Eurodeputatii au aprobat miercuri regulamentul menit sa protejeze fondurile Uniunii Europene impotriva utilizarii abuzive de catre guvernele UE care incalca principiile statului de drept.
Prin noul regulament, platile din bugetul UE pot fi blocate pentru tarile in care incalcarile constatate ale statului de drept compromit gestionarea fondurilor europene. In acelasi timp, UE se asigura ca beneficiarii finali nu vor fi afectati.
"Am reusit. Acum este lege. Nicio declaratie unilaterala nu poate schimba acest fapt. Regimul conditionalitatii ne va permite sa examinam planurile suspecte de aplicare a fondurilor UE impotriva valorilor Uniunii", a declarat co-raportorul Petri Sarvamaa (PPE, Finlanda), potrivit unui comunicat.
"Din partea Parlamentului, ne-am asigurat ca toate aspectele necesare au fost incluse in regulament si ca textul ramane intact. Asteptam ca CE, in calitate de gardian al tratatelor, sa inceapa in mod independent punerea in aplicare a acestui regulament de la 1 ianuarie 2021. Europenii asteapta acest lucru".
Co-raportorul Eider Gardiazabal Rubial (S&D, Spania) a spus: "UE nu este o institutie a la carte, unde va puteti pastra drepturile, dar nu va indepliniti obligatiile. Este o comunitate bazata pe valori comune pe care statele membre si cetatenii trebuie sa le sustina. Mecanismul care leaga bugetul UE de respectarea statului de drept, adoptat astazi, reprezinta o realizare majora pentru Parlament. Parlamentul European s-a asigurat ca sanctiunile... mai mult
Miercuri, 16 Decembrie 2020, ora 15:22
Negociatorii Parlamentului European si cei ai Consiliului au ajuns joi, 5 noiembrie, la un acord in ceea ce priveste conditionarea fondurilor europene de respectarea statului de drept in tarile membre UE. O conferinta de presa pe acest subiect va avea loc la ora 13:00 ora Romaniei.
Anuntul a fost postat pe contul de Twitter al Comisiei pentru control bugetar a Parlamentului European.
Rule of law conditionality mechanism: We have a deal! press conference to follow at 12.00- to ask questions connect via Webex: https://t.co/5BQgfBr0df.
password: ruleoflaw- CONT Committee Press (@EP_BudgControl) November 5, 2020
Deputatii europeni au reusit sa se asigure ca noua lege nu se aplica numai atunci cand fondurile UE sunt utilizate in mod abuziv, cum ar fi cazurile de coruptie sau frauda. Se va aplica, de asemenea, aspectelor sistemice legate de valorile fundamentale ale UE pe care toate statele membre trebuie sa le respecte, precum libertatea, democratia, egalitatea si respectarea drepturilor omului, inclusiv a drepturilor minoritatilor, se arata intr-un comunicat emis de Parlamentul European.
Negociatorii Parlamentului au insistat, de asemenea, ca frauda fiscala si evaziunea fiscala sunt considerate posibile incalcari, incluzand atat cazuri individuale, cat si probleme raspandite si recurente.
Pentru a se asigura ca beneficiarii finali care depind de sprijinul UE - cum ar fi studentii, fermierii sau ONG-urile - nu sunt pedepsiti pentru actiunile guvernelor lor,... mai mult
Joi, 05 Noiembrie 2020, ora 12:36
Modificarea legii electorale poloneze si prerogativele pe care guvernul ungar le-a obtinut in virtutea starii de urgenta decretate pentru combaterea pandemiei de coronavirus contravin "valorilor europene", considera Parlamentul European (PE) intr-o rezolutie adoptata vineri, potrivit unui comunicat emis de legislativul european.
Decizia guvernului polonez de a modifica legea electorala este ilegala si organizarea de alegeri prezidentiale in centrul unei pandemii este total incompatibila cu valorile europene, se sustine in textul rezolutiei.
Partidul Lege si Justitie (PiS), aflat la guvernare in Polonia, a propus amendarea Constitutiei in sensul extinderii cu doi ani a mandatului presedintelui Andrzej Duda din cauza amenintarilor legate de pandemia de coronavirus. Anterior, acelasi partid a propus ca alegerile sa aiba loc conform calendarului initial, la 10 mai, dar prin introducerea votului prin corespondenta in locul organizarii de sectii de vot, pentru a reduce riscul de contagiune in randul alegatorilor.
Ministrul polonez al Sanatatii, Lukasz Szumowski, a declarat tot vineri, potrivit Reuters, ca din cauza coronavirusului nu se vor putea organiza in siguranta alegeri in forma traditionala mai devreme de doi ani, astfel ca pana atunci singura alternativa pe care o vede guvernul de la Varsovia este votul prin corespondenta.
In rezolutia adoptata vineri printr-un vot online eurodeputatii isi exprima ingrijorarea si cu privire la masurile adoptate de guvernul... mai mult
Vineri, 17 Aprilie 2020, ora 20:41
Sutele de transportatori romani care protesteaza, pe 27 martie, la Strasbourg, la adresa adoptarii unor legi care i-ar putea baga in faliment au motive sa se bucure. Motivul: Parlamentul European a acceptat sa reanalizeze actele normative dezavatajoase pentru romani.
Peste 200 de membri ai Asociatiei Patronale Transport Europa (APTE) 2000 protesteaza, in acest moment, la Strasbourg, nemultumiti de faptul ca Pachetul de Mobilitate 1 ar putea fi adoptat, cauzandu-le pierderi imporante. In mod normal, alti 300 de transportatori ai Federatiei Operatorilor Romani de Transport (FORT) ar fi trebuit sa se alature manifestatiei, dar au renuntat in ultimul moment si s-au intors acasa, in noaptea de marti spre miercuri. Iata de ce.
"Noi deja plecasem spre Strasbourg in momentul in care - in cursul noptii de ieri - un eurodeputat roman ne-a anuntat ca Tajani (presedintele Parlamentului European - n.red.) a anulat votul Pachetului de Mobilitate 1 in plenara se astazi. Asa ce ne-am intors din drum", a explicat presedintele FORT, Augustin Hagiu, pentru Ziare.com.
Potrivit Uniunii Nationale a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR), Pachetul de Mobilitate 1 a fost retrimis Comisiei de Transport si Turism - TRAN, in conformitate cu articolul 175 din Regulamentul de procedura, unde urmeaza sa fie rediscutat.
"Va fi, probabil, ingropat acolo, pana cand se vor alege urmatorii europarlamentari. Momentan, ne multumim si cu aceasta solutie, in conditiile in care eforturile... mai mult
Miercuri, 27 Martie 2019, ora 12:23
Parlamentul European a votat, marti, in favoarea renuntarii la practica de ajustare a ceasurilor cu o ora in primavara si toamna, incepand cu 2021.
Proiectul de lege a fost adoptat cu 410 voturi pentru, 192 impotriva si 51 de abtineri, potrivit unui comunicat de presa remis Ziare.com de serviciul de presa al Parlamentului European.
"Tarile europene care decid sa mentina permanent ora de vara vor efectua ultima schimbare in acest sens in ultima duminica din martie a anului 2021. Cele care prefera sa ramana la ora standard (ora de iarna) isi vor putea schimba ora pentru ultima data in ultima duminica din octombrie 2021", se arata in document.
Parlamentul sustine astfel propunerea Comisiei de renuntare la schimbarea sezoniera a orei, insa au votat pentru amanarea intrarii in vigoare pentru 2021 in loc de 2019.
Conform sursei citate, textul adoptat reprezinta doar pozitia Parlamentului pentru negocierile cu ministrii UE in vederea adoptarii formei finale a normelor propuse.
"Eurodeputatii doresc de asemenea ca statele membre sa se coordoneze in asa fel incat sa nu existe impact negativ asupra pietei unice ca urmare a deciziilor de aplicare a orei de vara sau de iarna pe teritoriul UE.
Daca va observa ca deciziile privind ora pot afecta in mod semnificativ sau permanent functionarea in bune conditii a pietei unice, Comisia va putea introduce o propunere de amanare a intrarii in vigoare a directivei cu maxim 12 luni", mai precizeaza PE.
Amintim ca in... mai mult
Marti, 26 Martie 2019, ora 15:51
Parlamentul European va vota, in sedinta de plen din 14 noiembrie, rezolutia privind statul de drept in Romania.
Potrivit agendei publicate pe site-ul Parlamentului European, in sedinta plenului PE care va avea loc la Strasbourg pe 14 noiembrie, intre orele 12:30 si 14:30, figureaza si o motiune pentru adoptarea unei rezolutii privind statul de drept in Romania.
Referitor la acest subiect presedintele Klaus Iohannis a declarat, marti, ca adoptarea unei astfel de rezolutii cu privire la Romania de catre PE este neobisnuita, mai ales ca vine cu o luna inainte de preluarea presedintiei Consiliului UE de catre tara noastra.
"PE are dreptul sa dezbata teme si e dreptul lor sa voteze rezolutii. Am subliniat ca prezenta mea in PE nu avea legatura cu dezbatere aceea despre statul de drept in Romania.
Am facut declaratii in Romania despre subiect. Romania este o democratie functionala si respecta statul de drept, dar este o democratie vie si avem abordari despre care unii nu au opinie buna.
Nu vreau sa intru mai adanc in dezbaterile interne din Romania aici in PE. E extrem de neobisnuit pentru PE sa dezbata si sa voteze o rezolutie cu doar o luna inainte de a prelua presedintia Consiliului UE. Decizia apartine PE", a spus Iohannis.
Raspunzand la aceeasi intrebare legata de rezolutia la adresa Romaniei, presedintele Parlamentului European a precizat ca subiectul va fi discutat in alta sedinta a forului european.
"Dezbaterea de azi nu are legatura cu Romania, vom... mai mult
Joi, 25 Octombrie 2018, ora 16:51
Presedintele Klaus Iohannis va participa, marti, 23 octombrie, la Strasbourg, la dezbaterea organizata de Parlamentul European (PE) privind viitorul Uniunii Europene, in cadrul careia va sustine o alocutiune referitoare la viziunea Romaniei in acest sens.
Participarea presedintelui Romaniei la acest eveniment are loc in contextul seriei de dezbateri privind viitorul Uniunii Europene, la care sunt invitati sefii de stat si guvern din statele membre ale Uniunii.
"Aceasta initiativa a fost lansata in ianuarie 2018 si va continua pana la sfarsitul mandatului actualului Parlament European, in mai 2019.
In cadrul dezbaterii din plen, vor mai sustine interventii presedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, precum si liderii grupurilor politice din Parlamentul European", transmite un comunicat de presa al Administratiei Prezidentiale remis Ziare.com.
Cu ocazia vizitei la Strasbourg, presedintele va avea o intrevedere cu seful PE, Antonio Tajani, si va participa la o intalnire de lucru alaturi de presedintele Parlamentului European, presedintele Comisiei Europene, Reprezentantul Presedintiei austriece la Consiliul Uniunii Europene si liderii grupurilor politice din PE.
Discursul lui Klaus Iohannis vine in contextul in care o rezolutie privind statul de drept in tara noastra urmeaza sa fie agreata de grupurile din Parlamentul European si votata in sesiunea plenara din luna noiembrie a PE.
Iata si ce a... mai mult
Miercuri, 17 Octombrie 2018, ora 16:39
Viorica Dancila apara, miercuri dimineata, in Parlamentul European, cauza Guvernului pe care il conduce si ale carui decizii in materie de justitie si drepturi civile au ridicat semne de intrebare si ingrijorari mai multor institutii europene.
Premierul roman va trebui sa explice, in cinci minute, incepand cu ora 10:00 (ora Romaniei), atat modificarile pe banda rulanta aduse Legilor Justitiei, cat si felul in care autoritatile au reprimat protestul diasporei.
Ziare.com transmite intreaga dezbatere din plenul Parlamentului European in format LIVE TEXT.
10:11: Frans Timmermans: E o oportunitate sa facem un inventar al evolutiilor din ultimele luni. Suntem constienti ca reforma Codurilor aduc ingrijorari din partea multor actori din interiorul si exteriorul Romaniei.
Multi romani sunt ingrioprati ca aceste modificari pot submina justitia. Aceste ingrijorario, Comisia le impartaseste.
- Legile Justitiei: In ultimul an, aceste legi au fost amendate si contestate la CCR. Consiliul European, prin GRECO, a adoptat un raport in martie. Si Raportul preliminar al Comisiei de la Venetia a fost extrem de critic.
Stiu ca Parlamentul European va fi atent la avizul Comsisiei de la Venetia.
- Demiterea sefei DNA: Activitatea DNA a fost motivul pentru care Comsiia a facut o evaluare pozitiva la ultimul MCV. Procedurile robuste pentru numirea si revocarea procurorilor a fost una dintre recomandarile noastre.
- Urmarim ultimele evolutiile din Romania cu multa... mai mult
Miercuri, 03 Octombrie 2018, ora 09:58
Parlamentul European a adoptat, miercuri, doua rezolutii prin care se instituie reguli noi in Uniunea Europeana privind licitatiile publice si contractele de concesionare, care vor asigura o calitate mai mare si un pret mai bun la achizitia de bunuri si servicii, potrivit unui comunicat al PE.
Noile reguli UE privind licitatiile publice si contractele de concesionare vor asigura o calitate mai mare si un pret mai bun atunci cand autoritatile publice vor cumpara sau inchiria activitati, bunuri sau servicii. Totodata, noua legislatie comunitara va facilita accesul la licitatii al firmelor mici si mijlocii si vor include prevederi mai stricte privind subcontractarea.
Legislatia aprobata miercuri in PE a fost deja agreata cu Consiliul in iunie 2013. Aceasta revizuieste regulile actuale privind licitatiile publice in UE si stabileste pentru prima data standarde comune in spatiul comunitar privind contractele de concesionare pentru a incuraja competitia corecta si a asigura un raport echilibrat intre pret si calitate, prin introducerea unor criterii noi de atribuire care pun mai mult accent pe aspectele legate de mediu, de inovatii si pe cele sociale.
Autoritatile publice cheltuiesc aproximativ 18% din PIB pe achizitiile de activitati, bunuri sau servicii, licitatiile fiind un instrument puternic pentru atingerea unor scopuri sociale specifice.
"Noile reguli trimit un semnal puternic catre cetateni care au dreptul sa vada o utilizare eficienta a banilor publici", a... mai mult
Joi, 16 Ianuarie 2014, ora 13:50