Noua institutie a Parchetului European (European Public Prosecutor's Office - EPPO), condusa de fosta sefa a DNA Laura Codruta Kovesi, a atribuit un contract de furnizare de "servicii specializate de training in domeniul de lucru al EPPO", training care va include cursuri de legislatie, jurisprudenta si tehnici de investigatie pentru personalul Parchetului, inclusiv pentru procurorii europeni, scrie Profit.ro.
Licitatia, la care au participat 3 competitori, a fost castigata de un consortiu format din doua organizatii internationale europene non-profit, respectiv European Judicial Training Network (EJTN - Reteaua Europeana de Formare Judiciara) si Academy of European Law (ERA - Academia de Drept European), care este membru fondator al EJTN.
Contractul atribuit de EPPO consortiului format din EJTN si ERA a fost incheiat pe 2 ani si va putea fi reinnoit de 2 ori, pe perioade de cate un an. Valoarea de atribuire a fost de 469.400 euro plus TVA, pretul de achizitie fiind estimat initial la 500.000 euro plus TVA, relateaza Profit.ro.
La cursuri vor participa un numar estimativ de 23 de procurori europeni, cel putin 44 de procurori delegati, 29 de analisti de caz, 15 investigatori financiari si 25 de membri ai personalului administrativ al Parchetului UE.
Parchetul European va face investigatii transfrontaliere in cazuri de frauda in care sunt implicate fonduri ale UE sau in cazuri de frauda in materie de TVA la nivel transfrontalier care implica daune de peste 10... mai mult
Marti, 05 Ianuarie 2021, ora 08:37
Procurorul sef european, Laura Codruta Kovesi, cere membrilor Comisiilor pentru libertati civile (Comisia LIBE) si control bugetar (CONT) ale Parlamentului European, un buget mai mare pentru Parchetul European si o schema de personal mai mare.
Motivul: estimarile preliminare financiare pentru primul an de activitate sunt depasite. Kovesi sustine ca in primul an de activtate Parchetul European trebuie sa poata sa deschida cel putin 2.000 de cazuri noi, la care se adauga alte 1.000 de cazuri restante.
Potrivit fostei sefe DNA, procurorii europeni delegati vor trebui sa filtreze minim 3.000 de cazuri si sa ia o decizie: pe care le trateaza, pe care le trimit in instantele nationale.
Intalnirile cu comisarii europeni
"Nu o sa decideti doar chestiunile bugetare, insa o sa decideti cu privire la principiile fundamentale in baza carora Parchetul European va activa. O sa va explic cum si de ce," isi incepe discursul Kovesi.
Procurorul-sef european a explicat ca a facut o estimare pentru nevoile Parchetului European in 2020 si 2021.
"M-am adresat Comisiei cu un mesaj foarte simplu: Chiar daca nu avem informatii cu privire la volumul de lucru al Parchetului European din partea unor state membre, trebuie sa trecem la treaba. Daca vom incepe activitatea in 2020, bugetul Parchetului European trebuie redeschis, trebuie sporit in mod semnificativ, la fel ca si in 2021.
In acest context, in 17 febriuarie o sa ma intalnesc cu domnul comisar Reynders (Didier Reynders,... mai mult
Joi, 06 Februarie 2020, ora 12:50
Consiliul Uniunii Europene a confirmat, luni, numirea fostei sefe DNA, Laura Codruta Kovesi, in functia de procuror-sef al Parchetului European (EPPO).
"Consiliul (UE - n.red.) a convenit astazi (luni - n.red.) numirea Laurei Codruta Kovesi pentru a fi primul procuror sef european. Numirea trebuie acum confirmata si de Parlamentul European", informeaza un comunicat de presa remis de Consiliul UE.
Urmatoarea sedinta a PE ar urma sa aiba loc joi, 17 octombrie.
"Doamna Kovesi, cetatean roman, este in prezent procuror in cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie din Romania. A ocupat diverse functii de procuror in timpul carierei sale in Romania.
Procurorul-sef european va organiza activitatea EPPO si va reprezenta Biroul in relatia cu institutiile UE, statele membre si tarile terte. Ea va fi asistata de doi adjuncti si va prezida colegiul de procurori, care va fi responsabil de definirea strategiei si a regulilor interne si de a asigura coerenta intre si in cazuri", potrivit sursei citate.
In context, Anna-Maja Henriksson, ministrul Justitiei din Finlanda, tara care asigura presedintia semestriala a Consiliului, a explicat ca este o prioritate ca Parchetul European sa fie functional pana in luna noiembrie 2020.
Sarcina lui Kovesi, sustine Henriksson, va fi sa creeze EPPO "de la zero".
"Prioritatea Consiliului este ca EPPO sa functioneze pana in noiembrie 2020. In acest sens, devenea urgent sa fie numit procurorul sef european. Dna... mai mult
Luni, 14 Octombrie 2019, ora 13:43
Parlamentul European si Consiliul Uniunii Europene au semnat marti seara acordul prin care Laura Codruta Kovesi este desemnata candidat comun pentru functia de procuror sef european.
"Negocierile intre Parlamentul European si Consiliu asupra noului procuror-sef al Parchetului European au avut loc incepand din aceasta primavara. Echipa de negociere a Parlamentului a sustinut-o pe doamna Kovesi pe toata durata negocierilor, in ciuda opozitiei ministrilor UE pana de curand", se arata intr-un comunicat al Parlamentului European.
In urma acordului cu Consiliul de marti, presedintele Comisiei pentru libertati civile Juan Fernando Lopez Aguilar (S&D, ES) a declarat: "Doamna Kovesi este alegerea perfecta pentru functia de procuror-sef european. Are competente profesionale desavarsite. Mai mult, Romania nu detine pentru moment niciun post cheie la nivel european, iar doamna Kovesi va deveni una dintre femeile-lider ale Uniunii."
"Suntem foarte bucurosi de faptul ca doamna Kovesi va conduce noul Parchet European. Corespunde cel mai bine viziunii Parlamentului European pentru o institutie puternica si credibila. Doamna Kovesi este deosebit de competenta, cu un palmares impresionant de realizari in lupta impotriva coruptiei cu o flexibilitate remarcabila si mult curaj" a adaugat, la randul sau, presedintele Comisiei pentru control bugetar, Monika Hohlmeier (PPE, DE).
Vicepresedintele Comisiei pentru libertati civile Maite Pagazaurtundua (Renew, ES) a declarat: "Prin... mai mult
Marti, 24 Septembrie 2019, ora 21:15
Romania nu o va sustine pe Laura Codruta Kovesi la sefia Parchetului European, a anuntat miercuri Viorica Dancila, ea precizand clar ca mandatul transmis Luminitei Odobescu, ambasadorul roman la UE, este sa "voteze impotriva!".
"Am spus si spun acest lucru. Nu sustinem pe Laura Codruta Kovesi, mi se pare o abordare fireasca, atunci cand sunt suspiciuni trebuie sa lamureasca acest lucru si apoi sa candideze", a spus Dancila, dupa sedinta CEx a PSD.
Intrebata inca o data de jurnalisti care va fi votul Luminitei Odobescu, Dancila a raspuns: "Am spus: impotriva!".
Joi va fi, la Bruxelles, o intrunire COREPER, unde Consiliul va lua decizia de a o sprijini pe Kovesi, in urma repozitionarii unor state, printre care Franta si Bulgaria, au declarat, pentru Ziare.com, surse de la Bruxelles.
Negociatorii Consiliului Uniunii Europene, reprezentat de presedintia semestriala finlandeza, si cei ai noului Parlament European format dupa alegerile din mai au avut, marti, o prima runda de discutii cu privire la desemnarea sefului Biroului Procurorului Public European (EPPO), pozitie pentru care se afla in cursa si Laura Codruta Kovesi.
La 12 septembrie, Parlamentul European, care dupa alegerile europene din luna mai si-a reconfirmat sprijinul pentru candidata Laura Codruta Kovesi, si-a desemnat noua echipa de negociatori pentru functia de procuror-sef european.
Noua echipa este formata din presedintele Comisiei de control bugetar (CONT) a PE, Monika Hohlmeier, eurodeputat... mai mult
Miercuri, 18 Septembrie 2019, ora 20:55
Premierul bulgar Boiko Borisov va sprijini candidatura Laurei Codruta Kovesi pentru postul de procuror general european, dupa cum a anuntat serviciul de presa al Guvernului din tara vecina.
Initial, premierul bulgar se impotrivea candidaturii romancei, aminteste Novinite.
Anuntul din Bulgaria vine la cateva zile dupa ce si Franta a luat aceeasi decizie.
Recent, Financial Times a transmis ca Franta a fost de acord sa o sustina pe Laura Codruta Kovesi pentru sefia Parchetului European, desi avea propriul candidat pentru aceasta functie, pe Jean-Francois Bohnert. Un oficial francez a spus, pentru FT, ca, dupa aceasta miscare, se asigura un echilibru geografic in ce priveste impartirea institutiilor UE.
Pana acum est-europenii nu detineau nicio functie importanta.
De asemenea, admiministratia prezidentiala din Romania a transmis recent ca presedintele francez, Emmanuel Macron, i-a transmis lui Klaus Iohannis, intr-o convorbire telefonica ce a avut loc vineri, ca Franta isi va retrage candidatul pentru sefia Parchetului European si o va sustine in schimb la Laura Codruta Kovesi pentru aceasta functie.
Sursa citata scrie si despre razboiul dus de cei aflati la guvernare in Romania impotriva Laurei Codruta Kovesi, amintind dosarele care au fost deschise in ultima vreme pe numele fostei sefe a DNA.
Novinite mentioneaza ca Procurorul European va actiona pe teritoriul a 22 de state membre ale UE care au sprijinit ideea crearii sale, printre care se afla si... mai mult
Duminica, 21 Iulie 2019, ora 11:48
Laura Codruta Kovesi a trimis o scrisoare membrilor Comisiei LIBE din Parlamentul European, acolo unde se va da, pe 26 februarie, unul dintre voturile decisive pentru viitorul sef al Parchetului European (EPPO).
Kovesi arata ca se asteapta la aparitia unor conflicte intre nivelul national si cel european, in ce ii priveste pe procurorii delegati la EPPO, potrivit scrisorii care a fost obtinuta de Radio Europa Libera.
Fosta sefa a DNA face trimitere la procurorii delegati la EPPO, numiti de statele nationale, in cadrul unor proceduri interne. De exemplu, in cazul procurorului european din partea Romaniei, cel care are parghiile numirii este Tudorel Toader, potrivit unei ordonante de urgenta recent promovata.
"EPPO trebuie sa se bucure de o inalta incredere publica", scrie Laura Codruta Kovesi. Pe 26 februarie, Comisia LIBE (Libertati Civile, Justitie si Afaceri Interne) din Parlamentul European, compusa din 60 de europarlamentari, va da un vot pe aceasta lista, fiecarui candidat revenindu-i un punctaj.
"Oamenii asteapta rezultate palpabile"
"Oamenii asteapta rezultate palpabile si rapide, in timp ce toate punerile sub acuzare vor trebui validate de judecatori, intr-un proces care poate dura cativa ani. Dincolo de obligatiile institutionale de raportare, stabilite in regulamentul EPPO, gestionarea comunicarii cu publicul si explicarea activitatii noastre va trebui facuta cu cea mai mare grija si tinand cont de adevarata anvergura pan-europeana a EPPO.... mai mult
Miercuri, 20 Februarie 2019, ora 16:15
Fostul premier Dacian Ciolos anunta ca isi asuma fara niciun fel de rezerve sustinerea totala a Laurei Codruta Kovesi pentru functia de procuror-sef al Parchetului European si va face tot ce ii sta in putere pentru a ajuta aceasta candidatura.
"Imi asum fara niciun fel de rezerve sustinerea totala a Laurei Codruta Kovesi pentru functia de procuror-sef al Parchetului European. Voi face tot ce sta in puterea mea pentru a ajuta si a sustine aceasta candidatura. In ultimii 30 de ani, actuala clasa politica a alungat romanii care au dorit sa faca ceva pentru Romania.
I-a impiedicat pe cei care au vrut sa se implice si a construit o elita politica formata din infractori si din oameni lipsiti de onestitate. Ajunge! A venit vremea sa refuzam lungul sir de umilinte si sa facem ceva concret pentru viitorul tarii noastre", a scris Ciolos pe pagina sa de Facebook.
Laura Codruta Kovesi s-a clasat pe primul loc in selectia pentru postul de procuror-sef european realizata de un Comitet special, fiind trimise Parlamentului European primele trei propuneri, in ordinea preferintelor, din care legislativul urmeaza sa aleaga seful Parchetului European.
Desi numerosi oficiali europeni au anuntat ca o sustin si i-au laudat competentele si profesionalismul, ministrul roman al Justitiei Tudorel Toader, Guvernul din care face parte precum si numerosi lideri PSD si ALDE au spus ca Romania se va opune acestei numiri.
Citeste si:
Franta si Germania ar putea s-o sustina pe Kovesi... mai mult
Luni, 11 Februarie 2019, ora 22:23
Ministrul Justitiei din Romania a promis sa faca tot ce-i sta in putinta pentru a bloca accesul candidatului mult laudat al tarii sale la functia de sef al Parchetului UE.
Laura Codruta Kovesi si-a castigat reputatia de tar al anticoruptiei in Romania pentru incercarile ei indraznete de a inlatura acest flagel intr-unul dintre cele mai corupte state din UE, scrie The Guardian intr-un articol publicat miercuri care prezinta situatia paradoxala din tara noastra.
In calitate de procuror-sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), Kovesi a luat in vizor prim-ministri, ministri, primari si membri ai Parlamentului, inainte de demiterea sa, la ordinul ministrului Justitiei, Tudorel Toader, in iulie 2018.
In aceasta saptamana, Toader a declarat ca UE nu este constienta de "abuzurile comise de Laura Codruta Kovesi" atunci cand a condus DNA si a promis ca va trimite motivele demiterii sale ministrilor Justitiei din UE.
Comentariile lui Toader pun in lumina reflectoarelor coruptia generalizata din tara sa, scrie jurnalista Jennifer Rankin pentru cotidianul britanic.
In noiembrie anul trecut, Comisia Europeana a avertizat Romania ca lupta impotriva coruptiei face pasi inapoi, subliniind presiunea pusa de politic asupra DNA.
Unii diplomati europeni considera ca Romania ar trebui sa faca obiectul procedurii UE de sanctionare din cauza afectarii statului de drept, daca Guvernul va continua cu propuneri de amnistiere pentru a sterge cazierul politicienilor condamnati... mai mult
Marti, 05 Februarie 2019, ora 21:36