Economia zonei euro ar urma sa isi revina in acest an, cu conditia ca restrictiile destinate combaterii pandemiei de coronavirus sa fie ridicate pana la finele lunii martie, iar vaccinurile sa fie distribuite, a declarat miercuri presedintele Bancii Centrale Europene, Christine Lagarde, transmite Agerpres.
Luna trecuta, BCE prognoza ca Produsul Intern Brut al zonei euro ar urma sa inregistreze un avans de 3,9% in acest an, dupa o contractie de 7,3% in 2020.
Insa inmultirea cazurilor de infectie cu COVID-19, introducerea de noi restrictii in tari precum Germania si Franta, precum si un debut lent al campaniilor de vaccinare, pun sub semnul intrebarii scenariul de baza al BCE, la doar doua saptamani de de la inceputul anului 2021.
Miercuri, Christine Lagarde a spus ca mizeaza in continuare pe avansul prognozat de BCE, adaugand insa ca exista unele conditii. "Cred ca ultimele noastre prognoze din luna decembrie sunt in continuare foarte clar plauzibile", a declarat Christine Lagarde la o conferinta organizata de Reuters Next. "Prognoza noastra este conditionata de ridicarea masurilor de izolare pana la finele primului trimestru", a spus Lagarde.
Presedintele BCE a recunoscut ca debutul campaniilor de vaccinare a fost unul dificil, adaugand ca acesta este un risc care va fi urmarit de BCE. "Ceea ce ar fi un motiv de ingrijorare este daca dupa finalul primului trimestru, statele membre ar avea nevoie in continuare de masuri de izolare si daca, de exemplu, programele... mai mult
Miercuri, 13 Ianuarie 2021, ora 13:55
La eveniment vor participa Andrea Schaechter, negociatorul-sef pentru Romania al FMI, si Guillermo Tolosa, reprezentantul rezident al FMI pentru Romania si Bulgaria.
Christine Lagarde, directorul general al Fondului Monetar International (FMI), a declarat, recent, intr-o conferinta la Banca Nationala a Romaniei (BNR) ca Fondul Monetar International are un parteneriat de durata cu Romania iar reprezentantii institutiei financiare internationale vor fi incantati sa continue discutiile cu autoritatile de la Bucuresti pentru a ajuta la stabilizarea cadrului macroeconomic. mai mult
Miercuri, 31 Iulie 2013, ora 08:15
Un nou acord cu FMI are in vedere doar capacitatea Romaniei de a se imprumuta mai ieftin, iar relatia pe care vrem sa o innoim cu FMI va intarzia si mai mult trecerea Romaniei spre o cale activa de dezvoltare, a declarat analistul economic Mircea Cosea intr-un interviu acordat Business24.
In opinia sa, Romania este un stat capturat de interese de grup si interese mafiote.
Potrivit afirmatiilor lui Christine Lagarde, economia Romaniei ar trebui alimentata nu doar de exporturi, ci si de consum si investitii. Usor de zis, greu de facut. Poate reprezenta directia sugerata de FMI un impuls suficient de puternic pentru o revigorare a creditarii?
E greu de spus pentru ca doamna Lagarde sustine una si in realitate face alta. Cerintele pe care FMI le are, relativ la Romania, privind restructurarile, privind tot ceea ce inseamna privatizare, sunt inca masuri care nu au nimic de-a face cu relansarea economica.
Este foarte greu sa te bazezi pe consum, atat timp cat nu ai o crestere a veniturilor, atat timp cat nu poti sa controlezi inflatia si somajul, atat timp cat nu poti sa reduci importul de produse vitale. Acestea sunt lucruri care suna frumos, dar in politica economica sunt greu de realizat in Romania, care inca nu si-a gasit nici un fel de orientare spre o relansare economica adevarata.
Care sunt domeniile economice cheie ale Romaniei pe care Guvernul ar trebui sa se concentreze pentru atragerea de investitii?
Este foarte greu de spus, pentru ca directiile... mai mult
Joi, 18 Iulie 2013, ora 08:05
Presedintele Traian Basescu o primeste marti, de la ora 10,00, la Palatul Cotroceni, pe Christine Lagarde, directorul general al Fondului Monetar International (FMI), informeaza Administratia Prezidentiala.
Directorul general al Fondului Monetar International a ajuns luni la Bucuresti. Christine Lagarde a avut o intalnire cu premierul Victor Ponta luni dupa-amiaza, la Palatul Victoria.
Lagarde este la prima sa vizita la Bucuresti dupa numirea in functie, in luna iulie 2011. Dupa Romania, Christine Lagarde va vizita si Lituania, in 17 - 18 iulie.
"In timpul vizitelor, Christine Lagarde se va intalni cu oficiali si factori de decizie, precum si cu reprezentanti ai sectorului privat, ai societatii civile si mediului academic, pentru a discuta perspectivele economice actuale si provocarile care urmeaza pentru fiecare dintre cele doua tari", precizeaza FMI.
Institutia financiara arata ca in timpul vizitei la Bucuresti Christine Lagarde va sustine un discurs despre identificarea unei noi paradigme de crestere economica in regiune.
In ultimii 23 de ani au avut loc in Romania patru vizite oficiale ale directorilor generali ai Fondului Monetar International, trei dintre acestea fiind efectuate in perioada 1990 - 1996 de Michel Camdessus, iar in 2010 a fost in vizita Dominique Strauss-Kahn. mai mult
Marti, 16 Iulie 2013, ora 08:23
Directoarea Fondului Monetar International Christine Lagarde se va afla in 15 si 16 iulie in vizita in Romania, o tara pe care FMI o forteaza sa se vanda, comenteaza luni Slate.fr.
In toate sectoarele - posta, transport de marfuri, aeronautica, energie, sanatate - Romania este vanduta la pret redus. Solduri impuse de Fondul Monetar International pentru eficientizarea economiei tarii. "In curand nu vor mai exista prea multe lucruri romanesti in Romania", glumesc unii cu amaraciune la Bucuresti, potrivit site-ului citat.
Tara este de vanzare sau, mai exact, cel putin zece companii publice, pentru a sterge datoriile. In 2009, lovita de criza, Romania imprumuta 20 de miliarde de euro de la FMI, Bruxelles si Banca Mondiala pentru a nu se scufunda. Cresterea s-a redus cu 8,5 puncte procentuale, iar deficitul a urcat la 7,2% din PIB.
Totusi, economia Romaniei mergea destul de bine in urma cu cativa ani, cu o crestere anuala media de 6,3% intre 2002 si 2008. Cand Romania isi pregatea intrarea in UE (devenita efectiva in 2007), toti indicatorii erau buni. La 1 iulie 2010, presedintele de centru-dreapta Traian Basescu este obligat sa reduca salariile functionarilor cu 25% si pensiile cu 15%. Taxa pe valoare adaugata creste de la 19% la 24%. Circa 200.000 de functionari sunt disponibilizati in urmatorii doi ani. Un adevarat tratament de soc cerut in schimbul ajutorului de 20 de miliarde de euro.
In afara acestei politici de austeritate care dureaza de trei ani, troica a... mai mult
Luni, 15 Iulie 2013, ora 13:10
Directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Christine Lagarde, viziteaza Romania in perioada 15-16 iulie, aceasta urmand sa fie prima sa vizita la Bucuresti dupa numirea in functia de director al FMI, in luna iulie 2011.
In timpul vizitei, Christine Lagarde se va intalni cu oficiali si factori de decizie, precum si cu reprezentanti ai sectorului privat, ai societatii civile si mediului academic, pentru a discuta perspectivele economice actuale si provocarile care urmeaza.
Christine Lagarde va sustine un discurs despre identificarea unei noi paradigme de crestere economica in regiune, in cadrul conferintei "Eastern Europe and Romania: The Road Ahead".
In ultimii 23 de ani au avut loc patru vizite oficiale in Romania ale directorilor generali ai Fondului Monetar International (FMI), trei dintre acestea fiind efectuate in perioada 1990 - 1996 de Michel Camdessus, iar in 2010 a fost in vizita Dominique Strauss-Kahn.
Romania se pregateste de un nou acord cu FMI
Analistii se asteapta ca autoritatile romane sa foloseasca ocazia vizitei directorului general al FMI, Christine Lagarde, la Bucuresti pentru a anunta un nou acord stand-by cu Fondul, din care insa nu vor fi trasi bani, la fel ca in cazul precedentei intelegeri.
Premierul Victor Ponta a anuntat la inceputul lui iulie ca autoritatile din Romania au transmis scrisoarea de intentie privind un nou acord cu FMI si Comisia Europeana. Ponta a afirmat ca decizia de a avea un nou acord cu CE si... mai mult
Luni, 15 Iulie 2013, ora 09:05
ING Bank si-a redus prognoza de crestere economica a Romaniei pentru acest an la 0,5%, de la 0,8%, pe fondul anului agricol mai slab.
Analistii bancii cred ca economia locala a scazut in trimestrul trei din 2012 din cauza recoltei proaste. Totodata, consumul nu da semne ca si-ar reveni rapid, iar exporturile au continuat sa scada in prima parte a trimestrului trei.
In acest conditii, ING Bank Romania si-a redus estimarea pentru cresterea economica a Romaniei in 2012 la 0,5%, de la 0,8%. Totodata, a fost redusa si prognoza pentru 2013 la 1,6%, de la 2,5%. Guvernul mizeaza pe un avans de peste 1% in acest an.
Pe de alta parte, ING Bank Romania estimeaza ca leul se va deprecia la 4,65 lei pentru un euro la sfarsitul anului, pe fondul presiunilor generate de alegerile parlamentare din decembrie. Deprecierea leului la minime istorice va afecta si moralul consumatorilor.
Guvernul si-a redus prognoza de crestere economica pentru acest an, de la 1,5% la 1,2% din PIB.
Guvernul reduce din nou prognoza de crestere economica pentru 2012
Economia Romaniei a inregistrat o crestere de 1,2% pe serie bruta si de 1,7% pe serie ajustata sezonier in trimestrul al doilea din acest an, comparativ cu perioada similara a anului trecut.
Fondul Monetar International va revizui in scadere estimarile referitoare la cresterea economiei mondiale, care vor fi anuntate oficial pe 9 octombrie, la Tokyo, a anuntat luni directorul general al institutiei, Christine Lagarde. mai mult
Marti, 25 Septembrie 2012, ora 15:44
FMI va reduce substantial previziunile sale de crestere economica globala in 2012, spune Olivier Blanchard, economisul-sef al FMI. Media cresterii globale va fi de 3-4%, in timp ce Europa este aproape de zero, in acest moment, estimeaza oficialul.
"Nu pot sa numesc o cifra, dar este vorba de o reducere substantiala", a declarat Blanchard, intr-un interviu acordat Bloomberg.
Declaratiile vin la doar cateva zile dupa ce Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI, isi exprima increderea in puterea de crestere economica a tarii noastre.
Media cresterii la nivel global va fi probabil "nu foarte departe" de 3-4 procente, spune Blanchard, adaugand ca Europa este aproape de zero, in acest moment.
FMI si-a redus deja, in luna septembrie, estimarile de crestere la nivel global in 2012 cu 4 procente si a avertizat ca vor exista repercursiuni severe daca Europa nu va reusi sa controleze criza datoriilor suverane.
Romania, increzatoare in puterea ei de crestere economica
Mihai Tanasescu, reprezentantul FMI in Romania, declara, in urma cu doar cateva zile, ca 2012 va fi un an "al incercarilor", intrucat evenimentele de la nivel international vor avea un impact mare asupra economiei din Romania. In acelasi timp, el s-a aratat increzator in puterea de crestere economica a tarii in 2012.
Mai mult, Romania nu va apela la banii imprumutati de la FMI in 2012 pentru ca nu are probleme de finantare in acest moment, putandu-se finanta singura de pe piata interna, a... mai mult
Duminica, 08 Ianuarie 2012, ora 09:21
Este oficial: economia Romaniei a crescut cu 4,4% comparativ cu perioada similara a anului trecut, inregistrand astfel cele mai mari cresteri din ultimii trei ani, date care confirma si declaratiile presedintelui Basescu.
In opinia economistului Mircea Cosea, cresterea economica din cel de-al treilea trimestru reprezinta un trend pozitiv, insa influentat de doua elemente: recolta agricola si o oarecare revigorare a pietelor din Vest, care a ajutat productia industriala si exportul.
"Cred ca si trimestrul IV va avea un trend pozitiv, dar trebuie atrasa atentia asupra nivelului foarte mic al cresterii, ceea ce inseamna ca noi inca nu am recuperat pierderea pe care am avut-o dupa 2007-2008. Potrivit calculelor mele, cresterea pe trimestrul patru va fi in jur de 1,2-1,4%", a declarat pentru Business24 Mircea Cosea.
In opinia acestuia, autoritatile romane ar fi putut alege o crestere economica zero pentru 2012, ceea ce ar fi fost o varianta favorabila pentru stabilizarea si consolidarea bugetara.
"Daca am fi mers pe crestere economica zero, ar fi fost un progres din punctul de vedere al stabilizarii si al consolidarii bugetare, insa riscam sa nu iesim din recesiune in mod statistic.
Pariul politic, cu iz electoral pe care Guvernul l-a facut, a fost ca anul 2011 sa fie anul iesirii din recesiune", a mai spus economistul.
Fostul secretar de stat in ministerul de Finante, actual vice-presedinte al PNL, Dan Radu Rusanu, este sceptic cu privire la asa-zisa veste... mai mult
Marti, 15 Noiembrie 2011, ora 23:00