Legea falimentului personal, care introduce in premiera in Romania insolventa persoanelor fizice, a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2018, doar ca in acest moment ea nu poate fi aplicata.
Si asta din cauza ca nici pana acum nu s-au constituit Comisia Centrala de Insolventa si Comisia Teritoriala de Insolventa.
Guvernul a stabilit ca Ministerul de Finante, Ministerul Justitiei, Ministerul Muncii, Oficiul National al Registrului Comertului si ANPC sa-si desemneze membrii care sa formeze Comisia Centrala de Insolventa.
De asemenea, ANPC, Ministerul Muncii si Ministerul de Finante ar fi trebuit sa stabileasca membri care sa formeze Comisia Teritoriala de Insolventa.
Astfel, am incercat sa aflam daca institutiile avizate si-au desemnat membrii pentru cele doua comisii si unde s-a produs blocajul.
Toate drumurile arata ca Legea s-a blocat la ANPC
Ministerului Muncii ne-a raspuns ca, la nivelul institutiei, au fost constituite cele doua comisii. "Prin urmare, in Comisia Centrala de Insolventa sunt desemnati 2 membri, iar in Comisia Teritoriala de Insolventa, 42 de persoane din structura ANOFM", se arata intr-un raspuns transmis la solicitarea Ziare.com.
Care este motivul pentru care Legea falimentului personal nu se aplica si cand se vor putea folosi datornicii de ea? Pentru a afla aceste raspunsuri, Ministerul Muncii ne-a indrumat catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor.
Si Ministerul de Finante ne-a informat ca "s-au emis ordine... mai mult
Vineri, 23 Martie 2018, ora 06:53
Legea falimentului personal, care introduce in premiera in Romania insolventa persoanelor fizice, a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2018. Numai ca, in realitate, ea nu prea poate fi pusa in aplicare.
Avocatul Adrian Cuculis explica pentru Ziare.com faptul ca actul normativ instituie proceduri juridice care ar trebuie sa ajute la redresarea situatiei financiare a debitorului, acoperirea intr-o cat mai mare masura a pasivului acestuia si "descarcarea de datoriile" avute.
In fapt, ofera o procedura prin care, printr-un plan de reorganizare, persoana fizica isi poate plati anumite datorii, intr-un termen dat.
Avocatul spune ca termenul maxim de plata al restantelor este de 5 ani de zile, conform art. 25 punctul 5 din legea 151/2015.
Haideti sa conturam un schelet al legii falimentului personal si sa explicam cine, cum si unde poate apela la aceasta lege.
Cum iti dai seama daca pot apela la legea falimentului personal (151/2015), ce conditii trebuie sa indeplinesti?
Iata cateva dintre conditiile importante pe care trebuie sa le indeplineasca cel care cere falimentul personal:
- Datoria debitorul nu poate fi mai mica de un prag, anume de 15 ori salariul minim pe economie;- Datoria sa aiba o vechime mai mare de 90 de zile;- Debitorul sa fie persoana fizica si sa nu realizeze venituri din activitati de tip economic (asta inseamna sa se incadreze in categoria consumatorilor, adica sa nu administreze o afacere).
Mai mult, nu intra sub incidenta legii... mai mult
Sambata, 24 Februarie 2018, ora 00:00
Termenul de intrare in vigoare a legii care introduce pentru prima data in Romania procedura de insolventa pentru persoanele fizice a fost amanat, joi, pentru a treia oara, printr-o Ordonanta a Guvernului, care s-a aflat in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Economiei.
Astfel, legea va intra in vigoare in 1 ianuarie 2018, si nu in 1 august 2017, asa cum era stabilit ultima data, arata textul ordonantei adoptate astazi de guvern.
"Decizia a fost luata de Executiv avand in vedere complexitatea domeniului reglementat prin aceasta lege, precum si punctul de vedere al Consiliului Superior al Magistraturii in care semnaleaza faptul ca este nevoie de pregatirea riguroasa a capacitatii administrative a instantelor chemate sa aplice procedurile insolventei persoanelor fizice.
De asemenea, in adresa CSM se mentioneaza si faptul ca legislatia recent adoptata privind darea in plata ofera solutii alternative pentru ipotezele in care dezechilibre contractuale au dus la pierderea utilitatii contractului pentru una din parti.
Prin urmare, prelungirea termenului de aplicare a Legii privind procedura insolventei persoanelor fizice are scopul sa asigure timpul necesar pentru pregatirea personalului responsabil", se arata intr-un comunicat de presa remis de guvern.
Legea privind procedura insolventei persoanelor fizice ar fi trebuit initial sa intre in vigoare la 26 decembrie 2015, insa termenul a fost amanat pentru 31 decembrie 2016. Ulterior, intrarea in vigoare a... mai mult
Joi, 27 Iulie 2017, ora 17:43
Guvernul a amanat, in sedinta de joi, termenul de intrare in vigoare a Legii insolventei persoanelor fizice cu 7 luni.
Potrivit unui comunicat al Executivului, decizia a fost luata pentru ca e nevoie de o lunga perioada de timp pentru pregatirea cadrului legal.
"Executivul a aprobat prorogarea pana la 1 august 2017 a intrarii in vigoare a Legii nr.151/2015 privind procedura insolventei persoanelor fizice, cu modificarile si completarile ulterioare. Amanarea cu inca sapte luni a intrarii in vigoare a acestui act normativ s-a stabilit in conditiile in care pentru aplicarea noilor reglementari este nevoie de un sistem complex: infiintarea a 42 de comisii de insolventa la nivel teritorial, a aparatului tehnic necesar si adoptarea normelor de aplicare a legii.
Pentru ca aceste noi structuri sa poata functiona, trebuie alocate resurse umane si financiare. Mai exact, este ...citeste mai departe despre "Legea falimentului personal a fost amanata cu 7 luni. Cum explica Guvernul" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 16 Decembrie 2016, ora 18:46
Legea insolventei persoanelor fizice nu mai intra in vigoare luni, asa cum hotarase Parlamentul, pentru ca presedintele Klaus Iohannis cere reexaminarea actului normativ prin care s-a stabilit acest termen.
Presedintele se opune ca legea sa intre in vigoare azi, cu doua luni mai devreme decat stabilise Guvernul prin ordonanta de urgenta, adica 31 decembrie.
Seful statului considera ca intervalul de timp nu a fost suficient pentru ca toate institutiile si autoritatile implicate in aplicarea legii sa se pregateasca pentru intrarea ei in vigoare.
Pe de o parte, sustine Iohannis, termenul nu a oferit posibilitatea ca procedura de adoptare, promulgare si publicare sa fie constitutionala, legea fiind prea rapid trecuta prin Parlament fata de momentul in care ar trebui sa intre in vigoare.
Devansarea termenului de intrare in vigoare a Legii 151/2015, chiar si cu doua luni, "poate afecta procesul de asigurare a masurilor concrete privind alocarea resurselor umane si bugetare ...citeste mai departe despre "Legea falimentului personal nu mai intra in vigoare azi. Iohannis a retrimis-o in Parlament" pe Ziare.com mai mult
Luni, 31 Octombrie 2016, ora 12:12
Guvernul a amanat cu un an miercuri termenul de intrare in vigoare a legii privind procedura insolventei persoanelor fizice, pana la 31 decembrie 2016.
Legea falimentului personal, promulgata de IohannisFalimentul personal: Cum se aplica in alte tari si care sunt lacunele legii din RomaniaLegea insolventei persoanelor fizice, adoptata - Nu poti sa-ti platesti ratele, te ajuta statul
Ministerul Justitiei este cel care a propus aceasta amanare, dupa o solicitare a Consiliului Superior al Magistraturii, care a acuzat ca sistemul nu dispune de suficienti specialisti pentru controlul cheltuielilor celor care ar invoca falimentul personal, scrie Digi 24.
Presedintele Klaus ...citeste mai departe despre "Guvernul amana cu un an aplicarea legii falimentului personal" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 23 Decembrie 2015, ora 12:48
Presedintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretul pentru promulgarea Legii privind procedura insolventei persoanelor ...citeste mai departe despre "Legea falimentului personal, promulgata de Iohannis" pe Ziare.com mai mult
Joi, 18 Iunie 2015, ora 15:40
Legea falimentului personal, chiar daca nu va fi aplicata imediat, ar crea un cadru corect de negociere intre clienti si banci, iar Guvernul ar trebui sa asigure fondurile necesare pentru aplicarea acestei legi, a declarat deputatul PNL Eugen Nicolaescu, care a cerut BNR mai multa flexibilitate.
"In ceea ce priveste legea falimentului personal, m-ar interesa daca se vede flexibilitate din partea BNR. Am vazut o pozitie ciudata a CSM. Dansii au reactionat ca un admnistrator, ca nu au suficiente ghisee, ca nu au judecatori (...) Problema este a Guvernului, care trebuie sa asigure resursele materiale pentru aplicarea unei legi care face bine si populatiei si sistemului bancar", a spus Nicolaescu, la audierea in Parlament a conducerii BNR privind problema francilor elvetieni.
Parlamentarii fac primul pas pentru legea falimentului personal
El a aratat ca o lege a falimentului personal ar da o perspectiva de solutionare a problemelor nu doar debitorilor, ci si sistemului bancar, ...citeste mai departe despre "Criza francilor elvetieni: Guvernul, somat sa aloce fonduri pentru aplicarea legii falimentului personal" pe Ziare.com mai mult
Marti, 10 Februarie 2015, ora 18:40
FMI isi exprima ingrijorarea, intr-o scrisoare transmisa ministrului Finantelor, Darius Valcov, in legatura cu legea falimentului personal, precizand ca fara un studiu de impact adecvat si fara consultarea partilor interesate aceasta poate avea un impact negativ asupra pietei financiare.
Scrisoarea este semnata de Andrea Schaechter, sefa misiunii FMI in Romania si de Elisabetta Capannelli, Country Manger al Bancii Mondiale.
"O lege a falimentului personal eficienta reprezinta o componenta importanta a sistemului modern de insolventa si sprijinim eforturile autoritatilor de a realiza o legislatie in acest domeniu. Suntem, totusi, profund ingrijorati de faptul ca adoptarea unei legi a falimentului personal fara un studiu de impact adecvat, fara consultarea partilor interesate si fara un sprijin institutional adecvat nu-si va atinge obiectivele", se arata intr-o scrisoare a FMI transmisa duminica ministrului Finantelor, Darius Valvov.
In document se precizeaza ca o astfel de lege va avea "un impact negativ" asupra pietei financiare, daca nu este bine pregatita.
"Sfatuim autoritatile sa adopte legea falimentului personal doar dupa efectuarea studiilor de impact necesare si dupa consultarea partilor (...) Incurajam autoritatile sa se inspire din experienta altor tari, in special a tarilor din UE care au adoptat recent legi similare, astfel incat sa fie creata o legislatie cat mai eficienta pentru Romania", se mai arata in scrisoare.
In scrisoare se precizeaza ca... mai mult
Luni, 26 Ianuarie 2015, ora 14:02