Presedintele Traian Basescu a trimis joi Parlamentului, spre reexaminare, Legea privind parteneriatul public-privat.
Legea trimisa spre promulgare reglementeaza incheierea si derularea parteneriatului public-privat ce are ca obiect realizarea sau, dupa caz, reabilitarea si/sau extinderea unui bun sau a unor bunuri destinate prestarii unui serviciu public si/sau operarii unui serviciu public.
Motivele cererii de reexaminare sunt specificate intr-un comunicat publicat pe site-ul Administratiei Prezidentiale.
- clarificari legate de motivele exceptionale ce duc la incetarea contractului
Astfel, presedintia arata ca "se impune stabilirea clara, prin lege, a situatiilor ce pot constitui motive exceptionale de interes national sau local ce conduc la incetarea unilaterala a contractului", situatii mentionate in Art. 38 din noua Lege.
Citeste mai multe despre Basescu retrimite Parlamentului Legea privind parteneriatul public-privat pe Ziare.com mai mult
Vineri, 10 Ianuarie 2014, ora 09:16
Senatul a adoptat marti proiectul de lege privind parteneriatul public-privat, care prevede stabilirea unui cadru juridic necesar printre altele pentru crearea de locuri de munca si atragerea de investitii straine.
Potrivit expunerii de motive, proiectul de lege are ca scop crearea unui cadru juridic adecvat in vederea atragerii de resurse financiare private pentru realizarea de proiecte publice, atragerea de investitii straine, crearea de locuri de munca, imbunatatirea performantelor sectorului public in implementarea proiectelor publice, identificarea de noi posibilitati de atragere de fonduri europene.
Principalele modificari avute in vedere vizeaza modul de initiere a proiectului de parteneriat public-privat institutional si contractual, modul de constituire a societatii de proiect, posibilitatea utilizarii fondurilor publice si a celor europene, regimul public si regimul garantiilor ce pot fi constituite de compania de proiect, prevederile din continutul contractului de parteneriat public-privat, clauzele minimale ale contractului si durata acestuia.
Autoritatea competenta in implementarea legii este Departamentul pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine, care va emite si normele de aplicare.
La nivelul legislatiei nationale, proiectul de lege abroga in integralitate prevederile Legii parteneriatului public-privat nr. 178/2010, avand in vedere, in principal, suprapunerea de reglementare si similitudinile cu Ordonanta de urgenta a... mai mult
Marti, 05 Noiembrie 2013, ora 12:42
Avand in vedere ca, in cei trei ani de la intrarea in vigoare a Legii 178/2010 a parteneriatului public privat nu s-a incheiat nici macar un singur contract de parteneriat public privat, Departamentul pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine a trimis spre aprobare in Parlament o noua lege a parteneriatului public privat.
Astfel cum se precizeaza in expunerea de motive, noul act normativ a fost elaborat in cadrul unui grup de lucru coordonat de cadre didactice ale Facultatii de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti, care si-a propus sa transforme parteneriatul public privat intr-un instrument viabil, destinat sa asigure conlucrarea sectorului public si a celui privat pentru realizarea de proiecte publice.
Precizam ca ne vom referi, in cele ce urmeaza, la forma revizuita a noii legi, astfel cum a fost aceasta trimisa de Guvern spre aprobare Parlamentului, si nu la forma initiala trimisa spre consultare Comisiei Europene, care continea o serie de prevederi "discutabile", la care s-a renuntat in varianta trimisa Parlamentului, semn ca initiatorii legii au tinut cont de "sfaturile" Comisiei Europene.
Ce proiecte se pot realiza in parteneriat public privat
Potrivit noii legi, parteneriatul public-privat are ca obiect realizarea sau, dupa caz, reabilitarea si/sau extinderea unui bun sau a unor bunuri destinate prestarii unui serviciu public si/sau utilizarea unui serviciu public.
Pentru a face obiectul unui parteneriat public privat, proiectul... mai mult
Joi, 17 Octombrie 2013, ora 13:30
O echipa de specialisti ai Departamentului pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine se va intalni miercuri, la Bruxelles, cu reprezentantii Comisiei Europene pentru a discuta proiectul de Lege a parteneriatului public-privat, informeaza DPIIS.
Principalele puncte ale agendei de discutii dintre specialistii DPIIS si specialistii CE se refera la justificarea necesitatii abrogarii actualei Legi a parteneriatului public-privat, modalitatea prin care diferentiaza noua lege concesiunea de parteneriatul public-privat, procedurile de atribuire a contractelor si atributiile Departamentului pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine in domeniul parteneriatului public-privat.
Dupa ce se va stabili forma finala a proiectului de act normativ, agreata cu Comisia
Europeana, acesta va pleca pe circuitul de avizare, urmand ca ministerele implicate si interesate in aceasta lege sa formuleze observatii. Dupa discutarea observatiilor, Legea va fi trimisa in Parlament spre dezbatere.
Potrivit DPIIS, actuala Lege a parteneriatului public-privat a creat foarte multe suspiciuni la nivelul Comisiei Europene.
"Expertii CE nu sunt interesati de succesiunea Guvernelor, ci de atitudinea legislativa a unui stat din Uniunea Europeana. Or, ce stiu cei de la Comisie? Ca noi am vrut sa facem niste proceduri netransparente de selectare a partenerului privat, care fireste ca incalcau legislatia europeana, motiv pentru care, astazi, una dintre sustinerile pe care o au... mai mult
Marti, 16 Iulie 2013, ora 11:25
Guvernul va abroga actuala Lege a parteneriatului public-privat, in urma criticilor formulate atat de Comisia Europeana, cat si de reprezentantii mediului de afaceri, si va promova in regim de urgenta un nou act normativ in domeniu.
Tema a fost discutata de ministrul delegat pentru proiecte de infrastructura de interes national si investitii straine, Dan Sova, cu reprezentantii Camerei de Americane de Comert in Romania-AmCham si cu reprezentantii Bancii Mondiale.
"Ministrul Dan Sova a aratat care este abordarea Guvernului in domeniul refacerii in regim de urgenta a cadrului normativ privind parteneriatul public privat, prin abrogarea actualei legi, puternic criticate atat de Comisia Europeana, cat si de reprezentantii mediului de afaceri, si promovarea unui nou act normativ care sa aduca claritate si simplitate in domeniu, in conformitate cu cele mai bune practici la nivel european si international", se arata intr-un comunicat.
Atat AmCham, cat si Banca Mondiala si-au manifestat disponibilitatea de a sprijini Departamanetul pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine in acest demers, oferindu-se sa puna la dispozitia Guvernului expertiza si resursele lor in vederea sprijinirii procesului de redactare si implementare a noului cadru de reglementare. mai mult
Joi, 31 Ianuarie 2013, ora 08:30
Firmele care contesta in instanta un contract de parteneriat public-privat nu vor mai depune garantia de 2% din valoarea contractului, insa vor plati o suma fixa si o cota de pana la 1% din valoarea contractuala, conform Medifax.
In acelasi timp, firmele care formuleaza plangeri la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC), dar ale caror contestatii sunt respinse de catre Consiliu vor fi de asemenea obligate sa cedeze statului o suma fixa si unei cote procentuale din valoarea contractului. Suma va fi retinuta din garantia de participare impusa fiecarui ofertant in parte si nu va fi restituita decat daca firma in cauza contesta in instanta decizia CNSC si obtine in justitie castig de cauza.
Noile reguli au fost stabilite de Guvern printr-o ordonanta de urgenta care modifica Legea parteneriatului public-privat.
Prin actul normativ, Executivul a eliminat conditia impusa firmelor care contesta in instanta un contract de parteneriat public-privat de a depune o garantie de 2% din valoarea contractului, dar i-a obligat pe toti ofertantii sa constituie la licitatie o garantie de participare in cuantum de 1% din valoarea contractului.
In documentul obtinut de MEDIAFAX se arata ca garantia de 2% in cazul depunerii unei contestatii a fost eliminata pentru a facilita "accesul neingradit la justitie", dupa ce Comisia Europeana a atentionat ca Legea parteneriatului public-privat, intrata in vigoare in luna octombrie anul trecut, contravine... mai mult
Luni, 25 Aprilie 2011, ora 16:47
Legea parteneriatului public-privat a fost modificata de catre Guvern, dupa ce Comisia Europeana a atentionat autoritatile de la Bucuresti ca textul acestei legi incalca normele UE in domeniu, conform Mediafax. Legea parteneriatului public-privat, in vigoare din octombrie 2010, a fost modificata prin ordonanta de urgenta aprobata in sedinta de miercuri a Executivului.
Proiectul ordonantei prevede ca Guvernul va avea dreptul sa excluda firmele care inregistreaza datorii bugetare din licitatia pentru acordarea contractelor de parteneriat public-privat si va evalua ofertele companiilor candidate si in functie de cota-parte din contract pe care investitorul se obliga sa o cedeze la randul sau IMM.
Vor putea fi respinse si ofertele firmelor care au intrat in faliment ca urmare a hotararii pronuntate de judecatorul sindic sau care au facu obiectul unor proceduri echivalente prevazute de legislatia nationala a altor tari, precum si ale persoanelor juridice condamnate in conformitate cu Codul Penal in ultimii cinci ani.
Guvernul va avea dreptul ca la licitatia pentru atribuirea unui contract de parteneriat public-privat sa respinga o oferta considerata ca avand "un pret neobisnuit de scazut" si in cazul careia exista indicii, dupa analizarea unor date suplimentare, ca nu va putea fi sustinuta tehnic de investitor. Legislatia in vigoare privind achizitiile publice trateaza o astfel de oferta in raport cu ceea ce urmeaza sa fie furnizat, executat sau prestat, atunci cand pretul... mai mult
Miercuri, 20 Aprilie 2011, ora 17:18
Seful statului a promulgat, joi, Legea parteneriatului public-privat, reexaminata la cererea sa din cauza unor dispozitii ce ar fi putut crea confuzie pe piata, ca urmare a neoperarii distinctiei dintre regimul juridic general prevazut de OUG 34/2006 si cel derogatoriu, prevazut de actul normativ, informeaza Mediafax.Potrivit unui comunicat al Presedintiei, presedintele Traian Basescu a promulgat Legea parteneriatului public-privat.
Camera Deputatilor a adoptat, pe 16 septembrie, Legea parteneriatului public-privat, reexaminata la cererea presedintelui Traian Basescu, admitand obiectiile formulate de seful statului.
Pe 21 septembrie, presedintele a sustinut un discurs la Parlament, in care le-a cerut alesilor sa dea prioritate noii legi a educatiei nationale, precum si reexaminarii Legii parteneriatului public-privat, dar a aflat ca al doilea proiect este deja aprobat, ceea ce arata ca "nu e intotdeauna la curent cu tot ceea face Parlamentul".
"Permiteti-mi sa va adresez rugamintea sa dati prioritate si noii legi a educatiei nationale, precum si reexaminarii parteneriatului public-privat. Amandoua sunt esentiale", a spus presedintele, la Parlament, pe 21 septembrie, moment in care din sala i s-a atras atentia ca Legea parteneriatului public-privat a fost reexaminata.
"Daca s-a votat, deja ati facut un lucru extraordinar. Iata ca presedintele nu e intotdeauna la curent cu tot ceea ce face Parlamentul", a spus, zambind, Traian Basescu.
Legea are ca obiect de reglementare... mai mult
Vineri, 01 Octombrie 2010, ora 00:02
Presedintele Traian Basescu a trimis vineri Parlamentului o cerere de reexaminare a Legii parteneriatului public-privat, sustinand ca OUG 34/2007 privind atribuirea contractelor de achizitie publica are un continut mult mai cuprinzator decat cel al acestei legi, transmite Mediafax."Legea trimisa spre promulgare are ca obiect de reglementare modul de realizare a unui proiect de parteneriat public-privat care are ca obiectiv public proiectarea, finantarea, constructia, reabilitarea, modernizarea, operarea, intretinerea, dezvoltarea si transferul unui bun sau serviciu public, dupa caz", se arata in cererea de reexaminare semnata de seful statului.In documentul Administratiei Prezidentiale se mai arata ca, prin O.U.G. nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii, s-a avut in vedere crearea unui cadru normativ unitar in materie.
Acestea fiind, totodata, transpuse in dreptul intern Directiva 2004/17/CE privind coordonarea procedurilor de achizitie aplicate de entitatile care opereaza in sectoarele apa, energie, transport si servicii postale si Directiva 2004/18/CE privind coordonarea procedurilor de atribuire a contractelor de achizitii publice de lucrari, de bunuri si de servicii."In cazul contractelor ce intra sub incidenta celor doua directive, procedura de selectare a partenerului privat trebuie sa fie cea reglementata de acestea, pentru fiecare tip de contract in... mai mult
Vineri, 23 Iulie 2010, ora 22:44