Procurorul sef european, Laura Codruta Kovesi, cere membrilor Comisiilor pentru libertati civile (Comisia LIBE) si control bugetar (CONT) ale Parlamentului European, un buget mai mare pentru Parchetul European si o schema de personal mai mare.
Motivul: estimarile preliminare financiare pentru primul an de activitate sunt depasite. Kovesi sustine ca in primul an de activtate Parchetul European trebuie sa poata sa deschida cel putin 2.000 de cazuri noi, la care se adauga alte 1.000 de cazuri restante.
Potrivit fostei sefe DNA, procurorii europeni delegati vor trebui sa filtreze minim 3.000 de cazuri si sa ia o decizie: pe care le trateaza, pe care le trimit in instantele nationale.
Intalnirile cu comisarii europeni
"Nu o sa decideti doar chestiunile bugetare, insa o sa decideti cu privire la principiile fundamentale in baza carora Parchetul European va activa. O sa va explic cum si de ce," isi incepe discursul Kovesi.
Procurorul-sef european a explicat ca a facut o estimare pentru nevoile Parchetului European in 2020 si 2021.
"M-am adresat Comisiei cu un mesaj foarte simplu: Chiar daca nu avem informatii cu privire la volumul de lucru al Parchetului European din partea unor state membre, trebuie sa trecem la treaba. Daca vom incepe activitatea in 2020, bugetul Parchetului European trebuie redeschis, trebuie sporit in mod semnificativ, la fel ca si in 2021.
In acest context, in 17 febriuarie o sa ma intalnesc cu domnul comisar Reynders (Didier Reynders,... mai mult
Joi, 06 Februarie 2020, ora 12:50
Premierul bulgar Boiko Borisov va sprijini candidatura Laurei Codruta Kovesi pentru postul de procuror general european, dupa cum a anuntat serviciul de presa al Guvernului din tara vecina.
Initial, premierul bulgar se impotrivea candidaturii romancei, aminteste Novinite.
Anuntul din Bulgaria vine la cateva zile dupa ce si Franta a luat aceeasi decizie.
Recent, Financial Times a transmis ca Franta a fost de acord sa o sustina pe Laura Codruta Kovesi pentru sefia Parchetului European, desi avea propriul candidat pentru aceasta functie, pe Jean-Francois Bohnert. Un oficial francez a spus, pentru FT, ca, dupa aceasta miscare, se asigura un echilibru geografic in ce priveste impartirea institutiilor UE.
Pana acum est-europenii nu detineau nicio functie importanta.
De asemenea, admiministratia prezidentiala din Romania a transmis recent ca presedintele francez, Emmanuel Macron, i-a transmis lui Klaus Iohannis, intr-o convorbire telefonica ce a avut loc vineri, ca Franta isi va retrage candidatul pentru sefia Parchetului European si o va sustine in schimb la Laura Codruta Kovesi pentru aceasta functie.
Sursa citata scrie si despre razboiul dus de cei aflati la guvernare in Romania impotriva Laurei Codruta Kovesi, amintind dosarele care au fost deschise in ultima vreme pe numele fostei sefe a DNA.
Novinite mentioneaza ca Procurorul European va actiona pe teritoriul a 22 de state membre ale UE care au sprijinit ideea crearii sale, printre care se afla si... mai mult
Duminica, 21 Iulie 2019, ora 11:48
Calin Popescu Tariceanu sustine ca, in cazul in care Romania ar obtine, prin Laura Codruta Kovesi, postul de procuror-sef european, acest lucru ar reprezenta, de fapt, "un mar otravit", intrucat fosta sefa a DNA ar urma sa aiba ca "rol principal" blocarea accesului la fonduri europene pentru tara noastra.
"Constatare: ca de obicei, in politica europeana ne ducem, din pacate, dupa fenta.
Dupa impartirea marilor posturi europene strict intre patru state din Vest, cu Germania si Franta in frunte, am vazut chipuri fericite, la noi, de faptul ca asta ar maximiza, in compensatie, sansele de a avea postul de procuror sef european pentru Laura Kovesi.
Dincolo de faptul ca Vestul nu imi pare deloc interesat in acest moment in a acorda "compensatii" Estului, ar trebui sa ne punem serios intrebarea daca un asemenea post - presupunand ca l-am obtine - nu e, de fapt, un mar otravit.
Mi-e teama ca rolul principal al dnei Kovesi ar fi sa ne blocheze, sub pretextul interminabilelor anchete la care se pricepe atat de bine, accesul la fondurile europene. Cu alte cuvinte, UE ne-ar da cu o mana si ne-ar bloca cu doua", a scris Tariceanu, marti, pe pagina sa de Facebook.
El sustine ca "firme autohtone au fost lichidate prin suspectarea si anchetarea la nesfarsit a patronilor ori a managerilor".
"Sa reamintim cum a fost capitalul romanesc calcat efectiv pe cap si au fost fortati sa lase locul liber pentru investitorii straini care au avut drum presarat cu petale de flori?... mai mult
Marti, 09 Iulie 2019, ora 10:57
Augustin Zegrean, fost presedinte al Curtii Constitutionale, sustine ca Laura Codruta Kovesi nu va fi lasata sa ajunga procuror-sef european, iar dosarul ei de la Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie (SIIJ) poate culmina cu o condamnare.
"Eu am spus asta cand au inceput audierile la Comisia Europeana. Am spus ca astfel o vor putea opri. Si asta se vrea. Daca are interdictie... Sa fie numit procuror-sef european si ea sa nu aiba voie sa paraseasca tara... Daca acolo se va continua sa fie numita, aici se va continua sa fie condamnata. Dupa cum merg lucrurile acolo se va ajunge", a declarat Zegrean, joi seara, la Digi24.
De asemenea, fostul sef al CCR sustine ca s-ar putea ajunge si la o condamnare pentru Laura Codruta Kovesi, mai devreme sau mai tarziu.
"Dupa controlul judiciar poate sa urmeze alta masura. Poate sa urmeze o condamnare. Pana atunci ii expira mandatul doamnei Kovesi la Parchetul european. (...) Chiar nu glumesc! Pentru ca la noi anchetele dureaza", a mai spus Augustin Zegrean, aratand ca fosta sefa a DNA poate fi tinuta in sah cu acest dosar ani buni, chiar daca ar fi numita, in cele din urma, procuror-sef al Parchetului European.
...citeste mai departe despre "Augustin Zegrean, despre situatia lui Kovesi: Daca acolo se va continua sa fie numita, aici se va continua sa fie condamnata" pe Ziare.com mai mult
Joi, 28 Martie 2019, ora 22:55
Fostul premier Dacian Ciolos considera ca ura aratata de Liviu Dragnea si PSD fata de Laura Codruta Kovesi nu impiedica institutiile europene sa ii recunoasca acesteia meritele profesionale si crede ca presedintele Klaus Iohannis ar putea cere Guvernului sa o sustina pentru postul de procuror general european, dar ca nu il poate obliga.
"Cred ca este si o razbunare aceasta atitudine. Nu ar trebui sa uitam faptul ca domnul Dragnea si apropiati ai dansului sunt implicati intr-un dosar pe care l-a deschis OLAF legat de fraudarea de fonduri europene. Acum va exista aceasta institutitie care va instrumenta dosare la nivel european, inclusiv cu procurori din tarile membre. Si poate sa fie o teama legata de acest lucru. Poate ca mai are si alte lucruri pe constiinta.
Eu vad si o ura a domnului Dragnea si a unora din PSD fata de Kovesi, o ura care este expusa public si face rau Romaniei prin atitudinea pe care o au institutiile din Romania, pentru ca, dupa cum vedeti, aceasta atitudine nu impiedica institutiile europene sa recunoasca profesionalismul si calitatea Codrutei Kovesi", a spus Dacian Ciolos la RFI Romania.
Fostul premier a adaugat ca, spre deosebire de ceea ce se intampla in tara noastra, in Parlamentul European se pune in valoare profesionalismul oamenilor.
"Il auzeam pe Tariceanu care spunea ca PE se implica in numirea procurorului si ca noi nu ne implicam. Nu, in Romania nu se implica Parlamentul, ci se implica politicienii punand mana pe institutiile... mai mult
Vineri, 01 Martie 2019, ora 10:44
Laura Codruta Kovesi a trimis o scrisoare membrilor Comisiei LIBE din Parlamentul European, acolo unde se va da, pe 26 februarie, unul dintre voturile decisive pentru viitorul sef al Parchetului European (EPPO).
Kovesi arata ca se asteapta la aparitia unor conflicte intre nivelul national si cel european, in ce ii priveste pe procurorii delegati la EPPO, potrivit scrisorii care a fost obtinuta de Radio Europa Libera.
Fosta sefa a DNA face trimitere la procurorii delegati la EPPO, numiti de statele nationale, in cadrul unor proceduri interne. De exemplu, in cazul procurorului european din partea Romaniei, cel care are parghiile numirii este Tudorel Toader, potrivit unei ordonante de urgenta recent promovata.
"EPPO trebuie sa se bucure de o inalta incredere publica", scrie Laura Codruta Kovesi. Pe 26 februarie, Comisia LIBE (Libertati Civile, Justitie si Afaceri Interne) din Parlamentul European, compusa din 60 de europarlamentari, va da un vot pe aceasta lista, fiecarui candidat revenindu-i un punctaj.
"Oamenii asteapta rezultate palpabile"
"Oamenii asteapta rezultate palpabile si rapide, in timp ce toate punerile sub acuzare vor trebui validate de judecatori, intr-un proces care poate dura cativa ani. Dincolo de obligatiile institutionale de raportare, stabilite in regulamentul EPPO, gestionarea comunicarii cu publicul si explicarea activitatii noastre va trebui facuta cu cea mai mare grija si tinand cont de adevarata anvergura pan-europeana a EPPO.... mai mult
Miercuri, 20 Februarie 2019, ora 16:15
Cel mai mare grup politic din Parlamentul European, Partidul Popular European (Crestin Democrat), a anuntat prin vocea vicepresedintelui formatiunii politice ca o va sustine pe Laura Codruta Kovesi pentru functia de procuror-sef al Parchetului European.
Declaratia a fost facuta de vicepresedintele formatiunii, spaniolul Esteban Gonzalez Pons. Grupul Partidului Popular European (Crestin Democrat) are 217 parlamentari, in total in Parlamentul European fiind 751 de eurodeputati.
Care este opinia Grupului PPE in ceea ce priveste candidatura Laurei Codruta Kovesi la sefia Parchetului European. O sa o sustineti sau nu in aceasta functie?, a fost intrebarea adresata marti, intr-o conferinta de presa, lui Esteban Gonzalez Pons.
"Ca sa raspund foarte scurt, noi o sustinem clar. Credem ca abordarea politica trebuie sa stea departe de alegerea procurorului european. Deci, numai gandindu-ne la capacitatea ei tehnica, o sustinem", a raspuns Esteban Gonzalez Pons, vicelider al Grupului PPE.
Momentul poate fi vazut la minutul 11 din inregistrarea de pe site-ul Parlamentului European.
Laura Codruta Kovesi concureaza pentru sefia Parchetului European cu alti doi procurori din Germania si Franta. Castigatorul va fi ales prin codecizia Parlamentului European si COREPER - reuniunea tuturor ambasadorilor statelor UE pe langa institutiile europene- institutie a Consiliului UE.
Franta si Germania ar putea s-o sustina pe Kovesi la sefia Parchetului UE. Dialogul incredibil... mai mult
Marti, 12 Februarie 2019, ora 15:32
Laura Codruta Kovesi, fost procuror general al Romaniei (2006-2012) si fost procuror sef DNA (2013-2018), candideaza pentru functia de procuror-sef european, potrivit unor surse din cadrul institutiilor europene.
Candidaturile pentru aceasta functie au putut fi depuse pana pe 14 decembrie, iar candidatii urmeaza sa fie fi intervievati de un juriu de selectie, numit de catre Consiliul European pe baza unei propuneri a Comisiei.
Acest juriu este format din 12 persoane din randul fostilor membri ai Curtii de Justitie si ai Curtii de Conturi, din randul fostilor membri nationali ai Eurojust, al membrilor instantelor nationale supreme, din randul procurorilor de inalt nivel sau al juristilor ale caror competente sunt recunoscute.
Acest juriu de selectie va intocmi o lista restransa de candidati calificati si o va transmite Consiliului si Parlamentului European.
Potrivit Regulamentului Consilului, numirea procurorilor-sefi europeni este facuta de comun acord de Parlamentul European si Consiliu. Procurorul-sef european are un mandat de 7 ani, care nu poate fi reinnoit.
Fraudele europene si anchetele grele
Parchetul European va fi responsabil cu anchetarea, urmarirea penala si aducerea in fata justitiei a autorilor infractiunilor care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii, dar si in cazurile transfrontaliere de coruptie, spalarea banilor sau frauda fiscala, in care prejudiciile sunt de peste 10 milioane de euro.
In conformitate cu regulamentul,... mai mult
Luni, 21 Ianuarie 2019, ora 16:30
Romania trebuie sa faca in acest an propunerile pentru importantul post de procuror european, seful parchetului care va investiga fraudele din bani europeni sau dosarele de coruptie transfrontaliera cu prejudicii de peste 10 milioane de euro. Ministrul Justitiei a pus in dezbatere un proiect, potrivit caruia el este cel care desemneaza candidatii Romaniei.
Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a insistat marti in doua declaratii despre numirile pentru importanta functie de procuror european.
Prima data a amintit ca a avut discutii privind viitoarea procedura, dupa intalnirea cu procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, si sefii DNA si DIICOT, Anca Jurma (interimar) si Felix Blanila.
Ministrul a explicat ca acestia vor contribui la finalizarea proiectului de lege pentru Parchetul European, urmand ca, in scurt timp, actul normativ sa fie aprobat printr-o procedura de urgenta.
Ulterior, intr-o interventie la Romania TV, ministrul Justitiei a mentionat ca pana la finalul acestui an trebuie desemnat procurorul din partea Romaniei pentru Parchetul European.
El a aratat ca, in cazul in care fosta sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, ar candida pentru functia de procuror la Parchetul European, de principiu: "nu pot recompensa pe cineva pentru greselile pe care le-a facut, cu speranta ca pe viitor nu le va mai repeta".
Fraudele europene si anchetele grele
Parchetul European va fi responsabil cu anchetarea, urmarirea penala si aducerea in fata justitiei a... mai mult
Joi, 09 August 2018, ora 07:41