Directorul general al Fondului Monetar International, Kristalina Georgieva, a declarat luni ca perspectivele economiei mondiale raman foarte incerte din cauza pandemiei de coronavirus, adaugand ca odata cu cresterea decalajelor dintre tarile bogate si cele sarace, FMI este nevoit sa gaseasca noi resurse, informeaza Reuters.
In acest context, Kristalina Georgieva a apreciat ca o noua alocare de Drepturi Speciale de Tragere (DST), moneda de rezerva creata de Fondul Monetar International, ar pune la dispozitia statelor membre un spatiu fiscal mai extins pentru a raspunde la criza sanitara si a accelera tranzitia la economia digitala si cea "verde".
In mandatul presedintelui Donald Trump, SUA, cel mai mare actionar la FMI, au blocat o astfel de masura, sustinand ca ar furniza mai multe resurse tarilor bogate, avand in vedere ca alocarea drepturilor speciale de tragere se va face proportional cu cota parte detinuta de fiecare tara la FMI.
La conferinta online cu Georgieva a participat si ministrul suedez al Finantelor, Magdalena Andersson, care ocupa postul postul de presedinte al Comitetului Financiar si Monetar (CMFI), forul de conducere al Fondului Monetar International, a spus ca nevoia de lichiditate ramane la un nivel ridicat, adaugand ca se va consulta cu satele membre cu privire la optiunile care exista pentru cresterea lichiditatii.
Kristalina Georgieva a subliniat ca FMI si-a majorat rapid finantarea preferentiala pentru pietele emergente si economiile in... mai mult
Marti, 19 Ianuarie 2021, ora 05:14
Economistul bulgar Kristalina Georgieva a devenit, miercuri, in mod oficial, primul director general al Fondului Monetar International (FMI) provenit dintr-o economie emergenta, cu obiectivul declarat de a ajuta statele membre sa faca fata incetinirii economice.
Mandatul sau va incepe la 1 octombrie si va dura cinci ani, transmit AFP si Reuters.
"Cresterea economica mondiala continua sa fie dezamagitoare, tensiunile comerciale persista, povara datoriei se agraveaza in multe tari", a declarat Kristalina Georgieva dupa nominalizarea sa in postul de director general de catre Consiliul de Administratie al FMI.
"In acest context, prioritatea mea imediata in fruntea FMI va fi sa ajut cele 189 de state membre sa minimizeze riscurile de criza si sa fie gata sa faca fata incetinirii economice", a explicat Georgieva, care s-a declarat "onorata pentru ca a fost selectata pentru acest post".
In varsta de 66 de ani, Kristalina Georgieva a beneficiat in ultimul moment de o modificare a statului FMI cu privire la limita de varsta a directorului general, stabilita anterior la 65 de ani, astfel incat candidatura ei sa poata fi una valida.
Confirmarea Kristalinei Georgieva in postul de director al FMI a fost salutata ca un succes in tara sa natala, care in urma cu doua decenii a beneficiat de un program de salvare din partea FMI.
Intr-o postare pe Facebook, premierul bulgar Boiko Borisov a felicitat-o pe Georgieva. "Aceasta este o realizare importanta pentru Bulgaria. Sunt... mai mult
Joi, 26 Septembrie 2019, ora 09:35
Economistul bulgar Kristalina Georgieva ar putea fi confirmat miercuri in postul de director general al Fondului Monetar International, devenind astfel prima persoana dintr-o economie emergenta care va conduce institutia financiara internationala, transmite Reuters.
Un politician de centru-dreapta care a crescut in Bulgaria in perioada comunista, Georgieva si-a construit reputatia in perioada in care a activat la Banca Mondiala si la Comisia Europeana, fiind un promotor al egalitatii de sanse si un lider in lupta impotriva incalzirii globale.
In calitate de director general al FMI, un creditor mondial cu rezerve de 1.000 de miliarde de dolari, Georgieva se va confrunta cu o gama larga de provocari, inclusiv incetinirea economiei mondiale declansata de escaladarea tensiunilor comerciale dintre SUA si China. In plus, SUA, care are cea mai mare putere de vot in boardul FMI, s-a retras din mai mult acorduri multilaterale iar riscurile intr-o serie de economii emergente au crescut, un exemplu in acest sens fiind situatia din Argentina, care anul trecut a primit un pachet de asistenta in valoare de 57 de miliarde de dolari, cel mai mare acordat vreodata de FMI.
Boardul executiv al FMI a intervievat-o marti pe Kristalina Georgieva, in varsta de 66 de ani, in calitate de singur candidat pentru postul de director general al institutiei si miercuri urmeaza sa aiba loc procedura de vot cu privire la nominalizarea bulgaroaicei. Votul va fi in mare parte unul simbolic, in... mai mult
Miercuri, 25 Septembrie 2019, ora 10:29
Liderii UE analizeaza posibilitatea ca directorul general al Bancii Mondiale, Kristalina Georgieva, sa fie urmatorul presedinte al Comisiei Europene, au declarat pentru Bloomberg surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul.
Aceasta functie este una dintre cele trei pozitii de top din institutiile comunitare care devine vacanta in urmatoarele luni, alaturi de presedintia Consiliului European si a Bancii Centrale Europene (BCE).
In timp ce guvernele sunt angajate in negocieri intense pentru aceste pozitii, liderii au discutat potentialele nominalizari saptamana trecuta la Sibiu, in cadrul summitului consacrat viitorului post-Brexit al UE, iar Kristalina Georgieva, din Bulgaria, a fost desemnata ca unul dintre principalii competitori la presedintia Comisiei Europene, sustin sursele. Liderii europeni ar urma sa-si prezinte lista scurta de optiuni la un alt summit, care va avea loc in 28 mai la Bruxelles, dupa alegerile de saptamana viitoare pentru Parlamentul European.
Kristalina Georgieva a ocupat in trecut functia de vicepresedinte al Comisiei Europene si in perioada 2014 - 2016 a fost comisar pentru buget, supervizand prima reducere a bugetului multianual al UE.
Ea a lucrat pentru prima data in 1993 pentru Banca Mondiala si din 2017 este director general al institutiei financiare mondiale. Un purtator de cuvant al Bancii Mondiale a precizat ca institutia nu comenteaza asupra speculatiilor privind angajatii sai.
Ca si actualul presedinte al Comisiei... mai mult
Miercuri, 15 Mai 2019, ora 12:24