O noua criza economica nu va veni, da asigurari ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, dupa ce in ultima vreme tot mai multe voci au spus ca o noua criza bate la usa Romaniei.
Mai mult, Teodorovici a tinut sa precizeze ca el considera ca nici in anul 2009 nu a fost criza reala, ci una indusa, si a acuzat Guvernul Emil Boc ca s-a grabit sa taie pensiile si salariile.
"Eu sa stiti ca si in 2009 am spus ca nu a fost criza. Am creat noi criza, ca tara, si ne-am grabit sa taiem pensii si salarii. Dar nu eram in situatia in care sa fim asa afectati la nivel economic incat sa fie luate masurile acelea stupide, de taieri de venituri. Deci eu nu cred ca Romania e intr-o astfel de situatie, nu cred ca urmeaza o astfel de situatie", a subliniat Eugen Teodorovici.
Totodata, el a criticat declaratia facuta miercuri de economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Valentin Lazea, care a spus ca Romania este cea mai expusa tara europeana din punct de vedere al deficitului de cont curent, daca vine o criza internationala.
"Eu l-am rugat pe domnul Isarescu ca aceste declaratii facute de reprezentantii BNR ori sa fie asumate, ori daca nu, sa precizeze ca nu exprima opinia BNR. Eu nu imi exprim parerea personala pe site-ul Ministerului de Finante. Daca am un punct de vedere, fac in asa fel incat sa nu ajunga pe pagina oficiala, pentru ca oamenii nu stiu ce sa mai creada. Nu stiu daca domnul Lazea a facut aceste declaratii in numele BNR sau in nume personal", declarat... mai mult
Joi, 12 Aprilie 2018, ora 20:20
Romania are doilea cel mai mare deficit de cont curent din Uniunea Europeana, dupa Marea Britanie, iar dupa iesirea acesteia din UE va avea cel mai mare deficit raportat la PIB, urmand sa fie cel mai expus stat european in cazul declansarii unei crize internationale, a declarat, miercuri, economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Valentin Lazea, intr-o conferinta organizata de Reprezentanta Comisiei Europene in Romania.
In opinia economistului-sef al BNR, deficitul mare de cont curent este cel mai ingrijorator criteriu din Tabloul de Bord al Comisiei Europene.
"Vestea cea mai grea vine de la un criteriu care nu este depasit si nici nu va fi depasit multi ani de acum incolo. Este vorba de criteriul deficit de cont curent, iar aici trebuie sa fac o povestioara mai lunga. Criteriul la care iti da voie ca si tara acest Scoreboard este 4% din PIB. Si nu numai 4%, ci timp de trei ani sa ai o medie mai mare de 4% din PIB. Adica, sa ai un cont curent total dezechilibrat trei ani la rand.
In 2016, Romania avea un deficit de 1,3% din PIB. In 2017 urmeaza sa vedem datele, probabil ca deficitul a fost 3,4% din PIB. Si o sa ziceti: 'Bun, si care e problema? Daca criteriul e 4% si anul trecut a fost 3,4% nu avem nicio problema, cu atat mai mult cu cat el ar trebui sa depaseasca 4% trei ani la rand ca sa iesim din criteriu'. Deci, repet, nu vom iesi din acest criteriu probabil in urmatorii cinci ani sau sase ani. Este cel mai putin preocupant pentru atat? Nu. El este... mai mult
Miercuri, 11 Aprilie 2018, ora 17:52
Deplangeam lipsa unor dezbateri mature pe teme europene. In locul lor, mici puseuri de entuziasm grabit, alternate cu crize depresive si toate pe fundalul unei prea raspandite apatii, despre care nici nu mai stii ce sa crezi.
Cu toate acestea la numai o saptamana dupa discursul lui Jean-Claude Juncker despre starea Europei, publicatia "Curs de Guvernare" a organizat o dezbatere cu participare competenta care a reunit deopotriva oameni din mediul economic, academic si politic: Daniel Daianu, Valentin Lazea, Cristian Diaconescu, Leonard Orban, Siegfried Muresan, Ionut Dumitru si altii.
Nu e locul sa facem o prezentare care poate fi gasita pe site-ul publicatiei citate. Ne-am propus doar sa punem in evidenta ceea ce merita a fi retinut.
Intr-o expunere am putea spune aproape completa a dificultatilor economice si politice care stau in calea integrarii europene privite nu doar din Romania, ci si din centrul ei, Daniel Daianu (membru in consiliul de administratie al BNR) spunea la un moment dat ca BNR nu se opune aderarii la zona euro, ba dimpotriva urmareste aceste obiectiv cu diligenta, dar ca nu poate ignora "o analiza lucida, onesta a preconditiilor de aderare si a regulilor de functionare a zonei euro". Iar cel care facea apoi cu adevarat o succinta si cuprinzatoare analiza a momentului actual a fost Valentin Lazea (economist sef BNR) care nu s-a dat inapoi nici de la o discreta polemica cu partizanii unui integrationism mai curand ideologic sau poate naiv, care... mai mult
Sambata, 23 Septembrie 2017, ora 16:02
Economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Valentin Lazea, a declarat sambata ca la nivel international exista in prezent patru tipuri de "rezolvari" ale problemelor aparute pe fondul crizei mondiale, care nu fac decat sa amane solutionarea lor pe fond, generand in schimb "hazard moral", precizeaza NewsIn."Exista actualmente patru tipuri de "rezolvari" ale problemelor care nu fac decat sa amane solutionarea lor pe fond, generand in schimb hazard moral. In primul rand, politici monetare laxe cu rate ale dobanzilor de politica monetara sub rata inflatiei, care ii recompenseaza nemeritat pe datornici, in timp ce ii penalizeazea pe deponenti, descurajand economisirea", a spus Lazea.
Economistul-sef al BNR a spus ca, in al doilea rand, politicile fiscale laxe recompenseaza in mod nemeritat generatia actuala, in detrimental generatiilor viitoare care vor trebui sa achite nota de plata.
Valentin Lazea a facut referire la economistul John Maynard Keynes care spunea ca "pe termen lung toti vom fi morti".
"In al treilea rand modul in care au fost salvate multe banci, prin apel de fonduri bugetare, recompenseaza bancherii imprudenti si penalizeaza toti platitorii de taxe. In al patrulea rand SUA isi rezolva problemele interne tiparind bani non-stop, inflatia fiind resimtita indeosebi in tarile emergente, unde ponderea alimentelor si a combustibililor in cosul de consum este mult mai mare", a mai spus Lazea.
De asemenea, el a mai spus ca exista apeluri de a emite... mai mult
Sambata, 10 Septembrie 2011, ora 11:57
Economistul-sef al BNR, Valentin Lazea, a declarat ca investitiile in industrie au scazut in acest an, in mod paradoxal, ca pondere in total investitii comparativ cu 2009, desi "industia a fost singura activitate care a avut crestere", precizeaza NewsIn."In 2009 s-a investit 40,7% in industrie, din totalul investitiilor pe economie, in timp ce anul acesta s-a investit mai putin.
Deci, in timp ce industia a fost singura activitate care a avut crestere, investitiile spre acea ramura sunt in diminuare, cel putin in termeni relativi", a mentionat Lazea.Potrivit datelor Institutului National de Statistica prezentate de oficialul BNR, investitiile in industrie au fost de 40,7% in primul semestru din 2009, iar in prima parte a acestui an ponderea a scazut la 38,2%."Oamenii din tara asta nu au invatat lectia crizei si isi inchipuie ca este un episod trecator, vor sa se intoarca la aceleasi activitati - retail, real estate, servicii financiare.
Cei care isi inchipuie ca vor reveni la modelul de afaceri pe care l-au conservat doi ani, in speranta ca vor trece vremurile grele, sa stea mult si bine cu modelul de afaceri conservat", a spus Lazea. mai mult
Vineri, 12 Noiembrie 2010, ora 14:49
Uniunea Europeana a avertizat Romania ca va trebui sa faca dureroase reduceri de cheltuieli pentru a obtine ajutorul necesar pentru a iesi din criza, masuri cu atat mai dificil de luat cu cat intervin inaintea alegerilor prezidentiale si europene de anul acesta, comenteaza Reuters. Romania a devenit a treia membra a Uniunii Europene care solicita un pachet de ajutor coordonat de FMI, din cauza unui deficit de finantare externa care i-a afectat cresterea economica, a ridicat riscuri de recesiune si a starnit tulburari sociale in tot estul Europei.
O echipa a Fondului Monetar International a sosit la Bucuresti miercuri pentru o misiune de evaluare de doua saptamani si posibile negocieri pentru un imprumut, dupa ce FMI coordonase si pachetele de salvare pentru Ungaria si Letonia. In trecut, Bucurestiul nu a avut o colaborare prea reusita cu FMI, finalizand doar unul dintre cele sapte acorduri de stand-by incheiate de la caderea comunismului.
Totusi, UE a subliniat clar ca orice nou acord va fi insotit de conditii de reducere a cheltuielilor publice. "Asistenta financiara este conditionata de un angajament puternic al autoritatilor romane ca vor implementa un program de politici de sustinere", au precizat CE si presedintia ceha a UE, intr-un comunicat comun.
"Exista in mod clar o necesitate de a mobiliza toti factorii si instrumentele de politici in scopul de a continua sa fie asigurata stabilitatea macroeconomica si financiara, precum si consolidarea si sustenabilitatea... mai mult
Joi, 12 Martie 2009, ora 09:41