Vor fi necesare eforturi deosebite pentru a face Parchetul Uniunii Europene sa devina o institutie capabila sa protejeze interesele financiare ale UE, dar daca faci ceea ce stii ca este bine, moral, legal, nicio infrangere nu este definitiva, afirma procurorul-sef european Laura Codruta Kovesi.
"Acum treizeci de ani, eram o adolescenta care juca baschet intr-un orasel din Romania. Visam sa castigam campionatul national - si apoi am castigat campionatul national. Apoi, am visat sa joc la echipa nationala a Romaniei si am facut-o", povesteste sefa Parchetului European, intr-un material publicat in Financial Times.
"Mi-a placut mult sportul, competitia, fairplay-ul si munca in echipa, tenacitatea necesara pentru realizarea unui vis", subliniaza magistratul roman.
"Acum am 46 de ani si de mai bine de jumatate din viata am fost procuror. Cand am fost initial numita, in 1995, barbatii dominau sistemul judiciar. Unul dintre primele lucruri pe care le-am auzit cand am inceput sa lucrez a fost ca 'Parchetul nu este pentru femei'", afirma Kovesi, adaugand: "Dar nu eram una care sa fie descurajata sau sa renunt. Anii cat am practicat sport ma invatasera ca munca, curajul si urmarirea continua a excelentei pot depasi orice prejudecata. La 33 de ani am devenit procurorul general al Romaniei".
Kovesi mai povesteste ca in momentul numirii nu era doar foarte tanara, ci si prima femeie care detinea aceasta functie, iar "spre surprinderea tuturor, am reusit sa inchei nu unul, ci... mai mult
Joi, 05 Decembrie 2019, ora 11:19
Dan Barna, liderul Uniunii Salvati Romania, spune, referitor la scrisoarea trimisa de ministrul Tudorel Toader redactiei Financial Times, ca "nu esti niciodata prea batran ca sa te faci de ras".
"As incepe cu una din legile lui Murphy, care spune ca nu esti niciodata prea batran, pentru a gasi un nou mod de a te face de ras. Ceea ce face Tudorel Toader cu aceasta scrisoare este inca o modalitate de a se face si mai ales de a ne face, ca si Guvern al Romaniei, de ras pe plan international.
In mod obiectiv, ceea ce vede toata Europa si toata lumea, vorbim si de partenerul american, este ca Romania in momentul de fata este condusa de niste indivizi, o parte din ei condamnati penali, o parte din ei in diverse faze de cercetare penala si Tudorel Toader este perceput ca fiind avocatul acestor condamnati penali", a declarat Barna pentru RFI Romania.
Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a trimis o scrisoare catre Financial Times in care sustine ca nu are nimic personal impotriva Laurei Codruta Kovesi, dar considera ca aceasta nu ar trebui sa ocupe postul de procuror-sef european.
Citeste mai multe despre Dan Barna, despre Toader: Nu esti niciodata prea batran, ca sa te faci de ras pe site-ul RFI Romania. ...citeste mai departe despre "Dan Barna, despre scrisoarea lui Toader din Financial Times: Nu esti niciodata prea batran, ca sa te faci de ras" pe Ziare.com mai mult
Joi, 07 Martie 2019, ora 11:21
Financial Times a publicat, joi, un articol asumat de board-ul editorial, care sustine ca Laura Codruta Kovesi este cea potrivita pentru functia de procuror sef al Europei.
"Uniunea Europeana se afla in proces de numire a procurorului sef european. Ar trebui sa aleaga persoana cea mai calificata pentru aceasta activitate. Aceasta este Laura Codruta Kovesi, un procuror curajos din Romania.
Exista cateva argumente excelente in favoarea numirii doamnei Kovesi, nu in ultimul rand faptul ca Guvernul Romaniei se opune cu fermitate numirii sale", se arata in articolul respectiv.
FT adauga ca nu exista niciun dubiu ca ceilalti doi candidati, din Franta si Germania, ar face o treaba buna, dar niciunul nu are experienta lui Kovesi de a conduce o lupta "dificila si, cateodata, singura" impotriva coruptiei profunde din Romania.
-Revenim cu detalii- ...citeste mai departe despre "Elogiu pentru Kovesi asumat de board-ul editorial Financial Times: Femeia potrivita pentru a fi procurorul-sef al Europei. Un argument este chiar opozitia Guvernului" pe Ziare.com mai mult
Joi, 28 Februarie 2019, ora 12:36
"In Romania, lupta pentru statul de drept este uneori, literalmente, o batalie", aceasta este propozitia cu care jurnalistul Tom Barber isi incheie analiza din publicatia Financial Times.
Articolul lui Tom Barber, intitulat "Spectrul coruptiei sporeste temerile Uniunii Europene privind statul de drept in Romania", trece in revista ultimele evenimente de la Bucuresti, lupa intre Klaus Iohannis si Liviu Dragnea, revocarea Laurei Codruta Kovesi de la sefia DNA, pana la protestele din Piata Victoriei.
"Evenimentele recente, inclusiv violenta excesiva a politiei saptamana trecuta, impotriva protestatarilor anticoruptie din Bucuresti, provoaca noi indoieli in randul guvernelor din Europa de Vest si a autoritatilor UE privind statul de drept in Romania si independenta institutiilor sale democratice. Asemenea indoieli se aplica si in alte parti ale Europei Centrale si de Est, in special in Ungaria si Polonia", scrie Financial Times.
Principala ingrijorare a europenilor este legata de faptul ca sub guvernarea PSD, Romania se indeparteaza de valorile europene pe care ar trebui sa le promoveze. Asta in conditiile in care se pregateste sa preia presedintia rotativa a Uniunii in mai putin de sase luni, in ianuarie 2019.
Elitele Romaniei asteapta cu nerabdare aceasta onoare, aceasta va fi prima presedintie a natiunii de la intrarea in UE in 2007. In plus, presedintia va fi preluata dupa o luna de la sarbatorirea Centenarului Marii Uniri.
Sursa: Captura Financial Times... mai mult
Joi, 16 August 2018, ora 23:11
Financial Times dedica un amplu material situatiei de la Bucuresti, cu cateva ore inainte ca ministrul Tudorel Toader sa faca public raportul privind activitatea DNA, care ar putea dinamita lupta pe care unii politicieni o duc impotriva mandatului Laurei Codruta Kovesi la DNA.
O lupta care scoate la iveala si vulnerabilitati ale Uniunii Europene, mai scrie cotidianul britanic.
Cotidianul britanic isi incepe analiza cu cateva detalii din contextul romanesc al luptei anticoruptie. Cazul lui Radu Mazare nu putea lipsi, iar amanuntele picante le-au atras atentia britanicilor.
"Radu Mazare este un fost primar roman, care a aparut pe coperta Playboy si a starnit indignare purtand o uniforma nazista la o prezentare de moda. Acum, fostul oficial roman de la malul Marii Negre, confruntat cu acuzatii de coruptie, s-a refugiat in Madagascar, de unde a transmis ca se va intoarce doar daca va avea parte de un proces corect", scrie FT, in introducere.
Procesul lui este doar o parte a razboiului care a escaladat, dus impotriva coruptiei din Romania, care a implicat multi politicieni si chiar Comisia Europeana.
"Laura Codruta Kovesi, seful anticoruptiei din tara, este sub presiune; sustinatorii ei se tem ca va fi indepartata din functie, ca parte a revizuirii pe care Guvernul o face sistemului de justitie. Acest lucru a declansat proteste de strada si a aratat limitele mecanismelor de control ale Uniunii Europene asupra Romaniei, de la integrarea din 2007", se arata in... mai mult
Joi, 22 Februarie 2018, ora 11:56