Calin Popescu Tariceanu sustine ca, in cazul in care Romania ar obtine, prin Laura Codruta Kovesi, postul de procuror-sef european, acest lucru ar reprezenta, de fapt, "un mar otravit", intrucat fosta sefa a DNA ar urma sa aiba ca "rol principal" blocarea accesului la fonduri europene pentru tara noastra.
"Constatare: ca de obicei, in politica europeana ne ducem, din pacate, dupa fenta.
Dupa impartirea marilor posturi europene strict intre patru state din Vest, cu Germania si Franta in frunte, am vazut chipuri fericite, la noi, de faptul ca asta ar maximiza, in compensatie, sansele de a avea postul de procuror sef european pentru Laura Kovesi.
Dincolo de faptul ca Vestul nu imi pare deloc interesat in acest moment in a acorda "compensatii" Estului, ar trebui sa ne punem serios intrebarea daca un asemenea post - presupunand ca l-am obtine - nu e, de fapt, un mar otravit.
Mi-e teama ca rolul principal al dnei Kovesi ar fi sa ne blocheze, sub pretextul interminabilelor anchete la care se pricepe atat de bine, accesul la fondurile europene. Cu alte cuvinte, UE ne-ar da cu o mana si ne-ar bloca cu doua", a scris Tariceanu, marti, pe pagina sa de Facebook.
El sustine ca "firme autohtone au fost lichidate prin suspectarea si anchetarea la nesfarsit a patronilor ori a managerilor".
"Sa reamintim cum a fost capitalul romanesc calcat efectiv pe cap si au fost fortati sa lase locul liber pentru investitorii straini care au avut drum presarat cu petale de flori?... mai mult
Marti, 09 Iulie 2019, ora 10:57
Tentativele Guvernului roman de a o impiedica pe Laura Codruta Kovesi, fostul procuror sef al DNA, sa devina procuror sef european devin din ce in ce mai disperate, comenteaza duminica Emerging Europe.
Pe 7 martie, la audierea in dosarul in care este acuzata de abuz in serviciu, luare de mita si marturie mincinoasa, care a durat mai bine de cinci ore, Kovesi a fost informata ca este e suspecta intr-un alt dosar, fiind acuzata ca ar fi coordonat un grup infractional organizat cu procurorii in DNA.
Mai exact, scrie sursa citata, procurorii din cadrul controversatei Sectii speciale pentru investigarea magistratilor sustin ca Laura Codruta Kovesi a fost complice "la represiune nedreapta" in timp ce investiga presupuse cazuri de coruptie.
In aceeasi zi, Parlamentul European si-a aratat in mod oficial sustinerea pentru Laura Codruta Kovesi in functia de procuror-sef european. "Avem nevoie de mai multe femei exemplare ca ea, in functii de conducere", a declarat presedintele PE, Antonio Tajani.
Laura Codruta Kovesi nu crede insa ca data aleasa pentru a fi audiata a reprezentat o coincidenta, precizeaza autorul articolului. "M-au convocat pe 7 martie stiind ca exact in acea zi Parlamentul European va vota candidatura mea", a spus ea.
Si tot in aceeasi zi aglomerata, ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a trimis o scrisoare catre Financial Times in care sustinea ca Laura Codruta Kovesi nu este potrivita pentru functia de procuror-sef european.
"Din toate dovezile... mai mult
Duminica, 10 Martie 2019, ora 20:37
Fosta sefa a DNA, Laura Codruta Kovesi, este cercetata pentru constituire de grup infractional organizat in modalitatea coordonarii si complicitate la represiune nedreapta sub forma participatiei improprii - 5 persoane vatamate, in cel de-al doilea dosar deschis de procurorul Adina Florea, de la Sectia Speciala.
Pe 7 martie 2019, procurorii i-au adus la cunostinta lui Kovesi efectuarea in continuare a urmaririi penale, potrivit unui comunicat de presa al Parchetului General, remis vineri Ziare.com.
Este vorba de cel de-al doilea dosar deschis Laurei Codruta Kovesi, caz in care a fost audiata ieri. Fosta sefa a DNA a negat vehement aceste acuzatii si a declarat ca este vorba de o hartuire, in contextul in care candideaza la sefia Parchetului European.
Citeste si: Kovesi, invinuita intr-un dosar nou: Categoric, toata aceasta campanie are legatura cu candidatura mea
Acuzatiile Adinei Florea
"Faptele cercetate constau in aceea ca, pe durata exercitarii mandatului de procuror sef la Directia Nationala Anticoruptie, in perioada 2015-2016, ar fi coordonat, prin activitatea efectiv desfasurata, prin ordine si dispozitii date, grupul infractional initiat de doi procurori si un ofiter de politie judiciara, la care au aderat alti trei procurori si un alt ofiter de politie judiciara, iar acestia ar fi actionat, in mod coordonat, in scopul comiterii infractiunilor de cercetare abuziva, represiune nedreapta, influentarea declaratiilor, inducerea in eroare a organelor... mai mult
Vineri, 08 Martie 2019, ora 14:29
Fosta sefa a DNA Laura Codruta Kovesi a venit, joi, la Sectia de investigare a magistratilor, ca sa fie audiata in dosarul in care este acuzata de abuz in serviciu, luare de mita si marturie mincinoasa. Doar ca la audieri a aflat ca e suspecta intr-un alt dosar.
Tot astazi, Conferinta Presedintilor a decis pasii de urmat in procedura de numire a viitorul procuror-sef al UE, inaintea negocierilor cu Consiliul UE.
Ziare.com v-a transmis in format LIVE TEXT evenimentele si declaratiile de la Sectia de investigare a infractiunilor din Justitie:
17:59: Laura Codruta KOvesi a iesit de la audieri:
"In 15 februarie mi s-a adus la cunostinta ca sunt invinuita, dar eu nu am primit detaliile. A stabilit sa am acces la documente in perioada 8-14 martie. Astazi am fost im imposibilitate de a da declaratie pentru ca nu am avut acces la acuzatii. Mi s-a spus ca trebuie sa raman in birou. Am intrebat daca pot sa plec si sa astept citatia. Mi s-a zis ca nu si mi s-a spus ca sunt acuzata intr-un alt dosar.
(...)
Acuzatia este ca as fi coordonat un grup infractional organizat cu procurorii in DNA. Nu s-a dispus nicio masura.
(...) Cred ca intentionat am fost citata in aceasta zi. Intentionat am fost citata intr-un dosar si am dat declaratii, neprocedural, in alt dosar.
Mi-a fost dat un proces verbal care nu este semnat de procuror.
In toata activitatea mea profesionala, am incurajat procurorii sa procedeze corect.
(...)
Categoric va spun ca nu sunt vinovata... mai mult
Joi, 07 Martie 2019, ora 18:04
Fostul procuror-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a fost vineri la audieri, la Sectia pentru investigarea magistratilor, unde i s-a adus la cunostinta calitatea de suspect si a facut doua cereri de recuzare.
Kovesi a respins acuzatiile aduse de procurorul de caz Adina Florea, adjunctul sefului Sectiei de Investigare a Infractiunilor de Justitie (SIIJ) . Este vorba de luare de mita, abuz in serviciu si marturie mincinoasa. Adina Florea a fost propusa de Tudorel Toader de trei ori la sefia DNA.
Cazul are legatura cu modul in care in 2009 a fost adus in tara, din Indonezia, Nicolae Popa, condamnat in dosarul prabusirii FNI, si a fost deschis in urma unui denunt facut de fostul deputat PSD Sebastian Ghita.
Citeste si: Toader o propune a treia oara pe Adina Florea la DNA: Iohannis sa reconsidere "refuzul bazat pe motive inexistente"
"Nu am comis niciodata fapte penale", a sustinut Kovesi, la iesirea de la Parchetul General.
Fosta sefa a DNA a anuntat ca cele doua cereri de recuzare sunt facute in cazul Adinei Florea si a sefului ei, Gheorghe Stan.
Este vorba de ancheta deschisa brusc de Adina Florea in contextul in care Laura Codruta Kovesi urmeaza sa fie audiata in Parlamentul European pentru ocuparea postului de sef al Parchetului European.
Fosta sefa a DNA a declarat ca va merge in continuare in procedura privind ocuparea acestei functii: "Ma voi prezenta la audieri in 26 februarie, in Parlamentul European"
Tot astazi, in acelasi caz, Adina Florea l-a... mai mult
Vineri, 15 Februarie 2019, ora 14:58
Laura Codruta Kovesi a declarat, vineri, ca i s-a adus la cunostinta calitatea de suspect pentru acuzatiile de abuz in serviciu, luare de mita si marturie mincinoasa. Fosta sefa DNA i-a recuzat pe procurorul de caz, Adina Florea, si Gheorghe Stan, care este seful sectiei de investigare a magistratilor.
"Am cerut recuzarea procurorului de caz si a procurorului sef de sectie. Dupa ce am depus recuzarea, doamna procuror a spus sa astept rezultatele cererilor de recuzare pe care le-am depus", a declarat Kovesi, la iesirea de la audierile de la Parchetul General.
Potrivit fostei sefe DNA, motivele recuzarii sunt cele prevazute in Codul de Procedura Penala: "afectarea impartialitatii".
"Nu s-a luat nicio masura preventiva in acest caz", a precizat Kovesi.
Practic, Kovesi cere ca procurorul de caz, Adina Florea, sa fie schimbat din aceasta ancheta, deoarece nu ar fi impartial.
Recuzarea sefului SIIJ, solutionata de sefii PG
Potrivit Codului de Procedura Penala, cererile de recuzare sunt solutionate de procurorul superior.
In cazul recuzarii Adinei Florea, aceasta cerere este solutionata de seful ei, Gheorghe Stan, seful Sectiei de Investigare a Infractiunilor de Justitie.
In cazul recuzarii lui Gheorghe Stan, cererea de recuzare este solutionata de unul din sefii Parchetului General: primul adjunct al procurorului general, Laura Oprean, sau de insusi procurorul general, Augustin Lazar.
"Nu am comis niciodata fapte penale"
Laura Codruta Kovesi a facut... mai mult
Vineri, 15 Februarie 2019, ora 13:39
Fostul premier Dacian Ciolos sustine ca punerea sub acuzare a Laurei Codruta Kovesi de catre Sectia de investigare a infractiunilor din Justitie este o dovada ca PSD-ALDE au construit mecanismele necesare pentru a supune Justitia intereselor acestei retele clientelare de putere.
Ciolos scrie pe Facebook ca "incercarea de intimidare si discreditare a Laurei Codruta Kovesi este o actiune de compromitere publica specifica actualei puteri".
"Liderii PSD-ALDE nu doresc ca fosta sefa a DNA sa ajunga procuror-sef european si folosesc toata masinaria de manipulare si de presiune, dar si institutiile subordonate politic, pentru a stopa chiar si fizic aceasta numire pe ultima suta de metri. Asa au procedat cu toti cei care li se opun si e momentul sa intelegem ca situatia se va inrautati cu cat ne apropiem de campania electorala. Punerea sub acuzare a Laurei Codruta Kovesi de catre Sectia de investigare a infractiunilor din Justitie este o dovada ca au construit mecanismele necesare pentru a supune Justitia intereselor acestei retele clientelare de putere", mai sustine liderul PLUS.
"Au puterea sa faca tot ceea ce vor daca nu ne opunem energic. Nu uitati tot ce au facut, nu uitati ca au blocat DNA si intregul sistem de justitie, nu uitati de 10 august. Nu uitati ca au inarmat Jandarmeria cu munitie de razboi. Vor fi tot mai dezlantuiti si vor distruge tot ce a mai ramas de distrus in tara asta, vor nimici institutii si persoane, doar ca sa credem ca niciunul dintre noi nu e... mai mult
Miercuri, 13 Februarie 2019, ora 22:54
In incercarea de a o impiedica sa ajunga procuror sef european, Laura Codruta Kovesi a fost citata in calitate de suspect pentru luare de mita, marturie mincinoasa si abuz in serviciu de procurorul Adina Florea de la sectia pentru anchetarea magistratilor.
Un politist i-a adus acasa o citatie, miercuri seara, in jurul orei 20:00. Audierea va avea loc vineri, 15 februarie, cu numai cateva zile inainte de audierea pentru functia de sef al Parchetului European in Comisiile LIBE si CONT ale Parlamentului European. Si chiar in ziua in care anuntase ca are bilet de avion pentru a pleca la Bruxelles.
"La 8 seara am primit vizita unui politist care mi-a inmanat o citatie in calitate de suspect pentru vineri, pentru faptele de abuz in seviciu, luare de mita si marturie mincinoasa. Este ciudat ca astazi am depus la ICCJ o cerere de amanare a procesului in care Inspectia Judiciara contesta nesanctionarea mea de catre CSM.
Initial, am crezut ca audierea mea in Parlamentul European pentru functia de procuror european va fi in data de 18 februarie, motiv pentru care mi-am luat bilet de avion sa plec la Bruxelles vineri. Aseara am aflat ca audierea este in 26 februarie, insa pana pe 18, toti candidatii trebuie sa depuna niste documente, asa ca am mentinut biletul de avion a carui copie am depus-o la ICCJ", a declarat pentru Ziare.com Laura Codruta Kovesi.
Kovesi nu stie exact care sunt faptele concrete pentru care va deveni suspecta, dar ia in calcul relatarile aparute pe... mai mult
Miercuri, 13 Februarie 2019, ora 21:09
Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, spune ca asistam in ultima vreme la un asalt asupra justitiei si a independentei procurorilor, cu limitarea posibilitatilor de a face investigatii, iar acest lucru nu se face nicidecum in favoarea cetateanului de rand, ci a infractorilor.
Declaratiile au fost facute vineri, dupa ce s-a aflat ca majoritatea PSD-ALDE doreste modificarea Codurilor Penale invocand ca pretext o directiva europeana.
"Vedem in ultimul timp un asalt asupra justitiei, un asalt asupra independentei procurorilor, dorinta de a limita posibilitatile de a efectua investigatii. Or, acest lucru nu foloseste nici cetateanului, nici societatii, foloseste doar celor care comit astfel de infractiuni", a declarat procurorul sef al DNA intr-o emisiune live transmisa de Libertatea.
Comentariile vin dupa o serie de reactii negative ale procurorilor la restrictiile pe care PSD-ALDE vor sa le impuna celor care ancheteaza.
Parchetul General critica modificarile la Codurile Penale: Sunt in favoarea inculpatilor, ingreuneaza actul de urmarire penalaModificarea Codurilor Penale, pe intelesul tuturor: Kovesi explica de ce e pusa in pericol viata cetatenilor si cum vor fi afectate investigatiileModificarile la Codurile Penale depasesc recomandarile Directivei UE privind prezumtia de nevinovatie si sunt facute cu o graba suspecta
O persoana nu mai poate fi condamnata in lipsa, marii corupti nu mai pot fi arestati preventiv
Laura Codruta Kovesi a dat mai multe... mai mult
Vineri, 15 Decembrie 2017, ora 14:39