Legea insolventei persoanelor fizice nu mai intra in vigoare luni, asa cum hotarase Parlamentul, pentru ca presedintele Klaus Iohannis cere reexaminarea actului normativ prin care s-a stabilit acest termen.
Presedintele se opune ca legea sa intre in vigoare azi, cu doua luni mai devreme decat stabilise Guvernul prin ordonanta de urgenta, adica 31 decembrie.
Seful statului considera ca intervalul de timp nu a fost suficient pentru ca toate institutiile si autoritatile implicate in aplicarea legii sa se pregateasca pentru intrarea ei in vigoare.
Pe de o parte, sustine Iohannis, termenul nu a oferit posibilitatea ca procedura de adoptare, promulgare si publicare sa fie constitutionala, legea fiind prea rapid trecuta prin Parlament fata de momentul in care ar trebui sa intre in vigoare.
Devansarea termenului de intrare in vigoare a Legii 151/2015, chiar si cu doua luni, "poate afecta procesul de asigurare a masurilor concrete privind alocarea resurselor umane si bugetare ...citeste mai departe despre "Legea falimentului personal nu mai intra in vigoare azi. Iohannis a retrimis-o in Parlament" pe Ziare.com mai mult
Luni, 31 Octombrie 2016, ora 12:12
Comisia Juridica din cadrul Camerei Deputatilor a respins, marti, propunerea Guvernului de a amana aplicarea Legii insolventei persoanelor fizice pana la 1 ianuarie 2017.
In schimb, a fost adoptat un amendament care prevede ca actul normativ sa intre in vigoare la 1 iunie 2016, potrivit News.ro.
Votul final va fi dat, insa, in plenul Camerei Deputatilor, care este for decizional in acest caz.
Falimentul personal: Planul de actiune si etapele pentru 2016
Actul normativ ar fi trebuit sa se aplice din 26 decembrie 2015, insa Executivul a dat o ordonanta de urgenta, pe 23 decembrie, prin care a decis amanarea cu un an a intrarii in vigoare a legii privind procedura insolventei persoanelor fizice (Legea 151/2015), invocand faptul ca, pana la acea data, nu s-a facut niciunul dintre pasii prevazuti de actul normativ pentru a putea fi pus in practica.
Guvernul amana cu un an aplicarea legii falimentului personal (Video)
Insa plenul Senatului a respins, ca prima camera ...citeste mai departe despre "Legea insolventei persoanelor fizice nu se mai amana pana anul viitor - Decizia, luata de deputatii juristi" pe Ziare.com mai mult
Marti, 12 Aprilie 2016, ora 17:24
Guvernul a amanat cu un an miercuri termenul de intrare in vigoare a legii privind procedura insolventei persoanelor fizice, pana la 31 decembrie 2016.
Legea falimentului personal, promulgata de IohannisFalimentul personal: Cum se aplica in alte tari si care sunt lacunele legii din RomaniaLegea insolventei persoanelor fizice, adoptata - Nu poti sa-ti platesti ratele, te ajuta statul
Ministerul Justitiei este cel care a propus aceasta amanare, dupa o solicitare a Consiliului Superior al Magistraturii, care a acuzat ca sistemul nu dispune de suficienti specialisti pentru controlul cheltuielilor celor care ar invoca falimentul personal, scrie Digi 24.
Presedintele Klaus ...citeste mai departe despre "Guvernul amana cu un an aplicarea legii falimentului personal" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 23 Decembrie 2015, ora 12:48
Legea insolventei persoanei fizice nu va intra in vigoare pe 26 decembrie 2015, asa cum ar fi trebuit.
Exista doua justificari:
- Nu exista norme de aplicare- Nu s-au infiintat institutiile administrative necesare legii 151/2015, care reglementeaza falimentul personal.
Informatii despre lege
Actul normativ reglementeaza trei modalitati prin care insolventa persoanelor fizice va putea fi solutionata, respectiv pe baza de plan de rambursare a datoriilor, prin lichidare de active sau prin procedura simplificata.
Noile reglementari au o serie de lacune, insa cuprind si cateva avantaje.
Ghid practic pentru declararea insolventei persoanei fizice - Sfatul avocatului
Ce conditii trebuie indeplinite pentru a solicita falimentul personal?
Legea nr. 151/2015 stabileste ca insolventa este acea stare a patrimoniului debitorului care se caracterizeaza prin insuficienta fondurilor banesti disponibile pentru plata datoriilor, pe masura ce acestea devin scadente.
Insolventa ...citeste mai departe despre "De ce nu se va aplica Legea insolventei persoanelor fizice - Sfatul avocatului" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 04 Decembrie 2015, ora 07:55
Presedintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretul pentru promulgarea Legii privind procedura insolventei persoanelor ...citeste mai departe despre "Legea falimentului personal, promulgata de Iohannis" pe Ziare.com mai mult
Joi, 18 Iunie 2015, ora 15:40
Legea insolventei persoanelor fizice (falimentul personal) a fost adoptata in Camera Deputatilor, for decizional, insa cum arata un astfel de act normativ in alte tari?
Ziare.com a luat exemplul Irlandei, care a adoptat-o in 2012 si i-a adus modificari in decembrie 2013.
In aceasta tara, falimentul personal reprezinta "o solutionare a problemei datoriilor unei persoane care nu isi poate achita restantele integral sau partial". Exista doua moduri in care poti ajunge in aceasta situatie: iti poti declara singur falimentul sau creditorii pot depune o petitie.
Este important de stiut ca, odata ce falimentul personal a fost declarat, o institutie specializata (Official Assignee in Bankruptcy) ia in primire bunurile tale si are dreptul de a le vinde sau de a le distribui catre creditori. Din acel moment, ea reprezinta intermediarul intre creditor si debitor.
Legea insolventei persoanelor fizice, adoptata - Nu poti sa-ti platesti ratele, te ajuta statul
Ce e bine de ...citeste mai departe despre "Falimentul personal: Cum se aplica in alte tari si care sunt lacunele legii din Romania" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 22 Mai 2015, ora 07:24
Legea insolventei persoanelor fizice va aduce beneficii importante acestora, oferind protectie datornicilor de buna credinta in fata creditorilor, dar are lacune care ii vor ingreuna aplicarea, potrivit CITR, companie specializata in activitatea de practician in insolventa.
"Una dintre ele (lacune - n.red.) este constituirea unor Comisii de Insolventa, cu o componenta complexa, dar fara nici un reprezentant al creditorilor. De asemenea, Comisia de insolventa este investita cu atributii decizionale, de control si de supraveghere a actelor persoanei in insolventa ori ale administratorului procedurii, ceea ce va putea naste adevarate dificultati in practica.
O alta problema pe care o ridica legea in forma sa actuala este incalcarea dreptului de liber acces la instanta. In unele cazuri, Comisia de insolventa actioneaza ca o instanta in sine, fara a da persoanei in insolventa posibilitatea de a contesta masura la judecatorie", arata compania.
Administratorul judiciar este desemnat ...citeste mai departe despre "N-ai cum sa plateste ratele, te ajuta statul: Lacune si beneficii ale legii insolventei persoanelor fizice" pe Ziare.com mai mult
Joi, 21 Mai 2015, ora 12:50
Legea insolventei persoanelor fizice a fost votata miercuri in plenul Camerei Deputatilor, care este for decizional.
Actul normativ a primit unda verde cu 309 voturi pentru, zero voturi impotriva si trei abtineri. El va fi trimis presedintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.
Legea insolventei persoanelor fizice a primit aviz favorabil, marti, in Comisia Juridica din Camera Deputatilor.
Esti dator vandut? Ai putea sa iti declari falimentul - Pas important pentru legea insolventei persoanelor fizice
Ana Birchall, care a initiat proiectul, a mentionat de curand ca ofera "un ajutor real romanilor de buna-credinta, care sunt sufocati de datorii, are la baza analiza legislatiei si a practicii judiciare din 12 state", principalul avantaj fiind acela ca de la momentul deschiderii procedurii insolventei se suspenda orice procedura de executare silita si nicio alta procedura de executare silita nu mai poate fi inceputa.
Pe scurt, legea prevede ca un debitor care nu isi mai poate ...citeste mai departe despre "Legea insolventei persoanelor fizice, adoptata - Nu poti sa-ti platesti ratele, te ajuta statul" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 20 Mai 2015, ora 16:03
Legea insolventei persoanelor fizice este cu un pas mai aproape de a fi adoptata, dupa ce a primis aviz favorabil, marti, in Comisia juridica.
"Astazi am finalizat dezbaterile pe proiectul legislativ al insolventei persoanelor fizice, iar Comisia juridica a votat pentru un raport favorabil de adoptare. Legea insolventei este pregatita spre a fi trimisa si votata in plenul Camerei Deputatilor", a transmis initiatorul proiectului legislativ, deputatul PSD Ana Birchall, intr-un comunicat de presa remis Ziare.com.
Dezbaterile in plen vor avea loc miercuri.
Ana Birchall a mai mentionat ca proiectul de lege ofera "un ajutor real romanilor de buna-credinta, care sunt sufocati de datorii, are la baza analiza legislatiei si a practicii judiciare din 12 state", principalul avantaj fiind acela ca de la momentul deschiderii procedurii insolventei se suspenda orice procedura de executare silita si nicio alta procedura de executare silita nu mai poate fi inceputa.
Totodata, Ana Birchall ...citeste mai departe despre "Esti dator vandut? Ai putea sa iti declari falimentul - Pas important pentru legea insolventei persoanelor fizice" pe Ziare.com mai mult
Marti, 19 Mai 2015, ora 14:35