Economia zonei euro ar urma sa isi revina in acest an, cu conditia ca restrictiile destinate combaterii pandemiei de coronavirus sa fie ridicate pana la finele lunii martie, iar vaccinurile sa fie distribuite, a declarat miercuri presedintele Bancii Centrale Europene, Christine Lagarde, transmite Agerpres.
Luna trecuta, BCE prognoza ca Produsul Intern Brut al zonei euro ar urma sa inregistreze un avans de 3,9% in acest an, dupa o contractie de 7,3% in 2020.
Insa inmultirea cazurilor de infectie cu COVID-19, introducerea de noi restrictii in tari precum Germania si Franta, precum si un debut lent al campaniilor de vaccinare, pun sub semnul intrebarii scenariul de baza al BCE, la doar doua saptamani de de la inceputul anului 2021.
Miercuri, Christine Lagarde a spus ca mizeaza in continuare pe avansul prognozat de BCE, adaugand insa ca exista unele conditii. "Cred ca ultimele noastre prognoze din luna decembrie sunt in continuare foarte clar plauzibile", a declarat Christine Lagarde la o conferinta organizata de Reuters Next. "Prognoza noastra este conditionata de ridicarea masurilor de izolare pana la finele primului trimestru", a spus Lagarde.
Presedintele BCE a recunoscut ca debutul campaniilor de vaccinare a fost unul dificil, adaugand ca acesta este un risc care va fi urmarit de BCE. "Ceea ce ar fi un motiv de ingrijorare este daca dupa finalul primului trimestru, statele membre ar avea nevoie in continuare de masuri de izolare si daca, de exemplu, programele... mai mult
Miercuri, 13 Ianuarie 2021, ora 13:55
Europa trebuie sa distribuie rapid banii din fondul de relansare a economiei, dotat cu 750 miliarde de euro, si de asemenea ar trebui sa dezbata crearea unui instrument bugetar permanent pentru zona euro, a declarat presedintele Bancii Centrale Europene, Christine Lagarde, intr-un interviu pentru cotidianul francez Le Monde, preluat de Reuters.
Liderii europeni nu au reusit inca sa ajunga la un acord cu privire la schema pe mai multi ani, care include atat granturi cat si imprumuturi, denumita "Next Generation EU", crescand riscul ca banii sa nu ajunga la timp pentru tarile cele mai afectate.
"Obiectivul Comisiei este sa poata distribui aceste fonduri la inceputul lui 2021, iar acest calendar trebuie respectat", a avertizat Christine Lagarde. "Avem nevoie de asemenea de progrese rapide pe partea politica, in special cu privire la adoptarea masurilor de catre parlamentele nationale", a adaugat presedintele BCE.
Lagarde a mai spus ca fondurile din planul de relansare trebuie tintite pentru a putea sustine transformarea economiei. "Daca nu sunt tintite, daca se vor pierde in labirintul administrativ, si nu vor sustine reorientarea economiei reale din tarile noastre spre mai mult digital si mai mult verde, atunci vom rata o oportunitate istorica pentru a face o schimbare reala", a apreciat presedintele BCE, intr-un moment in care negocierile cu privire la acest plan exceptional de relansare au intrat in blocaj la Parlamentul European, in special cu privire la... mai mult
Luni, 19 Octombrie 2020, ora 10:03
Banca Centrala Europeana a anuntat vineri, 2 octombrie 2020, ca va incepe sa experimenteze o versiune digitala a monedei euro. In paralel va organiza o consultare publica inainte de a introduce aceasta tehnologie.
"Moneda euro apartine europenilor, iar misiunea noastra este de a fi gardianul acesteia", a declarat presedintele BCE, Christine Lagarde. "Europenii recurg tot mai mult la mijloace digitale atunci cand cheltuiesc, economisesc si investesc. Rolul nostru este de a asigura increderea in moneda. Aceasta inseamna garantarea adaptarii euro la era digitala. Ar trebui sa fim pregatiti sa emitem o moneda euro digitala, daca va fi necesar", a adaugat Lagarde.
BCE a subliniat ca o moneda euro digitala ar reprezenta o forma electronica de bani ai bancii centrale, care ar fi accesibila tuturor cetatenilor si firmelor, precum bancnotele, dar in format digital, pentru efectuarea platilor zilnice intr-un mod rapid, usor si sigur. Aceasta ar completa numerarul, fara a-l inlocui. Eurosistemul va continua, in orice caz, sa emita numerar.
Institutia de la Frankfurt precizeaza ca Eurosistemul va initia un dialog amplu cu cetatenii, mediul academic, sectorul financiar si autoritatile publice pentru a evalua in detaliu nevoile acestora, precum si avantajele si dificultatile pe care acestia se asteapta ca emiterea euro digital sa le genereze. O consultare publica va fi lansata la data de 12 octombrie. BCE a precizat ca, in paralel, va fi initiata o faza de experimentare, fara a... mai mult
Vineri, 02 Octombrie 2020, ora 11:48
Cresterea economica ramane slaba in zona euro, a afirmat luni noul presedinte al Bancii Centrale Europene, Christine Lagarde, fara a spune daca ia in considerare noi stimulente si sustinand ca masurile luate de predecesorul ei sprijina economia, transmit AP si Reuters.
Lagarde a declarat, la prima sa audiere in Parlamentul European, ca firmele din industrie au fost cele mai afectate "de incertitudinile si incetinirea" economiei mondiale, care au redus cererea de bunuri de la firmele din zona euro, dar consumul, datorita masurilor de stimulare ale BCE, sprijina avansul economiei.
Noul sef al BCE le-a cerut parlamentarilor sa-i acorde timp pentru a se pune la punct cu noul sau loc de munca si pentru a remodela politica monetara a Bancii Centrale Europene.
"Incerc, intr-adevar, sa invat limba germana, dar de asemenea incerc sa invat limbajul Bancii Centrale. Deci, aveti rabdare cu mine, aratati putina ingaduinta, nu-mi interpretati vorbele, daca pot spune asa", a afirmat Lagarde.
Oficialul a adaugat ca intentioneaza sa revizuiasca tinta de inflatie a BCE si modul in care se realizeaza acest obiectiv, dar a precizat ca o revizuire strategica va lua probabil timp.
Lagarde a reafirmat angajamentul BCE de a atinge tinta de inflatie in pofida cresterii economice slabe din zona euro si de peste hotare.
Rata anuala a inflatiei in zona euro a urcat la 1% in noiembrie, de la 0,7% in octombrie, arata o estimare preliminara publicata vineri de Oficiul European de... mai mult
Luni, 02 Decembrie 2019, ora 21:00
Este responsabilitatea Bancii Centrale Europene sa mentina stabila valoarea monedei euro si sa o faca un mijloc sigur de plata, a afirmat miercuri noul presedinte al BCE, Christine Lagarde, transmite Reuters.
"Asadar, este de datoria noastra sa sporim si sa sustinem aceasta incredere - garantand ca bancnotele sunt sigure, sistemele de plati sunt robuste si valoarea monedei euro este stabila", a declarat Lagarde inainte de a semna noile bancnote euro, in cadrul unei ceremonii oficiale.
Moneda euro a implinit, la 1 ianuarie 2019, varsta de 20 de ani, o perioada in care s-a impus pe pietele financiare si a supravietuit marii crize mondiale. Lansarea euro a stimulat de asemenea comertul intra-comunitar. Euro este a doua cea mai utilizata moneda la nivel mondial, chiar daca ramane mult in urma dolarului american. mai mult
Miercuri, 27 Noiembrie 2019, ora 14:53
Christine Lagarde a obtinut, marti, la Strasbourg, sprijinul Parlamentului European pentru numirea in functia de presedinte al Bancii Centrale Europene (BCE), indica un comunicat de presa al PE.
Eurodeputatii au aprobat cu 394 de voturi pentru, 206 impotriva si 49 de abtineri recomandarea de numire a Christinei Lagarde la conducerea Bancii Centrale Europene.
Parlamentul European emite un aviz fara caracter obligatoriu asupra numirii in functie a presedintelui Bancii Centrale Europene, decizia finala fiind luata de catre Consiliul European. Christine Lagarde il va inlocui pe Mario Draghi la conducerea BCE incepand cu 1 noiembrie.
Anterior votului, eurodeputatii au dezbatut in plen candidatura Christinei Lagarde din perspectiva capacitatii sale de a ocupa aceasta functie. Candidatura va fi inclusa pe agenda summitului UE din 17-18 octombrie.
In varsta de 63 de ani, Christine Lagarde va avea sarcina dificila de fi succesorul italianului Mario Draghi, care a facut istorie la BCE prin introducerea mai multor instrumente necesare pentru protejarea monedei unice si sustinerea economiei regiunii. In acest sens, intentia exprimata de Lagarde de a "ajunge la un consens" in cadrul Consiliului guvernatorilor BCE va fi pusa rapid la incercare. Aceasta instanta compusa din 25 de membri pare in prezent divizata atunci cand vine vorba de directia urmata de BCE in contextul unei economii care incetineste in zona euro.
Christine Lagarde a avertizat deja ca politica monetara... mai mult
Marti, 17 Septembrie 2019, ora 13:36
Board-ul executiv al FMI a anuntat marti ca David Lipton, prim-adjunctul directorului general al Fondului Monetar International, va prelua interimar conducerea FMI, in urma nominalizarii lui Christine Lagarde la presedintia Bancii Centrale Europene (BCE).
Anterior, Lagarde informase ca in timpul procesului de nominalizare va renunta temporar la atributiile sale de director general al Fondului Monetar International, transmit Xinhua si Reuters.
Board-ul executiv al FMI nu a dat detalii privind cautarea unui nou sef al institutiei.
Nominalizarea frantuzoaicei Christine Lagarde la presedintia Bancii Centrale Europene este vazuta de multi analisti ca surpinzatoare. Ar fi prima femeie care ar conduce BCE, dupa ce mandatul de opt ani al actualului presedinte, Mario Draghi, se va incheia la sfarsitul lunii octombrie.
In 5 iulie 2011, Christine Lagarde a devenit prima femeie care detine functia de director general al Fondului Monetar International iar in 2016 a obtinut al doilea mandat de cinci ani la conducerea FMI.
Anterior, in perioada 2007 - 2011, a fost ministru de Finante in Franta.
Marti, Christine Lagarde, s-a declarat "foarte onorata sa fie nominalizata pentru presedintia "Bancii Centrale Europene".
Liderii UE au ajuns marti seara la un acord privind viitorii sefi ai institutiilor blocului comunitar. Ministrul german al apararii, Ursula von der Leyen, a fost desemnata presedinta a Comisiei Europene, iar Christine Lagarde, presedinta a Bancii Centrale... mai mult
Miercuri, 03 Iulie 2019, ora 10:12
Initiativele anticriza desfasurate de bancile centrale din tarile bogate risca sa destabilizeze economiile emergente prin crearea de "dezechilibre" si "bule" financiare, a declarat duminica la Tokyo, Christine Lagarde, sefa FMI.
"Politicile monetare permisive pot provoca fluxuri importante de capital spre economiile emergente si conduce la formarea unor bule financiare in pretul anumitor active si la nasterea unor dezechilibre financiare", a declarat ea in inchiderea adunarii anuale a Fondului, transmite France Presse.
Pentru a lupta impotriva incetinirii dezvoltarii economice, mai multe banci centrale - Fed in SUA, BCE in Europa, Banca Japoniei - si-au relaxat politicile monetare, injectand masiv lichiditati si scazand ratele dobanzilor de referinta la niveluri apropiate de zero.
Anumite tari emergente, precum Brazilia, se tem ca aceste actiuni le destabilizeaza economia, alimentand fluxuri speculative in tara lor si intarindu-le artificial moneda. In ceea ce o priveste, salutand actiunea "legitima" si "necesara" a bancilor centrale, dna Lagarde a explicat duminica faptul ca economiile emergente s-ar putea sa "nu aiba capacitatea de a absorbi" aceste fluxuri de capital, aparand riscul unei "supraincalziri". mai mult
Duminica, 14 Octombrie 2012, ora 14:45
Directorul general al FMI, Christine Lagarde, a cerut joi liderilor Uniunii Europene sa sustina direct bancile cu probleme financiare din cauza crizei datoriilor, prin intermediul fondurilor de stabilitate financiara.
Lagarde a afirmat ca zona euro este epicentrul unui potential risc pentru redresarea economiei mondiale, care este "timida si fragila", astfel incat este nevoie ca UE sa foloseasca o parte din fondurile de stabilitate pentru sustinerea directa a bancilor vulnerabile.
Lagarde se asteapta la o suplimentare semnificativa a resurselor institutiei financiare, pentru protejarea tarilor de criza datoriilor suverane din zona euro, dupa ce Europa a luat masuri hotarate pentru rezolvarea problemelor.
"Ne asteptam ca resursele FMI sa fie majorate considerabil", a declarat Lagarde intr-o conferinta de presa la Washington, inaintea reuniunilor G20, FMI si Bancii Mondiale, de la sfarsitul acestei saptamani.
FMI a obtinut deja angajamente de 320 de miliarde de dolari din Europa si Japonia, dar vrea sa atraga minim 400 de miliarde de dolari, inclusiv prin contributia unor state emergente mari, iar aceasta suma ar dubla capacitatea institutiei de a combate criza datoriilor din zona euro si orice posibila extindere in alte regiuni.
Resursele mai mari aflate la dispozitia FMI pentru protejarea statelor din afara Europei care ar putea avea probleme din cauza crizei din zona euro ar contribui la atenuarea temerilor de pe pietele financiare legate de riscul... mai mult
Joi, 19 Aprilie 2012, ora 19:46