro)."Contextul international favorabil si trecerea de Senat a propunerii de ridicare a pragului de detinere la SIF-uri au facut ca, in aceasta saptamana, indicii de la BVB sa neutralizeze total scaderile puternice de la finalul de octombrie. in plus, lichiditatea a fost si ea mult imbunatatita, observandu-se o activitate de tranzactionare mai intensa decat de obicei", se arata in raportul saptamanal al casei de brokeraj Prime Transaction."SIF-urile au reusit sa traga si alte actiunile lichide in sus si, totodata, s-a vazut o cerere mare la unele dintre aceste companii, fara legatura cu restul pietei", observa analistii de la Prime.De asemenea, capitalizarea pietei reglementate a BVB a urcat puternic in saptamana incheiata, cu 7,4%, pana la 82,26 miliarde lei (19,14 miliarde euro), de la 76,6 miliarde lei (17,8 miliarde euro) in saptamana precedenta.Indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri... mai mult
Duminica, 15 Noiembrie 2009, ora 18:35
Comisia juridica, de numiri, disciplina, imunitati si validari a Senatului a avizat, marti, extinderea pragului maxim de detinere la SIF-uri de la 1% la 5%, proiectul primind, de asemenea, avizul Comisiei pentru buget, finante, activitate bancara si piata de capital.
"Comisia juridica a Senatului a votat astazi proiectul de lege privind pragul de detinere la SIF-uri, cu amendamentul ca limita maxima de detinere sa fie extinsa de la 1% la 5%. Proiectul a primit, de asemenea, avizul Comisiei pentru buget, finante, activitate bancara si piata de capital.", a declarat pentru MEDIAFAX Ovidiu Marian, senator PDL si initiatorul proiectului de lege.
Senatorii din Comisia juridica propun majorarea pragului de detinere la 5%, ei adoptand in acest sens un amendament formulat de senatorul PDL Mircea Andrei la un proiect de modificare a Legii 297/2004 privind piata de capital.
Amendamentul a fost votat in absenta presedintelui Comisiei juridice, senatorul PSD Toni Grebla, care a parasit sedinta, conducerea lucrarilor comisiei fiind preluata de vicepresedintele Iulian Urban (PDL).
Potrivit amendamentului senatorului democrat-liberal, societatile de investitii financiare ar urma sa ia masuri de modificare a statutelor sau actelor constitutive, in termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a legii, in sensul stabilirii unui prag de detinere a actiunilor de maximum 5% din total.
Amendamentul stipuleaza ca, in cazul in care societatile de investitii financiare nu efectueaza... mai mult
Marti, 22 Septembrie 2009, ora 16:22