Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a castigat la Curtea de Apel un proces cu Bancpost, dupa ce a sanctionat si a eliminat o clauza abuziva dintr-un contract de credit, a declarat, joi, Marius Pirvu, presedintele ANPC, intr-un interviu acordat AGERPRES.
Este vorba despre o clauza dintr-un contract de credit de nevoi personale in franci elvetieni, care ii permitea bancii sa modifice unilateral dobanda.
"Pentru consumatori este o veste buna. Astazi Curtea de Apel a admis apelul ANPC cu privire la un proces verbal de contraventie intocmit de Autoritatea Nationala care se refera la o clauza abuziva din cadrul unui contract de credit pentru nevoi personale. Practic, instanta a hotarat ca aceia care detin contracte de credit pentru nevoi personale sunt indreptatiti sa solicite prin actiuni separate restituirea sumelor calculate in plus ca urmare a constatarii nulitatii clauzei specificate in sentinta", a afirmat Pirvu.
Cu alte cuvinte, instanta a certificat faptul ca acea clauza era abuziva si trebuia eliminata, creand astfel un precedent, iar consumatorii care au astfel de clauze in contractele bancare se pot indrepta in nume propriu pentru recuperarea sumelor calculate in mod abuziv.
Presedintele autoritatii a sfatuit toti consumatorii cu contracte de credite in care exista prevederi care permit bancilor sa mareasca dobanzile unilateral sa faca plangere la ANPC, urmand ca inspectorii ANPC sa decida eliminarea acelor prevederi din contracte.... mai mult
Joi, 04 Octombrie 2018, ora 16:41
BCR a primit o sentinta favorabila, pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti, intr-un proces colectiv pentru clauze contractuale abuzive, intentat de un grup de clienti ai bancii, iar managementul institutiei financiare precizeaza ca 'va contracara cu fermitate toate pretentiile pe care le considera lipsite de valabilitate'.
'In cadrul procesului colectiv initiat de un grup de clienti, reprezentati de avocatul Gheorghe Piperea, impotriva BCR, Curtea de Apel Bucuresti s-a pronuntat pe data de 18 decembrie 2014, stabilind prin hotarare lipsa de clauze abuzive in contractele de credit cu dobanda variabila contractate de clienti la BCR', arata reprezentantii bancii, intr-un comunicat remis, vineri, AGERPRES. Totodata, sentinta Curtii de Apel obliga grupul de clienti la plata a 219.369 lei reprezentand cheltuieli de judecata in fond si apel. Aceasta obligatie va reveni unui numar de 124 de persoane ramase in litigiul cu banca, dintr-un numar initial de 206 reclamanti. Restul clientilor au renuntat la proces, in urma solutionarii diferendului cu banca pe cale amiabila, informeaza Agentie.
Intr-un prim ciclu procesual, BCR a castigat procesul insa, in recurs, Inalta Curte de Casatie si Justitie a trimis cauza spre rejudecare Curtii de Apel Bucuresti, considerand ca motivarea primei decizii este sumara fata de numarul de contracte de credit analizate. In rejudecarea apelului, Curtea de Apel Bucuresti a decis in unanimitate corectitudinea clauzelor contractuale privind dobanda... mai mult
Vineri, 19 Decembrie 2014, ora 15:47
Solicitarea de retragere a proiectului privind modificarea legii clauzelor abuzive din contractele incheiate intre profesionisti si consumatori, formulata de initiatorii documentului, a fost respinsa ieri de Biroul Permanent (BP) al Camerei Deputatilor (CDEP), informeaza presa centrala. In aceste conditii, exista doua situatii referitoare la intrarea in vigoare a initiativei legislative.
Pe Ordinea de zi de ieri a Biroului permanent al Camerei Deputatilor a fost inscrisa solicitarea unui numar de 17 deputati, in calitate de coinitiatori, de retragere a proiectului de Lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre profesionisti si consumatori, se mentioneaza intr-un document al Camerei, remis redactiei.
Citeste mai multe despre Deputatii au respins solicitarea de retragere a proiectului care modifica legea clauzelor abuzive. Ce sanse de aplicare are initiativa legislativa pe AvocatNet.ro mai mult
Marti, 13 Mai 2014, ora 09:55
Legea care se ocupa de practicile abuzive ale bancilor si care ar trebui sa-i protejeze pe consumatori este pe cale sa fie schimbata, afectand negativ miile de debitori care au ajuns sa fie executati silit din cauza impovararii prin metode neloiale.
Inca din anul 2010, de la celebra ordonanta de urgenta 50/2010, care transpunea in dreptul intern reglementarile si armonizarea legislatiei internationale europene a tuturor contractelor de credit incheiate cu creditorii bancari, au fost o serie de amendamente la legea 193/2000, lege ce reglementeaza in mod direct ce inseamna o practica abuziva cat si clauza abuziva, ce in cele din urma au dus catre o favorizare efectiva a bancilor, in urma mai multor partide de lobby strategic pe langa ordonatorii de legi din Romania.
Tot ce trebuie sa stim despre executarea silita a locuintelor - Sfatul avocatului
Astfel, in 2013, odata cu intrarea in vigoare a codului de procedura civila, s-au modificat si anumite legi conexe, precum legea ...citeste mai departe despre "Legea care-i lasa pe clientii bancilor cu buza umflata - Sfatul avocatului" pe Ziare.com mai mult
Joi, 01 Mai 2014, ora 15:37
Consumatorii ar putea ataca doar la Tribunalul Specializat din Bucuresti contractele ce contin clauze abuzive pe care le-au incheiat cu bancile, potrivit unui amendament adoptat marti de Comisia juridica a Senatului la Legea privind clauzele abuzive din contractele intre profesionisti si consumatori.
Modificarea propusa este valabila, de asemenea, pentru toti profesionistii - orice persoana fizica sau juridica autorizata, care, in temeiul unui contract care intra sub incidenta acestei legi, actioneaza in cadrul activitatii sale comerciale, industriale sau de productie.
Potrivit legii, sunt considerate profesionisti si marile lanturi de retail, care, potrivit initiatorilor, au o pozitie dominanta in ceea ce inseamna contractarea cu clientii.
Hotararea Tribunalului Specializat din Bucuresti va putea fi supusa apelului la sectia civila a Curtii de Apel Bucuresti.
Potrivit prevederilor legale in vigoare, consumatorii prejudiciati prin contracte incheiate cu incalcarea prevederilor acestei legi au dreptul de a se adresa organelor judecatoresti "in conformitate cu prevederile Codului civil si ale Codului de procedura civila".
Senatorii juristi au adoptat, cu amendamentele formulate de Asociatia Romana a Bancilor, o propunere legislativa de modificare a acestei legi, ai carei initiatorii sunt mai multi deputati PSD, printre care Florin Iordache, Mircea Dobre, Daniel Florea, Bogdan Niculescu-Duvaz, Mihai Sturzu si deputati UNPR.
Amendamentele propuse de ARB au... mai mult
Joi, 12 Decembrie 2013, ora 07:15
Exista cel putin trei banci care au contracte de credite cu prevederi ascunse, a declarat joi Bogdan Nica, presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), in cadrul unei conferinte pe teme de concurenta.
Acesta a refuzat, insa, sa nominalizeze bancile.
"Exista cel putin trei banci care in continuare incearca sa ascunda lucruri in contracte. N-o sa va spun ce banci si cate procese sunt, pentru ca vrem sa le castigam pe toate. Cu cat mai multi bancheri corecti, cu atat mai bine pentru tara. Vrem cat mai putini aventurieri", a spus Nica.
El a adaugat ca, de la 1 octombrie, a fost infiintata o structura specializata in cadrul ANPC pentru a se ocupa de clauzele abuzive.
"Oamenii reclamau si pana acum clauzele abuzive, diferenta este de abordare in justitie. Noi vom introduce in toate procesele motivari in temeiul noii legi", a mai spus Nica.
La randul sau, Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, a aratat faptul ca, dupa aplicarea Ordonantei 50 privind contractele de credit pentru consumatori, nu este normal sa existe astfel de clauze nici in contractele vechi, nici in cele care vor fi incheiate de acum inainte.
Clauzele legale nu vor fi declarate abuzive imediat
Pe de alta parte, Bogdan Nica a mai spus ca acele clauze care pana acum erau legale nu vor fi declarate abuzive peste noapte. "Nu se va intampla ca maine sau poimaine sa fie gasita abuziva o clauza care inainte era legala", a spus el.
Nica a... mai mult
Joi, 03 Octombrie 2013, ora 12:52
Guvernul a respins astazi in sedinta de Guvern ordonanta de urgenta prin care era amanata intrarea in vigoare a modificarilor legii 193/2000 privind clauzele abuzive. Prin urmare, legea se va aplica de la 1 octombrie, iar de la aceasta data, un judecator poate cere unei banci sa modifice toate contractele ce contin clauze abuzive.
Procedura se aplica doar in cazul proceselor intentate de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) sau asociatii de protectie a consumatorilor.
Guvernul aproba modificarile unei legi care pana acuma fost amanata de doua ori. Totusi, in razboiul clauzelor abuzive, bancile au fost cele "avantajate" de autoritati. Sub pretextul ca sistemul bancar ar putea inregistrat pierderi insemnate ceea ce ar conduce la o "subrezire" a economiei din Romania, partenerii internationali precum FMI sau Banca Mondiala au solicitat Guvernului de la Bucuresti o amanare in acest sens.
Doua lupte pierdute de clienti la "masa verde"
Desi castiga peste 95% din procesele intentate, clientii pierd la "masa verde" din spatele usilor inchise. Pana acum, bancile au ajuns, prin lobby, sa obtina mai multe "victorii". In primul rand, amanarea in repetate randuri a prevederilor care le-ar putea genera pierderi de pana la 5 miliarde de lei, adica aproximativ 1,1 miliarde de euro.
In plus, sistemul bancar in frunte cu Banca Mama a reusit sa "scoata" o promisiune de la Guvern ca procesele colective se vor judeca la Inalta Curte de Casatie, iar... mai mult
Miercuri, 25 Septembrie 2013, ora 15:55
Dupa ce au tinut opinia publica in suspans pana aproape in ultima clipa, parlamentarii au decis pe ce parte a baricadei se pozitioneaza: au cedat "lobby-ului" bancilor si au amanat cu inca trei luni legea potrivit careia o instanta poate solicita unei banci sa schimbe clauzele abuzive din toate contractele de credit.
Parlamentarii au votat miercuri legea prin care se amana pana la 1 octombrie punerea in aplicare a modificarilor legii 193/2000 care ar putea pune in mare dificultate bancile. Din cei 272 de parlamentari, 268 au votat pentru, au fost zero voturi impotriva adoptarii proiectului de lege 88/2013 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.4/2013 privind modificarea Legii nr.76/2012 pentru punerea in aplicare a Legii nr.134/2010 privind Codul de procedura civila, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative conexe.
In prezent, actul normativ este depus la secretariatul general pentru exercitarea dreptului de sesizare asupra constitutionalitatii legii.
Autoritatile amana pentru a doua oara punerea in aplicare a modificarilor acestei legi intrucat masura ar fi trebuit sa intre in vigoare in luna ianuarie odata cu Noul Cod de Procedura Civila.
"Munca de lamurire" a bancilor a dat rezultate
Prin urmare, lobby-ul facut de banci in frunte cu Banca Nationala si Fondul Monetar International a dat rezultate, cel putin pe moment.
"Presiunea pe oamenii politici vine atat din partea bancilor cat si din partea FMI. Nu ar fi... mai mult
Vineri, 28 Iunie 2013, ora 11:19
Codul de procedura Civila ce urma sa intre in vigoare de la 1 februarie a devenit un subiect dezbatut atat de autoritati cat si de partenerii externi ai Romaniei. Miza discutiilor o reprezinta modificarile aduse legii clauzelor abuzive in contractele de credit.
Premierul Victor Ponta a declarat ca Guvernul are intentia de a pastra termenul de 1 februarie pentru intrarea in vigoare a Codului de procedura civila.
"Noul Cod de procedura civila va intra in vigoare la 1 februarie anul acesta, adica peste cateva zile. Noi aveam pregatita o ordonanta in situatia in care procedurile parlamentare s-ar fi incalcit cumva si ar fi devansat aceasta data. Am inteles ca s-au mobilizat Parlamentul, Presedintia si prin urmare Codul de procedura civila va intra in vigoare 1 februarie anul acesta", a declarat premierul Romaniei.
De cealalta parte, seful delegatiei FMI a precizat ca legile in Romania trebuie aplicate astfel incat bancile sa continue sa imprumute consumatorii.
"Ceea ce am convenit cu Guvernul si cu BNR este ca se vor face niste studii de impact si anumite verificari ale procedurilor, pentru a se asigura ca aplicarea Codului Civil se face in asa fel, incat sa nu se ajunga ca bancile sa nu mai imprumute consumatorii", a spus reprezentantul FMI.
Clauzele abuzive, motiv de disputa intre clienti si banci
Legea 193/2000 a stat la baza unei serii de procese intre clienti si bani ar urma sa fie modificata odata cu intrarea in vigoare a Codului de procedura... mai mult
Miercuri, 30 Ianuarie 2013, ora 07:05