Fondul Monetar International (FMI) a anuntat duminica adoptarea unui nou cadru de reglementari in vederea unei evaluari "mai sistematice" a coruptiei in cele 189 de state membre, fenomen care, subliniaza fondul, submineaza cresterea, investitiile si incasarile fiscale, relateaza AFP.
Noul cadru a fost aprobat de comitetul director al FMI la 6 aprilie si ii autorizeaza pe inspectorii institutiei sa "evalueze in mod regulat" caracterul si gravitatea coruptiei, arata FMI.
Noua abordare va fi lansata de la 1 iulie, a mentionat un responsabil al fondului.
"Stim ca fenomenul coruptiei ii afecteaza pe cei mai saraci, submineaza increderea in institutii", a comentat directoarea generala a FMI, Christine Lagarde, pe blogul sau.
"Se pune accentul pe guvernare in mod global si nu doar pe coruptie, deoarece slabiciunea guvernarilor deschide de regula portile coruptiei", a notat directoarea FMI.
Fapt inedit insa, FMI intentioneaza sa ia in vizor si actorii privati, in speta companii care adopta practici de coruptie sau de spalare de bani.
Doar mita data anual in lume se ridica la 1500-2000 de miliarde de dolari pe an, potrivit unui raport al FMI din mai 2016. ...citeste mai departe despre "FMI anunta masuri speciale impotriva coruptiei si spune ca guvernarile slabe sunt de vina pentru aceasta" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 22 Aprilie 2018, ora 17:57
La eveniment vor participa Andrea Schaechter, negociatorul-sef pentru Romania al FMI, si Guillermo Tolosa, reprezentantul rezident al FMI pentru Romania si Bulgaria.
Christine Lagarde, directorul general al Fondului Monetar International (FMI), a declarat, recent, intr-o conferinta la Banca Nationala a Romaniei (BNR) ca Fondul Monetar International are un parteneriat de durata cu Romania iar reprezentantii institutiei financiare internationale vor fi incantati sa continue discutiile cu autoritatile de la Bucuresti pentru a ajuta la stabilizarea cadrului macroeconomic. mai mult
Miercuri, 31 Iulie 2013, ora 08:15
Ministrii Cabinetului Ponta discuta sambata, la Ministerul Finantelor Publice, cu misiunea Fondului Monetar International angajamentele care vor fi prevazute in Scrisoarea de intentie pentru noul acord al Romaniei cu institutia financiara internationala.
Discutiile au inceput in jurul orei 10.00, iar primii ministri care au participat la intalnirea cu delegatia FMI au fost ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructura de Interes National si Investitii Straine, Dan Sova, precum si prim-vicepresedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara /ASF/, Daniel Daianu.
De asemenea, reprezentantii ministerelor vor discuta si despre rectificarea bugetara programata pentru finele lunii iulie, la minister fiind prezent si ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea.
Ministrul Sanatatii a declarat, dupa intalnire, ca reprezentantii FMI sprijina reforma in sanatate si ca s-a ajuns la un acord in privinta unor aspecte.
"Am inteles ca doresc sa sprijine reforma in sanatate. Am cazut de acord asupra unor aspecte. Vom vedea care va fi forma finala", a spus Nicolaescu.
La randul sau, Daniel Daianu a precizat ca un nou acord este util in actualul context economic international.
"Un nou acord este extrem de util deoarece contextul economic international ramane extrem de complicat. Trebuie sa venim cu noi masuri de protectie.(...) Se discuta mult despre ce se intampla cu creditul bancar, cum pot fi ajutate IMM-urile, deoarece... mai mult
Sambata, 27 Iulie 2013, ora 16:31
O noua echipa a Fondului Monetar International (FMI) se va afla la Bucuresti in perioada 17-31 iulie 2013, pentru discutii asupra urmatorului program cu Romania.
"Oficialii FMI vor discuta cu autoritatile romane recentele evolutii economice si prioritatile reformelor economice. Va fi o misiune comuna a reprezentantilor Fondului Monetar International, Comisiei Europene si Bancii Mondiale care, pe langa intalnirile cu autoritatile, vor mai discuta si cu reprezentanti ai partidelor politice, ai sindicatelor, ai asociatiilor oamenilor de afaceri, ai bancilor precum si ai organizatiilor societatii civile", anunta, saptamana trecuta, noul reprezentat rezident al Fondului Monetar International pentru Romania si Bulgaria.
Misiunea FMI va fi condusa de Andrea Schaechter, care il inlocuieste pe Erik de Vrijer in functia de sef al misiunii Fondului Monetar International in Romania.
Concluziile intalnirilor vor fi prezentate la sfarsitul misiunii.
Vizita lui Lagarde
In perioada 15-16 iulie 2013, s-a aflat in Romania si directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Christine Lagarde, aceasta fiind la prima sa vizita la Bucuresti dupa numirea in functia de director al FMI, in luna iulie 2011.
Lagarde a anuntat marti, la o masa rotunda organizata la BNR, probabilitatea ca Romania sa semneze un nou acord de tip preventiv cu FMI.
"O tara decide daca este nevoie de un nou imprumut cu Fondul Monetar International. Oamenii politici se pun de acord daca un... mai mult
Miercuri, 17 Iulie 2013, ora 09:10
Presedintele Traian Basescu o primeste marti, de la ora 10,00, la Palatul Cotroceni, pe Christine Lagarde, directorul general al Fondului Monetar International (FMI), informeaza Administratia Prezidentiala.
Directorul general al Fondului Monetar International a ajuns luni la Bucuresti. Christine Lagarde a avut o intalnire cu premierul Victor Ponta luni dupa-amiaza, la Palatul Victoria.
Lagarde este la prima sa vizita la Bucuresti dupa numirea in functie, in luna iulie 2011. Dupa Romania, Christine Lagarde va vizita si Lituania, in 17 - 18 iulie.
"In timpul vizitelor, Christine Lagarde se va intalni cu oficiali si factori de decizie, precum si cu reprezentanti ai sectorului privat, ai societatii civile si mediului academic, pentru a discuta perspectivele economice actuale si provocarile care urmeaza pentru fiecare dintre cele doua tari", precizeaza FMI.
Institutia financiara arata ca in timpul vizitei la Bucuresti Christine Lagarde va sustine un discurs despre identificarea unei noi paradigme de crestere economica in regiune.
In ultimii 23 de ani au avut loc in Romania patru vizite oficiale ale directorilor generali ai Fondului Monetar International, trei dintre acestea fiind efectuate in perioada 1990 - 1996 de Michel Camdessus, iar in 2010 a fost in vizita Dominique Strauss-Kahn. mai mult
Marti, 16 Iulie 2013, ora 08:23
Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, si prim-viceguvernatorul Florin Georgescu au venit la Guvern, pentru a participa, alaturi de premierul Victor Ponta, la discutia cu directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Christine Lagarde.
Directorul general al FMI se afla in Romania, luni si marti, urmand sa sustina la Bucuresti un discurs despre identificarea unei "noi paradigme de crestere" economica in regiune.
Miercuri, o misiune a Fondului va veni la Bucuresti pentru discutii privind un nou acord de imprumut cu Romania.
Autoritatile au precizat anterior ca doresc ca noul acord sa fie incheiat pentru o perioada de doi ani.
Cel mai recent acord al Romaniei cu FMI si UE, in valoare de 5 miliarde de euro, a fost tratat de autoritatile romane ca preventiv, fara sa fie trase fonduri, dupa o intelegere de tip stand-byde circa 13 miliarde de euro semnata in 2009 si finalizata in 2011.
Ultimul acord a fost parafat in primavara anului 2011, in continuarea acordului inceput in 2009, si trebuia sa se incheie in martie 2013. Board-ul FMI a aprobat in martie cererea autoritatilor romane de extindere cu trei luni a acordului, pana la sfarstul lunii iunie, astfel incat Guvernul sa aiba timp sa reduca arieratele si sa adopte masuri de imbunattire a managementului companiilor de stat. mai mult
Luni, 15 Iulie 2013, ora 17:10
Directoarea Fondului Monetar International Christine Lagarde se va afla in 15 si 16 iulie in vizita in Romania, o tara pe care FMI o forteaza sa se vanda, comenteaza luni Slate.fr.
In toate sectoarele - posta, transport de marfuri, aeronautica, energie, sanatate - Romania este vanduta la pret redus. Solduri impuse de Fondul Monetar International pentru eficientizarea economiei tarii. "In curand nu vor mai exista prea multe lucruri romanesti in Romania", glumesc unii cu amaraciune la Bucuresti, potrivit site-ului citat.
Tara este de vanzare sau, mai exact, cel putin zece companii publice, pentru a sterge datoriile. In 2009, lovita de criza, Romania imprumuta 20 de miliarde de euro de la FMI, Bruxelles si Banca Mondiala pentru a nu se scufunda. Cresterea s-a redus cu 8,5 puncte procentuale, iar deficitul a urcat la 7,2% din PIB.
Totusi, economia Romaniei mergea destul de bine in urma cu cativa ani, cu o crestere anuala media de 6,3% intre 2002 si 2008. Cand Romania isi pregatea intrarea in UE (devenita efectiva in 2007), toti indicatorii erau buni. La 1 iulie 2010, presedintele de centru-dreapta Traian Basescu este obligat sa reduca salariile functionarilor cu 25% si pensiile cu 15%. Taxa pe valoare adaugata creste de la 19% la 24%. Circa 200.000 de functionari sunt disponibilizati in urmatorii doi ani. Un adevarat tratament de soc cerut in schimbul ajutorului de 20 de miliarde de euro.
In afara acestei politici de austeritate care dureaza de trei ani, troica a... mai mult
Luni, 15 Iulie 2013, ora 13:10
Directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Christine Lagarde, viziteaza Romania in perioada 15-16 iulie, aceasta urmand sa fie prima sa vizita la Bucuresti dupa numirea in functia de director al FMI, in luna iulie 2011.
In timpul vizitei, Christine Lagarde se va intalni cu oficiali si factori de decizie, precum si cu reprezentanti ai sectorului privat, ai societatii civile si mediului academic, pentru a discuta perspectivele economice actuale si provocarile care urmeaza.
Christine Lagarde va sustine un discurs despre identificarea unei noi paradigme de crestere economica in regiune, in cadrul conferintei "Eastern Europe and Romania: The Road Ahead".
In ultimii 23 de ani au avut loc patru vizite oficiale in Romania ale directorilor generali ai Fondului Monetar International (FMI), trei dintre acestea fiind efectuate in perioada 1990 - 1996 de Michel Camdessus, iar in 2010 a fost in vizita Dominique Strauss-Kahn.
Romania se pregateste de un nou acord cu FMI
Analistii se asteapta ca autoritatile romane sa foloseasca ocazia vizitei directorului general al FMI, Christine Lagarde, la Bucuresti pentru a anunta un nou acord stand-by cu Fondul, din care insa nu vor fi trasi bani, la fel ca in cazul precedentei intelegeri.
Premierul Victor Ponta a anuntat la inceputul lui iulie ca autoritatile din Romania au transmis scrisoarea de intentie privind un nou acord cu FMI si Comisia Europeana. Ponta a afirmat ca decizia de a avea un nou acord cu CE si... mai mult
Luni, 15 Iulie 2013, ora 09:05
Un nou acord preventiv cu FMI ar fi o strategie buna pentru Romania, avand in vedere sumele mari care trebuie restituite Fondului si privatizarea incipienta a unor companii, urmand sa permita BNR sa continue politica de relaxare monetara si sa impiedice deprecierea puternica a leului, sustin analistii Erste.
Acestia se asteapta ca autoritatile romane sa foloseasca ocazia vizitei directorului general al FMI, Christine Lagarde, la Bucuresti pentru a anunta un nou acord stand-by cu Fondul, din care insa nu vor fi trasi bani, la fel ca in cazul precedentei intelegeri. Lagarde se va afla la Bucuresti pe 15-16 iulie.
"Consideram ca autoritatile romane vor folosi aceasta ocazie pentru a anunta un nou acord stand-by preventiv cu FMI, acoperind o perioada de doi ani si avand ca obiectiv restructurarea companiilor de stat. Avand in vedere ca platile combinate ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR) si Ministerului Finantelor catre FMI ating un varf de 5 miliarde de euro pe an in 2013-2014, iar privatizarea companiilor de stat din energie si transporturi este in faza incipienta, un nou acord din care sa nu fie trasi bani este o strategie buna", se arata intr-o nota de cercetare a Erste Group.
BNR a redus saptamana aceasta dobanda de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, la 5%, iar un nou acord ar permite bancii centrale sa continue politica de relaxare monetara fara riscul unei deprecieri puternice a leului in raport cu euro. Taierea dobanzii de catre BNR a fost prima... mai mult
Vineri, 05 Iulie 2013, ora 16:33