In Romania s-a incetatenit ideea, gresita, ca 3% deficit bugetar este normalitate, dar in anii de crestere economica robusta ar trebui sa fim pe zero sau sa avem un mic surplus ori un mic deficit, a declarat, marti, economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Valentin Lazea, intr-o conferinta de specialitate.
"La noi s-a incetatenit ideea, gresita, ca 3% deficit bugetar este normalitate. Cand de fapt 3% este deficitul la care trebuie sa ajungi in cel mai rau an, cand cresterea este negativa, cand ai criza si asa mai departe. Cu alte cuvinte, normalitate este sa fim undeva in jur de zero, pe un mic surplus sau un mic deficit. Acolo trebuie sa stai in anii de crestere economica robusta", a spus Lazea, la conferinta "Romania, Incotro? Economia Romanei".
Potrivit acestuia, restul tarilor au inteles ca un deficit bugetar mare se traduce aproape automat intr-un deficit extern mare si "se poate trai cu deficit mare doar cand este pace in lume", dar in momentul in care situatia externa se deterioreaza statul trebuie sa ia masuri sau sa lase piata sa regleze situatia, fapt care se traduce prin inflatie si deficite.
Economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a prezentat in conferinta normalitatea economica din perspectiva a trei dimensiuni: a echilibrelor macroeconomice, a modelului de crestere economica si a modului in care se raporteaza actorii sociali - respectiv guvernul, patronatele si sindicatele - la economie.
"Pornim de la sloganul... mai mult
Marti, 10 Decembrie 2019, ora 16:42
Romania are doilea cel mai mare deficit de cont curent din Uniunea Europeana, dupa Marea Britanie, iar dupa iesirea acesteia din UE va avea cel mai mare deficit raportat la PIB, urmand sa fie cel mai expus stat european in cazul declansarii unei crize internationale, a declarat, miercuri, economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Valentin Lazea, intr-o conferinta organizata de Reprezentanta Comisiei Europene in Romania.
In opinia economistului-sef al BNR, deficitul mare de cont curent este cel mai ingrijorator criteriu din Tabloul de Bord al Comisiei Europene.
"Vestea cea mai grea vine de la un criteriu care nu este depasit si nici nu va fi depasit multi ani de acum incolo. Este vorba de criteriul deficit de cont curent, iar aici trebuie sa fac o povestioara mai lunga. Criteriul la care iti da voie ca si tara acest Scoreboard este 4% din PIB. Si nu numai 4%, ci timp de trei ani sa ai o medie mai mare de 4% din PIB. Adica, sa ai un cont curent total dezechilibrat trei ani la rand.
In 2016, Romania avea un deficit de 1,3% din PIB. In 2017 urmeaza sa vedem datele, probabil ca deficitul a fost 3,4% din PIB. Si o sa ziceti: 'Bun, si care e problema? Daca criteriul e 4% si anul trecut a fost 3,4% nu avem nicio problema, cu atat mai mult cu cat el ar trebui sa depaseasca 4% trei ani la rand ca sa iesim din criteriu'. Deci, repet, nu vom iesi din acest criteriu probabil in urmatorii cinci ani sau sase ani. Este cel mai putin preocupant pentru atat? Nu. El este... mai mult
Miercuri, 11 Aprilie 2018, ora 17:52
Pietele internationale nu vor mai finanta statele cu deficite externe mari, de peste 5% din PIB, considera economistul-sef al BNR, Valentin Lazea, care a aratat ca deficitul de cont curent al Romaniei, de 4,2% din PIB, este mai mic doar fata de cel din Grecia, Turcia, Spania si Cehia, potrivit Mediafax."Vedeti ca deficitul extern s-a redus de la valori nesustenabile, de circa 12-14% din PIB, la 4,2% din PIB, dar nici acest nivel nu mi se pare o valoare confortabila, pentru ca in context international nu este o valoare foarte mica, fiind mult mai mare decat de exemplu cel al SUA, despre care toata lumea scrie rauri de cerneala", a spus Lazea, in cadrul unui seminar organizat la BNR.
El a spus ca, in functie de ponderea deficitului extern in PIB, Romania ocupa locul cinci in lume, iar valori mai mari ale acestui dezechilibru sunt intalnite doar in Grecia, Turcia, Spania si Cehia.
"Deficite mai mici au state precum SUA si Marea Britanie, care spun ca ar avea o problema. Pietele financiare internationale nu vor mai finanta state cu deficite mari - unii spun ca acest lucru inseamna peste 8% din PIB, eu spun ca peste 5%.
Daca aceasta este anvelopa si constrangerea, tipul de crestere economica de pana in 2008 nu mai este posibil pentru ca nu il mai finanteaza nimeni, nu pentru Romania, ci pentru nicio tara din lume", crede economistul-sef al bancii centrale.
El considera ca sectoarele bancabile din Romania sunt industria, unele "bucatele" din agricultura, infrastructura de... mai mult
Miercuri, 23 Februarie 2011, ora 16:05