Presedintele Klaus Iohannis a semnat, sambata, decretul de promulgare a Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, a anuntat Administratia Prezidentiala.
Noua lege prevede, printre altele, ca nu este necesara, pentru anumite categorii de lucrari, emiterea avizelor de catre serviciile deconcentrate ale autoritatilor centrale privind protectia sanatatii populatiei, autoritatea competenta pentru protectia mediului, Comisia Tehnica de Circulatie si Autoritatea Aeronautica Civila Romana.
Camera Deputatilor, in calitate de for decizional, a adoptat aceasta lege pe 15 octombrie.
Potrivit formei trimise spre promulgare, publicata pe site-ul Camerei Deputatilor, noua lege prevede ca "emiterea avizului serviciilor deconcentrate ale autoritatilor centrale privind protectia sanatatii populatiei nu este necesara pentru urmatoarele categorii de lucrari decat in situatiile speciale de derogare de la normele in vigoare prevazute de lege in care este necesar un studiu de evaluare a impactului asupra sanatatii populatiei:
a) construirea, reabilitarea, extinderea si consolidarea de locuinte unifamiliale;
b) construirea de anexe gospodaresti;
c) construirea de imprejmuiri".
De asemenea, emiterea actului administrativ al autoritatii competente pentru protectia mediului nu este necesara pentru urmatoarele categorii de lucrari:
a) construirea de locuinte unifamiliale; b)
construirea de anexe gospodaresti,... mai mult
Sambata, 26 Octombrie 2019, ora 13:45
Ordinul Arhitectilor din Romania transmite premierului Viorica Dancila ca o mult mai utila interventie in procedurile administrative ar fi "in directia vointei politice pentru eficientizarea procedurii administrative, in vederea asigurarii celeritatii si clarificarii procedurilor".
OAR a reactionat la anuntul facut marti de premier, care a spus ca Guvernul ar urma sa elimine autorizatia de construire pentru lucrari de investitii locale, astfel incat edilii sa poata accesa mai usor Fondul de Dezvoltare si Investitii.
"Exceptarea autoritatilor publice de la parcurgerea unor pasi esentiali, mai exact de verificare specializata a documentatiei investitiei, este un act riscant si discriminatoriu, incurajand indisciplina in constructii si nerespectarea legii", considera presedintele organizatiei, Alexandru Gavozdea.
El mai exprima disponibilitatea organizatiei de a furniza premierului "clarificari si propuneri de simplificare a procedurilor, pentru ca investitiile publice sa fie realizate la un nivel de calitate corespunzator, respectand legile domeniului".
Pozitia OAR, in cele ce urmeaza:
Scopul autorizatiei de construire este a de a asigura siguranta publica si de a ajuta statul sa tina evidenta interventiilor si investitiilor care se realizeaza in domeniul constructiilor, fie publice sau private, civile sau rezidentiale.
Ca urmare a recentelor declaratii de presa ale premierului Romaniei, doamna Viorica Dancila, privind eliminarea autorizatiei de construire... mai mult
Joi, 23 Mai 2019, ora 08:37
Construirea unei locuinte presupune indeplinirea unor etape bine determinate, intotdeauna raportate la normele si cerintele impuse de lege. Obtinerea unei autorizatii in acest sens este necesara, respectiv a acceptului din partea organelor legii. Fiecare dintre aceste etape presupun responsabilitati diverse, iar ajutorul unui specialist devine indispensabil in acest context.
Scurt ghid din partea specialistilor Smart Home Concept despre procesul de autorizare a unei constructii
Cu experienta indelungata pe piata din Romania, echipa Smart Home Concept vine in intampinarea celor ce doresc sa construiasca o casa cu sprijinul necesar, dar si cu o informare completa. In randurile de mai jos sunt mentionate cateva dintre etapele cele mai importante de parcurs, pentru a putea continua cu ideile de proiectare case pe care le are fiecare in parte.
Iata deci care sunt etapele pe care le presupune procesul de obtinere a autorizatiei de constructie.
1. Obtinerea Certificatului de Urbanism - CU
Acesta este eliberat de primaria sectorului in care se afla terenul cu pricina. CU constituie un act informativ prin care se comunica acele conditii ce trebuie respectate pentru a obtine autorizatia de construire. SmartHomeConcept ofera asistenta in intocmirea tuturor actelor necesare, informatii despre avizele si acordurile necesare, retragerile minime de la limitele de proprietate si alte astfel de informatii. De asemenea, recomanda intocmirea de catre proiectant a... mai mult
Luni, 13 August 2018, ora 17:09
Guvernul condus de Dacian Ciolos a emis o ordonanta de urgenta, facuta prin consultare publica cu asociatiile profesionale, si care punea in aplicare mai multe prevederi europene prin care procesul de autorizare a constructiilor se clarifica si se simplifica.
Era vorba de modificarea a doua legi: una viza obtinerea autorizatiilor de construire si cealalta amenajarea teritoriului si urbanismului.
Reprezentantii Ministerului Dezvoltarii Regionale au afirmat ca noul Guvern va veni cu o noua ordonanta de reglementare in locul celei respinse si ca in acest sens s-a stabilit deja o comisie.
De aici presupun faptul ca se stia ca ordonanta va fi respinsa, din moment ce o noua comisie functiona deja. Dar stim noi bine cum este atunci cand se intocmeste o comisie, iar experienta de data trecuta arata ca sunt necesare luni bune, daca nu ani, pentru a se putea aduce noi modificari.
Spre exemplu: sunt acte normative ce vizeaza securitatea la incendiu si a caror ne-publicare a dus la blocarea intregului proces de autorizare si imposibilitatea aplicarii legii. Avem insa incredere ca de aceasta data nu va fi asa si ca se intelege necesitatea debicrocratizarii urgente.
Prin acea ordonanta se introducea obligativitatea ca toate institutiile emitente de autorizatii de construire, precum si de avizele aferente, sa ofere posibilitatea depunerii electronice a documentatiilor.
In acest fel, se reducea birocratia, crestea transparenta, dar mai mult, se reducea probabilitatea... mai mult
Sambata, 08 Aprilie 2017, ora 07:14
Proiectul privind Legea Turismului, asteptat de mult timp de firmele din domeniu, a fost publicat vineri in dezbatere publica de catre Ministerul Economiei, prevazand, printre altele, inchisoare de pana la trei ani si amenzi de maximum 50.000 lei pentru constructiile neautorizate in areale turistice.
Potrivit proiectului de act normativ, constituie infractiuni "executarea in areale turistice fara autorizatie de construire sau de desfiintare, ori cu nerespectarea prevederilor acesteia, a altor constructii sau dotari decat cele admise in conditiile legii", precum si continuarea executarii lucrarilor dupa dispunerea opririi acestora de catre organele de control competente. Aceste infractiuni se pedepsesc cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amenda de la 10.000 lei la 50.000 lei.
Deputatii lucreaza la legea turismului pe litoral - vezi ce-i inspira
De asemenea, nerespectarea prevederilor privind intretinerea si igienizarea zilnica a plajei inchiriate, neamenajarea plajei la ...citeste mai departe despre "Legea Turismului: Inchisoare de pana la trei ani pentru constructiile neautorizate" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 26 Iunie 2015, ora 19:31
Autorizatia de construire este un document obligatoriu atunci cand cetateniii doresc sa construiasca, sa consolideze sau sa repare o constructie deja existenta. Sunt, totusi, unele situatii stabilite prin lege in care acest act nu este necesar. Asadar, cititi in materialul urmator care sunt acele lucrari pentru care nu aveti nevoie de autorizatie.
Lucrarile de constructii sunt permise numai pe baza unei autorizatii de construire, dupa cum reglementeaza Legea nr. 50/1991.
Potrivit acestui act normativ, autorizatia de construire se emite la solicitarea detinatorului titlului de proprietate asupra unui imobil (teren si/sau constructii), cu respectarea prevederilor documentatiilor de amenajare a teritoriului si de urbanism.
Citeste mai multe despre Pentru ce tipuri de lucrari nu ai nevoie de autorizatie de construire pe AvocatNet.ro mai mult
Joi, 12 Iunie 2014, ora 16:48