Piata de leasing s-ar putea situa in acest an la nivelul de anul trecut, de 1,3 miliarde euro, desi la inceputul anului companiile de profil sperau la o crestere de 10% in 2013, a declarat directorul de vanzari al Garanti Leasing, Oana Stoenescu, in cadrul unei conferinte de specialitate.
"Pentru 2013 eram optimisti la inceputul anului si prognozam o crestere de 10%. Din pacate, la semestru a trebuit sa ne revizuim prognoza, iar acum cred ca daca incheiem anul cu aceeasi cifra ca anul trecut, vom fi foarte fericiti. La sfarsitul trimestrului trei aveam finantari de 830 milioane euro, ceea ce reprezinta 10% scadere fata de aceeasi perioada a anului trecut. Sezonalitatea ori ne ajuta, ori ajungem in zona de constanta", a aratat Stoenescu.
Finantarile companiilor de leasing sunt legate preponderent de industria auto, acest sector reprezentand 70% din piata.
"Consumul intern este intr-o revenire modesta, ceea ce ne face sa speram ca si piata auto va putea beneficia de acest lucru, iar reducerile succesive ale dobanzii de politica monetara au incurajat finantarile sectorului real si productiv. Pentru a beneficia de acestea trebuie sa ne indreptam atentia si spre absorbtia fondurilor europene, unde suntem in urma. De asemenea, cererea de creditare si oferta bancilor ar trebui sa fie echilibrata in ceea ce priveste profilul clientului, iar deciziile economice ar trebui sa fie sustinute, sustenabile, iar razgandirile pe care le vedem de multe ori sunt mai grave, decat... mai mult
Joi, 21 Noiembrie 2013, ora 14:36
Piata de leasing financiar din Romania a inregistrat, la 30 iunie 2013, un volum total nou finantat in valoare de 546 milioane euro, in scadere cu 16% fata de aceeasi perioada a anului 2012, potrivit Asociatia Societatilor Financiare - ALB Romania.
"Un motiv obiectiv care a afectat negativ si direct finantarea pietei de leasing in domeniul vehiculelor rulate il constituie instituirea timbrului de mediu in baza OUG 9/2013. Un alt factor il constituie scaderea volumului de achizitii de vehicule noi, indiferent de sursa de finantare, in contextul in care finantarea domeniului transportatorilor ramane o nisa de interes major pentru societatile de leasing financiar", se arata in comunicat.
Astfel, finantarile acordate in primele 6 luni ale anului 2013 s-au indreptat catre diverse domenii, cel al mijloacelor de transport ramanand in continuare cu o pondere majoritara de 73%, 400 milioane euro, in comparatie cu finantarea echipamentelor in pondere de 24%, 133 milioane euro, si a sectorului imobiliar cu o pondere de 3%, 13 milioane euro.
Potrivit ALB Romania, in domeniul finantarii mijloacelor de transport se observa pastrarea unui interes relativ constant al pietei in finantarea majoritara a autoturismelor (56%) urmata de finantarea vehiculelor comerciale grele (peste 3,5 tone - 26% ), a vehiculelor comerciale usoare (sub 3,5 tone - 15%) precum si a altor categorii de vehicule (3%).
"In contextul economic si politic al anului 2013 finantarea echipamentelor agricole... mai mult
Marti, 13 August 2013, ora 15:34
Inmatricularile masinilor second-hand si a celor transferate de la companiile de leasing la utilizatori odata cu incheierea contractului sunt blocate pentru ca autoritatile cer dovada platii unei taxe anterioare, atrag atentia reprezentantii Asociatiei de Leasing Bancar (ALB).
"Prin textul de lege privind timbrul de mediu nu se poate colecta taxa in vederea inmatricularii pentru ca nu se poate lua usor adeverinta privind platile pentru taxele anterioare, deci inmatricularile sunt blocate. Am luat legatura cu autoritatile, ANAF, Administratia Fondului de Mediu si Ministerul Mediului, insa cu toata vointa acestor institutii, ANAF nu are o evidenta din punct de vedere tehnic a incasarilor anterioare si astfel se blocheaza procedura de inmatriculare", a declarat marti, intr-o conferinta de presa, secretarul general al Asociatiei Societatilor Financiare ALB Romania, Adriana Ahciarliu.
Ea a aratat ca fiecare institutie in parte cu care asociatia a intrat in dialog spune ca nu este cea decidenta in aceasta situatie.
Fiscul nu are o evidenta nominala cu taxele platite anterior
La randul sau, Ion Busuioc, director in cadrul ANAF, a aratat ca nu este responsabilitatea ANAF de a solutiona problema si institutia nu se face vinovata de acest blocaj, prin inexistenta unor evidente nominale a platilor anterioare, intrucat Fiscul n-a avut in timp obligatia de administrare a acestor taxe, ci doar de colectare.
"Culpa nu apartine ANAF pentru ca legislatia in timp nu a... mai mult
Marti, 28 Mai 2013, ora 15:33
Piata de leasing ar putea consemna anul viitor o crestere de 10%-15% fata de acest an, pentru care se estimeaza o stagnare la nivelul anului 2011, de 1,35 miliarde euro, numai daca mediul economic isi va reveni, iar investitorii isi vor recapata increderea, apreciaza reprezentanti ai industriei.
"Speram ca daca lucrurile se vor stabiliza la nivel economic, investitorii vor avea anul viitor mai mult curaj pentru a demara proiecte de investitii. Speram pentru 2013 o crestere categorica a pietei, insa e greu de spus daca va fi una de 10%-15%, trebuie sa vedem ce se intampla", a declarat joi presedintele Asociatiei Societatilor Financiare - ALB Romania, Antoaneta Curteanu, la Conferinta Nationala ALB.
La randul sau, directorul general al BCR Leasing, Bogdan Speteanu, a declarat pentru Mediafax ca piata de leasing va ramane in 2013 cel mai probabil aproape de nivelul acestui an, cu un mic plus.
Pentru finele anului curent, Speteanu anticipeaza ca piata va avea o scadere de 5%-10% fata de 2011, intrucat a doua jumatate a anului a fost foarte slaba, pe fondul situatiei economice dificile, care include si o scadere a numarului de masini vandute la nivel national.
"Daca anul viitor incepe sa mearga economia cat de cat, sa continue restructurarile si sa creasca absorbtia fondurile europene, am putea reusi sa avem o crestere de 15% pentru piata de leasing", a spus Speteanu.
Piata de leasing financiar a inregistrat in primele noua luni o scadere de 3% fata de aceeasi... mai mult
Joi, 15 Noiembrie 2012, ora 16:03
Taxa auto obligatorie va fi amanata pana la 1 ianuarie 2013, iar persoanele care au achitat-o deja se pot adresa administratiilor financiare locale sau instantelor de judecata pentru a-si recupera banii.
In prezent, zeci de mii de romani au dat in judecata statul roman si cer inapoi banii incasati ilegal din taxa auto.
Pasii care trebuie urmati pentru recuperarea taxei auto
Pentru recuperarea taxei auto, trebuie depusa o petitie la Directia Generala de Finante Publice Judetene, actualizata cu dobanda legala pana la data platii. Reprezentantii directiei sunt obligati sa raspunda la aceasta cerere in 30 de zile.
Cererea de restituire a diferentei de taxa se depune, fie la organul fiscal teritorial competent, fie la sediul DGFP, impreuna cu urmatoarele documente:
- copie dupa chitanta de plata sau ordinul de plata a taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule (taxa de prima inmatriculare);
- copie dupa cartea de identitate a autovehiculului eliberata de Registrul Auto Roman;
- copie dupa certificatul de inmatriculare al autovehiculului eliberat de Serviciul inmatriculari din cadrul Institutiei Prefectului;
- copie dupa Cartea de Identitate (in cazul persoanelor fizice) sau CIF (in cazul persoanelor juridice si a persoanelor fizice autorizate).
In cazul in care raspunsul este negativ, contribuabilii pot initia actiuni in fata instantelor de judecata prin care sa solicite restituirea sumei, rata de succes a unor asemenea procese fiind ridicata, a... mai mult
Luni, 15 Octombrie 2012, ora 15:45