Reuters a publicat o analiza in care se vorbeste despre "fragilitatea democratiilor post-comuniste din Europa de Est", facand referire la modificarea Legilor justitiei in Romania de catre PSD.
In articol se mentioneaza ca interventiile PSD in sistemul judiciar au provocat cele mai mari proteste in Romania de la revolutia din 1989 si ca modificarile au fost criticate atat de Comisia Europeana cat si de Departamentul de Stat al SUA.
Facand referire la declaratiile mai multor magistrati si experti, in analiza Reuters se arata ca modificarile "aprobate in graba" vor afecta toate investigatiile si vor face pedepsirea infractorilor mult mai dificila.
Reuters noteaza ca zeci de membri PSD, printre care si liderul Liviu Dragnea, se afla sub investigatie pentru fapte de coruptie si ca ei s-au folosit de majoritatea din Parlament pentru a scapa de acuzatii, sustinand ca ele sunt rezultatul unui complot al opozitiei pentru a-i discredita.
Desi Romania este "unul dintre cele mai corupte state", coalitia de guvernare continua presiunea si a demarat procedurile pentru demiterea Laurei Codruta Kovesi, cea care conduce DNA. Astfel, politicienii vor castiga mai mult control asupra justitiei, se arata in articol.
De asemenea, este amintit si mitingul PSD, acolo unde partidul a adus cu autocarele sute de mii de oameni carora le-a transmis ca exista un "stat paralel" care ii supravegheaza ilegal si incurajeaza vecinii sa se toarne unii pe altii.
Astfel de argumente, noteaza... mai mult
Joi, 21 Iunie 2018, ora 11:51
Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, spune ca asistam in ultima vreme la un asalt asupra justitiei si a independentei procurorilor, cu limitarea posibilitatilor de a face investigatii, iar acest lucru nu se face nicidecum in favoarea cetateanului de rand, ci a infractorilor.
Declaratiile au fost facute vineri, dupa ce s-a aflat ca majoritatea PSD-ALDE doreste modificarea Codurilor Penale invocand ca pretext o directiva europeana.
"Vedem in ultimul timp un asalt asupra justitiei, un asalt asupra independentei procurorilor, dorinta de a limita posibilitatile de a efectua investigatii. Or, acest lucru nu foloseste nici cetateanului, nici societatii, foloseste doar celor care comit astfel de infractiuni", a declarat procurorul sef al DNA intr-o emisiune live transmisa de Libertatea.
Comentariile vin dupa o serie de reactii negative ale procurorilor la restrictiile pe care PSD-ALDE vor sa le impuna celor care ancheteaza.
Parchetul General critica modificarile la Codurile Penale: Sunt in favoarea inculpatilor, ingreuneaza actul de urmarire penalaModificarea Codurilor Penale, pe intelesul tuturor: Kovesi explica de ce e pusa in pericol viata cetatenilor si cum vor fi afectate investigatiileModificarile la Codurile Penale depasesc recomandarile Directivei UE privind prezumtia de nevinovatie si sunt facute cu o graba suspecta
O persoana nu mai poate fi condamnata in lipsa, marii corupti nu mai pot fi arestati preventiv
Laura Codruta Kovesi a dat mai multe... mai mult
Vineri, 15 Decembrie 2017, ora 14:39
Presedintele Klaus Iohannis a comentat, joi, noile actiuni ale coalitiei PSD-ALDE care, prin comisia speciala condusa de Florin Iordache, vrea sa aduca modificari la Codurile Penale.
Seful statului, care in aceste zile se afla la Bruxelles unde participa la reuniunea Consiliului European, a fost intrebat de jurnalisti de propunerile PSD si ALDE despre care deja DNA a atras atentia ca ar avea "un efect devastator" asupra anchetelor penale si, deci, asupra vietilor oamenilor.
Iohannis a spus ca scepticismul privind modul in care modificarile in Justitie sunt facute de Parlament si l-a exprimat cu fiecare ocazie si a avut si un sfat pentru alesi.
"Din capul locului mi-am exprimat scepticismul in privinta acestor modificari care mie mi se par prea ample si facute la prea mare viteza. Eu nu pot decat sa recomand Parlamentului sa abordeze cu maxima raspundere aceste modificari legislative, fiindca ele vor avea efecte pe termen lung", a spus Iohannis.
Intrebat si daca va organiza discutii pe aceasta tema cu cei responsabili de modificari, seful statului a spus ca da, insa nu a detaliat pe subiect.
"De la Bruxelles nu va spun ce am de gand sa fac. O sa avem mai multe discutii pe aceasta tema", a conchis Iohannis.
Amintim ca, desi initial anuntase ca nu lucreaza in zilele de doliu national, comisia speciala condusa de Florin Iordache s-a reunit si joi, cand avea de gand sa se ocupe si de Codurile Penale, dupa ce a terminat in timp record modificarea Legilor... mai mult
Joi, 14 Decembrie 2017, ora 16:25
Procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, se indoieste de buna credinta a ministrului Justitiei, Florin Iordache, in contextul in care MJ a elaborat o OUG a gratierii si una privind modificarea Codurilor Penale.
Premierul Sorin Grindeanu a declarat miercuri, dupa sedinta de guvern, ca aceste OUG nu dezincrimineaza nici conflictul de interese, nici abuzul in serviciu, asa cum a speculat presa, dar "se clarifica din punct de vedere al Ministerului Justitiei si se pun in concordanta cu deciziile CCR".
"De ce trebuie facute aceste modificari la Codul Penal in mod netransparent prin ordonanta de urgenta? De ce nu s-a comunicat?
(...) Sa vedem in ce sens se clarifica. Practica este unitara si este foarte clara si decizia CCR. Nu vad ce ar putea fi clarificat. Ma indoiesc ca este de buna credinta (ministrul Justitiei, Florin Iordache - n.red.). Daca este o clarificare, de ce se lucreaza in secret, de ce se lucreaza noaptea? De ce nu este o procedura transparenta?", a spus Kovesi, pentru Europa FM.
"Am avut o discutie cu ministrul Justitiei, ocazie cu care domnul ministru a promis ca orice modificare se va face va fi discutata in sistem. Vad ca si-a incalcat aceasta promisiune. Ma asteptam", a mentionat Kovesi.
Anterior, intr-un interviu acordat Ziare.com, Kovesi a spus ca a avut deja o discutie la Ministerul Justitiei la care a participat si procurorul general, si procurorul sef DIICOT.
"Am cerut sa lamurim 4 aspecte: ce intentii are dl ministru privind... mai mult
Miercuri, 18 Ianuarie 2017, ora 15:05
Laura Codruta Kovesi, procurorul-sef al DNA, respinge categoric ideea ca Directia ar face "justitie televizata" si subliniaza rolul important al sustinerii acordate institutiei pe care o conduce de catre ambasade si Comisia Europeana, in contextul in care politicienii modifica frecvent legislatia in domeniu, in propriul interes.
Intr-un amplu interviu acordat Adevarul inainte ca DNA sa anunte inceperea urmaririi penale in cazul premierului Victor Ponta, procurorul sef al DNA vorbeste despre mai multe aspecte care vizeaza activitatea DNA si relatia institutionala cu SRI.
Intrebata, printre altele, care sunt criteriile dupa care un dosar devine prioritar, existand opinii conform carora DNA i-ar vana pe anumiti politicieni, Laura Codruta Kovesi a raspuns: "In primul rand, avem in vedere dosarele vechi, apoi dosarele in care avem prejudicii foarte mari, dosarele in care exista riscul prescrierii unor fapte, dar si calitatea persoanei suspectate de comiterea unor fapte ...citeste mai departe despre "Kovesi: De foarte multe ori simtim ca ne luptam cu morile de vant" pe Ziare.com mai mult
Joi, 11 Iunie 2015, ora 12:06