Ce lasa in urma sa un lider si ce semnifica de fapt sa lasi ceva in urma ta? Indiferent de domeniul in care activeaza o persoana, lucrurile pe care aceasta le face pot insemna mult mai mult si pot chiar schimba viitorul. Cand un lider lasa ceva in urma sa nu inseamna numai ca a realizat ceva extraordinar in domeniul in care lucreaza, ci implica si dezvoltarea partii umane a acestuia si a relatiilor pe care le are cu ceilalti.
Cartea "A Leader's Legacy", scrisa de James M. Kouzes si Barry Z. Posner, autorii celebrei carti "The Leadership Challenge", analizeaza problema leadershipului si mostenirii.
"Intrebandu-ne pe noi insine cum vrem ca ceilalti sa isi aminteasca de noi, cream premisele pentru a ne trai viata intr-un fel in care contam. Traind fiecare zi ca si cum ar conta, oferim mostenirea noastra unica. Oferind aceasta unica mostenire, facem ca lumea in care traim sa fie un loc mai bun fata de cum l-am gasit".
Autorii examineaza de-a lungul celor 22 de capitole intrebari esentiale pe care orice lider trebuie sa si le puna. Eseurile sunt grupate pe patru categorii: Importanta, Relatii, Aspiratii si Curaj, potrivit BloombergBusinessweek.
Cartea abordeaza teme precum modul in care liderii trebuie sa se comporte cu ceilalti si ce inseamna sacrificiul din perspectiva functiei pe care o au, de ce au liderii nevoie de critici spuse cu prietenie, de ce si-ar dori liderii sa fie placuti, de ce liderii trebuie sa aiba anumite retineri atunci cand vine vorba de... mai mult
Sambata, 26 Ianuarie 2013, ora 00:00
Leadershipul de succes inseamna, inainte de toate, o atitudine pozitiva fata de oameni si situatii. Felul in care au loc interactiunile cu oamenii constituie un punct important al activitatii unui lider, iar o raportare pozitiva a acestuia are o influenta covarsitoare asupra persoanelor din jurul lui.
Cartea "Lift: Becoming a Positive Force in Any Situation", scrisa de profesorii Ryan W. Quinn si Robert E. Quinn, aduce in prim plan o problema esentiala intr-o organizatie: atitudinea liderilor fata de cei cu care lucreaza.
Cartea ofera o modalitate prin care liderii pot devenii agentii unei schimbari pozitive, determinandu-i pe acestia sa isi puna patru intrebari fundamentale, potrivit Heath A. Port:
1. La ce rezultate vreau sa ajung?
2. Cum ar fi povestea vietii mele daca as trai conform valorilor pe care le astept ca ceilalti sa le respecte?
3. Ce simt ceilalti in aceasta situatie?
4. Care sunt cele trei (sau patru sau cinci) strategii pe care le-as putea folosi pentru a-mi indeplini scopurile in aceasta situatie?
Autorii cartii combina teoriile stiintifice si experienta pentru a demonstra cum se poate ridica un lider, fapt care produce schimbari benefice in jurul lui. Astfel, oamenii cu care lucreaza vor fi caracterizati de integritate, deschidere si obtinerea unor performante ridicate.
In acest fel, situatiile pe care le vor trai liderii vor fi in favoarea lor.
Aceasta stare ("lift") constituie echivalentul psihologic al ridicarii... mai mult
Sambata, 05 Ianuarie 2013, ora 00:00
Un lider adevarat are o anumita prestanta in fata celorlalti, este respectat fara a cere acest lucru si dezvolta legaturi puternice cu cei care il urmeaza. Stie sa ii valorifice pe ceilalti, iar puterea sa creste prin formarea altor lideri.
John C. Maxwell, autorul cartii "The 21 Irrefutable Laws of Leadership", prezinta o serie de legi care actioneaza in leadership, acestea fiind considerate incontestabile:
1. Legea limitei: abilitatea de a fi lider determina nivelul de eficienta al unei persoane, actionand ca un fel de limita. Gradul in care o persoana detine aceasta abilitate are impact si asupra organizatiei.
2. Legea influentei: adevarata masura a leadershipului este influenta. Daca un lider nu are influenta, nu va fi niciodata capabil sa ii conduca pe ceilalti, considera John C. Maxwell.
Autorul cartii prezinta cinci mituri despre leadership, evidentiind o serie de nuante ale acestora si argumentand ca leadershipul nu se reduce la anumite conceptii prestabilite:
- mitul managementului: a conduce si a avea control sau autoritate administrativa sunt doua lucruri diferite. Leadershipul inseamna influentarea oamenilor pentru a te urma, in timp ce managementul presupune mentinerea sistemelor si proceselor. Un lider poate sa aduca o schimbare pozitiva, in timp ce un manager nu poate sa faca acest lucru, considera John C. Maxwell.
- mitul antreprenorului: oamenii pot sa cumpere ceea ce vinde un antreprenor, dar nu il urmeaza pe acesta in mod necesar
-... mai mult
Sambata, 08 Decembrie 2012, ora 00:00
Deschiderea catre schimbare, flexibilitatea si curajul sunt doar cateva dintre trasaturile unui lider autentic, absolut necesare in contextul economic si social actual. Business24 iti recomanda cartea "Leadership adaptativ", in acest weekend.
Cartea, scrisa de Ronald Heifetz, Alexander Grashow si Marty Linsky, te invata cat de importanta este schimbarea, cum poti face fata provocarilor si ce inseamna o atitudine flexibila in cadrul afacerii pe care o conduci.
Mircea Stas, presedintele Clubului Liderii Mileniului 3, spune ca aceasta carte este "a treia carte importanta despre leadership lansata in Romania", dupa "Leadership real - Oameni si organizatii, fata in fata cu marile lor provocari", de Dean Williams, si "Leadership: Arta si maiestria de a conduce", de Manfred Kets de Vries.
"Leadership adaptativ", manual de practica pentru oamenii de afaceri
Cartea "Leadership autentic" are cinci parti si 23 de capitole si constituie un manual de practica pentru toti oamenii de afaceri, ajutandu-i sa inteleaga mai bine rolul pe care il au in societate, sa isi atinga obiectivele, sa actioneze prin curaj si sa devina modele de inspiratie pentru ceilalti, sustine Magdalena Radulescu, Managing Partner MMM Consulting International, compania care a lansat aceasta carte.
Aceasta carte ofera o imagine de ansamblu a teoriei despre leadership, insa este centrata pe practica, prezentand moduri concrete in care pot fi descoperite problemele sau provocarile cu care se confrunta... mai mult
Sambata, 01 Decembrie 2012, ora 00:00
A fi un lider autentic nu inseamna doar a conduce o anumita structura, precum o organizatie, ci implica mai multe lucruri. Exista o distinctie intre liderii adevarati si cei care doar detin functii de conducere. Drumul pe care trebuie sa il parcurga cineva pentru a deveni un lider veritabil are mai multe etape, iar calea catre perfectionare presupune depasirea fiecareia dintre acestea.
Adevaratul leadership nu inseamna sa ai un anumit job sau un titlu, iar alegerea unei persoane pentru o pozitie de conducere in cadrul unei companii reprezinta primul dintre cele cinci niveluri prin care fiecare manager trebuie sa treaca, este de parere John C. Maxwell, autorul cartii "5 Levels of Leadership".
Pentru a deveni mai mult decat un sef pe care oamenii il urmeaza numai pentru ca li se cere acest lucru, un lider trebuie sa detina abilitatea de a investi in persoanele care lucreaza cu el si de a le inspira. Apoi trebuie obtinute rezultate si este necesara intemeierea unei echipe eficiente.
Angajatii trebuie sprijiniti pentru a-si dezvolta abilitatile de a deveni lideri, la randul lor. Ultimul nivel pe care trebuie sa il atinga un lider autentic consta in extinderea influentei sale in beneficiul celorlalti dincolo de raza de actiune imediata si de timp.
Cele cinci niveluri de leadership sunt:
1. Pozitia - oamenii te urmeaza pentru ca sunt obligati sa faca acest lucru
2. Permisiunea - oamenii te urmeaza pentru ca vor
3. Productia - oamenii te urmeaza pentru ceea ce... mai mult
Sambata, 24 Noiembrie 2012, ora 00:00
Oamenii pe care ii ai alaturi de tine sunt foarte importanti: recunoasterea nu costa nimic, dar valoarea sa poate fi uriasa, sustine David Novak, CEO Yum!, in cartea sa "Taking People With You".
Una din primele lectii ale unui lider este sa nu-si directioneze angajatii intr-un mod foarte specific sau sa-si impuna propria sa opinie. Angajatii au multe din raspunsuri si pot sa dezvolte adesea alternative si solutii unice la problemele existente.
Rolul unui lider este, potrivit lui Novak, acela de a crea o viziune, sa o comunice personalului sau si sa-i incurajeze sa gaseasca modalitati unice pentru a atinge obiectivele organizatiei.
Iar cand angajatii reusesc sa atinga aceste obiective, autorul scoate in evidenta valoarea recunoasterii meritelor individuale. El este un suporter fervent al recunoasterii publice a performantelor, aceasta recunoastere fiind la baza culturii organizationale a Yum!.
Poate parea un concept simplu: recunoasterea nu costa nimic, dar valoarea sa poate fi uriasa. Cu toate acestea, foarte multi manageri ignora adesea aceste aspecte de baza ale naturii umane, se arata intr-o recenzie Fortune pentru CNN Money.
O carte despre natura umana
Majoritatea cartilor de business pun accentul pe capacitatea de analiza, dar aceasta scoate in evidenta importanta analizei personale, care este mult mai dificila. A fi sincer cu tine insuti in legatura cu ceea ce pretinzi ca esti in fata celorlalti consuma foarte multa energie.
Este important... mai mult
Sambata, 27 Octombrie 2012, ora 00:00
Un lider are la dipozitie diverse cai pentru a conduce o afacere, iar una dintre abordari se refera la crearea unor legaturi cu cei din jurul lui si asumarea unor riscuri ridicate.
Cartea "The Radical Leap: A Personal Lesson in Extreme Leadership", scrisa de Steve Farber, aduce in prim plan o viziune noua asupra lumii afacerilor.
Steve Farber, fost vicepresedinte al companiei Tom Peters, sustine ca adevaratul leadership consta in reintoarcerea la o serie de principii simple care au fost trecute cu vederea in contextul competitiei acerbe din lumea afacerilor.
Leadershipul este definit sub forma unei parabole moderne, in care autorul isi intreaba cititorii daca vor sa vada un sport extrem. Prin urmare, Steve Farber foloseste termenul "Radical Leap" (salt radical), provocandu-i pe oamenii de afaceri sa renunte la conventii si sa isi manifeste partea lor umana, care include o serie de imperfectiuni, pentru a se transforma in niste lideri pe care oamenii ii vor urma in orice conditii.
Steve Farber nu realizeaza numai o descriere a leadeship-ului in cartea "The Radical Leap: A Personal Lesson in Extreme Leadership", ci explica implementarea unui nou concept de leadership.
Incercand sa raspunda la intrebari precum "De ce imi iubesc afacerea, angajatii si clientii, si cum pot sa le arat ce simt?", "Ce efecte au actiunile mele asupra energiei oamenilor din jurul meu?", "Cum putem schimba mediul in care activeaza compania noastra, angajatii, clientii, piata si... mai mult
Sambata, 01 Septembrie 2012, ora 00:00
Leadershipul este innascut sau dobandit? Parerile sunt impartite in acest domeniu. James M. Kouzes si Barry Z. Posner, autorii cartii "The Leadership Challenge", sustin ca liderii nu se nasc, ci devin conducatori pe parcursul vietii, prin invatarea anumitor practici si asumarea unor angajamente. Oricine poate deveni un bun lider, spun autorii cartii.
Cartea "The Leadership Challenge" prezinta intr-o maniera inovatoare rolul esential al leadershipului in cadrul organizatiilor. Practicile si principiile prezentate in aceasta carte sunt bazate pe ani de studii, realizate chiar de catre autori, experti in leadership.
Cartea a luat nastere in urma unui proiect de cercetare inceput in 1983, ce a avut ca obiectiv intelegerea a ceea ce inseamna un leadership performant. Caracterul unic al acestei carti consta in faptul ca nu include intervievarea managerilor din cadrul companiilor de succes in scopul de a descoperi cele mai bune practici in leadership, ci sunt abordati oamenii obisnuiti in legatura cu experientele lor extraordinare.
Cartea are in centru ideea de leadership, fiind analizata maniera in care oamenii obisnuiti isi exercita aceasta capacitate si cum devin niste conducatori excelenti in cadrul unei companii.
Autorii sustin ca leadershipul implica recicprocitatea, fiind realizate o serie de schimburi intre cei care aleg sa conduca si cei care aleg sa ii urmeze pe acestia.
Pentru a sublinia importanta acestei viziuni, autorii dedica un intreg capitol... mai mult
Sambata, 18 August 2012, ora 00:00
Liderii adevarati stiu sa foloseasca si sa dezvolte abilitatile persoanelor cu care lucreaza, iar acest lucru este posibil datorita conceptiei pe care o au despre oameni.
Autorii cartii "Multipliers: How The Best Leaders Make Everyone Smarter", Liz Wiseman si Greg McKeown, analizeaza doua tipuri de lideri pornind de la modul lor de a interactiona cu oamenii, aratand cum o organizatie poate avea succes pornind de la atitudinea liderilor.
In carte sunt prezentare doua categorii de lideri: cei care inhiba (Diminishers) si cei care contribuie la dezvoltarea celorlalti (Multipliers). Sunt prezentate caracteristicile esentiale ale acestora si modul lor de actiune, ca si consecintele pentru organizatie care decurg in fiecare dintre aceste cazuri.
Doua tipuri de gandire diferite in leadership
Tipul de gandire al liderilor care inhiba este urmatorul: oamenii cu adevarat inteligenti sunt rari si eu sunt una dintre aceste persoane. Oamenii nu vor fi in stare sa isi dea seama de niste lucruri fara mine. Eu am toate raspunsurile.
Liderii care contribuie la dezvoltarea celorlalti gandesc in felul urmator: oamenii destepti sunt peste tot si sunt capabili sa inteleaga lucrurile, devenind si mai inteligenti in timpul acestui proces. Treaba mea este sa pun intrebarile potrivite.
In "Multipliers: How the Best Leaders Make Everyone Smarter", Liz Wiseman si Greg McKeown explica de ce unii lideri creeaza si dezvolta inteligenta in jurul lor, in timp ce altii o diminueaza.... mai mult
Sambata, 04 August 2012, ora 00:00