Protestele fermierilor din Franta, Marea Britanie si alte tari europene nu au avut ecou la Bruxelles, reprezentantii Comisiei Europene declarand ca exista limite in ajutorul pe care institutia il poate acorda acestora.
Comisarul european pentru Agricultura, Phil Hogan, a explicat ca nivelul ajutorului acordat de institutiile europene depinde de rezultatul intalnirii extraordinare a ministrilor de agricultura din tarile membre, programata pe 7 septembrie, informeaza EUObserver.
Fara subventii
Producatorii agricoli au inregistrat pierderi provocate de embargoul alimentelor pe piata din Rusia, scaderea cererii din China, schimbarea obiceiurilor de consum in interiorul UE si anularea schemei de plati pentru cota de lapte stabilita de Bruxelles.
Hogan sustine a a avertizat inca dinainte de 1 aprilie 2015 ca, in urma retragerii subventiilor la lapte, se va inregistra o volatilitate a preturilor.
Comisarul pentru agricultura a anuntat si ca a respins propunerea inaintata de asociatia producatorilor de lactate European Milk Board de a introduce o schema de plata temporara pentru fermieri.
In schimb, a amintit ca aceasta a fost decizia unanima a politicienilor europeni de a avea o politica agricola orientata spre piata.
"Cota de lapte a fost eliminata. Subventiile s-au dus", a explicat Hogan.
Contre cu Franta
Hogan nu s-a putut abtine sa nu critice vehementa fermierilor din Franta ale caror manifestatii violente de la inceputul acestei veri au tinut prima... mai mult
Joi, 27 August 2015, ora 16:29
Producatorii agricoli au recurs la o metoda extrema de protest pentru modul in care autoritatile gestioneaza problema laptelui presupus a fi infestat cu aflatoxina. Ei au aruncat pe camp tone de lapte sanatos si au cerut demisia ministrului Agriculturii, Daniel Constantin.
Industria laptelui fierbe in acest zile din cauza scandalului aflatoxinei. Reprezentantii asociatiilor de producatori acuza pierderi de zeci de milioane de euro zilnic si o crestere a importurilor de lapte cu pana la 40% in ultimele saptamani.
"Importul de lapte a crescut cu 40%"
"Eu voi arunca tone de lapte in camp. Analizele au iesit perfect, dar nu ne mai cumpara nimeni produsele. O saptamana daca mai dureaza aceasta situatie suntem terminati. Este o iresponsabilitate totala a celor de la conducerea ministerului", a precizat Costel Caras, seful Holstein.ro.
Potrivit acestuia, importul de lapte a crescut in ultima saptamana cu 40% in timp ce fermierii romani arunca laptele. In plus, ei acuza autoritatile ca nu au stiut sa gestioneze aceasta situatie de criza si cer demisia ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, cel care a anuntat o suspiciune de contaminare cu aflatoxina inainte ca probele sa dovedeasca prezenta bacteriei.
Reprezentantatii industriei mai au un motiv de suparare: anuntul facut de premierul Victor Ponta, care a declarat marti in cadrul unui interviu ca va renunta la Programul cornul si laptele.
"Pogramul acela cu cornul si laptele a fost o idee excelenta.... mai mult
Miercuri, 20 Martie 2013, ora 14:39