Numarul de notificari de dare in plata a ajuns la 6.400 la finalul anului 2016, iar volumul creditelor notificate se ridica la 1,8 - 1,9 miliarde de lei, a declarat, marti, directorul adjunct al Directiei Stabilitate Financiara din cadrul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Florian Neagu.
Asta in conditiile in care ritmul a scazut de la peste 1.000 de dosare pe luna, in primele luni de la aparitia Legii, la 100 - 150 de dosare pe luna in ultimele luni ale anului trecut.
"Daca ne uitam pe statisticile efective, ce se intampla acum in piata, vedem ca numarul notificarilor de dare in plata la sfarsitul lunii decembrie 2016 a fost de aproximativ 6.400, iar volumul s-a situat cam la 1,8 - 1,9 miliarde de lei.
Nu este nici mult, nici putin. (...) Daca in primele luni de la adoptarea Legii aveam peste 1.000 de notificari pe luna, in ultimele luni ale anului trecut media a ajuns la 100 - 150 de notificari pe luna, dar ramane de vazut ce se va intampla, pentru ca ar putea fi doar o perioada de asteptare si ar putea incepe din nou", a explicat Neagu.
Oricum, potrivit oficialului BNR, datele nu confirma estimarile initiale, conform carora sute de mii de cazuri ar fi urmat sa apeleze la aceasta procedura. Neagu a mai explicat ca, potrivit analizelor BNR, eligibili pentru darea in plata ar fi circa 300.000 de debitori, iar volumul creditelor ar fi de 42 - 43 de miliarde de lei.
"Acesta este cazul extrem. Comparand cu ce se intampla in piata, constatam ca avem notificari... mai mult
Marti, 31 Ianuarie 2017, ora 15:43
Legea darii in plata a fost votata de Camera Deputatilor, for decizional, miercuri, insa bancile au cerut atacarea la Curtea Constitutionala a actului normativ.
Intr-un comunicat remis Ziare.com, Consiliul Patronatelor Bancare din Romania (CPBR), ale carui banci membre detin peste jumatate din totalul activelor bancare la nivelul intregului sistem, solicita "cu toata responsabilitatea institutiilor abilitate sa-si exercite prerogativele si sa sesizeze Curtea Constitutionala a Romaniei in legatura cu aceasta lege, in vederea verificarii constitutionalitatii acesteia".
Principalele probleme semnalate au fost ca actul normativ se aplica si contractelor din trecut, incalcandu-se astfel principiului neretroactivitatii, dar si incalcarea dreptului de proprietate privata (prin privarea fortata a institutiilor de credit de bunurile proprii - drepturile de creanta), discriminarea creditorului ipotecar in raport cu alti creditori.
"Toate aceste aspecte de neconstitutionalitate (...) au ...citeste mai departe despre "Legea darii in plata, aprobata: Bancile cer atacarea la CCR" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 13 Aprilie 2016, ora 18:36
Legea darii in plata a fost adoptata, miercuri, in Camera Deputatilor, for decizional, astfel ca mingea se afla acum la presedintele Klaus Iohannis.
Actul normativ a primit 207 de voturi "pentru", unul "impotriva" si o abtinere.
In consecinta, Legea darii in plata urmeaza sa fie trimisa la presedintele Klaus Iohannis, care are doua optiuni - fie sa o promulge, fie sa o atace la Curtea Constitutionala - pentru ca a retrimis-o spre reexaminare in Parlament, in decembrie 2015.
Dupa vot, Daniel Zamfir, initiatorul legii, l-a atacat pe guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, cerandu-i sa opreasca intoxicarea.
Citeste mai departe despre "Legea darii in plata, adoptata - Initiatorul legii il ataca pe Isarescu si ii cere sa opreasca intoxicarea" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 13 Aprilie 2016, ora 13:33
Viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu a declarat, joi, la Sibiu, ca adoptarea legii darii in plata in varianta actuala inseamna disparitia programului Prima Casa, fiind de parere ca acest program trebuie complet eliminat din legea aflata in prezent pe masa parlamentarilor.
Viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu a declarat, joi, intr-o conferinta de presa la Sibiu, ca legea darii in plata va fi, cel mai probabil, abordata saptamana viitoare de catre parlamentari, care au acum la dispozitie toate punctele de vedere ale institutilor si organizatiilor implicate, informeaza News.ro.
Profesorii de economie avertizeaza: Darea in plata e o injectie cu arsenic!
"Sper sa se traga concluziile intelepte. Suntem presati din urma de legislatia europeana. Probabil s-a pus foarte multa atentie in acest proiect si mai putin in transpunerea Directivei 17 care urmareste la nivel european protejarea consumatorilor de credite ipotecare si care ar gasi solutii bune pentru viitor", a spus Bogdan ...citeste mai departe despre "Viceguvernatorul BNR: Daca legea darii in plata se adopta in varianta actuala, dispare Prima Casa" pe Ziare.com mai mult
Joi, 24 Martie 2016, ora 21:53
Deputatul PNL Daniel Zamfir, initiatorul Legii darii in plata, acuza oficialii BNR de "instigare" si "minciuna" prin declaratiile legate de acest proiect, precum si bancile comerciale de "santaj", afirmand ca legea sa nu afecteaza creditarea imobilara.
"Ceea ce face BNR zilele acestea este absolut inacceptabil. L-am auzit pe un viceguvernator BNR (Bogdan Olteanu - n.red.) spunand ca in Romania exista riscul sa dispara creditarea imobiliara, ori asa ceva e absolut de neimaginat.
Eu cataloghez tipul acesta de declaratii continue un soi de instigare. Sigur, pare si asa, un joc de poker in care plusam, plusam, pana nu stim cand, dar a spune asa ceva e o mare minciuna", a spus Daniel Zamfir, marti, intr-o conferinta de presa.
Avertisment despre darea in plata: Pericolul care ii paste pe tineri
Potrivit acestuia, Bogdan Olteanu a "confirmat" prin declaratiile sale ca nu darea in plata afecteaza creditarea, ci legea adoptata de Parlament la finalul anului 2015, prin care este ...citeste mai departe despre "Initiatorul Legii darii in plata acuza bancile comerciale si BNR de santaj, instigare si minciuni" pe Ziare.com mai mult
Marti, 08 Martie 2016, ora 17:15
Bancherii au instrumentele necesare prin care ii pot identifica clientii care au dificultati sa-si plateasca ratele la timp si care ar putea beneficia cu adevarat de pe urma legii darii in plata, a declarat, joi, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Sergiu Oprescu.
Luni, plenul Senatului a votat in unanimitate legea darii in plata, dupa ce a respins un amendament prin care erau exceptate de la aplicarea acestei legi creditele contractate cu garantii guvernamentale, cum ar fi Prima Casa. In schimb, senatorii au limitat aplicarea legii doar pentru creditele cu o valoare de cel mult 150.000 de euro.
Senatul a adoptat in unanimitate legea darii in plata
Dupa votul din Senat, bancile se declara gata sa-i identifice si sa-i ajute pe cei care nu mai pot sa-si plateasca creditele si care ar fi adevaratii beneficiari ai acestei legi, a declarat Oprescu, care este si presedintele Alpha Bank Romania, in cadrul unei conferinte de presa.
"Nu am negat niciodata faptul ca ...citeste mai departe despre "Legea darii in plata: Bancherii spun ca ii vor ajuta pe clientii care nu reusesc sa-si plateasca ratele" pe Ziare.com mai mult
Joi, 03 Martie 2016, ora 19:56
1A devenit deja traditie ca legile, cu cat sunt mai proaste si mai populiste, sa fie votate cu mai mare entuziasm.
Iar legea darii in plata, adoptata in unanimitate dupa reexaminarea din Senat, nu avea cum sa faca exceptie.
Este, probabil, una dintre reglementarile care vor lovi din greu nu atat sectorul bancar, ci pe toti cei care sperau sa isi ia o casa sau sa vanda o casa in perioada urmatoare.
Forma adoptata de Senat, legea criticata nu numai de BNR, ci si de Comisia Europeana, nu are decat o singura modificare: introducerea unui plafon de maximum 150 de mii de euro pentru creditele imobiliare care ar urma sa fie stinse prin aceasta lege. Un plafon decent pentru Capitala, dar urias pentru provincie.
Pentru ca stupizenia sa fie totala, amendamentul a fost introdus de un pesedist, deci social-democrat, deci cu poporul, nu de un liberal, care ar trebui sa fie atent cu echilibrele pietei libere.
Niciun alt amendament al BNR nu a fost admis si legea ramane o mare veselie:... citeste mai departe despre "Legea darii in plata - cadoul otravit" pe Ziare.com mai mult
Marti, 01 Martie 2016, ora 12:02
Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a transmis ca monitorizeaza cresterea avansului la creditele ipotecare, operate de cateva banci din Romania in ultima vreme, in contextul legii darii in plata.
El a spus ca deja a primit o plangere pe acest subiect, pe care o analizeaza, transmite Bursa.
Anterior, intr-o conferinta de presa organizata saptamana trecuta, Bogdan Chiritoiu a remarcat faptul ca este pentru prima data cand oficialii bancilor spun cu subiect si predicat care este strategia institutiilor financiare.
Pana acum, astfel de miscari nu erau anuntate cu foarte mult timp inainte, asa ca se pune problema daca nu exista o intelegere intre banci pentru a creste avansul la creditele ipotecrare, pentru a pune presiune pe leguitori sa nu adopte legea darii in plata.
Legea darii in plata: Bancherii sunt criticati ca fac presiuni
Proiectul de act normativ a fost trimis de presedintele Klaus Iohannis spre reexaminare in Parlament, in decembrie 2015, iar ...citeste mai departe despre "Legea darii in plata: Consiliul Concurentei tine lupa pe banci" pe Ziare.com mai mult
Luni, 15 Februarie 2016, ora 12:08
O analiza de impact realizata de BCR arata ca 60% dintre clientii actuali, in special tinerii, nu vor mai putea accesa un credit imobiliar, daca legea darii in plata va intra in vigoare.
Studiul realizat de cea mai mare banca locala dupa active arata efectele negative ale acestui act normativ, printre care se numara contractia pietei ipotecare, distorsionarea pietei imobiliare si impactul advers asupra conditiilor de locuit ale familiilor din Romania, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.
Cum vede Isarescu posibila legea darii in plata: Reactia bancilor este normala, nu o razbunare (Video)Comisia Europeana are prognoze optimiste pentru Romania, dar vede si un risc major - legea darii in plata (Video)Legea darii in plata: Ce se va intampla cu pretul apartamentelor
Conform simularilor financiare realizate de analistii BCR, considerand forma curenta a proiectului de lege, institutiile financiar bancare vor fi nevoite sa adopte masuri prudentiale pentru a reduce riscul de credit ...citeste mai departe despre "Analiza BCR: Efectele nefaste ale legii darii in plata" pe Ziare.com mai mult
Luni, 08 Februarie 2016, ora 12:52