Sedinta de miercuri in care procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a prezentat Raportul de activitate a Directiei Nationale Anticoruptie pe anul 2017 a avut loc in absenta ministrului Justitiei, Tudorel Toader, si a premierului Viorica Dancila.
Toader a anuntat inca de marti ca nu va participa la sedinta, reprosandu-i procurorului sef al DNA ca nu i-a trimis raportul de bilant pe care il va prezenta.
"Sigur, nu va judeca doar Sectia de procurori. Vor judeca romanii. Convingerea mea este ca adevarul va iesi la suprafata. Adevarul trebuie stiut. Dumneavoastra spuneti ca totul este perfect. V-am contrazis prin cele notate in raport. Spuneati ca aveti deschidere la dialog. Foarte bine. Maine aveti bilantul. Mi-ati trimis si o invitatie. Va multumesc, dar nu voi veni", a declarat Tudorel Toader.
In schimb, premierul Viorica Dancila nu si-a motivat absenta de la bilantul DNA. Dancila a fost, marti, la Chisinau, in cadrul unei vizite de lucru, insa pentru ziua de miercuri nu avea programat, potrivit agendei publice, niciun eveniment care sa o impiedice sa se prezinte la sedinta Directiei Nationale Anticoruptie.
Singura activitate de azi a premierului a fost transmiterea unui mesaj, care a fost postat pe site-ul Executivului, cu ocazia Zilei Protectiei Civile.
Ziare.com a trimis o solicitare catre Guvern pentru a afla care a fost motivul pentru care Viorica Dancila nu a participat la bilantul DNA, dar pana in acest moment nu am primit niciun raspuns.
Iata... mai mult
Miercuri, 28 Februarie 2018, ora 14:29
Laura Codruta Kovesi a prezentat, miercuri, Raportul de activitate a Directiei Nationale Anticoruptie pe anul 2017.
Sefa DNA si-a inceput discursul afirmand ca 2017 a fost un an dificil, demersul luptei anticoruptie fiind pus puternic sub semnul intrebarii.
Potrivit ei, aproximativ 1.000 de inculpati au fost trimisi in judecata, anul trecut.
"O treime dintre inculpatii trimisi in judecata au avut functii de conducere, control, demnitati publice ori alte functii importante. 3 ministri, 5 deputati, 1 senator, 2 secretari de stat, 1 fost presedinte al Camerei Deputatilor in Parlamentul Romaniei si 1 secretar general al unui minister au fost trimisi in judecata in urma investigatiilor DNA", a precizat sefa DNA.
Prezent la bilantul DNA, presedintele Klaus Iohanni, si-a manifestat sprijinul pentru institutia anticoruptie.
"Prin activitatea sa, DNA a aratat ca principiile statului de drept sunt realitati. Veti avea in mine un partener si un sustinator al aplicarii acestor principii", a subliniat Klaus Iohannis.
Totodata, el i-a atacat dur pe cei care incearca sa discretiteze DNA: "Din pacate, asistam in ultima perioada la manifestari virulente ale disperarii, si la incercari de manipulare cu scopul de a decredibiliza DNA, activitatea DNA si cu incercarea clara de a subordona Justitia politicului. Inadmisibil. Niste inculpati si niste condamnati penal, dupa ce au fost prinsi de institutiile statului incalcand legea, s-au unit pentru a-i discredita pe cei care... mai mult
Miercuri, 28 Februarie 2018, ora 12:55
Presedintele Klaus Iohannis este convins ca DNA functioneaza eficient in lupta impotriva coruptiei si ramane un "partener", in ciuda actiunilor concertate prin care se incearca decredibilizarea acestei institutii si subordonarea Justitiei de catre clasa politica.
"Din pacate, insa, asistam in ultima perioada la manifestari virulente ale disperarii si la incercari de manipulare cu scopul de a decredibiliza DNA, activitatea DNA si cu incercarea clara de a subordona justitia politicului. Inadmisibil!
Niste inculpati si condamnati penal, dupa ce au fost prinsi de institutiile statului incalcand legea, s-au unit pentru a-i discredita pe cei care i-au cercetat. Dar, asa cum spune un proverb romanesc, minciuna umbla cat umbla, pana i se infunda. Toate aceste actiuni concertate in plan mediatic nu au sanse de reusita.
Cei care le-au pus la cale sunt cei care au ramas in trecut, care traiesc cu iluzia ca puterea inseamna privilegii si se exercita prin abuz. Spre nenorocul lor, democratia s-a consolidat in Romania, Justitia este acum independenta si eficienta, iar spiritul civic al societatii romanesti se manifesta in ultima vreme cu mult curaj", a declarat Klaus Iohannis miercuri, la bilantul DNA pe 2017.
Presedintele a felicitat DNA pentru activitatea depusa, mentionand ca "au fost solutionate peste 3.800 de dosare, cu 16,5% mai multe decat in 2016, si au fost trimisi in judecata aproape 1.000 de inculpati", iar pe de alta parte 713 inculpati au fost condamnati... mai mult
Miercuri, 28 Februarie 2018, ora 12:37
Laura Codruta Kovesi a decis sa prezinte, miercuri, la o zi dupa ce va fi audiata de CSM in legatura cu raportul ministrului Tudorel Toader, bilantul de activitate al DNA pentru 2017.
"Va informam ca in ziua de miercuri, 28 februarie 2018, ora 11:00 (...) va avea loc prezentarea Raportului anual de activitate al Directiei Nationale Anticoruptie pe anul 2017", anunta DNA, intr-un comunicat remis Ziare.com.
Laura Codruta Kovesi a fost invitata, marti, la ora 14:00, pentru a fi audiata de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), care are pe masa cererea de revocare a sefei DNA si raportul intocmit de ministrul Tudorel Toader. Avizul dat CSM are caracter consultativ.
Ministrul Justitiei a prezentat, joi seara, sinteza raportului referitor la activitatea manageriala a DNA, in baza caruia a cerut revocarea lui Kovesi.
Raportul de 36 de pagini prezentat de Tudorel Toader, care sta la baza deciziei acestuia, are 20 de puncte care prezinta 20 de "categorii de acte si fapte" din perioada februarie 2017 - februarie 2018, pe care ministrul Justitiei i le imputa sefei DNA.
Iata argumentele lui Toader si cum pot fi ele usor demontate, dar si prima reactie a Laurei Codruta Kovesi.
De abia vineri la ora 15:00, raportul realizat de MJ a fost postat pe site-ul institutiei.
Printre documentele publicate, ministrul Justitiei a strecurat si un raport confidential al Inspectiei Judiciare, din 9 ianuarie 2018, prin care se cerea cercetarea disciplinara a sefei DNA, Laura... mai mult
Luni, 26 Februarie 2018, ora 16:53
Presedintele CSM, Mariana Ghena, care este si reprezentant al instantei supreme in consiliu, a declarat joi, la bilantul DNA, ca a judecat cauze de coruptie in care a dispus si achitari, insa niciodata nu a judecat dosare fabricate.
"DNA este o structura dinamica a sistemului judiciar. Coruptia poate fi un factor de erodare a statului, statul trebuie sa controleze cantitativ si calitativ efectele acestui fenomen infractional.
Ar fi mai putin costisitor daca actiunile de preventie ar prevala celor de combatere. Activitatea institutiilor de aplicare a legii si-a dovedit eficienta prin cresterea de la an la an a numarului de dosare si a numarului de persoane condamnate definitiv. Munca procurorilor si magistratilor nu este deloc comoda sau lipsita de expunere.
CSM a intervenit si va interveni prompt in toate situatiile cu potential de afectare a independetei Justitiei si magistratilor. Justitia se infaptuieste prin instantele judecatoresti. CSM este constient de rolul important in sprijinirea luptei anticoruptie.
Ca judecator, am judecat multe cauze de coruptie si am pronuntat si achitari, dar niciodata nu am judecat cauze prefabricate, fabricate. Care ar mai fi menirea noastra de magistrati chemati sa respecte si sa aplice legea?", a spus Ghena la bilantul DNA.
Mariana Ghena este reprezentantul instantei supreme in CSM, fiind aleasa presedinte al Consiliului pentru anul 2017.
Urmareste LIVE declaratiile de la sedinta de bilant a DNA
Kovesi a facut... mai mult
Joi, 23 Februarie 2017, ora 12:31
Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a facut joi bilantul pe 2016: Au fost trimisi in judecata 1.270 de inculpati, peste un sfert dintre acestia fiind acuzati de abuz in serviciu cu un prejudiciu de peste 260 de milioane de euro.
Kovesi a precizat ca 2016 a fost un an dificil, cu provocari legislative, atacuri fara precedent la adresa activitatii si a procuorilor DNA.
Ea a spus ca peste 1.270 de inculpati au fost trimisi in judecata pentru fapte de coruptie la nivel inalt si mediu, printre acestia aflandu-se si trei ministri, sase senatori, 11 deputati, 16 magistrati si peste 40 de primari.
Kovesi a precizat ca exista acum "o larga dezbatere despre abuzul in serviciu", subliniind ca CCR nu a dezincriminat abuzul in serviciu.
Ea a spus ca instantele au aplicat decizia interpretativa si ca au fost 71 de persoane condamnate pentru abuz in serviciu, 15 achitate, incalcand doar HG, regulamente sau ordine interne. Ele fusesera trimise in judecata anterior deciziei CCR.
In opinia sefei DNA, coruptia s-a manifestat prin aceleasi actiuni repetitive, aceasta insemnand ca investigatiile penale trebuie dublate de masuri preventive.
Urmareste LIVE declaratiile de la sedinta de bilant a DNA
Laura Codruta Kovesi a spus ca o mare parte dintre actiunile DNA au vizat identificarea fraudei si coruptiei in achizitiile publice, in special in infrastructura, IT si sanatate. In aceste cazuri a fost vorba de achizitii de bunuri si servicii la preturi majorate cu 50... mai mult
Joi, 23 Februarie 2017, ora 11:35