Summit-ul Uniunii Europene de pe 18-19 octombrie va fi unul crucial, in conditiile in care liderii europeni au opinii divergente cu privire la solutiile care ar trebui sa rezolve criza zonei euro.
Dupa ce a primit vineri Premiul Nobel pentru Pace, Uniunea Europeana trebuie sa dovedeasca in continuare ca este capabila sa tina sub control problemele care afecteaza foarte grav Spania si Grecia, dar si restul tarilor membre UE.
Grecia trebuie sa dovedeasca ca merita noua transa din ajutorul trocii
In timp ce sindicatele Greciei se pregatesc pentru o noua greva generala de 24 de ore pe 18 octombrie, guvernul elen trebuie sa arate troicii FMI-BCE-CE ca este pregatit sa puna in aplicare reformele cerute de aceasta.
Guvernul de la Atena doreste sa primeasca o noua transa a planului de salvare de 130 de miliarde, pe care l-a accesat iarna trecuta.
Grecia are nevoie stringenta de transa de 31,5 miliarde de euro pentru a incepe sa-si ramburseze datoria interna de opt miliarde de euro si sa asigure recapitalizarea bancilor elene, premierul Antonis Samaras declarand ca tara sa nu poate rezista dupa luna noiembrie fara ajutor.
FMI: Grecia are nevoie de 2 ani pentru a-si reveni
Problema Greciei ramane controversata. Christine Lagarde a sustinut la Tokyo, in cadrul adunarii anuale a membrilor FMI din perioada 9-14 octombrie, ca elenii ar trebui sa primeasca un ragaz de inca doi ani pentru a-si rezolva problemele, precum si o posibila noua restructurare a... mai mult
Luni, 15 Octombrie 2012, ora 12:10
Directoarea Fondului Monetar International Christine Lagarde i-a indemnat pe europeni sa dea cat mai rapid un semnal puternic al "vointei lor colective de a-si consolida uniunea monetara", intr-o interventie, sambata, inaintea alegerilor legislative din Grecia, cruciale pentru euro.
"Intr-un termen foarte scurt, poate mai putin de trei luni, este necesar ca europenii, in special cei din cadrul zonei euro, sa dea semnale puternice privind vointa lor colectiva de a-si consolida uniunea monetara", a declarat Lagarde pentru cotidianul francez Liberation.
"Ceea ce este necesar este o hotarare colectiva de a avansa catre o etapa puternica a constructiei zonei euro", a subliniat ea.
In opinia sefei Fondului Monetar International (FMI), este necesar sa se "depaseasca uniunea monetara, pentru a fi puse in comun politici bugetare, insotite totodata de instrumente de supervizare a sectorului financiar in sens larg si de mecanisme de solutionare a crizelor bancare".
Este necesar ca "totul (sa fie plasat) sub o autoritate a zonei euro si nu a bancilor centrale nationale", a subliniat ea, evocand crearea unei "Trezorerii Europene" si unei "Agentii de Trezorerie euro privind datoria ansamblului zonei" euro.
"Acest lucru nu poate fi facut de pe o zi pe alta", recunoaste Lagarde, "dar este importanta afirmarea acestui principiu colectiv", in opinia sa. "Toate tarile din zona euro trebuie sa acepte o comunitate bugetara, bancara si financiara, in care hotararile sa fie luate... mai mult
Sambata, 16 Iunie 2012, ora 16:45
Liderii europeni trebuie sa fie pregatiti sa recapitalizeze bancile in eventualitatea iesirii Greciei din zona euro si sa asigure finantare Spaniei pentru a preveni colapsul economic al tarii, a declarat presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoellick.
Daca Grecia se va retrage din zona euro si liderii europeni nu vor actiona decisiv pentru sprijinirea bancilor, criza rezultata ar putea impinge intreg continentul intr-o "zona periculoasa", scrie Zoellick intr-un editorial publicat de Financial Times.
"Liderii zonei euro trebuie sa fie pregatiti, psihologic si prin Mecanismul European de Stabilitate (MES), sa recapitalieze bancile. In zona euro, garantiile asigurate la nivelul statelor membre nu vor fi suficiente, vor fi de ajuns numai garantii la nivelul intregii regiuni. Liderii europeni sunt departe de a fi pregatiti pentru aceasta situatie", avertizeaza Zoellick.
Soarta Greciei se decide pe 17 iunie
Alegerile generale din Grecia programate pentru 17 iunie ar putea decide daca statul ramane sau pleaca din zona euro, in functie de rezultatul obtinut de partidele care se opun masurilor de austeritate convenite in acordul de finantare externa cu UE si FMI.
Joi, Comisia Europeana a indicat ca nu este posibil ca bancile din zona euro sa fie recapitalizare direct prin MES, insa afirmatia pare sa contrazita un document publicat miercuri tot de Executivul UE, noteaza Reuters.
Zoellick, al carui mandat la sefia BM se va incheia la 30 iunie, a adaugat ca simple... mai mult
Vineri, 01 Iunie 2012, ora 12:04
Pe masura ce criza datoriilor suverane se adanceste, FMI este pus in situatia de a-si revizui atitudinea, scrie Business Insider .Directorul FMI, Christine Lagarde a facut un apelpentru recapitalizarea sistemului bancar din Europa aflat in stare de faliment.
Reactia oficialilor la acest apel nu a fost una tocmai potrivita, sustin economistii internationali.
Oficialii europeni au precizat ca sistemul bancar se afla intr-o situatie buna, "e nevoie doar de lichiditate".
Reactia acestora, spun analistii, ar trebui sa atraga atentia FMI, institutie care trebuie sa renunte la a mai fi sensibila fata de Europa.
Pana acum, Fondul Monetar International a sprijinit fiecare noua initiativa europeana pentru a salva tarile supraindatorate de la periferia zonei euro, oferind mai mult de 100 de miliarde de dolari catre Grecia, Portugalia si Iralnda.
Din pacate, FMI nu risca doar banii membrilor sai ci si credibilitatea institutiei.
Cu un an in urma, la reuniunea anuala a FMI de la Washington, oficialii Fondului precizau ca situatia tulbure cu care se confrunta Europa nu era decat o "furtuna intr-o cana cu apa".
FMi incerca astfel sa convinga invetsitorii ca datoria din zona euro era solida ca o stanca.
Chiar si in cazul Greciei, FMI a sustinut cu tarie ca datoria statului elen nu reprezinta un motiv de ingrijorare.
Cu toate acestea, niciuna din promisunile Fondului nu s-au adeverit.
Criza datoriilor suverane din Europa s-a adancit in timp, iar Grecia a devenit principala problema a... mai mult
Vineri, 02 Septembrie 2011, ora 17:27
Un grup de lideri europeni au creat in ultima parte a anului 2008, la scurt timp dupa falimentul Lehman Brothers, o comisie secreta insarcinata cu elaborarea unui plan care sa salveze de la destramare zona euro si prin care sa fie evitat default-ul unuia dintre cele 16 state, potrivit WSJ citat de Mediafax."Comisia era atat de secreta incat a fost poreclita «grupul care nu exista»", scrie Wall Street Journal, in urma unei investigatii in timpul careia au fost intervievate zeci de surse oficiale din Uniunea Europeana.
"Conclava", a carei existenta nu a fost dezvaluita pana acum, nu convenise inca o strategie la sfarsitul anului trecut, cand Grecia deja se afla in dificultate si unii analisti incepusera deja sa faca prognoze pesimiste si sa prevesteasca sfarsitul zonei euro.
In martie 2009, Xavier Musca, oficial al Trezoreriei Frantei, se pregatea sa se retraga din functia de presedinte al Comitetului Economic si Financiar, for influent de tehnocrati care administreaza politica economica a UE. Intr-o intalnire cu succesorul sau, austriacul Thomas Wieser, Musca ii preda acestuia portofoliul, explicand detaliile "job-ului".
La sfarsitul unei lungi liste de raspunderi si indatoriri, Musca a adaugat ca, "din intamplare, exista un grup care nu exista". Comisia secreta, coordonata de presedintele Comitetului Economic si Financiar, s-a intalnit constant din noiembrie 2008, pentru a elabora un plan de evitare a unei crize nationale in zona euro.
Printre membrii grupului... mai mult
Duminica, 26 Septembrie 2010, ora 23:29