Procurorul sef european, Laura Codruta Kovesi, cere membrilor Comisiilor pentru libertati civile (Comisia LIBE) si control bugetar (CONT) ale Parlamentului European, un buget mai mare pentru Parchetul European si o schema de personal mai mare.
Motivul: estimarile preliminare financiare pentru primul an de activitate sunt depasite. Kovesi sustine ca in primul an de activtate Parchetul European trebuie sa poata sa deschida cel putin 2.000 de cazuri noi, la care se adauga alte 1.000 de cazuri restante.
Potrivit fostei sefe DNA, procurorii europeni delegati vor trebui sa filtreze minim 3.000 de cazuri si sa ia o decizie: pe care le trateaza, pe care le trimit in instantele nationale.
Intalnirile cu comisarii europeni
"Nu o sa decideti doar chestiunile bugetare, insa o sa decideti cu privire la principiile fundamentale in baza carora Parchetul European va activa. O sa va explic cum si de ce," isi incepe discursul Kovesi.
Procurorul-sef european a explicat ca a facut o estimare pentru nevoile Parchetului European in 2020 si 2021.
"M-am adresat Comisiei cu un mesaj foarte simplu: Chiar daca nu avem informatii cu privire la volumul de lucru al Parchetului European din partea unor state membre, trebuie sa trecem la treaba. Daca vom incepe activitatea in 2020, bugetul Parchetului European trebuie redeschis, trebuie sporit in mod semnificativ, la fel ca si in 2021.
In acest context, in 17 febriuarie o sa ma intalnesc cu domnul comisar Reynders (Didier Reynders,... mai mult
Joi, 06 Februarie 2020, ora 12:50
Romania nu o va sustine pe Laura Codruta Kovesi la sefia Parchetului European, a anuntat miercuri Viorica Dancila, ea precizand clar ca mandatul transmis Luminitei Odobescu, ambasadorul roman la UE, este sa "voteze impotriva!".
"Am spus si spun acest lucru. Nu sustinem pe Laura Codruta Kovesi, mi se pare o abordare fireasca, atunci cand sunt suspiciuni trebuie sa lamureasca acest lucru si apoi sa candideze", a spus Dancila, dupa sedinta CEx a PSD.
Intrebata inca o data de jurnalisti care va fi votul Luminitei Odobescu, Dancila a raspuns: "Am spus: impotriva!".
Joi va fi, la Bruxelles, o intrunire COREPER, unde Consiliul va lua decizia de a o sprijini pe Kovesi, in urma repozitionarii unor state, printre care Franta si Bulgaria, au declarat, pentru Ziare.com, surse de la Bruxelles.
Negociatorii Consiliului Uniunii Europene, reprezentat de presedintia semestriala finlandeza, si cei ai noului Parlament European format dupa alegerile din mai au avut, marti, o prima runda de discutii cu privire la desemnarea sefului Biroului Procurorului Public European (EPPO), pozitie pentru care se afla in cursa si Laura Codruta Kovesi.
La 12 septembrie, Parlamentul European, care dupa alegerile europene din luna mai si-a reconfirmat sprijinul pentru candidata Laura Codruta Kovesi, si-a desemnat noua echipa de negociatori pentru functia de procuror-sef european.
Noua echipa este formata din presedintele Comisiei de control bugetar (CONT) a PE, Monika Hohlmeier, eurodeputat... mai mult
Miercuri, 18 Septembrie 2019, ora 20:55
Negociatorii Consiliului Uniunii Europene, reprezentat de presedintia semestriala finlandeza, si cei ai noului Parlament European format dupa alegerile din mai vor avea, marti, o prima runda de discutii cu privire la desemnarea sefului Biroului Procurorului Public European (EPPO), pozitie pentru care se afla in cursa si Laura Codruta Kovesi.
Presedintia finlandeza a Consiliului UE ia in calcul includerea acestui subiect pe agenda reuniunii de joi a COREPER (Comitetul reprezentantilor permanenti ai tarilor membre ale UE), au declarat, pentru Agerpres, surse de la Bruxelles.
La 12 septembrie, Parlamentul European, care dupa alegerile europene din luna mai si-a reconfirmat sprijinul pentru candidata Laura Codruta Kovesi, si-a desemnat noua echipa de negociatori pentru functia de procuror-sef european.
Noua echipa este formata din presedinta Comisiei de control bugetar (CONT) a PE, Monika Hohlmeier, eurodeputata germana din grupul Partidului Popular European (PPE) din PE, Juan Fernando Lopez Aguilar, presedintele Comisiei pentru libertati civile, justitie si afaceri interne (LIBE), membru al grupului S&D din Spania, si Maite Pagazaurtundua, vicepresedinte al comisiei LIBE si membru al grupului Renew Europe, tot din Spania.
Procedura de desemnare a noului procuror-sef european nu s-a finalizat pana la incheierea mandatului fostului Parlament European, motiv pentru care a fost necesara desemnarea unei noi echipe de negociere. In cursa se mai aflau la momentul... mai mult
Marti, 17 Septembrie 2019, ora 08:03
Membrii Comisiei LIBE au vrut sa transmita un mesaj direct guvernului roman, atunci cand au votat-o pe Laura Codruta Kovesi pentru sefia Parchetului European:
declansarea celor 18 proceduri de urmarire penala impotriva unei persoane careia nu i se putea reprosa nimic, in afara de faptul ca a fost uneori poate prea dura, nu este un lucru acceptabil.
Europarlamentarul PPE Frank Engel (Luxemburg) a povestit pentru Ziare.com cum a luat decizia pro-Kovesi in Comisia LIBE si cat a contat felul in care Guvernul de la Bucuresti a incercat sa submineze candidatura fostei sefe a DNA.
"Eu am votat pentru ea si cred ca ar fi un semnal puternic si important daca va fi investita in aceasta functie. Nu inseamna ca ceilalti candidati nu erau buni. Candidatul francez are acelasi nume ca fostul meu director de liceu (rade - n.red.) si i-am si spus ca nu pot fi vreodata impotriva cuiva care se numeste Bonhert, deoarece ma impacam bine cu fostul meu director.
Cred ca urmarea logica va fi confirmarea doamnei Kovesi si un motiv pentru asta este si maniera in care a fost demisa in Romania.
Trebuie sa dam un mesaj guvernului roman ca declansarea celor 18 proceduri de urmarire penala impotriva unei persoane careia nu i se putea reprosa nimic, in afara de faptul ca a fost uneori poate prea dura, nu este un lucru acceptabil.
(...)
Ceea ce s-a remarcat si in timpul audierilor, cum eurodeputatii erau extrem de enervati de demersurile guvernului roman, si spuneau ca e inadmisibil ca... mai mult
Luni, 18 Martie 2019, ora 14:58
Comisia pentru libertati civile (LIBE) din Parlamentul European (PE) a decis, miercuri, prin vot secret, sa o sustina pe Laura Codruta Kovesi pentru sefia Parchetului European.
Decizia LIBE vine dupa ce si Comisia pentru Control Bugetar (CONT) a hotarat, marti seara, ca Kovesi e cel mai potrivit candidat pentru acest post important din UE.
Asta inseamna ca in acest moment, Kovesi este candidatul sustinut de PE pentru functia de procuror sef european.
Castigatorul este numit de comun acord de Parlamentul European si Consiliul UE. In cazul in care clasamentul rezultat in urma audierilor din comisiile parlamentare va fi diferit de votul final din COREPER, va urma o negociere intre PE si Consiliu, in urma careia se va lua decizia finala.
Ziare.com v-a prezentat in format LIVE TEXT desfasurarea sedintei si a votului:
12:35 - La Bruxelles, s-a anuntat si rezultatul oficial:
Laura Codruta Kovesi - 26 de voturi
Jean-Francois Bohnert - 22 de voturi
Andres Ritter - 1 vot
1 vot alb
12:31 - Laura Codruta Kovesi a primit 26 de voturi, iar francezul Jean-Francois Bohnert are 22 de voturi, anunta surse de la Bruxelles. Rezultatul nu a fost inca validat oficial si se renumara.
12:27 - Votul s-a incheiat deja. Incepe numaratoarea la care participa si romancele Monica Macovei si Maria Grapini.
12:05 - Presedintele Comisiei LIBE, Claude Moraes, a anuntat ca s-a decis ca procedura sa fie publica, iar votul secret, cu buletine de vot din hartie. "Nu putem avea... mai mult
Miercuri, 27 Februarie 2019, ora 12:37
Romania nu se comporta demn de presedintia UE, iar Guvernul de la Bucuresti este complet ridicol si foarte stupid, sustine europarlamentarul ALDE Sophie in 't Veld, membru in Comisia LIBE care azi va da votul pentru sefia Parchetului European, post pentru care candideaza Laura Codruta Kovesi.
Eurodeputatul olandez, membru al familiei europene din care face parte si partidul lui Calin Popescu Tariceanu, a declarat intr-o interventie pentru postul de radio BNR ca tara noastra nu se comporta demn de presedintia UE, facand tot posibilul pentru a evita numirea lui Kovesi, cea care porneste ca favorita pentru postul de procuror sef european.
Si asta pentru ca ea a avut prea mult succes in lupta anticoruptie din Romania. "Este de neacceptat", sustine Sophie in 't Veld despre aceasta atitudine a guvernantilor romani.
Parlamentul European i-a audiat marti pe cei trei candidati pentru inalta pozitie din UE. Parchetul European va investiga si combate frauda si coruptia cu fonduri UE. Potrivit europarlamentului olandez, acest Parchet ar putea sa faca asta mai eficient decat se intampla acum la nivel national.
Sophie In 't Veld mai spune ca nu se va lasa influentata de campania romanilor impotriva lui Kovesi, ba chiar crede ca Guvernul Romaniei e complet ridicol.
"Extrem de stupid, e atat de clar la varf. Toate statele membre fac jocuri, dar sunt competente politic", a spus olandeza pentru sursa citata.
Cu cateva zile inainte de audierea de la Bruxelles, Kovesi a fost... mai mult
Miercuri, 27 Februarie 2019, ora 07:32
Audierile in Comisiile pentru libertati civile si control bugetar ale Parlamentului European pentru postul de procuror-sef european, la care candideaza si fosta sefa DNA Laura Codruta Kovesi, vor avea loc marti, asa cum a fost programat.
"In Comisia pentru libertati civile a Parlamentului European s-a ajuns la un acord si s-a luat decizia finala referitoare la procedura de audiere si evaluare a candidatilor pentru pozitia de Procuror European.
Audierea va avea loc astazi, exact asa cum a fost programata, in Comisia LIBE (decidenta) si Comisia CONT (asociata) . Dupa incheierea sedintei, Comisia CONT va avea un vot consultativ. Maine, coordonatorii grupurilor politice din Comisia LIBE vor evalua audierea, iar tot maine, la ora 12.00, va avea loc un vot in Comisia LIBE ca urmare a evaluarii facute de coordonatorii grupurilor politice", a scris europarlamentarul Siegfried Muresan.
Surse din cadrul Parlamentului European au explicat pentru Ziare.com ca, in cazul in care cele doua comisii voteaza candidati diferiti, liderii comisiilor CONT - Ingeborg Grassle si LIBE - Claude Moraes urmeaza sa negocieze pentru a face o singura propunere.
Interventia PSD
Pe parcursul zilei audierile de azi au fost puse sub semnul intrebarii, dupa ce Muresan a anuntat, marti dimineata, ca procedura a fost contestata.
"Socialistii si comunistii din Comisia pentru libertati civile (LIBE) a Parlamentului European au contestat procedura prin care vor fi audiati astazi cei 3 candidati... mai mult
Marti, 26 Februarie 2019, ora 14:21
Laura Codruta Kovesi a trimis o scrisoare membrilor Comisiei LIBE din Parlamentul European, acolo unde se va da, pe 26 februarie, unul dintre voturile decisive pentru viitorul sef al Parchetului European (EPPO).
Kovesi arata ca se asteapta la aparitia unor conflicte intre nivelul national si cel european, in ce ii priveste pe procurorii delegati la EPPO, potrivit scrisorii care a fost obtinuta de Radio Europa Libera.
Fosta sefa a DNA face trimitere la procurorii delegati la EPPO, numiti de statele nationale, in cadrul unor proceduri interne. De exemplu, in cazul procurorului european din partea Romaniei, cel care are parghiile numirii este Tudorel Toader, potrivit unei ordonante de urgenta recent promovata.
"EPPO trebuie sa se bucure de o inalta incredere publica", scrie Laura Codruta Kovesi. Pe 26 februarie, Comisia LIBE (Libertati Civile, Justitie si Afaceri Interne) din Parlamentul European, compusa din 60 de europarlamentari, va da un vot pe aceasta lista, fiecarui candidat revenindu-i un punctaj.
"Oamenii asteapta rezultate palpabile"
"Oamenii asteapta rezultate palpabile si rapide, in timp ce toate punerile sub acuzare vor trebui validate de judecatori, intr-un proces care poate dura cativa ani. Dincolo de obligatiile institutionale de raportare, stabilite in regulamentul EPPO, gestionarea comunicarii cu publicul si explicarea activitatii noastre va trebui facuta cu cea mai mare grija si tinand cont de adevarata anvergura pan-europeana a EPPO.... mai mult
Miercuri, 20 Februarie 2019, ora 16:15
Dupa ce viceliderul Grupului PPE din Parlamentul European, Esteban Gonzalez Pons, a anuntat ieri sprijinul grupului pentru Laura Codruta Kovesi la functia de sef al Parchetului European, azi, si coordonatoarea PPE din Comisia pentru libertati civile a Parlamentului European si-a aratat sustinerea pentru procurorul roman.
Astfel, Roberta Metsola, coordonatoarea Grupului PPE din Comisia LIBE - decidenta in procesul de numire a sefului Parchetului European - a tranmis ca o considera pe Laura-Codruta Kovesi favorita pentru aceasta pozitie datorita CV-ului si determinarii candidatei, se arata intr-un comunicat al europarlamentarului Siegfried Muresan, remis miercuri Ziare.com.
"Grupul PPE este ferm pentru sustinerea unui procuror-sef european calificat si respectat, care va trebui sa conduca lupta impotriva fraudei la bugetul UE si pentru interesul financiar al Uniunii Europene, in ansamblu.
Comisia LIBE va intervieva acum cei trei candidati listati pentru acest post in cadrul unei audieri speciale care va avea loc in aceasta luna.
Intr-o nota personala, trebuie sa recunosc ca CV-ul si determinarea Laurei-Codruta Kovesi o fac favorita pentru acest post.
De fapt, ea s-a plasat deja pe primul loc dupa selectia facuta de un panel special. Astept cu nerabdare sa am ocazia de a discuta despre acest rol cu doamna Kovesi si cu ceilalti doi candidati", a declarat Mersola.
Laura Codruta Kovesi si ceilalti doi candidati vor fi audiati in comisia LIBE pe 26 februarie la... mai mult
Miercuri, 13 Februarie 2019, ora 14:09