Cabinetul Dancila a adoptat, marti, ordonanta de urgenta care reglementeaza activitatea de ridesharing in Romania. In aceste conditii, companii ca Uber, Taxify si Clever Taxy au cadrul legal pentru a face transport de persoane fara a fi sanctionate.
La finalul sedintei de Guvern de pe 25 iunie, ministrul Transporturilor, Razvan Cuc, a catalogat adoptarea acestei ordonante ca pe un "act de curaj" din partea Executivului (uitand sa spuna ca a promis sa legalizeze inca din aprilie ridesharingul si ulterior s-a razgandit).
Una peste alta, prin adoptarea ordonantei, Romania a intrat - tarziu si cu multe framantari, ce-i drept! - in randul tarilor ca Estonia, Franta, Italia si Portugalia, care au creat un cadrul legislativ distinct pentru ridesharing.
Iata cum se va schimba transportul alternativ, in marile orase din Romania, dupa adoptarea acestei ordonante.
Noi conditii pentru Uber, Taxify si Clever Taxi
Ziare.com a obtinut, pe surse, textul ordonantei care a ajuns astazi pe masa Guvernului, spre adoptare. Acesta contine mici modificari fata de variantele lansate in dezbatere publica, dar nu unele esentiale din punct de vedere al desfasurarii transportului alternativ.
Astfel, potrivit documentului citat, pentru a functiona, toate platformele digitale de transport alternativ - cum sunt Uber si Taxify - vor fi obligate de acum inainte sa obtina un aviz de la Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale. Pentru eliberarea anuala a acestui aviz,... mai mult
Marti, 25 Iunie 2019, ora 19:11
Companiile de ridesharing sustin ca - fara a fi perfect - proiectul de ordonanta de urgenta care le-ar permite intrarea in legalitate e suficient de bine inchegat pentru fi, in sfarsit, adoptat de Cabinetul Dancila, in sedinta de azi.
De fapt, Guvernul a promis inca de la finele lunii martie ca, in doar 3 saptamani, va adopta o ordonanta de urgenta care sa legalizeze serviciile de ridesharing (cum sunt Uber si Bolt - ex-Taxify), dar si pe cele de ridehailing (cum e Clever Taxi).
Ulterior, ministrii care isi asumasera emiterea ordonantei - adica Razvan Cuc si Daniel Suciu - au dat inapoi, sustinand ca, de fapt, un asemenea act normativ nu poate fi dat peste noapte. Cei doi membri ai Cabinetului Dancila au anuntat, in schimb, la inceputul lunii aprilie, ca s-au infiintat comisii care lucreaza la intocmirea unui draft de ordonanta pentru legalizarea transportului alternativ.
Intre timp, a intrat, insa, in vigoare "Ordonanta taximetristilor", care prevede ca soferii de Uber si Taxify pot fi amendati cu pana la 5.000 de lei si pot ramane vreme de 6 luni fara placute de inmatriculare daca sunt surprinsi facand transport de persoane contra cost.
In repetate randuri, Razvan Cuc si Daniel Suciu au spus nu si-au propus sa dea ordonante care sa faca rau societatilor ca Uber si Bolt. Dar nici n-au facut nimic pentru a-i ajuta pe soferii care erau opriti in trafic si amendati.
In cele din urma, dupa mai multe discutii cu industria ridesharing-ului, Ministerul... mai mult
Miercuri, 12 Iunie 2019, ora 09:42
Companiile de ridesharing au depus astazi, la Guvern, o lista cu 400.000 de semnaturi stranse de la romanii care vor sa circule in continuare folosind Uber, Taxify si Clever. Ramane de vazut daca Executivul - care si-a incalcat deja, in mod repetat, promisiunea ferma de a crea un cadrul legal pentru aceste companii - va tine cont de parerea semnatarilor...
Inca de la finele lunii martie, Guvernul a adoptat - la presiunile taximetristilor - o ordonanta de urgenta care stabileste ca, de prima oara cand sunt prinsi in trafic facand transport de persoane contra cost - soferii de Uber si Taxify pot fi amendati cu 5.000 de lei. In plus, aceiasi soferi risca sa ramana fara placutele de inmatriculare ale masinii pentru o perioada de 6 luni.
La acel moment, vicepremierul Daniel Suciu si ministrul Transporturilor, Razvan Cuc, au declarat ca ordonanta nu este indreptata impotriva serviciilor de ridesharing (cum sunt Uber si Taxify) su ridehailig (cum e Clever) . Mai mult chiar, ministrii au sustinut ca Executivul urma sa dea, in numai 3 saptamani, o ordonanta de urgenta prin care sa legalizeze activitatile de transport alternativ.
Respectiva ordonanta - desi asumata de cei 2 ministri PSD in conferinta de presa - nu s-a dat nici pana astazi. Mai mult chiar, Guvernul nu si-a respectat nici promisiunile ulterioare de a da ordonanta.
Asta, in conditiile in care la un proiect de ordonanta se tot lucreaza , iar la Senat exista deja si un proiect de lege formulat de doi senatori... mai mult
Marti, 04 Iunie 2019, ora 19:20