Cresterea economica ramane slaba in zona euro, a afirmat luni noul presedinte al Bancii Centrale Europene, Christine Lagarde, fara a spune daca ia in considerare noi stimulente si sustinand ca masurile luate de predecesorul ei sprijina economia, transmit AP si Reuters.
Lagarde a declarat, la prima sa audiere in Parlamentul European, ca firmele din industrie au fost cele mai afectate "de incertitudinile si incetinirea" economiei mondiale, care au redus cererea de bunuri de la firmele din zona euro, dar consumul, datorita masurilor de stimulare ale BCE, sprijina avansul economiei.
Noul sef al BCE le-a cerut parlamentarilor sa-i acorde timp pentru a se pune la punct cu noul sau loc de munca si pentru a remodela politica monetara a Bancii Centrale Europene.
"Incerc, intr-adevar, sa invat limba germana, dar de asemenea incerc sa invat limbajul Bancii Centrale. Deci, aveti rabdare cu mine, aratati putina ingaduinta, nu-mi interpretati vorbele, daca pot spune asa", a afirmat Lagarde.
Oficialul a adaugat ca intentioneaza sa revizuiasca tinta de inflatie a BCE si modul in care se realizeaza acest obiectiv, dar a precizat ca o revizuire strategica va lua probabil timp.
Lagarde a reafirmat angajamentul BCE de a atinge tinta de inflatie in pofida cresterii economice slabe din zona euro si de peste hotare.
Rata anuala a inflatiei in zona euro a urcat la 1% in noiembrie, de la 0,7% in octombrie, arata o estimare preliminara publicata vineri de Oficiul European de... mai mult
Luni, 02 Decembrie 2019, ora 21:00
Este responsabilitatea Bancii Centrale Europene sa mentina stabila valoarea monedei euro si sa o faca un mijloc sigur de plata, a afirmat miercuri noul presedinte al BCE, Christine Lagarde, transmite Reuters.
"Asadar, este de datoria noastra sa sporim si sa sustinem aceasta incredere - garantand ca bancnotele sunt sigure, sistemele de plati sunt robuste si valoarea monedei euro este stabila", a declarat Lagarde inainte de a semna noile bancnote euro, in cadrul unei ceremonii oficiale.
Moneda euro a implinit, la 1 ianuarie 2019, varsta de 20 de ani, o perioada in care s-a impus pe pietele financiare si a supravietuit marii crize mondiale. Lansarea euro a stimulat de asemenea comertul intra-comunitar. Euro este a doua cea mai utilizata moneda la nivel mondial, chiar daca ramane mult in urma dolarului american. mai mult
Miercuri, 27 Noiembrie 2019, ora 14:53
Christine Lagarde a obtinut, marti, la Strasbourg, sprijinul Parlamentului European pentru numirea in functia de presedinte al Bancii Centrale Europene (BCE), indica un comunicat de presa al PE.
Eurodeputatii au aprobat cu 394 de voturi pentru, 206 impotriva si 49 de abtineri recomandarea de numire a Christinei Lagarde la conducerea Bancii Centrale Europene.
Parlamentul European emite un aviz fara caracter obligatoriu asupra numirii in functie a presedintelui Bancii Centrale Europene, decizia finala fiind luata de catre Consiliul European. Christine Lagarde il va inlocui pe Mario Draghi la conducerea BCE incepand cu 1 noiembrie.
Anterior votului, eurodeputatii au dezbatut in plen candidatura Christinei Lagarde din perspectiva capacitatii sale de a ocupa aceasta functie. Candidatura va fi inclusa pe agenda summitului UE din 17-18 octombrie.
In varsta de 63 de ani, Christine Lagarde va avea sarcina dificila de fi succesorul italianului Mario Draghi, care a facut istorie la BCE prin introducerea mai multor instrumente necesare pentru protejarea monedei unice si sustinerea economiei regiunii. In acest sens, intentia exprimata de Lagarde de a "ajunge la un consens" in cadrul Consiliului guvernatorilor BCE va fi pusa rapid la incercare. Aceasta instanta compusa din 25 de membri pare in prezent divizata atunci cand vine vorba de directia urmata de BCE in contextul unei economii care incetineste in zona euro.
Christine Lagarde a avertizat deja ca politica monetara... mai mult
Marti, 17 Septembrie 2019, ora 13:36
Christine Lagarde, care incepand de la 1 noiembrie ar urma sa preia postul de presedinte al Bancii Centrale Europene, a promis miercuri ca va actiona cu "agilitate" impotriva unei inflatii care este la un nivel scazut, semnaland ca intentioneaza sa urmeze exemplul lui Mario Draghi si sa gaseasca modalitati pentru a mentine politica monetara exceptional de relaxata, transmite Bloomberg.
Cu prilejul unei audieri care a avut loc miercuri in comisia pentru afaceri economice din Parlamentul European, Lagarde a apreciat ca economia zonei euro se confrunta cu riscuri pe termen scurt care au legatura in principal cu factorii externi. Luand in calcul si criticile la adresa masurilor neconventionale, Lagarde a adaugat ca BCE trebuie sa fie constienta de potentialele efecte negative ale politicilor neconventionale si sa tina cont si de ingrijorarile oamenilor cu privire la aceste politici.
"O politica monetara extrem de acomodativa este necesara pentru o perioada prelungita de timp", a spus Lagarde, care in ultimii opt ani a fost director general al Fondului Monetar International.
"BCE trebuie sa asculte si sa inteleaga pietele, nu trebuie sa fie ghidata de piete dar trebuie sa le asculte si sa le inteleaga", a mai spus Lagarde.
Fostul ministru francez de Finante mosteneste de la Draghi un consiliu al guvernatorilor BCE puternic divizat, intr-un moment in care economia zonei euro sufera de pe urma tensiunilor comerciale globale si a incertitudinilor cu privire la Brexit.... mai mult
Miercuri, 04 Septembrie 2019, ora 14:56
Directorul general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde, a anuntat marti ca si-a depus demisia de la conducerea institutiei financiare, in urma nominalizarii la presedintia Bancii Centrale Europene (BCE), transmit Reuters si CNBC.
Decizia va intra in vigoare incepand cu 12 septembrie, a precizat, intr-un comunicat, Christine Lagarde.
Anuntul da posibilitatea FMI de a-si alege viitorul lider.
In 5 iulie 2011, Christine Lagarde a devenit prima femeie care detine functia de director general al Fondului Monetar International, iar in 2016 a obtinut al doilea mandat de cinci ani la conducerea FMI. Al doilea mandat urma sa se incheie la sfarsitul lunii iulie 2021.
Conform unei traditii nescrise, care dateaza de la infiintarea Bancii Mondiale si a Fondului Monetar International, in fruntea BM a fost numit un american, iar europenii au desemnat persoana de la sefia Fondului Monetar International. ...citeste mai departe despre "Christine Lagarde si-a dat demisia din fruntea FMI" pe Ziare.com mai mult
Marti, 16 Iulie 2019, ora 19:20
Board-ul executiv al FMI a anuntat marti ca David Lipton, prim-adjunctul directorului general al Fondului Monetar International, va prelua interimar conducerea FMI, in urma nominalizarii lui Christine Lagarde la presedintia Bancii Centrale Europene (BCE).
Anterior, Lagarde informase ca in timpul procesului de nominalizare va renunta temporar la atributiile sale de director general al Fondului Monetar International, transmit Xinhua si Reuters.
Board-ul executiv al FMI nu a dat detalii privind cautarea unui nou sef al institutiei.
Nominalizarea frantuzoaicei Christine Lagarde la presedintia Bancii Centrale Europene este vazuta de multi analisti ca surpinzatoare. Ar fi prima femeie care ar conduce BCE, dupa ce mandatul de opt ani al actualului presedinte, Mario Draghi, se va incheia la sfarsitul lunii octombrie.
In 5 iulie 2011, Christine Lagarde a devenit prima femeie care detine functia de director general al Fondului Monetar International iar in 2016 a obtinut al doilea mandat de cinci ani la conducerea FMI.
Anterior, in perioada 2007 - 2011, a fost ministru de Finante in Franta.
Marti, Christine Lagarde, s-a declarat "foarte onorata sa fie nominalizata pentru presedintia "Bancii Centrale Europene".
Liderii UE au ajuns marti seara la un acord privind viitorii sefi ai institutiilor blocului comunitar. Ministrul german al apararii, Ursula von der Leyen, a fost desemnata presedinta a Comisiei Europene, iar Christine Lagarde, presedinta a Bancii Centrale... mai mult
Miercuri, 03 Iulie 2019, ora 10:12
Grupul francez Lagardere a anuntat miercuri ca a intrat in negocieri exclusiv cu grupul de presa Czech Media Invest pentru a-i vinde pachetul sau de reviste din Franta, printre care se numara si faimoasa revista 'Elle'.
Acest anunt vine la o zi dupa ce Lagardere a informat ca negociaza, tot cu Czech Media Invest, vanzarea posturilor sale de radio din Europa de Est (Romania, Cehia, Polonia si Slovacia) pentru suma de 73 de milioane de euro, informeaza Reuters.
Grupul francez a precizat miercuri ca publicatiile pe care intentioneaza sa le vanda catre Czech Media Invest sunt: Elle, Version Femina, Art & Decoration, Tele 7 Jours, precum si suplimentele France Dimanche, Ici Paris si Public. Valoarea tranzactiei, care ar urma sa se finalizeze in saptamanile urmatoare, nu a fost comunicata.
Dupa incheierea acestor doua vanzari, grupul Lagardere va mai detine in sectorul media doar postul de radio Europe 1, revista Paris Match si cotidianul Le Journal du Dimanche.
Grupul Lagardere a intrat in Romania in anul 1996, prin achizitionarea Radio Total Timisoara, redenumit ulterior Radio 21 Timisoara. In anul 1998, grupul a relansat reteaua de Radio 21, iar in 1999 a obtinut licenta pentru prima retea nationala de radio comercial, Europa FM, care a inceput sa emita in anul 2000. In anul 2007, Lagardere a achizitionat reteaua de radio Deea, o parte din licente fiind folosite pentru lansarea, in aprilie 2008, a retelei Vibe FM. mai mult
Miercuri, 18 Aprilie 2018, ora 10:53
Christine Lagarde, directorul general al Fondul Monetar International (FMI), a fost gasita vinovata, luni, pentru neglijenta in serviciu de un tribunal francez, insa instanta a decis ca nu va fi penalizata in niciun fel.
Ea a fost cercetata pentru ca, in vremea in care a ocupat postul de ministru al Finantelor in Administratia Sarkozy, a aprobat o plata controversata de 400 de milioane de dolari pentru omul de afaceri Bernard Tapie, in cadrul unei intelegeri financiare extrajudiciare, potrivit BBC.
Lagarde nu s-a prezentat la tribunalul din Paris sa afle ...citeste mai departe despre "Sefa FMI, Christine Lagarde, scapa de pedeapsa, desi a fost gasita vinovata de un tribunal francez" pe Ziare.com mai mult
Luni, 19 Decembrie 2016, ora 17:14
Christine Lagarde, directorul executiv al Fondului Monetar International, a tinut sa atraga atentia liderilor de guverne si guvernatorilor bancilor centrale ca timpul ramas pentru vindecarea ranilor crizei din 2008 s-a cam scurs.
"O cadere in mediocritate a cresterii economice globale va fi greu de corectat", a avertizat sefa FMI in cadrul unei conferinte sustinute la Frankfurt, relateaza ziarul The Telegraph.
Semne ingrijoratoare
Desi a subliniat faptul ca nu suntem intr-o noua criza economica, Lagarde a atras atentia asupra deteriorarii conditiilor din peisajul economic global in ultimele 6 luni.
Cresterea economica din piete precum Statele Unite si Marea Britanie s-a dovedit a fi redusa fata de prognozele initiale, iar recesiunea din Rusia si Brazilia tinde sa se intinda pe o perioada mai lunga decat cea prognozata.
Pana acum, redresarea economica a mers "prea incet si se arata prea fragila", dupa cum a caracterizat situatia Lagarde, insistand ca guvernele sa adopte "politici potente" care sa faca fata provocarilor actuale din economia globala si sa creasca gradul de incredere al investitorilor.
Amanarile nu fac decat sa "consolideze o creste economica redusa", aceasta putand deveni o caracteristica permanenta a economiei globala, a mai transmis Lagarde.
"Acest lucru are consecinte pentru mediul social si politic chiar si in Germania, unde economia s-a dovedit puternica in fata crizei.
Putem mai bine de atat si trebuie sa facem mai bine, dar,... mai mult
Miercuri, 06 Aprilie 2016, ora 12:10