Problemele economice generate de petrolul ieftin in tarile producatoare incep sa ingrijoreze profund conducerea Fondului Monetar International. Sefa FMI, Christine Lagarde, spune ca nu isi mai gaseste somnul din aceasta cauza.
Mai multe tari sunt in pericol de faliment ca urmare a dependentei lor de veniturile obtinute din vanzarea petrolului, iar expertii Fondului nu vad nicio sansa ca pretul barilului sa revina curand la o valoare ridicata, anunta CNN Money.
Criza profunda
Petrolul ieftin a dat alarma in majoritatea statelor care au o traditie in industria petroliera.
Arabia Saudita a recurs la adoptarea unei politici de austeritate pentru a diminua efectul pe care pretul petrolului il are asupra bugetului, iar alte state producatoare din zona Golfului Persic se confrunta cu aceeasi amenintare.
In acelasi timp, Rusia se pregateste de al doilea an de recesiune provocata de prabusirea neasteptata a pretului petrolului, iar alte tari, cu un nivel redus al veniturilor, sunt pe punctul de a se prabusi economic.
Acestea din urma sunt si cele mai alarmante cazuri pe care institutiile financiare internationale trebuie sa le gestioneze.
"Ma gandesc mult la Nigeria, de exemplu, unde 90% din exporturi si 60% din venituri sunt generate de productia de petrol. Este o tara care se confrunta cu probleme reale", a comentat Christine Lagarde.
Deja autoritatile de la Abuja au intocmit un plan prin care vor sa solicite imprumuturi in valoare totala de 9 miliarde de... mai mult
Marti, 02 Februarie 2016, ora 12:20
Economia mondiala se confrunta cu factori adversi puternici, in pofida scaderii preturilor petrolului si a cresterii mai rapide a economiei Statelor Unite, a avertizat joi directorul general al FMI, Christine Lagarde, transmite MarketWatch.
Lagarde a spus, intr-un discurs la Washington, ca multe tari inca au de suferit din cauza ritmului lent de dezvoltare, a somajului ridicat si a datoriilor excesive, si a cerut bancilor centrale sa adopte masuri de relaxare a politicilor monetare, transmite Mediafax.
Ea cere si guvernelor sa ia masuri fiscale sau reforme care stimuleaza cresterea economica si crearea de locuri de munca, cum ar fi proiectele de lucrari publice.
"Anul 2015 trebuie sa fie unul al actiunii", a spus Lagarde.
Declinul preturilor petrolului ofera posibilitatea cresterii taxelor in sectorul energiei, reducerii subventiilor acordate companiile energetice si folosirea fondurilor obtinute pentru sustinerea persoanelor defavorizate, a adaugat Sefa FMI.
Fondul Monetar International va publica saptamana viitoare estimari revizuite privind perspectivele economiei mondiale.
Banca Mondiala a redus in aceasta saptamana previziunile referitoare la economia globala, anticipand pentru acest an o crestere de 3%, in loc de ritmul de 3,4% anticipat in iunie 2014, din cauza perspectivelor dezamagitoare din zona euro, Japonia si unele state emergente, care anuleaza efectul pozitiv al scaderii preturilor petrolului. mai mult
Vineri, 16 Ianuarie 2015, ora 09:47
Prabusirea pretului petrolului va impulsiona economia globala, dar pentru statele producatoare de energie, precum Rusia, reprezinta un risc major, sustine sefa FMI, Christine Lagarde.
"Pe baza unui calcul net-net, scaderea (pretului petrolului - n.red.) este, cel mai probabil, buna pentru economia globala", a spus Lagarde, la o reuniune de la Washington, in primul sau comentariu despre declinul pretului petrolului din ultima luna, potrivit Bloomberg.
Dar pentru economia Rusiei, scaderea este o "amenintare semnificativa", care "se adauga la fragilitatea si vulnerabilitatea sa, iar liderii de la Kremlin stiu asta. Ramane de vazut ce reactie va fi".
Rusia recunoaste: E lovita drastic de sanctiuni si de prabusirea pretului ...citeste mai departe despre "Sefa FMI, despre pretul petrolului: Rusii au doar de pierdut - cine castiga" pe Ziare.com mai mult
Marti, 02 Decembrie 2014, ora 21:38
Aplicarea embargoului in iulie ar afecta puternic economia europeana, pretul barilului de petrol putand sa creasca pana la 400 de dolari, potrivit specialistilor.
"Ei isi dau cu stangul in dreptul. Economia Uniunii Europene, in loc sa fie ajutata prin toate masurile, e blocata de o problema care nu are treaba cu Uniunea Europeana. Problemele dintre SUA si Iran oricum se vor rezolva in timp, dar sa te bagi ca musca in lapte, cum a facut UE, mi se pare o gafa de proportii," a declara economistul Ionel Blanculescu pentru Business24, mentionand ca aceasta decizie trebuia negata "ieri".
Programele nucleare, adevarata problema
In contextul in care programele nucleare pe care le dezvolta ar putea transforma Iranul intr-o adevarata putere in acest domeniu, SUA a fortat impunerea unui embargo. Din cauza presiunilor Statelor Unite, Uniunea Europeana a decis sa urmeze si ea aceeasi reteta.
"De aici incepe marea problema si anume ca, UE cu toate ca beneficiaza de importurile de petrol din Iran, in mod semnificativ, 18% din total sau de cele din zona Golfului Persic, tari precum Grecia, Spania sau Italia depinzand capital de petrolul din aceasta zona, si confruntata fiind si cu criza datoriilor suverane, si-a dat acordul de principiu, la sfarsitul anului trecut, pentru instituirea embargoului asupra Iranului", afirma economistul Ionel Blanculescu.
Barilul de petrol, la 400 de dolari
Problema mai larga este data de controlul iranian asupra stramtorii Ormuz, culoar... mai mult
Luni, 23 Aprilie 2012, ora 12:13
Directoarea generala a Fondului Monetar International, Christine Lagarde, a avertizat marti in legatura cu o crestere a preturilor la petrol care ar afecta economia mondiala in caz de intrerupere a exporturilor de petrol iranian, relateaza canalul international de televiziune France 24.
''Ar fi in mod clar un soc pentru economie daca s-ar produce o intrerupere majora a exporturilor de petrol iranian. Aceasta ar provoca fara indoiala o crestere a preturilor pentru un anumit timp'', a declarat dna Lagarde intr-o conferinta de presa la New Delhi, adaugand: ''O crestere brusca si brutala a pretului petrolului ar avea consecinte serioase asupra economiei mondiale''.
FMI estimeaza ca o incetare a exporturilor Iranului ar putea provoca o crestere a pretului petrolului cu circa 20 % - 30 %, timp in care tarile dependente de ''aurul negru'' cauta alte surse de aprovizionare.
Teheranul, acuzat de occidentali ca vrea sa se doteze cu arma atomica si supus unor sanctiuni, a amenintat la sfarsitul lunii decembrie ca va inchide stramtoarea Ormuz, prin care trece 35 % din petrolul transportat pe cale maritima in lume. mai mult
Marti, 20 Martie 2012, ora 20:43
Directorul general al FMI, Christine Lagarde, considera ca economia mondiala nu mai este "pe marginea prapastiei", cu semne de stabilizare in zona euro si SUA, insa avertizeaza ca nivelul ridicat al datoriilor statelor dezvoltate si cresterea preturilor petrolului ameninta stabilitatea globala.
"Poate ca economia globala este pe o traiectorie de revenire, dar nu este prea mult spatiu de manevra si nu este loc pentru greseli", a declarat Lagarde la Beijing, la China Development Forum.
Lagarde a afirmat ca au inceput sa apara semne de stabilizare datorita masurilor luate in urma crizei financiare mondiale.
Ea considera ca indicatorii economici din SUA arata ceva mai bine, iar UE a facut un pas important spre rezolvarea crizei datoriilor de stat, prin aprobarea celui de-al doilea acord de asistenta externa pentru Grecia.
"Datorita acestor eforturi colective, economia mondiala a facut un pas inapoi de la marginea prapastiei si avem motive sa fim mai optimisti. Totusi, optimismul nu trebuie sa ne induca un sentiment fals de siguranta. Exista inca riscuri economice si financiare majore cu care trebuie sa ne confruntam", a avertizat directorul general al FMI.
Lagarde a facut referire la sistemul financiar fragil, afectat de nivelul ridicat al datoriei publice si private din tarile dezvoltate, ca principal risc pentru stabilitatea economica mondiala, notand ca necesarul de finantare si refinantare pentru acest an din sectorul public si sectorul bancar din zona euro... mai mult
Duminica, 18 Martie 2012, ora 14:45