Presedintele Klaus Iohannis a promulgat, marti, pe 22 iunie, legea privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 163/2020 pentru completarea art. 159 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, precum si pentru adoptarea unor masuri in domeniul asigurarii unor persoane in sistemul public de pensii.
Actul normativ are ca obiect de reglementare aprobarea OUG 163/2020, care stabileste cadrul legal pentru completarea, de catre persoanele care nu au calitatea de pensionar, a stagiului de cotizare in sistemul public de pensii necesar pentru acordarea unei pensii pentru limita de varsta, a unei pensii anticipate ori a unei pensii anticipate partial, prin incheierea unui contract de asigurare sociala pentru perioade de timp de maximum 6 ani anteriori implinirii varstei standard de pensionare.
"Pana la data de 1 septembrie 2023, persoanele prevazute la art. 1 pot incheia un contract de asigurare sociala in vederea obtinerii pensiei pentru limita de varsta", se arata in lege.
Actul normativ mai prevede ca plata contributiei de asigurari sociale datorate se efectueaza intr-o singura transa sau esalonat, in transe lunare, pana la data de 31 august 2023.
"In situatia in care la data de 31 august 2023 contributia de asigurari sociale datorata nu este achitata in intregime, stagiul de cotizare se constituie corespunzator platii efectuate", se mai arata in lege. ...citeste mai departe despre "Legea privind cumpararea vechimii in munca a fost... mai mult
Marti, 22 Iunie 2021, ora 16:31
Deputatii iau in aceasta saptamana in discutie legea care va reglementa protectia pentru detinatorii de moneda virtuala (criptomoneda), anunta Catalin Tenita, antreprenor digital si deputat USR PLUS.
Pana acum nu exista o reglementare clara care sa asigure de pilda ca "furtul" de cryptomoneda prin mijloace electronice este pedepsit.
"Sigur, se putea recurge la invocarea altor infractiuni din domeniu cum ar fi accesul ilegal intr-un sistem informatic, insa sustragerea in sine nu era pedepsita", scrie Tenita
Pe ordinea de zi de miercuri de la Comisia pentru Drepturile Omului avem avizul pentru Proiectul de Lege pentru modificarea si completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal, precum si pentru dispunerea unor masuri de transpunere a Directivei (UE) 2019/713 a Parlamentului European si a Consiliului din 17 aprilie 2019 privind combaterea fraudelor si a contrafacerii in legatura cu mijloacele de plata fara numerar si de inlocuire a Deciziei-cadru 2001/413/JAI a Consiliului.
"Adica pentru transpunerea in legislatia interna, in Codul Penal, a Directivei Non-cash a UE, cea care reglementeaza domeniul combaterii fraudei si a infractiunilor inrudite cu privire la moneda electronica si virtuala. In teorie, pana la finalul acestei sesiuni (final de iunie), ar trebui ca aceasta lege importanta nu doar pentru posesorii de criptomoneda, dar si pentru combaterea phishingului sa fie votata in plen si sa fie trimisa la Presedintie pentru promulgare", mai scrie Tenita.... mai mult
Luni, 03 Mai 2021, ora 20:53
Continua dezbaterile pe marginea proiectului Legii bugetului de stat pe anul 2021. Marti, 2 martie, va fi votul final.
Dezbaterile au fost intrerupte, in noaptea de luni spre marti, la ora 2,00, dupa ce timp de cateva ore au fost prezentate si supuse votului amendamentele formulate la bugetul Ministerului Dezvoltarii. De altfel, pentru acest buget au fost formulate cele mai multe amendamente - peste doua mii -, foarte multe fiind sustinute in plen.
Proteste ale sindicalistilor din Sanatate, la portile Palatului Parlamentului, in zilele in care bugetul va fi dezbatut in plen si aprobat. Care sunt revendicarile
In cursul zilei de marti, plenul Legislativului continua dezbaterile pe anexele proiectului Legii bugetului de stat si pe proiectul Legii bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2021.
La finalul dezbaterilor, cele doua proiecte vor fi supuse votului final al Parlamentului.
Luni seara, senatorii si deputatii au votat pe articole proiectul Legii bugetului pe acest an. Nu a fost acceptat niciun amendament la cele 57 de articole ale proiectului de lege, acestea fiind aprobate in forma Guvernului.
Scandal in sedinta de plen pe bugetul pe 2021. Liderul PSD Marcel Ciolacu catre premierul Florin Citu: "Chiar nu ti-e rusine sa spui ca noi furam?"
Liderul deputatilor PSD, Alfred Simonis, a solicitat in plenul reunit al Parlamentului introducerea unui amendament in proiectul de buget, pe tehnica legislativa, ca banii din pensiile speciale ale... mai mult
Marti, 02 Martie 2021, ora 07:01
Cumularea pensiei cu salariul, la stat, ar urma sa fie interzisa prin lege. Anuntul a fost facut de ministrul Muncii, Raluca Turcan.
"Avem foarte multi oameni care in momentul de fata se pensioneaza anticipat si se reangajeaza la stat cumuland pensia si salariul. Am pregatit un proiect de lege prin care ii lasam sa opteze intre pensie sau salariul la stat", a anuntat Turcan la Romania TV.
Ea a precizat ca cine va alege salariul, va putea ramane angajat pana la maximum 70 de ani.
"Daca sunt pensionari si trebuie sa opteze, atunci ei se pot reangaja la stat, dar renunta la pensie. Nu se poate cumula pensia cu salariu la stat. Pensie cumulata cu salariul va fi doar in sistemul privat", a completat ministrul Muncii.
Citeste si:
Sporuri de peste 2 milioane de lei pentru sefii justitiei din Consiliul Superior al MagistraturiiSosoaca, Cumpanasu, Alberts sau Constantinescu, pericolul discursului urii, al confuziei sociale si al conspiratiilor ca presiune socialaGaurile negre din Ministerul Economiei: pierderile si datoriile de milioane inregistrate de companiile statuluiMoartea unei tinere romance a pus pe jar autoritatile din Republica Dominicana. Dovezile care il incrimineaza pe fostul iubit al feteiFOTO Madalina Ghenea, imagini din dormitor cu ultima ei cucerire ...citeste mai departe despre "Cumularea pensiei cu salariul la stat, interzisa prin lege. Anuntul ministrului Raluca Turcan" pe Ziare.com mai mult
Marti, 16 Februarie 2021, ora 22:39
Proiectul Legii bugetului de stat pe 2021 a fost lansat joi seara in dezbatere publica, pe site-ul Ministerului Finantelor, acesta fiind configurat pe o crestere economica de 4,3%.
Conform proiectului, bugetul de stat se stabileste la venituri in suma de 174,102 miliarde de lei, iar la cheltuieli in suma de 318,456 miliarde de lei credite de angajament si in suma de 261,451 miliarde de lei credite bugetare, cu un deficit de 87.349,7 milioane de lei.
Potrivit raportului privind situatia macroeconomica, proiectul de buget este configurat pe un cadru economic cu o crestere economica de 4,3 % prevazuta pentru anul 2021, cu un varf in anul 2023 de 5% si un ritm mediu anual de 4,9% pe intreg orizontul 2022-2024, mai mare comparativ cu cea estimata a fi inregistrata la nivelul tarilor UE (4,2% la nivelul zonei euro si 4,1% pe total UE, estimata pentru anul 2021, conform prognozei de toamna a UE).
CITESTE SI: Senatul si Camera Deputatilor se intrunesc in prima sesiune ordinara. Prioritatea: adoptarea bugetului de stat
"In conditiile unui cadru international si intern dificil marcat de criza pandemica, Romania are o viziune de politici fiscale si bugetare care sa permita recuperarea contractiei economice din anul 2020 si sa potenteze si sa mentina cresterea economica la un nivel de peste 4% pe orizontul de referinta, fiind constienta ca trebuie sa utilizeze toate parghiile pentru a pregati economia sa faca fata unor eventuale socuri viitoare", se mentioneaza in... mai mult
Joi, 11 Februarie 2021, ora 21:58
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, sustine ca in cursul acestui an ar urma sa fie adoptata modificarea legii privind exploatarea de resurse energetice offshore.
Ministrul afirma ca actul normativ ar trebui dezbatut in Parlament, pentru a nu se repeta ceea ce s-a intamplat la dezbaterile pe acest subiect din anul 2018, cand legea offshore propusa de Guvernul PSD a fost "macelarita" de majoritatea PSD.
"Exploatarea gazului din Marea Neagra nu poate sa inceapa mai devreme de 2024-2025, daca se va lua decizia de investitii in cursul acestui an. Ceea ce doresc operatorii din Marea Neaga - si noi ne-am pus in programul de guvernare, atat al Partidului National Liberal, cat si al Aliantei PNL - USR PLUS - UDMR - este modificarea legii offshore in asa fel incat sa stimuleze aceste investitii si o vom face.
VIDEO Ministrul Energiei: Liberalizarea pietei energiei electrice a fost prost facuta
Si o vom face in cursul acestui an aceasta modificare. Numai ca eu am spus si am cazut si in coalitie de acord, acest lucru va trebui facut in Parlament, pentru ca dorim o coalitie cat mai larga pe acest aspect, tocmai datorita a ceea ce s-a intamplat in 2018 cand eram in Parlament in Comisia de industrie si, daca va aduceti aminte ce discutii au fost si cum un proiect dat de Guvern in Parlament, pe o majoritate solida a PSD, de un Guvern PSD, a fost complet macelarit in Parlament. Noi ne dorim sa nu repetam greseala celor de la PSD", a declarat ministrul Energiei, marti seara, la... mai mult
Marti, 09 Februarie 2021, ora 22:58
Ministerul Culturii a anuntat ca are in vedere modificarea Legii 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, dupa ce operatori culturali si artisti plastici au facut sesizari legat de metodologia de taxare a operelor expuse public, propusa de organismul de gestiune colectiva VISARTA.
Ministerul Culturii a transmis, intr-un comunicat de miercuri, ca va forma un grup de lucru pentru modificarea si completarea Legii 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe.
Cadrul actual legal limiteaza posibilitatile pe care atat Ministerul Culturii, cat si Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor (O.R.D.A.), organ de specialitate in subordinea Guvernului, le au pentru elaborarea metodologiei organismelor de gestiune colectiva, privind domeniile de activitate reglementate prin Legea 8/1996.
Institutia a explicat: "Ministerul Culturii nu are niciun fel de atributii cu privire la decizia de constituire a comisiei de negociere si a metodologiei privitoare la organismele de gestiune; O.R.D.A., conform Art. 163 din Legea 8/1996, are obligatia ca, in termen de 15 zile de la primirea cererii de initiere a procedurilor de negociere de catre organismele de gestiune colectiva, utilizatorii sau structurile asociative ale utilizatorilor prevazuti la Art. 163, Alin. (3) lit. b) si c), sa elaboreze ordinul de constituire a comisiei de negociere; O.R.D.A nu este parte in negocieri si nu poate interveni in negocierea dintre organismele de gestiune colectiva si utilizatori".... mai mult
Miercuri, 25 Noiembrie 2020, ora 09:53
Reprezentantii UDMR au venit cu precizari, dupa ce in mass-media au aparut informatii eronate, si spun ca nu exista obligativitatea inregistrarii in Registrul Auto Roman a trotinetelor si bicicletelor electrice.
Liderul deputatilor UDMR Benedek Zakarias, initiatorul legii, a atras atentia asupra faptului ca in Romania legile nu permit inregistrarea microbuzelor electrice mai mici, turistice sau miniere - o practica obisnuita in alte tari ale Uniunii Europene - si de aceea Uniunea a elaborat o lege in acest sens, care a fost promulgata de seful statului.
"Inca de la initierea proiectului de lege, mass-media centrala a informat continuu ca UDMR doreste sa faca obligatorie inregistrarea si inspectia tehnica periodica a trotinetelor si a bicicletelor electrice, desi aceasta initiativa nu a vizat acest lucru. Utilizarea trotinetelor si a bicicletelor electrice este reglementata prin articolul 12 din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 13/2020, in care se precizeaza, foarte clar faptul ca proprietarii trotinetelor si ai bicicletelor electrice nu trebuie sa inmatriculeze aceste vehicule si nu trebuie sa se prezinte la inspectia tehnica la RAR cu acestea", a subliniat Benedek Zakarias, printr-un comunicat de presa remis luni News.ro.
Deputatul a mentionat si faptul ca solutia impusa de UDMR prin aceasta lege functioneaza bine in tarile occidentale.
Legea 260/2020, elaborata de UDMR a fost promulgata, ulterior publicata in Monitorul Oficial si este in vigoare.... mai mult
Luni, 23 Noiembrie 2020, ora 18:20
Guvernul a aprobat, miercuri, un proiect de lege care da posibilitatea instantelor de judecata sa efectueze proceduri judiciare la distanta, prin videoconferinta, a anuntat seful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Danca.
"In contextul COVID a fost adoptat un proiect de lege privind unele masuri in domeniul justitiei si acest proiect de lege va fi trimis Parlamentului spre adoptare in procedura de urgenta. Este un proiect de lege care tine cont de contextul actual al pandemiei COVID-19 si ofera posibilitatea instantelor de judecata de efectuare a unor proceduri judiciare in sistem la distanta prin videoconferinta", a precizat Danca, dupa sedinta de guvern.
El a spus ca acest proiect prevede ca instantele sa poata prioritiza solutionarea dosarelor pe rol, cu obiectivul de a limita raspandirea infectiilor cu coronavirus.
"De asemenea, proiectul permite instantelor de judecata sa prioritizeze solutionarea dosarelor aflate pe rol in functie de acest obiectiv de a limita pe cat posibil raspandirea infectiilor cu coronavirus si pentru a reduce interactiunile fizice din instantele de judecata din Romania", a adaugat Danca.
Cititi si:
Plenul CSM a avizat favorabil, cu observatii, proiectul de lege privind unele masuri in domeniul justitiei in contextul pandemiei COVID-19 ...citeste mai departe despre "Guvernul a aprobat proiectul de lege ce prevede ca instantele sa poata efectua proceduri judiciare prin videoconferinta" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 18 Noiembrie 2020, ora 23:15