Calitatea slaba a turismului si ineficienta acestui sistem reprezinta un argument suficient pentru aceia care deplang privatizarile cu investitori straini din sistemul bancar sau din siderurgie, considera economistul - sef al BNR, Valentin Lazea.
Oficialul BNR a aratat ca turismul a fost un domeniu total inchis investitorilor straini, care au alocat in hoteluri si restaurante la sub 1% din soldul total investitii in economia romaneasca.
"Asta pentru cei care caineaza sectorul bancar sau siderurgic ca l-am privatizat cu investitori straini. N-au decat sa se uite ce am facut cu sectorul turismului, care a fost inchis investitorilor straini", a spus Lazea.
El a aratat ca astfel se explica si deficitul de balanta din cazul sectorului turism, unde banii platiti de romani pentru vacantele in strainatate depasesc cu mult incasarile de la strainii care vin in sejururi in Romania.
Turismul si calatoriile reprezinta principala sursa de deficit la nivelul sectorului serviciilor, cu un minus de aproape 300 de milioane euro anul trecut si circa 400 de milioane euro in 2011.
Si in primele doua luni din acest an, in ciuda unei evolutii pozitive pentru majoritatea capitolelor contului curent al balantei de plati, turismul a ramas cu un deficit de 41 de milioane euro. mai mult
Luni, 13 Mai 2013, ora 13:36
Guvernul mizeaza pe dublarea volumului de investitii straine in urmatorii trei ani, la 5,8 miliarde de euro, dar intentioneaza ca in acelasi interval sa reduca la jumatate plafonul garantiilor de stat care pot fi emise de Ministerul Finantelor si autoritatile locale, pentru a diminua riscul bugetar, conform Mediafax.
Proiectul programului de convergenta pentru perioada 2011-2014, document obtinut de MEDIAFAX si pe care Executivul urmeaza sa il transmita Comisiei Europene, releva ca Guvernul se asteapta ca in acest interval valoarea investitiilor straine sa creasca de la 3,6 miliarde de euro (2,8% din PIB) la 5,8 miliarde de euro (3,3% din PIB).
"In 2010, contul curent al balantei de plati a inregistrat un deficit in crestere cu doar 1,1% fata de 2009, cu o pondere in PIB la 4,1%, iar finantarea deficitului de cont curent s-a realizat in proportie de 54,3% prin investitii straine directe. Pentru 2011 se asteapta ca deficitul de cont curent sa se mentina in limite sustenabile, astfel incat sa reprezinte 4,4% din PIB, fiind acoperit prin investitii straine directe in proportie de 63,9%", se arata in document.
Anul trecut, investitiile straine directe au totalizat 2,596 miliarde euro, in scadere cu 25,57% fata cele din 2009, cand s-a inregistrat un nivel de 3,488 miliarde de euro. Investitiile straine directe au fost realizate in cea mai mare parte din participatii la capital, care au insumat 2,04 miliarde de euro, restul intrarilor, de 556 de milioane de euro,... mai mult
Luni, 25 Aprilie 2011, ora 15:48
Economistul-sef al BNR, Valentin Lazea, a declarat miercuri ca, pana in prezent, calitatea investitorilor straini care au venit in Romania lasa foarte mult de dorit, iar pe viitor tara trebuie sa se indrepte spre un nou model economic,bazat in mai mare masura pe investitii, productivitate si export, informeaza NewsIn."Calitatea investitorilor straini care au venit pana acum in Romania lasa foarte mult de dorit. Este si vina noastra ca a venit in Romania un asemenea gen de investitor. Politicile, asa cum au fost ele concepute, au atras un investitor mai speculativ. Provocarea este cum sa atragi investitorul de care ai nevoie", a spus Lazea.
Economistul-sef al BNR a precizat ca declaratiile sunt facute in nume propriu si ca nu reprezinta in niciun fel pozitia Bancii Nationale.
Lazea a oferit ca exemplu grupul tarilor de la Visegrad (Polonia, Ungaria, Cehia si Slovacia), in care, in toti anii din urma, sectorul privat a avut a avut exporturi mai mari decat importurile, iar investitorii straini care au venit in acele tari s-au orientat catre sectoarele care exporta.
"Atunci cand criza a lovit acele tari, sectorul privat era intr-o pozitie de surplus, in timp ce Romania avea un deficit de 7% din PIB. Asta este diferenta de la care am pornit", a declarat Lazea.
El a mai spus ca Romania va trebui sa se indrepte spre un nou model economic.
"Romania in 2011 va fi asa cum vom sti noi sa o facem, nici mai buna, nici mai rea. Miza nu este in 2011, ci in urmatorii ani, cand Romania... mai mult
Miercuri, 12 Ianuarie 2011, ora 17:34