Camera Deputatilor a adoptat marti, decizional, proiectului de lege privind exonerarea clientilor bancilor de economisire-creditare in domeniul locativ de la rambursarea unor sume reprezentand prima de stat si accesorii. Legea merge la promulgare.
Initativa legislativa are ca obiect de reglementare exonerarea de la obligatia de a restitui sumele primite cu titlu de prima de stat de catre clientii bancilor de economisire-creditare pentru domeniul locativ in baza contractelor de economisire-creditare pentru domeniul locativ incheiate pana la data de 02.02.2016, data la care prima decizie a Curtii de Conturi ce a vizat sistemul Bauspar a devenit executorie.
"(1) Se aproba exonerarea clientilor bancilor de economisire si creditare in domeniul locativ astfel cum sunt definiti la articolul 290 alin. (1) lit. b) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 227/2007 cu modificarile si completarile ulterioare de la rambursarea catre Ministerul Lucrarilor Publice, Dezvoltarii si Administratiei a sumelor reprezentand prima de stat datorate ca urmare a constatarilor Curtii de Conturi prin Deciziile emise in anul 2015, precum si a accesoriilor aferente.
(2) Se exonereaza de la plata si impozitul pe venit, contributiile sociale si obligatiile fiscale accesorii sumelor prevazute la alin.(1), consecinta a constatarii Curtii de Conturi. Impozitul pe venit, contributiile... mai mult
Marti, 10 Noiembrie 2020, ora 14:54
Legea care se ocupa de practicile abuzive ale bancilor si care ar trebui sa-i protejeze pe consumatori este pe cale sa fie schimbata, afectand negativ miile de debitori care au ajuns sa fie executati silit din cauza impovararii prin metode neloiale.
Inca din anul 2010, de la celebra ordonanta de urgenta 50/2010, care transpunea in dreptul intern reglementarile si armonizarea legislatiei internationale europene a tuturor contractelor de credit incheiate cu creditorii bancari, au fost o serie de amendamente la legea 193/2000, lege ce reglementeaza in mod direct ce inseamna o practica abuziva cat si clauza abuziva, ce in cele din urma au dus catre o favorizare efectiva a bancilor, in urma mai multor partide de lobby strategic pe langa ordonatorii de legi din Romania.
Tot ce trebuie sa stim despre executarea silita a locuintelor - Sfatul avocatului
Astfel, in 2013, odata cu intrarea in vigoare a codului de procedura civila, s-au modificat si anumite legi conexe, precum legea ...citeste mai departe despre "Legea care-i lasa pe clientii bancilor cu buza umflata - Sfatul avocatului" pe Ziare.com mai mult
Joi, 01 Mai 2014, ora 15:37
Banca National a Romaniei solicita bancilor sa adopte masuri daca exista situatii in care, din cauza scaderii dobanzilor si majorarii comisioanelor, deponentul retrage din depozite la termen mai putini bani decat a plasat la constituire, invocand riscul reputational si mediatizarea fenomenului.
"La nivelul Bancii Nationale a Romaniei s-au primit o serie de sesizari care vizeaza aspecte privind modalitatea prin care unele institutii de credit procedeaza la modificarea dobanzilor bonificate la sursele atrase la termen de la populatie in sens descrescator concomitent cu majorarea nivelului comisioanelor practicate generand, astfel, situatii in care suma care revine deponentului (depozit plus dobanda aferenta) la momentul lichidarii este sub valoarea depozitului la data constituirii. Mai mult, astfel de informatii au fost intens mediatizate", se arata in circulara transmisa de BNR in sistemul bancar.
Banca centrala a solicitat conducerilor institutiilor de credit sa ia masuri pentru remedierea unor astfel de situatii si sa le comunice pana la finele acestei luni, invocand, pe langa riscul reputational, si prevederile legale privind practici bancare prudente in relatia cu clientela.
"Avand in vedere cele mentionate mai sus, si riscul reputational la care poate fi expusa institutia dumneavostra de credit, in temeiul dispozitiilor art.101 alin.2 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului, aprobata cu... mai mult
Miercuri, 19 Februarie 2014, ora 17:27
Asociatia Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare (AURSF) apreciaza ca Banca Nationala a Romaniei a protejat sistemul bancar si contractele de credit care cuprind clauze abuzive, motivand stabilitatea financiara, atitudine care nu avantajeaza insa nici consumatorii nici institutiile de credit.
"Cel putin la nivelul BNR a existat o atitudine de protejare a sistemului bancar si a contractelor existente, cu clauze abuzive, motivandu-se stabilitatea financiara. Dar stabilitatea sistemului bancar nu poate fi obtinuta cu pretul dreptului la o viata decenta a consumatorului", a declarat miercuri presedintele AURSF, Alin Iacob.
El a aratat ca in anii 2005 - 2008 clientii aveau un grad inalt de incredere in sistemul financiar si nu s-au asteptat ca bancherii sa introduca in contractele de credit predefinite clauze abuzive, mergand pe buna-credinta a acestora.
Pe de alta parte, sistemul bancar a beneficiat de reputatia Bancii Nationale a Romaniei, care era privita ca un garant al integritatii bancilor.
Iacob crede ca sistemul bancar ar trebui sa vina in intampinarea clientilor, macar in al doisprezecelea ceas, si sa ofere solutii pentru a nu ajunge ca instantele sa fie pline de procese impotriva bancilor.
"Daca se va intelege acest lucru, stabilitatea financiara obtinuta va fi una temeinica si va permite evitarea la apelul instantei", a continuat Iacob.
Presedintele AURSF a mai aratat ca nu intelege cum i-au convins autoritatile pe expertii de la FMI sa... mai mult
Miercuri, 13 Noiembrie 2013, ora 16:10
Bancile nu ar trebui sa mai aiba clauze abuzive pentru ca au fost obligate sa le elimine pana in data de 21 septembrie 2010, potrivit prevederilor initiale ale OUG 50/2010, chiar daca actul normativ a fost modificat ulterior de Parlament, a declarat seful Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Ghetea.
"Credem cu tarie ca foarte multe dintre posibilele clauze abuzive care ar fi fost in contractele de creditare au fost eliminate pana la 21 septembrie 2010, cand bancile erau obligate sa introduca in contractele de credit prevederile OUG 50/2010 in forma ei initiala", a spus Ghetea in cadrul unei conferinte de specialitate.
In forma initiala, OUG 50/2010 prevedea pe langa eliminare unor comsioane, inclusiv comisionul de risc si comisionul de plata anticipata, si transformarea dobanzilor variabile legate la o rata de referinta interna in formula rata de referinta pentru fiecare moneda de imprumut (ROBOR, LIBOR, EURIBOR) la care se adauga marja fixa.
Bancile se tem ca vor gresi instantele
"Daca insa au mai scapat, ceea ce ne ingrijoreaza pe noi, si anume, dorim ca decizia privind clauzele abuzive sa se ia la cel mai inalt nivel. Pentru ca o greseala a unei instante poate genera un risc deosebit de mare pentru banca in cauza si chiar pentru sistem. Daca o instanta hotareste ca o clauza este abuziva, atunci banca trebuie sa schimbe toate contractele si sa-i despagubeasca pe clienti. Dupa unii autori, toate bancile ar trebui sa schimbe aceste clauze", a continuat Ghetea.... mai mult
Vineri, 31 Mai 2013, ora 13:26
Bancile vor putea primi date de la Fisc privind situatiile financiare declarate de potentialii clienti numai daca va fi modificat Codul de Procedura Fiscala in legatura cu definirea secretului fiscal, iar accesul va fi limitat, fara ca bancile sa poata urmari in timp evolutia debitorului.
"La discutiile dintre ARB, BNR si ANAF s-a cerut acceptul institutiei pentru a facilita accesul bancilor la bazele de date ale Fiscului. Astfel, bancile ar urma sa aiba posibilitatea de a interoga situatia fiscala a celor care aplica pentru credite sau alte instrumente de finantare, simplificandu-se procedurile existente, ca un avantaj pentru toti jucatorii.
Totusi, acordul de la Fisc va fi unul conditionat, si pe un termen definit. Bancile vor putea verifica un client doar cand aplica pentru un produs de finantare, nu si pe perioada de derulare", au declarat pentru Mediafax surse apropiate discutiilor.
Bancile au propus inca din urma cu cativa ani sa poata verifica direct la ANAF datele privind situatia financiara a clientilor persoane fizice si juridice, atat pentru a se asigura ca informatiile livrate de aplicanti nu sunt false, dar si pentru degreva clientii de birocratia implicata.
Discutiile dintre ARB si ANAF au fost intensificate in 2012, dar spre finalul anului au fost suspendate, inainte de campania electorala. Necesitatea unui acord a devenit cu atat mai presanta cu cat Parchetul a inceput anul trecut ample anchete privind mari fraude in mai multe banci, implicand... mai mult
Joi, 28 Februarie 2013, ora 17:27
Banci importante din Romania, precum BCR, Piraeus Bank sau Volksbank, sunt asaltate cu mii de procese intentate de propriii clienti. Marul discordiei? Clauzele abuzive din contractele de credit.
Un razboi dur, cu pierderi de ambele parti. Ar putea insa ca Fondul Monetar International, sa incline balanta victoriei?
In prezent, exista peste 3.000 de dosare in care clientii au dat in judecata bancile pentru nereguli in contractele de credit, dintre care numai 22 au fost castigate de banci.
Totusi, sansele de castig ale unui asemenea proces difera de la o banca la alta, explica avocatii. Volksbank pierde in jur de 90% din procesele intentate de clienti sau de autoritatile pentru protectia consumatorului, in timp ce in cazul BCR, sansele ca un astfel de proces sa fie castigat de clienti sunt de doar 75%. De ce? "BCR are contracte scrise oarecum mai pe intelesul clientilor", a explicat avocatul Carmen Cretu din cadrul Casei de Avocatura Coltuc.
Volksbank trebuie sa plateasca 4.000 lei unui client care a obtinut in instanta o decizie definitiva si irevocabila, reprezentand comisioanele de risc si de administrare percepute abuziv. De cealalta parte, BCR trebuie sa plateasca 6.000 lei.
La inceputul anului, BCR a fost executata silit pentru aproape 900.000 lei, suma reprezentand comisioane aferente unor contracte de credit pe care tribunalul le-a declarat abuzive.
Chiar si atunci cand exista o decizie definitiva si irevocabila, bancile nu platesc atat de usor... mai mult
Vineri, 01 Februarie 2013, ora 07:02
BNR nu poate interveni decat cel mult verbal in cazul proceselor castigate in instanta de clienti impotriva bancilor, desi contractele de credit au semnaturile ambelor parti, aceasta fiind mai degraba o problema a justitiei, care da solutii divergente, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
"Am facut destul de multe, inclusiv in trecut, si am avertizat asupra importantei educatiei financiare. Fiind contracte, poarta semnatura nu numai a creditorului, dar si a debitorului. Faptul ca se castiga in instanta este o problema a sistemului de justitie, o problema a instantelor, nu a BNR. In alte cazuri, procesele au fost pierdute", a spus Isarescu, intrebat daca banca centrala poate interveni in vreun fel avand in vedere ca tot mai multi clienti castiga procese in instanta privind contractele de creditare.
Isarescu a spus ca aspectele sunt mult mai complicate decat la prima vedere, iar BNR chiar a programat peste doua saptamani un seminar pe aceasta tema.
"Interventia BNR dincolo de aspectul prevazute in legile bancare, probleme prudentiale, de supraveghere si de reglementare, alte intervetii ale bancii centrale pot sa fie cel mult verbale", a conchis Isarescu.
Potrivit sistemului international de raportare financiara, aplicat in sistemul bancar de la inceputul acestui an, in cazul unei sentinte in instanta definitive si irevocabile, bancile ar putea fi obligate sa provizioneze diferentele de venituri pentru toate creditele care au contracte similare celui... mai mult
Joi, 29 Martie 2012, ora 18:59
Noul Cod Civil, ce va intra in vigoare la 1 octombrie, va influenta considerabil relatia dintre creditori si imprumutati, sustine casa de avocatura Reff & Asociatii, clientii urmand sa beneficieze de drepturi suplimentare, iar bancile vor dispune de instrumente noi pentru flexibilizarea creditarii. De asemenea, prin noul Cod Civil, o serie de clauze care se regaseau si pana acum in contractele de credit si de garantie primesc o reglementare legala, potrivit unui comunicat citat de Mediafax.
Totusi, reprezentantii Ref si Asociatii avertizeaza ca anumite reglementari sunt neclare sau incomplete, atragand riscuri de interpretare de natura sa diminueze nivelul de protectie acordat de lege creditorilor garantati.
"Noul Cod Civil are un impact direct asupra termenilor contractuali si interpretarea lor in contractele de credit si garantie.
In plus fata de aspectele teoretice care vor impune o revizuire completa a documentatiei standard de credit si garantii pentru a se asigura validitatea acestora conform noului Cod Civil, va fi interesant de vazut impactul asupra negocierilor comerciale intr-o perioada care oricum nu este una usoara pentru comunitatea bancara", a declarat, intr-un comunicat, Andrei Burz-Pinzaru, coordonatorul practicii de drept bancar si financiar din cadrul Reff & Asociatii.
La randul sau, Simina Mut, managing associate in cadrul Reff & Asociatii, arata ca atat bancile, cat si imprumutatii trebuie sa analizeze in detaliu impactul noului Cod... mai mult
Luni, 05 Septembrie 2011, ora 07:25