Modificarile pe care PSD-ALDE vrea sa le faca in mare graba la Codurile Penale depasesc cadrul directivei europene care este invocata de initiatori, cu toate ca Florin Iordache, presedintele comisiei speciale, neaga acest lucru.
PSD-ALDE schimba cu o graba nejustificata Codurile Penale, unele dintre modificari neavand nicio legatura cu directiva europeana invocata de initiatori, dupa cum reiese dintr-o analiza pe text facuta de Elena Calistru, presedinte si co-fondator al asociatiei Funky Citizens.
Cu toate ca Florin Iordache (PSD), presedintele comisiei speciale, a sustinut ca modificarile respecta directiva europeana, textele puse in paralel arata contrariul. In analiza publicata pe site-ul Republica, Elena Calistru arata inca de la inceput ca "termenul de transpunere a Directivei este aprilie 2018, fapt care nu explica o eventuala graba de a adopta acum, pe repede inainte, aceste modificari".
Si asta mai ales in conditiile in care exista, de exemplu, o directiva mai veche, 2015/849, care avea termenul de transpunere in iunie 2017, dar pentru care nu exista nici macar un proiect de lege depus la Parlament, motiv pentru care Comisia Europeana a declansat procedura de infrigement impotriva Romaniei. Aceasta directiva se refera la spalarea banilor si daca ea ar fi fost transpusa in legislatia romaneasca, ar fi facut "imposibila existenta unor firme cu actiuni la purtator", subliniaza Elena Calistru.
Citeste si:
Tel Drum are o cifra de afaceri de 200 de milioane... mai mult
Vineri, 15 Decembrie 2017, ora 10:18
Ministerul Public, condus de procurorul general Augustin Lazar, subliniaza ca modificarile pe care PSD-ALDE intentioneaza sa le faca la Codurile Penale arata o preocupare exclusiva pentru respectarea drepturilor inculpatilor si mai putin ale persoanelor vatamate, si totodata limiteaza aflarea adevarului si caracterul echitabil al proceserlor penale.
Este o noua reactie institutionala venita joi din partea procurorilor, dupa cele ale DNA si DIICOT.
La fel ca si celelalte doua institutii, Ministerul Public subliniaza intr-un comunicat remis presei ca modificarile propuse in Parlament "se abat grav" de la transpunerea Directivei europene 2016/343, invocata de initiatorii modificarilor la Codurile Penale.
"Obligativitatea transpunerii Directivei este un pretext pentru a modifica arhitectura procesului penal, in sensul ingreunarii pana la lipsirea de eficienta a actului de urmarire penala.
Doar astfel poate fi explicata introducerea unor texte care sunt in contradictie atat cu standardele europene in materie, cat si cu prevederile interne, validate de Curtea Constitutionala", se arata in comunicatul Ministerului Public.
Citeste si:
DNA reactioneaza la asaltul PSD-ALDE asupra Codurilor Penale: Efectul va fi devastatorModificarea Codurilor Penale, pe intelesul tuturor: Kovesi explica de ce e pusa in pericol viata cetatenilor si cum vor fi afectate investigatiileReactia DIICOT la modificarea Codurilor Penale: Reglementari excesive, o amputare a posibilitatilor de... mai mult
Joi, 14 Decembrie 2017, ora 17:32
Conducerea DIICOT isi exprima "surprinderea si ingrijorarea" cu privire la modalitatea in care coalitia PSD-ALDE schimba Codurile Penale, invocand o directiva europeana, apreciind ca acest proces se desfasoara "fara transparenta si fara consultarea unor experimentati practicieni ai dreptului din domeniul justitiei penale".
Este a doua reactie venita joi din partea unor reprezentanti oficiali ai procurorilor, dupa cea a DNA.
Intr-un comunicat remis presei, DIICOT reaminteste ca elaborarea si adoptarea noilor Coduri Penale au durat mai multi ani si ca, desi au fost consultati nenumarati experti, practicieni, cadre universitare, asociatii profesionale, rezultatele nu au fost scutite de erori.
"Neoficial am luat act de un numar semnificativ de amendamente la Codul Penal si Codul de Procedura Penala, formulate in contextul procedurilor in desfasurare la Comisia Speciala Comuna a Camerei Deputatilor si Senatului, care reprezinta, in opinia noastra, reglementari excesive, dincolo de standardele stabilite prin Directiva si care vor avea ca finalitate o noua amputare a posibilitatilor tactice de investigare a infractiunilor in vederea tragerii la raspundere penala a persoanelor care le-au savarsit", se arata in comunicatul citat.
DNA reactioneaza la asaltul PSD-ALDE asupra Codurilor Penale: Efectul va fi devastatorModificarea Codurilor Penale, pe intelesul tuturor: Kovesi explica de ce e pusa in pericol viata cetatenilor si cum vor fi afectate investigatiile
La fel ca... mai mult
Joi, 14 Decembrie 2017, ora 16:35
Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, afirma ca modificarile anuntate de PSD-ALDE la Codurile penale vor afecta activitatea investigatorilor si vor pune in pericol cetatenii. Sefa DNA a dat si cateva exemple edificatoare.
"Daca aceste dispozitii vor intra in vigoare, ele vor avea un efect devastator asupra modului in care vom putea descoperi sau investiga anumite infractiuni. Si nu ma refer doar la infractiunile de coruptie, ci ma refer in general si la alte infractiuni care pot fi comise", a declarat Laura Codruta Kovesi pentru Ziare.com.
Astfel, "potrivit uneia dintre modificari, procurorii vor fi obligati ca, imediat dupa inregistrarea unei sesizari care priveste o persoana, sa anunte acea persoana si sa ii permita acesteia sa asiste la actele efectuate", a explicat Kovesi.
"Spre exemplu, daca o sa primim la DNA o sesizare ca un primar sau un presedinte de CJ a cerut mita pentru atribuirea unui anumit contract, noi imediat trebuie sa il anuntam pe acel primar sau presedinte de CJ si sa ii spunem 'Vezi ca te vom cerceta pentru ca tu urmeaza sa primesti mita si ai dreptul sa participi la toate actele pe care noi o sa le facem ca sa dovedim ca ai comis aceasta infractiune.
Va dati seama ca in acest moment orice infractiune de coruptie de acest gen nu mai poate fi investigata, nu mai ajungem la trimiteri in judecata", a explicat procurorul sef al DNA.
Citeste si: DNA reactioneaza la asaltul PSD-ALDE asupra Codurilor penale: Efectul va fi devastator... mai mult
Joi, 14 Decembrie 2017, ora 14:24
Sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, a declarat intr-un interviu acordat presei italiene ca se teme ca ordonanta de urgenta privind modificarea codurilor penale ar putea intra in vigoare, in cazul in care ordonanta de abrogare va fi atacata si declarata neconstitutionala.
Kovesi se teme ca si in Romania, ca si in alte tari europene, precum Italia sau Franta, puterea politica ar putea incerca sa limiteze prerogativele autoritatii de lupta impotriva coruptiei.
"Pericolul exista si in trecut. In ultimii trei ani, de cand lucrez aici, au fost multe Guverne la conducerea tarii, unele au incercat sa ridice obstacole in calea muncii noastre. Iar in acesti ani, am vazut multe propuneri de amendamente legislative care ar fi avut consecinte negative pentru capacitatea noastra operationala. Acum, problema cea mai grava este ca ultimul amendament a fost abrogat oficial, dar a fost publicat in Monitorul Oficial", subliniaza ea in interviul acordat La Repubblica.
Oficialul a avertizat ca, in aceasta situatie, prevederile pot intra inca in vigoare. "Primul (motiv - n.red.), ordonanta de abrogare contine formulari declarate neconstitutionale de Curtea Constitutionala. Din cauza neconstitutionalitatii, abrogarea ordonantei ar putea fi declarata neconstitutionala, invalida", explica procurorul.
Intrebata despre contrastul dintre curajul societatii civile de a protesta, mai puternic decat in Europa Occidentala, si atitudinea incapatanata a politicienilor privind coruptia, Kovesi a... mai mult
Joi, 09 Februarie 2017, ora 12:17
Procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, a afirmat ca ordonanta de urgenta prin care sunt modificate Codul Penal si Codul de Procedura Penala sunt ofensatoare pentru autoritatea judecatoreasca si ca este nevoie ca ordonanta sa fie atacata la Curtea Constitutionala.
"Ca membru al Consiliului Suprem al Magistraturii, va pot spune ca ordonanta de urgenta este o ofensa adusa autoritatii judecatoresti, fiind discretionara, vadit neconstitutionala si trebuie atacata urgent la Curtea Constitutionala. Despre consecintele ei grave am avertizat in comunicatul de ieri (luni - n.red) al Ministerului Public", a declarat Augustin Lazar intr-un punct de vedere remis News.ro.
"Ministerul Public avertizeaza asupra faptului ca este imperios necesar sa se realizeze punerea in acord a prevederilor Codului penal si a Codului de procedura penala cu dispozitiile cuprinse in deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei, insa, in actuala redactare, proiectul de modificare a celor doua coduri depaseste limitele stabilite de catre instanta de contencios constitutional", se arata in comunicatul dat publicitatii, luni, de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.
De asemenea, procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a declarat, marti seara, ca proiectul de Ordonanta de Urgenta pentru modificarea codurilor penale adoptat de Guvernul Grindeanu va afecta grav lupta anticoruptie, urmarindu-se ca toti functionarii publici de rang inalt sa fie scapati de raspundere penala... mai mult
Miercuri, 01 Februarie 2017, ora 01:09
Procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a declarat ca nu poate sa comenteze efectele actelor normative adoptate marti seara de Guvern, deoarece nu cunoaste continutul acestora, insa a precizat ca proiectul transmis in cursul aceleiasi zile spre avizare CSM este mai rau decat cel initial si lipseste de relevanta lupta impotriva coruptiei in Romania.
"Nu pot sa comentez ce efecte vor avea OUG adoptate in aceasta seara intrucat nu le-am citit. (...) In aceasta seara, in jurul orei 19:00, am primit din partea CSM un proiect de OUG de modificare a Codului penal si a Codului de procedura penala pentru a ne exprima punctul de vedere pana dimineata, la ora 9,00. In adresa Ministerului Justitiei catre CSM si care ne-a fost trimisa odata cu proiectul se prevedea ca acesta este trimis cu rugamintea de a fi avizat. Am fost surprinsa sa vad ca acest proiect nu contine observatiile pe care sistemul judiciar, in special DNA, le-a facut la proiectul initial.
Mai mult decat atat, nu intelegem de ce este asa de mare urgenta pentru a sta noaptea si a da un punct de vedere pe legi atat de importante cum sunt Codul penal si Codul de procedura penala. (...) Pot sa spun ca acest proiect nou este mai rau decat proiectul initial din perspectiva luptei anticoruptie, practic lipseste de relevanta lupta impotriva coruptiei in Romania daca acest proiect de lege va fi adoptat", a afirmat sefa DNA.
Ea a precizat ca adoptarea acestei ordonante ar favoriza persoanele care de acum incolo vor... mai mult
Marti, 31 Ianuarie 2017, ora 23:49
Procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a declarat ca nu poate sa comenteze efectele actelor normative adoptate marti seara de Guvern, deoarece nu cunoaste continutul acestora, insa a precizat ca proiectul transmis in cursul aceleiasi zile spre avizare CSM este mai rau decat cel initial si lipseste de relevanta lupta impotriva coruptiei in Romania.
"Nu pot sa comentez ce efecte vor avea OUG adoptate in aceasta seara intrucat nu le-am citit. (...) In aceasta seara, in jurul orei 19:00, am primit din partea CSM un proiect de OUG de modificare a Codului penal si a Codului de procedura penala pentru a ne exprima punctul de vedere pana dimineata, la ora 9,00. In adresa Ministerului Justitiei catre CSM si care ne-a fost trimisa odata cu proiectul se prevedea ca acesta este trimis cu rugamintea de a fi avizat. Am fost surprinsa sa vad ca acest proiect nu contine observatiile pe care sistemul judiciar, in special DNA, le-a facut la proiectul initial.
Mai mult decat atat, nu intelegem de ce este asa de mare urgenta pentru a sta noaptea si a da un punct de vedere pe legi atat de importante cum sunt Codul penal si Codul de procedura penala. (...) Pot sa spun ca acest proiect nou este mai rau decat proiectul initial din perspectiva luptei anticoruptie, practic lipseste de relevanta lupta impotriva coruptiei in Romania daca acest proiect de lege va fi adoptat", a afirmat sefa DNA.
Ea a precizat ca adoptarea acestei ordonante ar favoriza persoanele care de acum incolo vor... mai mult
Marti, 31 Ianuarie 2017, ora 23:49
Procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, se indoieste de buna credinta a ministrului Justitiei, Florin Iordache, in contextul in care MJ a elaborat o OUG a gratierii si una privind modificarea Codurilor Penale.
Premierul Sorin Grindeanu a declarat miercuri, dupa sedinta de guvern, ca aceste OUG nu dezincrimineaza nici conflictul de interese, nici abuzul in serviciu, asa cum a speculat presa, dar "se clarifica din punct de vedere al Ministerului Justitiei si se pun in concordanta cu deciziile CCR".
"De ce trebuie facute aceste modificari la Codul Penal in mod netransparent prin ordonanta de urgenta? De ce nu s-a comunicat?
(...) Sa vedem in ce sens se clarifica. Practica este unitara si este foarte clara si decizia CCR. Nu vad ce ar putea fi clarificat. Ma indoiesc ca este de buna credinta (ministrul Justitiei, Florin Iordache - n.red.). Daca este o clarificare, de ce se lucreaza in secret, de ce se lucreaza noaptea? De ce nu este o procedura transparenta?", a spus Kovesi, pentru Europa FM.
"Am avut o discutie cu ministrul Justitiei, ocazie cu care domnul ministru a promis ca orice modificare se va face va fi discutata in sistem. Vad ca si-a incalcat aceasta promisiune. Ma asteptam", a mentionat Kovesi.
Anterior, intr-un interviu acordat Ziare.com, Kovesi a spus ca a avut deja o discutie la Ministerul Justitiei la care a participat si procurorul general, si procurorul sef DIICOT.
"Am cerut sa lamurim 4 aspecte: ce intentii are dl ministru privind... mai mult
Miercuri, 18 Ianuarie 2017, ora 15:05