Guvernele din zona euro au reusit joi noaptea, dupa peste sase ore de negocieri, sa ajunga la un acord indelung asteptat pentru reducerea datoriei Greciei, intr-un moment in care Atena se pregateste sa incheie in 20 august al treilea program de asistenta financiara, in valoare de 86 de miliarde de euro, informeaza publicatia britanica Financial Times (FT).
Acordul prevede prelungirea cu zece ani a scadentei unor imprumuturi de 96 de miliarde de euro din programul de asistenta financiara (aproximativ 40% din totalul pe care Grecia trebuie sa-l plateasca in urmatoarele decenii zonei euro) . Maturitatea creditelor a fost prelungita din 2023 pana in 2033. De asemenea, va fi majorata ultima transa din programul de ajutor pe care o va primi Grecia pentru ca tara sa-si construiasca rezerve de numerar necesare in urmatoarele luni.
La reuniunea de la Luxemburg, oficialii zonei euro au salutat "acordul istoric", dupa opt ani in care Grecia a beneficiat de trei programe de asistenta financiara pentru a evita intrarea in faliment si a suferit cea mai grava recesiune a oricarei economii europene din timpurile moderne.
"Este un moment exceptional. Criza elena se incheie in aceasta noapte la Luxemburg", a afirmat comisarul pentru afaceri economice si financiare, impozitare si vama, Pierre Moscovici.
Acordul era vital pentru a reasigura investitorii ca datoria Greciei este sustenabila, inainte ca Atena sa revina pe piete pentru a-si finanta cheltuielile.
"Grecia a trecut in... mai mult
Vineri, 22 Iunie 2018, ora 11:28
O reducere a valorii nominale a datoriei Greciei (haircut) nu este posibila conform reglementarilor din zona euro, a afirmat, marti, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, adaugand ca Berlinul vrea o finalizare rapida a evaluarii progreselor inregistrate de Atena in procesul de implementare a reformelor cerute de creditorii internationali in schimbul asistentei financiare.
Angela Merkel s-a intalnit, marti, cu directorul general al FMI, Christine Lagarde. Fondul Monetar International participa la al treilea pachet de asistenta financiara ce va fi acordat Greciei, in valoare de 85 miliarde de euro (93,79 miliarde de dolari), cu conditia ca ceilalti creditori sa reduca povara datoriei elenilor, transmit AP si Reuters.
Grecia, impinsa de FMI intr-o noua criza? Stenogramele care i-au infuriat pe oficialii de la Atena
Germania, desi a insistat ca FMI sa ia parte la programul de asistenta financiara, a anuntat ca o reducere a datoriei Greciei nu poate fi discutata pana cand Atena nu ...citeste mai departe despre "Datoriile Greciei vor fi sterse cu buretele? Ce spune Angela Merkel" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 06 Aprilie 2016, ora 10:54
FMI va participa la programul de salvare a Greciei daca va include restructurarea datoriilor si reforme guvernamentale indraznete, a declarat vineri directorul general al institutiei financiare, Christine Lagarde, precizand ca nu se pune problema reducerii directe a obligatiilor financiare.
Citeste toate stirile despre criza din Grecia
Lagarde a spus, intr-un interviu acordat postului francez de radio Europe 1, ca Fondul se va implica doar daca Guvernul elen se va angaja la reforme economice profunde si "o politica bugetara sanatoasa", relateaza Wall Stret Journal.
Ea a adaugat ca nu este posibila o solutie pentru Grecia fara o restructurare a datoriilor, cu toate ca un "haircut" direct (reducerea acestora - n.red.) nu este un subiect de discutie.
FMI insista cu reducerea datoriei Greciei: Categoric acordul nu e viabil altfel
Reducerea datoriilor poate fi realizata prin prelungirea perioadelor de maturitate si a perioadelor de gratie, precum si prin reducerea la maximum a ...citeste mai departe despre "FMI explica: Ce trebuie facut, de fapt, cu datoriile Greciei" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 17 Iulie 2015, ora 17:38
Fondul Monetar International ar putea participa la un pachet "complet" pentru a ajuta la redresarea economiei Greciei, pentru a face datoria tarii sustenabila si pentru a-i permite sa obtina finantare de pe pietele financiare, a afirmat vineri directorul general al FMI, Christine Lagarde.
Intrebata de postul francez de radio Europe 1 daca FMI va participa la cel de-al treilea pachet de asistenta financiara, in valoare de 86 de miliarde de euro pentru Grecia, Christine Lagarde a raspuns ca FMI vrea sa vada programul "complet" pentru Grecia si ce implica acesta. Atena are nevoie de o diminuare a poverii datoriei astfel incat acest pachet sa fie viabil, sustine oficialul FMI, transmit Bloomberg si Reuters.
Citeste toate stirile despre criza din Grecia
"Raspunsul este categoric nu", a raspuns Lagarde, cand a fost intrebata daca acordul este viabil.
"Acest pachet complet are doua parti: una care vizeaza reformarea semnificativa a economiei elene si cealalta care se refera la ...citeste mai departe despre "FMI insista cu reducerea datoriei Greciei: Categoric acordul nu e viabil altfel" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 17 Iulie 2015, ora 11:57
Grecia nu va beneficia de o perioada de gratie daca nu va plati datoria de aproape 1,6 miliarde de euro catre FMI, scadenta pe 30 iunie, a avertizat joi directorul general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde, presand astfel statul elen sa incheie acordul cu creditorii.
Cu ministrii de Finante din zona euro care se reunesc joi la Luxembourg, pe fondul negocierilor blocate, Lagarde ii ajuta pe oficialii europeni sa creasca presiunile asupra Greciei, pentru a-l forta pe premierul Alexis Tsipras sa acepte termenii acordului in schimbul ajutorului financiar, relateaza Bloomberg.
Tispras a declarat saptamana trecuta ca politicile FMI fata de Grecia au fost "criminale".
"Exista un termen, 30 iunie, cand Grecia trebuie sa faca plata. Nu exista o perioada de gratie", a spus Lagarde.
Programul de salvare in valoare de 240 de miliarde de euro, din care Grecia mai are de primit 7,2 miliarde de euro, se incheie pe 30 iunie, in aceeasi zi in care statul elen trebuie sa ...citeste mai departe despre "FMI ameninta Grecia: Nicio perioada de gratie daca nu platiti datoria" pe Ziare.com mai mult
Joi, 18 Iunie 2015, ora 17:43
Grecia trebuie sa respecte reglementarile zonei euro si nu poate solicita un tratament special pentru datoria sa, dupa victoria stangii radicale in alegerile de duminica, a afirmat directorul general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde, intr-un interviu acordat luni publicatiei 'Le Monde', transmite Reuters.
'Exista reglementari interne ale zonei euro care trebuie respectate. Nu putem face categorii speciale pentru o anumita tara', a declarat Christine Lagarde. Oficialul a adaugat ca Grecia inca trebuie sa adopte reforme structurale cuprinzatoare, cum ar fi colectarea taxelor si reducerea numarului de dosare restante in sistemul judiciar, potrivit Agerpres.
'Nu este o problema de masuri de austeritate, acestea sunt reforme profunde care au ramas de facut', a explicat seful FMI.
Saptamana trecuta, Christine Lagarde a avertizat Grecia ca vor exista consecinte in cazul restructurarii datoriei sale dupa alegerile legislative.
Partidul de stanga Syriza a anuntat ca va elimina masurile de austeritate impuse Greciei de creditorii internationali in conformitate cu planul de asistenta si, de asemenea, a cerut organizarea unei conferinte internationale pentru renegocierea termenilor datoriilor Greciei fata de alte state din zona euro. Liderul Syriza, Alexis Tsipras, a propus o conferinta similara cu reuniunea de la Londra din 1953, la care puterile Occidentale au redus cu 50% datoria Germaniei Federale.
Sub asistenta financiara a Uniunii Europene si... mai mult
Luni, 26 Ianuarie 2015, ora 14:07
Fondul Monetar International (FMI) admite, intr-un raport intern, ca a facut greseli majore in ultimii trei ani in ceea ce priveste gestionarea acordului de finantare externa incheiat cu Grecia, subestimand semnificativ impactul masurilor de austeritate asupra economiei, potrivit Wall Street Journal.
Intr-un document intern "strict confidential", FMI noteaza ca a subestimat semnificativ pagubele care aveau sa fie aduse economiei grecesti de masurile de austeritate prescrise guvernului. Grecia este in recesiune de sase ani.
Totodata, FMI admite ca si-a incalcat propriile reguli astfel incat datoria publica uriasa a Greciei sa para sustenabila si ca, in retrospectiva, tara nu respecta trei dintre cele patru criterii de calificare pentru finantare.
Raportul FMI subliniaza insa ca modul in care a fost abordata criza, in coordonare cu Uniunea Europeana, a castigat timp pentru a limita impactul asupra zonei euro.
In plus, oficiali FMI considera ca experienta acumulata in Grecia va ajuta in viitoare situatii de criza, iar institutia nu a avut alternative la momentul respectiv.
In ultimii trei ani, mai multi oficiali importanti din cadrul FMI, printre care si directorul executiv Christine Lagarde, au afirmat in repetate randuri ca nivelul datoriei de stat a Greciei este sustenabil, iar imprumuturile pot fi restituite integral si la timp.
Doi fosti oficiali ai FMI sustin ca seful biroului de avocatura din cadrul institutiei, Sean Hagan, a avertizat in repetate... mai mult
Joi, 06 Iunie 2013, ora 12:40
Zona euro, Fondul Monetar International (FMI) si Banca Centrala Europeana (BCE) vor sa ajunga luni la un acord pentru reducerea datoriei Greciei, o etapa prealabila pentru varsarea unei noi transe de ajutor vitala pentru autoritatile de la Atena, transmite AFP.
Ministrii de finante din zona euro s-au reunit luni la pranz, la Bruxelles, pentru a treia oara in ultimele doua saptamani, in prezenta directorului general al FMI, Christine Lagarde, si a presedintelui BCE, Mario Draghi.
"Grecia a facut ceea ce trebuia sa faca, acum este randul Eurogrupului si al FMI sa-si faca datoria", a declarat luni comisarul european pentru afaceri economice si euro, Olli Rehn. "Este esential sa putem lua o decizie in aceasta zi cu privire la varsarea unei transe de minim 31,2 miliarde de euro pentru Atena", a adaugat comisarul european.
"Un acord este practic finalizat, mai raman de parcurs cativa centimetri", a declarat, la randul sau, ministrul francez de finante, Pierre Moscovici. "Daca toata lumea este rezonabila, o vom putea face destul de repede", a mai spus Moscovici.
Ministrii de finante din zona euro au discutat deja prin telefon sambata in incercarea de a-si aplana diferentele. Printre altele, zona euro si FMI au opinii diferite cu privire la mijloacele de reducere a datoriei grecesti care in 2014 ar urma sa atinga 190% din PIB, un nivel considerat nesustenabil.
FMI este in favoarea stergerii unei parti din datoria Greciei fata de creditorii privati, pe baza... mai mult
Luni, 26 Noiembrie 2012, ora 18:28
Zona euro risca "sa aiba un deceniu pierdut" daca nu actioneaza rapid pentru a combate criza datoriilor, a afirmat Christine Lagarde, sedul FMI.
"Daca nu exista o solutie rapida, globala si colectiva, foarte curand zona euro - si nu sunt singura care o spun chiar daca poate ca sunt prima (sa o spun public) - risca sa aiba un deceniu pierdut", a declarat, vineri, directoarea Fondului Monetar International (FMI), Christine Lagarde, intr-un interviu la postul brazilian de televiziune Globo News.
Directoarea FMI a adaugat ca pietele vad "zona euro ca pe o zona economica" si ca "a imprumuta Grecia sau Germania" nu face nicio diferenta pentru ele.
Potrivit dnei Lagarde, "riscul de contagiune de care toate tarile /europene/ se tem, este acum un lucru concret".
Directoarea FMI, numita in post in luna iulie, a incheiat joi in Brazilia primul sau turneu in America Latina dupa ce a vizitat Peru si Mexic, aminteste AFP. mai mult
Sambata, 03 Decembrie 2011, ora 09:38