Procurorul sef european, Laura Codruta Kovesi, cere membrilor Comisiilor pentru libertati civile (Comisia LIBE) si control bugetar (CONT) ale Parlamentului European, un buget mai mare pentru Parchetul European si o schema de personal mai mare.
Motivul: estimarile preliminare financiare pentru primul an de activitate sunt depasite. Kovesi sustine ca in primul an de activtate Parchetul European trebuie sa poata sa deschida cel putin 2.000 de cazuri noi, la care se adauga alte 1.000 de cazuri restante.
Potrivit fostei sefe DNA, procurorii europeni delegati vor trebui sa filtreze minim 3.000 de cazuri si sa ia o decizie: pe care le trateaza, pe care le trimit in instantele nationale.
Intalnirile cu comisarii europeni
"Nu o sa decideti doar chestiunile bugetare, insa o sa decideti cu privire la principiile fundamentale in baza carora Parchetul European va activa. O sa va explic cum si de ce," isi incepe discursul Kovesi.
Procurorul-sef european a explicat ca a facut o estimare pentru nevoile Parchetului European in 2020 si 2021.
"M-am adresat Comisiei cu un mesaj foarte simplu: Chiar daca nu avem informatii cu privire la volumul de lucru al Parchetului European din partea unor state membre, trebuie sa trecem la treaba. Daca vom incepe activitatea in 2020, bugetul Parchetului European trebuie redeschis, trebuie sporit in mod semnificativ, la fel ca si in 2021.
In acest context, in 17 febriuarie o sa ma intalnesc cu domnul comisar Reynders (Didier Reynders,... mai mult
Joi, 06 Februarie 2020, ora 12:50
Consiliul Uniunii Europene a confirmat, luni, numirea fostei sefe DNA, Laura Codruta Kovesi, in functia de procuror-sef al Parchetului European (EPPO).
"Consiliul (UE - n.red.) a convenit astazi (luni - n.red.) numirea Laurei Codruta Kovesi pentru a fi primul procuror sef european. Numirea trebuie acum confirmata si de Parlamentul European", informeaza un comunicat de presa remis de Consiliul UE.
Urmatoarea sedinta a PE ar urma sa aiba loc joi, 17 octombrie.
"Doamna Kovesi, cetatean roman, este in prezent procuror in cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie din Romania. A ocupat diverse functii de procuror in timpul carierei sale in Romania.
Procurorul-sef european va organiza activitatea EPPO si va reprezenta Biroul in relatia cu institutiile UE, statele membre si tarile terte. Ea va fi asistata de doi adjuncti si va prezida colegiul de procurori, care va fi responsabil de definirea strategiei si a regulilor interne si de a asigura coerenta intre si in cazuri", potrivit sursei citate.
In context, Anna-Maja Henriksson, ministrul Justitiei din Finlanda, tara care asigura presedintia semestriala a Consiliului, a explicat ca este o prioritate ca Parchetul European sa fie functional pana in luna noiembrie 2020.
Sarcina lui Kovesi, sustine Henriksson, va fi sa creeze EPPO "de la zero".
"Prioritatea Consiliului este ca EPPO sa functioneze pana in noiembrie 2020. In acest sens, devenea urgent sa fie numit procurorul sef european. Dna... mai mult
Luni, 14 Octombrie 2019, ora 13:43
Parlamentul European si Consiliul Uniunii Europene au semnat marti seara acordul prin care Laura Codruta Kovesi este desemnata candidat comun pentru functia de procuror sef european.
"Negocierile intre Parlamentul European si Consiliu asupra noului procuror-sef al Parchetului European au avut loc incepand din aceasta primavara. Echipa de negociere a Parlamentului a sustinut-o pe doamna Kovesi pe toata durata negocierilor, in ciuda opozitiei ministrilor UE pana de curand", se arata intr-un comunicat al Parlamentului European.
In urma acordului cu Consiliul de marti, presedintele Comisiei pentru libertati civile Juan Fernando Lopez Aguilar (S&D, ES) a declarat: "Doamna Kovesi este alegerea perfecta pentru functia de procuror-sef european. Are competente profesionale desavarsite. Mai mult, Romania nu detine pentru moment niciun post cheie la nivel european, iar doamna Kovesi va deveni una dintre femeile-lider ale Uniunii."
"Suntem foarte bucurosi de faptul ca doamna Kovesi va conduce noul Parchet European. Corespunde cel mai bine viziunii Parlamentului European pentru o institutie puternica si credibila. Doamna Kovesi este deosebit de competenta, cu un palmares impresionant de realizari in lupta impotriva coruptiei cu o flexibilitate remarcabila si mult curaj" a adaugat, la randul sau, presedintele Comisiei pentru control bugetar, Monika Hohlmeier (PPE, DE).
Vicepresedintele Comisiei pentru libertati civile Maite Pagazaurtundua (Renew, ES) a declarat: "Prin... mai mult
Marti, 24 Septembrie 2019, ora 21:15
Surse din conducerea Parlamentului European au confirmat pentru Ziare.com ca Laura Crodruta Kovesi ramane candidatul unic al PE pentru functia de procuror-sef european, urmand ca, in cursul zilei de joi, cel mai probabil, presedintele Parlamentului sa si emita un comunicat in acest sens.
Conferinta presedintilor PE a decis ca, inainte de intalnirea informala a ministrilor de Justitie si Afaceri Interne care va avea loc la Helsinki pe 18-19 iulie, Parlamentul European va transmite un mesaj de reconfirmare a sprijinului pentru Laura Codruta Kovesi pentru functia de procuror sef al Parchetului European.
Aceasta confirmare vine dupa ce au aparut informatii cum ca ar trebui sa se constituie noi echipe de negociere intre PE si Consiliul UE pentru ocuparea acestei functii. Asta nu schimba insa cu nimic mandatul pentru Kovesi, spune conducerea PE.
Reamintim ca Laura Codruta Kovesi a castigat concursul organizat pentru ocuparea functiei de procuror-sef al Parchetului European si a fost votata de Parlamentul European, conform procedurii, insa Consiliul UE, la sefia caruia se afla atunci Guvernul Dancila, l-a preferat pe contracandidatul francez, motiv pentru care numirea a fost blocata pana dupa alegerile din 26 mai.
Citeste mai multe despre:
Dancila nu o va sustine pe Kovesi pentru functia de procuror sef al UE. Candidatul francez s-ar fi retrasDragos Tudorache (PLUS) a cerut in PE deblocarea functiei de sef al Parchetului European, la care candideaza KovesiFinancial... mai mult
Joi, 18 Iulie 2019, ora 12:08
Italianul David-Maria Sassoli a reusit, din a doua tura de vot, sa obtina presedintia Parlamentului European, pentru Grupul Socialistilor, cu 345 de voturi, in conditiile in care avea nevoie de majoritatea calificata, si anume 334 de voturi, potrivit tabelei cu rezultate afisate in plen.
Patru candidaturi au fost depuse, marti seara, pentru conducerea Parlamentului European, dar pe lista nu s-a regasit niciunul dintre cei doi pe care i-ar fi dorit Consiliul European, in pachetul de distribuire a inaltelor functii europene, stabilit dupa un maraton de negocieri, la Bruxelles.
Cei patru canditati din prima runda au fost: Ska Kealler (Partidul Verzilor / Germania), Sira Rego (Stanga Europeana Unita/Stanga Verde Nordica / Spania), David-Maria Sassoli (Alianta Progresista a Democratilor si Socialistilor/ Italia) si Jan Zahradil (Grupul Conservatorilor si Reforminstilor Europeni / Cehia) . In a doua runda, cea decisiva, s-au prezentat aceiasi candidati.
Ziare.com v-a transmis, in format LIVE TEXT, votul din plenul de la Strasbourg, precum si cele mai relevante declaratii:
14:15 - Italianul David-Maria Sassoli a reusit, din a doua tura de vot, sa obtina presedintia Parlamentului European, pentru Grupul Socialistilor, cu 345 de voturi, in conditiile in care avea nevoie de majoritatea calificata, si anume 334 de voturi, potrivit tabelei cu rezultate afisate in plen.
12:44: A inceput cea de-a doua runda de vot, sunt aceiasi candidati.
Intre timp, Alianta PLUS USR a... mai mult
Miercuri, 03 Iulie 2019, ora 14:15
Cel mai mare grup politic din Parlamentul European, Partidul Popular European (Crestin Democrat), a anuntat prin vocea vicepresedintelui formatiunii politice ca o va sustine pe Laura Codruta Kovesi pentru functia de procuror-sef al Parchetului European.
Declaratia a fost facuta de vicepresedintele formatiunii, spaniolul Esteban Gonzalez Pons. Grupul Partidului Popular European (Crestin Democrat) are 217 parlamentari, in total in Parlamentul European fiind 751 de eurodeputati.
Care este opinia Grupului PPE in ceea ce priveste candidatura Laurei Codruta Kovesi la sefia Parchetului European. O sa o sustineti sau nu in aceasta functie?, a fost intrebarea adresata marti, intr-o conferinta de presa, lui Esteban Gonzalez Pons.
"Ca sa raspund foarte scurt, noi o sustinem clar. Credem ca abordarea politica trebuie sa stea departe de alegerea procurorului european. Deci, numai gandindu-ne la capacitatea ei tehnica, o sustinem", a raspuns Esteban Gonzalez Pons, vicelider al Grupului PPE.
Momentul poate fi vazut la minutul 11 din inregistrarea de pe site-ul Parlamentului European.
Laura Codruta Kovesi concureaza pentru sefia Parchetului European cu alti doi procurori din Germania si Franta. Castigatorul va fi ales prin codecizia Parlamentului European si COREPER - reuniunea tuturor ambasadorilor statelor UE pe langa institutiile europene- institutie a Consiliului UE.
Franta si Germania ar putea s-o sustina pe Kovesi la sefia Parchetului UE. Dialogul incredibil... mai mult
Marti, 12 Februarie 2019, ora 15:32
Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, sustine ca informatii despre Laura Codruta Kovesi au ajuns deja la Parlamentul European si la omologii sai, dar nu au fost transmise de el, asociatiile profesionale ale magistratilor fiind cele care ar fi "facilitat" comunicarea.
Intrebat daca le-a prezentat omologilor din statele membre decizia Curtii Constitutionale a Romaniei privind demiterea din functie a Laurei Codruta Kovesi sau daca si-a schimbat parerea in aceasta privinta, in contextul aparitiei fostei sefe a DNA pe lista celor trei procurori care candideaza pentru conducerea Parchetului European, Tudorel Toader a declarat ca isi mentine punctul de vedere.
"Nu mi-am schimbat si, de regula, eu cand imi exprim un punct de vedere, il exprim documentat, ulterior rareori mi-l schimb.
Comunicarea a fost facilitata de asociatiile profesionale de magistrati, care inteleg ca s-au adresat ministrilor, sigur, de pe pozitii oarecum diferite. Din cate am aflat eu, informatiile deja sunt circulate si ajunse la ministrii de Justitie, nu de la mine, ajunse la ministrii de Justitie, ajunse chiar si la Parlamentul European", a precizat ministrul Justitiei, pentru Agrepres.
El a adaugat ca alegerea procurorul sef al Parchetului European cade in sarcina Parlamentului European si a Consiliului Uniunii Europene, nefiind responsabilitatea sa ca ministru al Justitiei din Romania.
Favorita Kovesi
Laura Codruta Kovesi s-a clasat prima in cursa pentru functia de sef al Parchetului... mai mult
Joi, 07 Februarie 2019, ora 23:19
La capatul unui an in care autoritatile de la Bucuresti au primit mai multe avertismente internationale, sa opreasca modificarile aduse atat legislatiei din Justitie, cat si procedurilor de numire/demitere a procurorilor-sef, Parlamentul European va vota, marti, o rezolutie extrem de critica privind Romania.
Iar contextul intern nu este deloc unul linistit, dupa plecarea (prin demisie sau demitere, inca nu e clar) a ministrului Victor Negrescu de la portofoliul Afacerilor Europene.
Votul in Parlamentul European, reunit in plen la Strasbourg, este asteptat dupa ora 13:00 (ora Romaniei - 12:00, ora Frantei).
Mai mult, tot marti este asteptat si urmatorul raport MCV privind Romania, care, spun surse consultate de Ziare.com, nu va fi deloc bland cu autoritatile de la Bucuresti.
Astfel, in textul rezolutiei, numita "joint resolution", ceea ce inseamna ca fiecare grup politic a avut recomandari, sunt mentionate avertismentele din raportul GRECO din aprilie 2018, cele ale Comisiei de la Venetia din martie si octombrie anul acesta, precum si faptul ca Romania este data in judecata la Curtea de Justitie a UE pentru ca nu a transpus Directiva in ce priveste spalarea banilor.
Cateva capitole vizeaza si presa din Romania, atragandu-se atentia ca in raportul Reporteri fara Frontiere se vorbeste de presiunile uriase asupra mass-media, incercandu-se jubjugarea sa in scopul de a fi folosita drept unealta de manipulare.
Si protestele sunt mentionate, dar mai ales... mai mult
Marti, 13 Noiembrie 2018, ora 07:37
Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a spus, marti, la Bruxelles, la o dezbatere organizata de Parlamentul European, ca actiunile Directiei Nationale Anticoruptie "pot avea efect durabil doar daca sunt dublate de actiunile preventive desfasurate de celelalte institutii si autoritati ale statului, de mediul educational si de cel de afaceri".
In timpul conferintei cu tema "Lectii de invatat din Romania: schimb de bune practici intre autoritatile anticoruptie din Romania si Ucraina", prezentarea facuta de procurorul sef al DNA s-a referit la rezultatele obtinute in ultimii 10 ani de procurori in combaterea marii coruptii, la "sprijinul constant al Comisiei Europene", dar si la "obstacole si vulnerabilitati care pun in pericol buna functionare a societatii si care pot fi inlaturate prin actiuni de preventie", potrivit unui comunicat de presa transmis de DNA.
Kovesi a sustinut ca eficienta activitatii DNA din ultimii 10 ani este demonstrata prin faptul ca a crescut de la an la an numarul dosarelor finalizate cu succes, precum si importanta functiei celor investigati, ca numarul persoanelor trimise in judecata de DNA s-a triplat, iar numarul celor condamnate de instantele de judecata in dosarele DNA a crescut de peste 5 ori (in 2006 au fost 155 persoane condamnate, iar in 2017 au fost 870 persoane condamnate).
Procurorul sef la DNA a mai spus, in Parlamentul European, ca din 2006 si pana in prezent DNA a dispus trimiterea in judecata a 99 de demnitari si ca... mai mult
Marti, 17 Octombrie 2017, ora 15:33