Presedintele Klaus Iohannis a semnat luni decretele pentru promulgarea Legii bugetului de stat si cea a bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2020.
Guvernul Orban si-a asumat pe 23 decembrie raspunderea in Parlament pe cele doua legi, fapt contestat de PSD inclusiv la CCR. Social-democratii sustin existenta unui conflict juridic intre Guvern si Parlament pentru ca Executivul liberal a ales sa nu suspuna dezbataterii bugetul pe 2020.
"Bugetul de stat, deoarece a fost asumare a raspunderii de catre Guvernul Romaniei si de catre Orban, va fi atacat astazi de catre mine si de catre presedintele Senatului ca si conflict constitutional la CCR (...). Nu exista precedent in Europa ca un guvern democratic sa vina cu un buget fara sa fie dezbateri in Parlament.
De la Ceausescu, Romania nu a mai cunoscut asa ceva, de 30 de ani. Chiar daca nu vom reusi sa stopam acest buget, cu certitudine, daca decizia ne va fi favorabila, vom stopa ca altcineva in viitor sa faca acest lucru. Cu alte cuvinte, Ludovic Orban va intra in istorie ca primul prim-ministru care si-a permis acest lucru, nu numai din Romania, ci din Europa democratica", declara, pe 23 decembrie, presedintele interimar al PSD Marcel Ciolacu.
Curtea Constitutionala a stabilit termenul de 10 ianuarie 2020 pentru ca partile aflate in conflict sa isi exprime, in scris, punctul de vedere asupra continutului conflictelor si a eventualelor cai de solutionare a acestora.
Citeste si:
Guvernul Orban si-a... mai mult
Luni, 06 Ianuarie 2020, ora 14:50
Vicepremierul Raluca Turcan a explicat, la inceputul sedintei de Guvern, de luni, ca bugetul de stat ar putea intra in vigoare in data de 6 ianuarie 2020, daca legea pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea in fata Parlamentului nu va fi contestata la Curtea Constitutionala.
"Legea bugetului de stat, Legea bugetului asigurarilor de stat si Legea privind unele masuri fiscal - bugetare asupra carora Guvernul si-a angajat raspunderea in fata Parlamentului au fost depuse astazi la Secretariatul General pentru exercitarea dreptului de sesizare la Curtea Constitutionala.
Doua zile este termenul de sesizare la Curtea Constitutionala, anuntul a fost facut si calendarul ar putea fi dupa intrarea in vigoare, dupa promulgare, daca nu face nimeni sesizare la Curtea Constitutionala, calendarul ar fi urmatorul: termen de sesizare 31 decembrie, daca nu sunt atacate, pot pleca la promulgare in 6 ianuarie. Asadar, bugetul ar putea intra in vigoare cel mai devreme in 6 ianuarie", a declarat Turcan.
Premierul Ludovic Orban a explicat ca data de 6 ianuarie 2020 a fost stabilita din cauza calendarului sarabatorilor.
"Practic Parlamentul si-a incheiat procedura, iar termenul de atacare este 48 de ore. Din cauza calendarului de anul nou, merge la promulgare in 6 ianuarie", a spus Orban. ...citeste mai departe despre "Turcan: Legea bugetului de stat ar putea intra in vigoare pe 6 ianuarie" pe Ziare.com mai mult
Luni, 30 Decembrie 2019, ora 11:59
Consiliul Tineretului din Romania (CTR) atrage atentia asupra faptului ca proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2020 nu prevede fonduri adecvate pentru tineri, aratand ca, desi sunt prevazute cresteri pentru unele programe, acest buget nu este corespunzator in raport cu nevoile acestora.
In perioada 2003-2019, numarul tinerilor din Romania (in sensul Legii tinerilor nr. 350/2006, insemnand cetatenii cu varsta cuprinsa intre 14 si 35 de ani) a scazut cu 2.577.447, de la 7.546.097 la 4.968.447, fiind vorba de o scadere de 34,15%.
"In 2020, suma totala care urmeaza a fi alocata Ministerului Tineretului si Sportului pentru desfasurarea proiectelor si activitatilor este de 343.740.000 de lei. Suma este in scadere cu 0,54% fata de anul precedent.
Din aceasta suma, 91.290.000 lei vor fi destinati tinerilor, in scadere cu 0,37% fata de 2019. In perioada 2013-2020, alocarea din PIB pentru componenta de tineret a MTS a scazut de la 0,0104% la 0,0081%.
Ministerul Tineretului si Sportului urmeaza sa aloce in 2020 suma de 17,77 lei pentru fiecare tanar din tara noastra, inclusiv pentru costurile salariale si legate de functionarea si intretinerea patrimoniului, fiind al doilea an de scadere consecutiva", se precizeaza intr-un comunicat de presa transmis luni.
CTR mai arata ca in 2020 Guvernul va aloca 1,79 lei pentru un tanar.
"Guvernul va aloca in 2020, prin MTS, suma de 1,79 lei/tanar/an pentru proiecte de tineret proprii ale ministerului, inclusiv ale... mai mult
Luni, 23 Decembrie 2019, ora 14:41
Noua ministere vor primi in 2020 credite bugetare mai mari comparativ cu cele din 2019, in timp ce pentru sapte acestea vor fi reduse, conform proiectului Legii bugetului de stat pe 2020 publicat de Ministerul Finantelor Publice.
Astfel, Ministerul Afacerilor Externe are prevazute pentru anul viitor credite bugetare de 1,046 miliarde lei, in scadere cu 15%, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale de 18,338 miliarde lei (minus 14,55%), Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri - 1,218 miliarde lei (minus 36,89%) si Ministerul Finantelor Publice - 5,304 miliarde lei (minus 18,53%).
Bani mai putini vor primi si Ministerul Lucrarilor Publice, Dezvoltarii si Administratiei - 5,547 miliarde lei (minus 42,21%), Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor - 1,192 miliarde lei (minus 60,47%) si Ministerul Sanatatii - 11,488 miliarde lei (minus 22,83%).
In schimb, creditele bugetare pentru Ministerul Afacerilor Interne vor fi majorate cu 13,16%, la 20,192 miliarde lei, cele ale Ministerului Apararii Nationale cu 16,15%, la 23,736 miliarde lei, ale Ministerului Culturii cu 9,14%, la 943,639 milioane lei, si ale Ministerului Educatiei si Cercetarii cu 2,54%, la 32,839 miliarde lei.
Ministerul Fondurilor Europene va avea alocate credite bugetare de 2,094 miliarde lei (plus 62,01%), Ministerul Justitiei - 4,904 miliarde lei (plus 4,74%), Ministerul Muncii si Protectiei Sociale - 41,911 miliarde lei (plus 32,74%), Ministerul Tineretului si Sportului - 569,107... mai mult
Marti, 17 Decembrie 2019, ora 09:40
Guvernul va decide, marti, forma sub care va fi adoptata Legea bugetului pentru anul 2020, premierul Ludovic Orban afirmand ca in proportie de 75% va fi vorba despre asumarea raspunderii.
Conducerea PNL a decis sa sustina acest demers.
"Am putea accepta dezbaterea, dar, daca ma intrebati astazi care este probabilitatea sa mergem pe metoda angajarii raspunderii, cam 75% angajare, 25% dezbatere parlamentara", a afirmat, luni seara, la TVR 1, Ludovic Orban.
Acesta a explicat ca nu exista decat zilele de 23, 30 si 31 decembrie in care s-atr putea face dezbaterea parlamentara, existand deja presiune publica pentru ca ziua de 27 decembrie sa fie declarata nelucratoare.
Luni, conducerea PNL a decis sa sustina demersul privind angajarea raspunderii Guvernului pentru adoptarea bugetului.
Tot luni, presedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat ca ideea asumarii raspunderii este "foarte proasta", iar PSD va decide, in sedinta de lunea viitoare, ce strategie va urma.
Guvernul Orban doreste ca bugetul pentru 2020 sa fie adoptat inainte de finalul anului. ...citeste mai departe despre "Guvernul decide azi forma sub care va fi adoptata Legea bugetului. PNL sustine angajarea raspunderii" pe Ziare.com mai mult
Marti, 17 Decembrie 2019, ora 07:26
Guvernul isi va asuma raspunderea pe Legea bugetului pentru 2020.
Cabinetul Orban va veni cu asumarea in Parlament pe 23 decembrie, a precizat premierul.
"Cea mai buna data este 23 decembrie. Maine vom decide procedura. Pana la 31 decembrie, Romania sa aiba un buget din partea guvernului PNL", a precizat Orban la finalul Biroului Executiv al PNL de luni.
Intrebat daca accepta amendamente de la USR si ALDE pe tema bugetului, Orban a sustinut ca vor fi acceptate cele care vor aduce beneficii cetatenilor.
Premierul a precizat ca exista cateva propuneri pentru restrangerea unor cheltuieli, precum inghetarea indemnizatiilor celor care ocupa functii de demnitate publica si reducerea subventiei alocate catre partidele politice.
"Le-am prezentat propunerile. Inghetarea indemnizatiei celor care ocupa functii de demnitate publica. Indemnizatiile sunt calculate in functie de salariul minim. In urma cresterii salariului minim, ar fi trebui sa creasca si indemnizatiile. Decizia noastra este de a nu creste si de a le pastra la nivelul anului 2019.
De asemenea, va exista o reducere a subventiei alocate catre partidele politice. E un subiect sensibil ca vor avea loc doua randuri de alegeri, dar in ceea ce ne priveste o reducere este necesara si credem ca orice partid poate sa o sustina. Cu atat mai mult cu cat, in cazul localelor, fiecare echipa are posibilitatea sa aiba contributii care se deconteaza, daca sumele sunt cheltuite in conformitate cu prevederile locale", a... mai mult
Luni, 16 Decembrie 2019, ora 16:36
Premierul Ludovic Orban a declarat ca este vitala adoptarea legii bugetului de stat pana pe 31 decembrie, el precizand ca, daca se va constata pericol de tergiversare, exista si varianta de a decide angajarea raspunderii pe acest proiect.
"Pentru noi este vitala realizarea acestui obiectiv - si anume adoptarea legii bugetului de stat si a legii bugetului asigurarilor sociale de stat pana la 31 decembrie. Daca se poate pe calea dezbaterilor parlamentare, mergem pe dezbatere parlamentara, daca vom constata ca exista pericol de tergiversare sau exista pericol de afectare grava a proiectului legii bugetului de stat, pe care il vom initia la inceputul saptamanii viitoare, exista si aceasta varianta de a decide angajarea raspunderii", a spus Orban, duminica, intr-o interventie la Digi 24.
El a mentionat ca se va face o evaluare si se va lua o decizie in cazul bugetului.
"Vom face o evaluare a situatiei la nivelul Parlamentului, a potentialului de opozitie al PSD si a potentialului de denaturare a proiectului legii bugetului de stat pe care-l are PSD si in functie de aceasta evaluare vom lua decizia daca mergem pe dezbateri normale sau pe angajarea raspunderii.
Chiar daca mergem pe angajarea raspunderii (...) fiecare parlamentar, fiecare grup parlamentar, fiecare partid politic are posibilitatea de a depune amendamente, urmand ca Guvernul sa analizeze amendamentele care sunt propuse si sa respinga acele amendamente care nu sunt conforme cu viziunea si cu obiectivele... mai mult
Duminica, 15 Decembrie 2019, ora 19:10
Guvernul estimeaza un deficit bugetar de 3,6% din PIB in 2020, pe cash, si un deficit ESA de 3,58% din PIB, se arata in proiectul Legii plafoanelor, publicat pe site-ul Ministerului Finantelor.
Pentru acest an, Guvernul estimeaza un deficit bugetar de 4,4% din PIB. Astfel, 2020 ar urma sa fie al doilea an consecutiv in care Romania nu respecta tinta de deficit bugetar de 3% din PIB, impusa in cadrul Tratatului de la Maastricht.
Agentia de evaluare Standard & Poor's Global Ratings a anuntat ca a revizuit perspectiva asupra Romaniei la negativa, de la stabila, in principal din cauza depasirii tintei de deficit bugetar pentru acest an.
"Pentru anul 2020, soldul bugetar este estimat la -3,60% din PIB, iar cheltuielile de personal la 9,7% din PIB, in timp ce pentru anul 2021, soldul bugetar va fi de -3,34% din PIB, iar cheltuielile de personal de 9,4% din PIB", se arata in proiect.
Pentru anul 2020, plafonul propus pentru datoria guvernamentala, conform metodologiei UE, este de 45%, luand in considerare eventualele evolutii sub asteptari atat ale indicatorilor macroeconomici, cat si ale pietelor financiare. Acest plafon este obligatoriu pentru anul 2020.
In plus, pentru 2020, potrivit proiectului de buget, creste acciza la tigarete.
"Cresterea nivelului accizei totale pentru tigarete de la 483,74 lei/1.000 tigarete la 503.97 lei/1.000 tigarete, incepand cu 1 ianuarie 2020", se arata in proiect.
In plus, Guvernul vizeaza interzicerea cumulului pensiei cu... mai mult
Miercuri, 11 Decembrie 2019, ora 12:01
Legea bugetului de stat va fi finalizata si trimisa in dezbaterea Parlamentului pana la finalul acestui an, da asigurari premierul Ludovic Orban.
El a precizat ca este necesar ca bugetul pe 2020 sa fie adoptat pana la sfarsitul acestui an, astfel incat orice roman sa stie la ce sa se astepte.
"Ne dorim sa finalizam Legea bugetului intr-un termen cat mai rezonabil, sa il trimitem in dezbaterea Parlamentului. Sa fie adoptat pana la sfarsitul anului, astfel incat orice roman sa stie la ce sa se astepte, orice om sa isi faca planul de afaceri", a declarat Ludovic Orban, dupa o intalnire cu presedintele Klaus Iohannis.
Intrebat daca este adevarata informatia potrivit careia guvernul isi va asuma raspunderea pe Legea bugetului, premierul a spus doar ca "obiectivul nostru e de a reusi ca Legea bugetului sa fie adoptata pana in 31 decembrie".
In schimb, presedintele Klaus Iohannis nu are nimic impotriva ca guvernul sa isi asume raspunderea pe bugetul pe 2020, precizand insa ca este o decizie pe care trebuie sa o ia Executivul.
"In conditiile unui guvern puternic minoritar, este evident ca asumarea raspunderii este o metoda de legiferare delegata care poate sa functioneze, pentru orice tip de lege. Constitutia nu face diferente intre anumite tipuri de lege care pot sau n-ar putea fi asumate de Guvern. Orice lege poate sa fie prezentata cu asumarea raspunderii Guvernului. Dar asta este strict o decizie a Guvernului si, daca se va face, cu siguranta veti primi aceasta... mai mult
Joi, 05 Decembrie 2019, ora 13:35