Romania da prioritate unei controversate modificari a sistemului judiciar, chiar intr-un moment in care cresterea economiei incepe sa nu mai aiba cel mai rapid ritm din Uniunea Europeana.
Propunerile afecteaza increderea oamenilor de afaceri si risca sa indeparteze si mai mult companiile, care deja sunt nemultumite de revizuirea confuza a impozitarii de anul trecut, se arata intr-o analiza realizata de Bloomberg.
"Reforma risca sa slabeasca mediul de afaceri si operational al tarii pe o perioada indelungata, afecteaza negativ increderea investitorilor si, mai extins, perspectivele economice ale Romaniei", a declarat Tiziana Papa, analist la BMI Research, o divizie a Fitch Group.
Scaderea increderii vine intr-un moment in care Romania are nevoie de cheltuielile corporatiilor pentru a compensa atenuarea boom-ului consumului, care a ajutat la inregistrarea unei cresteri a PIB-ului de 8,8%.
In timp ce social democratii aflati la guvernare au canalizat cheltuielile guvernamentale spre majorarea salariilor pentru angajatii din sistemul public si reduceri de taxe, sectorul privat devine mai putin dispus sa investeasca.
"Este putin probabil ca investitiile publice sa compenseze asteptata incetinire a consumului. Invers este mai probabil", a declarat Ciprian Dascalu, economist la ING Bank NV, care considera ca tinta oficiala de crestere a PIB-ului de 5% pentru acest an este optimista.
In timp ce deficitul bugetar se apropie de limita UE de 3% din PIB, Romania este... mai mult
Miercuri, 07 Martie 2018, ora 14:39
In America, numai taxele si moartea sunt sigure, iar in bugetul Romaniei, cresterile salariale si reducerile de taxe, insa pentru o crestere sustenabila a economiei, de 5% pe an, este nevoie de reforme structurale, a declarat, joi, economistul sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
"Daca Romania vrea sa se modernizeze si sa devina o tara europeana si daca vrem ca economia sa creasca sustenabil cu 5% trebuie sa luam toate aceste masuri (din Strategia 'Romania Competitiva', n.red.). Exista vreun partid politic care sa respinga aceste masuri? Nu. Toti le au pe hartie. Unde sunt banii? Iar aici este veriga lipsa. Nu este suficient sa spunem ca vrem sa facem asta si asta si aceea, daca nu avem un buget atasat. Asa ca va rog sa imi aratati banii, cum spun americanii.
Iar aici vine partea mai grea. Daca iei toate masurile propuse de Guvern, de acest Guvern sau de Opozitie, si le pui pe harta pana in 2020 trebuie sa adaugi 12 miliarde de euro pentru reduceri de taxe si cresteri salariale, iar pentru aceste masuri (din strategie, n.red.) este nevoie de 18 miliarde de euro. Bugetul, in cel mai bun scenariu pana in 2020, va avea o crestere de 15 miliarde de euro. Deci proiectam o crestere a bugetului de 15 miliarde, dar 12 sunt promise. Cum spun americanii: numai taxele si moartea sunt certe. In bugetul Romaniei, numai cresterile salariale si reducerile de taxe sunt certe", a explicat Valentin Lazea, la conferinta "Emerging Funding for the Real Economy".
Economistul sef... mai mult
Joi, 11 Mai 2017, ora 15:16
Relaxarea politicilor monetare si fiscale nu conduce la crestere economica, a declarat Valentin Lazea, economistul sef al BNR, precizand ca economistii ignora experienta din ultimele secole care arata ca nu aceasta este "calea", iar decidentii din Romania cad in capcana noilor idei.
"Daca numai prin politici monetare si fiscale relaxate s-ar obtine crestere economica, atunci Zimbabwe ar trebui sa aiba cea mai mare crestere economica pentru ca ei au cea mai relaxata politica monetara.
Problema este ca intelepciunea, secole intregi de management economic arata ca nu prin politici fiscale si monetare laxe se obtine crestere economica.
Ceea ce agraveaza problematica in momentul de fata este ca in lume exista un trend general care spune ca asta e calea cea buna.
Economistii in general au abdicat de la invatatura de secole care spune ca nu asta e calea si acum incearca sa fie mai destepti decat toate generatiile trecute, arunca la gunoi cartile si experientele care spun ca nu politica monetara si fiscala laxe genereaza cresterea si acum incearca sa reinventeze roata.
Si daca economisti din toata lumea spun asta, si ai nostri decidenti spun ca de ce sa nu creada chestia asta? Va fi o batalie ideatica si miezul problemei pentru multi ani de acum inainte", a afirmat Lazea la o conferinta pe tema aderarii la zona euro, mentionand ca exprima un punct de vedere personal, transmite Mediafax
El a aratat ca nu se poate "arunca la gunoi" experienta de sute de ani pentru... mai mult
Marti, 24 Februarie 2015, ora 12:26
Cota unica a avut efecte benefice din punct de vedere microeconomic, dar macroeconomic a fost un mare minus, cel putin pentru ca a fost o masura prociclica, a declarat luni economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei, Valentin Lazea, cu prilejul unei dezbateri despre capitalismul romanesc.
"Cred ca una din erorile fundamentale ale elitelor romanesti in tot parcursul istoriei moderne a fost ideea ca soarta celor multi si nevoiasi este irelevanta pentru dezvoltarea economica. Cu alte cuvinte ca se poate dezvolta Romania chiar daca talpa tarii o duce prost. Ce vedem in capitalismul romanesc post 1989 nu aduce nimic nou sub soare.
Faptul ca inegalitatea a crescut asa cum se arata in lucrare si ca, in 2009, coeficientul Gini a ajuns la 30,6%, o cifra inca nu extrem de mare, dar mult mai mare decat a Slovaciei, Sloveniei sau a altor tari din zona nu vine decat sa ilustreze acest lucru", a declarat Valentin Lazea, precizand ca vorbeste in nume personal.
El a exemplificat acest dispret sau dezinteres al elitelor pentru "talpa tarii" prin patru politici care nu au tinut cont deloc dupa 1990 de ceea ce intampla pentru "talpa tarii".
"Un prim exemplu eliminarea repartitiilor obligatorii la tara a profesorilor si medicilor. Era clar din secunda doi ca daca nu faci o anumita forma de a trimite la tara profesori si medici, tara in 20-30 de ani se va depopula, ma refer la provincia, satul romanesc, lucru pe care il vedem si care nu ar trebui sa mire pe nimeni", a spus... mai mult
Luni, 10 Iunie 2013, ora 14:50
Este de asteptat ca inflatia sa revina in ancorele stabilite de Banca Nationala, in 2013, ceea ce este o veste buna pentru investitori, a declarat, marti, economistul sef al BNR, Valentin Lazea.
"Speram ca inflatia sa revina in tinta, undeva la jumatatea anului 2013. Evolutiile privind inflatia au raspuns asteptarilor noastre, ceea ce este o veste buna pentru intreprinzatori. O veste proasta vine din partea segmentului investitiilor straine directe care, in 2011, au totalizat 1,8 miliarde euro si au fost in scadere cu 17,9 la suta, calculat an la an", a spus Lazea intr-o conferinta cu tema "Romania in 2013: perspective economice", care are loc la Bucuresti.
Economistul sef al Bancii Centrale a apreciat ca Romania ar putea avea o crestere a PIB de 2 la suta si care ar putea fi chiar mai mare, in conditiile cresterii nivelului de atragere a fondurilor europene.
"Pentru 2013 vedem o crestere economica de 2 la suta, dar aceasta depinde de capacitatea de a atrage bani europeni, iar cu o absorbtie buna a fondurilor europene, Romania ar putea avea chiar o crestere de 3 la suta a PIB", a explicat Lazea.
Raymond Breden, presedintele executiv al Camerei de Comert Britanice in Romania, si-a exprimat "scepticismul" in ceea ce priveste atingerea unei dinamici de crestere de 2 la suta a economiei romanesti in 2013 si capacitatea de a atrage eficient banii europeni.
"Sunt sceptic fata de posibilitatea ca Romania sa aiba o crestere de 2 la suta in 2013, tinand cont de... mai mult
Marti, 20 Noiembrie 2012, ora 12:10
Valentin Lazea, economist-sef al BNR, a anuntat ca este dificil pentru Romania sa adere la euro in 2015, subliniind, printre alte motive, convergenta reala si structura economiei romanesti. In acest sens el a amintit de faptul ca agricultura reprezinta 6-7% din PIB, dar utilizeaza 25-30% din forta de munca a Romaniei.
"Oficial, dupa alegerile parlamentare din decembrie, noul Guvern va decide daca sa mentina sau nu calendarul curent de aderare in 2015. Dupa mine, este dificil de mentinut aceasta data pentru ca ar fi nevoie sa se indeplineasca cumulativ trei conditii. In primul rand ar trebui sa intram in ERM 2 peste doua luni, in ianuarie 2013. In al doilea rand ar insemna sa luam in considerare doar perioada minima de ERM 2, de doi ani. In al treilea rand ar insemna ca Banca Centrala si Comisia Europeana sa accepte faptul ca adoptarea euro pentru Romania sa nu aiba loc la 1 ianuarie 2015, ci la mijlocul acelui an. Aceste conditii sunt extrem de dificil de realizat. Problema reala nu sunt criteriile de convergenta nominala, ci cele de convergenta reala", a declarat Lazea, citat de Agerpres.
Oficialul a atras atentia si asupra eforturilor pe care le presupune aderea la zona euro, dar il considera, cel putin pe termen lung, un castig.
"Aderarea la euro inseamna ca nu trebuie sa ai o pozitie de automultumire si ca abia atunci incepe, cu adevarat, munca mai grea", a precizat Valentin Lazea.
Economistul a adaugat insa apoi: "Chiar daca aceasta Uniune va dura doar... mai mult
Vineri, 26 Octombrie 2012, ora 16:41
Economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Valentin Lazea, a declarat sambata ca la nivel international exista in prezent patru tipuri de "rezolvari" ale problemelor aparute pe fondul crizei mondiale, care nu fac decat sa amane solutionarea lor pe fond, generand in schimb "hazard moral", precizeaza NewsIn."Exista actualmente patru tipuri de "rezolvari" ale problemelor care nu fac decat sa amane solutionarea lor pe fond, generand in schimb hazard moral. In primul rand, politici monetare laxe cu rate ale dobanzilor de politica monetara sub rata inflatiei, care ii recompenseaza nemeritat pe datornici, in timp ce ii penalizeazea pe deponenti, descurajand economisirea", a spus Lazea.
Economistul-sef al BNR a spus ca, in al doilea rand, politicile fiscale laxe recompenseaza in mod nemeritat generatia actuala, in detrimental generatiilor viitoare care vor trebui sa achite nota de plata.
Valentin Lazea a facut referire la economistul John Maynard Keynes care spunea ca "pe termen lung toti vom fi morti".
"In al treilea rand modul in care au fost salvate multe banci, prin apel de fonduri bugetare, recompenseaza bancherii imprudenti si penalizeaza toti platitorii de taxe. In al patrulea rand SUA isi rezolva problemele interne tiparind bani non-stop, inflatia fiind resimtita indeosebi in tarile emergente, unde ponderea alimentelor si a combustibililor in cosul de consum este mult mai mare", a mai spus Lazea.
De asemenea, el a mai spus ca exista apeluri de a emite... mai mult
Sambata, 10 Septembrie 2011, ora 11:57
Economistul-sef al BNR, Valentin Lazea, a declarat miercuri ca, pana in prezent, calitatea investitorilor straini care au venit in Romania lasa foarte mult de dorit, iar pe viitor tara trebuie sa se indrepte spre un nou model economic,bazat in mai mare masura pe investitii, productivitate si export, informeaza NewsIn."Calitatea investitorilor straini care au venit pana acum in Romania lasa foarte mult de dorit. Este si vina noastra ca a venit in Romania un asemenea gen de investitor. Politicile, asa cum au fost ele concepute, au atras un investitor mai speculativ. Provocarea este cum sa atragi investitorul de care ai nevoie", a spus Lazea.
Economistul-sef al BNR a precizat ca declaratiile sunt facute in nume propriu si ca nu reprezinta in niciun fel pozitia Bancii Nationale.
Lazea a oferit ca exemplu grupul tarilor de la Visegrad (Polonia, Ungaria, Cehia si Slovacia), in care, in toti anii din urma, sectorul privat a avut a avut exporturi mai mari decat importurile, iar investitorii straini care au venit in acele tari s-au orientat catre sectoarele care exporta.
"Atunci cand criza a lovit acele tari, sectorul privat era intr-o pozitie de surplus, in timp ce Romania avea un deficit de 7% din PIB. Asta este diferenta de la care am pornit", a declarat Lazea.
El a mai spus ca Romania va trebui sa se indrepte spre un nou model economic.
"Romania in 2011 va fi asa cum vom sti noi sa o facem, nici mai buna, nici mai rea. Miza nu este in 2011, ci in urmatorii ani, cand Romania... mai mult
Miercuri, 12 Ianuarie 2011, ora 17:34
Economistul-Sef al Bancii Nationale a Romaniei, Valentin Lazea, a declarat pentru NewsIn, miercuri, ca atat timp cat guvernul nu poate restructura sectorul public prin disponibilizarea a 250.000 de angajati, bugetul trebuie compensat prin masuri de austeritate, transmite NewsIn. El sustine ca masurile de austeritate, prin care guvernul taie 15% din pensii si 25% din salarii, vor disciplina populatia, si vor crea un nou comportament financiar, in pofida dificultatilor pe care le presupun."Masurile de austeritate trebuie sa tina atat timp cat e necesar. De vreme ce guvernul nu poate restructura 250.000 de angajati din sectorul public, trebuie sa compenseze aceste cheltuieli cu ceva", a explicat Lazea, pentru NewsIn."Faptul ca avem aceste masuri de austeritate poate fi comparat cu a avea un regim monetar fix. Asta dovedeste ca Romania poate trai intr-un regim cu moneda fixa, desi, intr-un fel, acest lucru e dificil pentru romani, fiindca ii face sa se comporte ca germanii", a mai spus Lazea, care a explicat ca ofera aceste comentarii in nume propriu, fara a exprima opinia bancii nationale.El sustine ca una din cele mai mari probleme ale Romania e reprezentata de incapacitatea guvernului de a respecta principiul economic de baza conform caruia nu e bine sa-ti finantezi deficitul viitor din venituri temporare.
"In schimb, nu a inteles principiul de baza al economiei, conform caruia nu-ti poti finanta cheltuielile permanente cu venituri exceptionale", a spus Lazea. "Nu putem sa... mai mult
Miercuri, 23 Iunie 2010, ora 12:27